lördag 10 oktober 2009
Italiensk pastasallad
Italiensk pastasallad
2-3 hg pasta
0,25-0,5 burk pesto (à 185 g)
0,5 burk soltorkade tomater (à 240 g)
2 bollar mozzarella
50 g ruccola, babyspenat eller blandsallad
gröna och svarta oliver
salt o peppar
Koka pastan. Häll bort vattnet och blanda sedan ner peston i pastan.
Skär tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. Blanda ner i pastan tillsammans med sallad och oliver.
Krydda med salt och svartpeppar.
En jättegod sallad som gick fort att blanda ihop till en festlig fredagsmiddag.
söndag 4 oktober 2009
Varm kantarellsallad
Varm kantarellsallad
1 stort syrligt äpple
1 rödlök
300 gr kantareller
2 msk smör
100 gr Västerbottensost
1 påse babyspenat (80 gr)
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Kärna ur och skiva äpplet. Skala och klyfta löken.
Ansa och sköj kantarellerna, stek dem tills all vätska försvunnit.
Tillsätt smör och stek ytterligare ca 3 min.
Blanda ner lök och äpple. Stek ca 3 min under omrörning.
Vänd ner spenaten och till sist osten. Salta och peppra.
Servera genast!
Vi åt kantarellsalladen till grillat älgkött och rotsaker i ugn. Det var ett riktigt gott tillbehör, t.o.m. Leif som inte brukar tycka om svamp berömde salladen.
lördag 3 oktober 2009
Kycklinggratäng med bacon
Kycklinggratäng med bacon
4 st kycklingfiléer
1-2 pkt bacon
1 röd paprika
salt
svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1-2 dl riven parmesanost
0,5-1 dl Thai Sweet Chilisås
1 vitlöksklyfta
2-3 msk kycklingfond
Skär filén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek upp detta, salta och peppra.
Blanda ihop crème fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressad vitlöksklyfta och kycklingfond.
Lägg kyckling, bacon och paprika i en ugnsfast form, häll blandningen över.
Grädda 10-15 min i 225 grader.
Servera sallad och bulgur/ris till.
lördag 26 september 2009
Fläskfilégryta thai
Fläskfilégryta thai
600 g fläskfilé
1 burk kokosmjölk
2 dl grädde
0,5-1 dl thaichilisås
2 msk tomatpuré
1 stor gul eller röd lök
3-4 st morötter
1 röd paprika
0,5 burk minimajs (à 425 g)
Salt
Peppar
Chilipeppar
Skär filéen i tunna skivor. Skär morötter i skivor, löken i klyftor och paprikan i bitar.
Bryn filén gyllenbrun på bägge sidor, salta och peppra.
Koka upp kokosmjölk, grädde, thaichilisås, tomatpuré och lite chilipeppar.
Tillsätt morötter och lök. Låt puttra tills de är mjuka.
Tillsätt fläskfilén, paprikan och minimajsen, koka någon minut tills allt är varmt och paprikan mjuknat något.
Smaka av med mer krydda om det behövs.
Servera med ris och sallad.
Det här tyckte hela familjen om, framför allt Leif och Olivia sa att det var jättegott. Jag använde inte hela burken med kokosmjölk. Grönsakerna kan man variera efter egen smak, broccoli eller bambuskott skulle också passa i grytan. Vill man ha en stark gryta är det bara att öka på mängden chilipeppar.
torsdag 24 september 2009
Amerikansk kaneläppelpaj
I tisdags kom Isak hem från skolan med nästan 40 graders feber, men efter en alvedon och sömn blev han feberfri tack o lov. Det räcker med Idas långvariga feber.
Amerikansk kaneläppelpaj5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st ägg, uppvispat
Skala kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget.
Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen.
Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
Grädda i 200° i 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås eller glass.
Jag uteslöt ägget och tillsatte därför lite mer smör. Pajen hade jag bara inne i ugnen i 30 min och den blev ganska hård på ytan, kan ju ha varit pga att jag inte använde nå ägg.
måndag 21 september 2009
Italiensk paj
I helgen blev jag sugen på italienska saker bl.a. pesto och mozzarella så jag gjorde en paj med dessa godsaker. Det blev kvar rätt mycket så det blir dagens middag också.
Italiensk paj
pajskal
1 påse ruccola (70g)
6 soltorkade tomater
1 näve svarta oliver
1,5 boll mozzarella
2 ägg
1 burk crème fraiche
3 msk pesto
Gör pajskalet enligt anvisningarna och förgrädda 10 min i 200 grader.
Grovhacka ruccolan, skär tomaterna och osten i bitar.
Lägg ruccola, tomater, oliver och mozzarella i pajskalet.
Blanda ihop ägg, crème fraiche och pesto. Häll i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
söndag 20 september 2009
Popcorn-tårta
Popcorn-tårta
ca 2 msk matolja
0,5 dl opoppade popcornca
1,5 liter vaniljglass
0,5 dl kolasås
0,5 dl ljus sirap
75 g smör
100 g kex av bragotyp
100 g digestivekex
Poppa popcornen - kom ihåg att INTE salta.
Blanda kolasås och sirap. Häll sirapsblandningen över hälften av popcornen. Andra hälften sparar du till garnering. Blanda.
Ta fram en skål som har rätt form för den tårta du vill göra, t.ex. en springform. Klipp till en bit smörpapper så att den täcker formens botten på ett ungefär.
Häll i popcornmassan. Bred ut den över botten.
Sleva upp glass och tryck ut den ovanpå popcornmassan. Fortsätt så till det bara är ca 2 cm kvar till kanten. Ställ formen i frysen.
Smält smöret. Krossa kexen, för hand eller i mixer till smulor. Blanda med smöret till en jämn massa.
Ta ut formen ur frysen och tryck ut kexmassan jämnt över glassen.
Ställ in i frysen igen och låt stå där ett par timmar.
En stund innan servering, ta ut formen och lägg över den på serveringsfatet (vänd upp och ner tills den släpper). Dekorera med resten av popcornen.
Det här var en annorlunda tårta och reaktionerna var olika. Vissa tyckte den var jättegod och ville ha mer popcorn, andra tyckte den var god men skulle gärna vara utan popcorn. Jag tror den kan göra succé på många barnkalas i alla fall, för de flesta barnen tycker om glass och popcorn. Jag gjorde halv sats och till det passar en avlång sockerkaksform som rymmer 1,5 liter perfekt.
lördag 19 september 2009
Blåbärsformar
Blåbärsformar
125 g margarin
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver
Fyllning:
1-2 dl blåbär
v Rör fett och socker poröst.
v Blanda ner vetemjölet blandat med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
v Arbeta ihop degen.
v Forma degen till en längd och skär den i 16 bitar.
v Rulla dem till kulor och lägg dem i formarna.
v Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i 1-2 msk blåbär.
v Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i 200° i ca 15 minuter.
Jag gjorde degen i matberedaren så det gick lätt och snabbt. Vill man kan man servera dem med en klick grädde, men jag föredrar dem utan.
tisdag 15 september 2009
Apelsinkyckling
Apelsinkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde
rivet apelsinskal
pressad saft från apelsin
tabasco
ost
gräslök eller basilika
Ø Stek kycklingen i ugn eller panna.
Ø Fräs vitlök och ev. lök i smör, slå sedan över grädde.
Ø Riv apelsinskal och pressa ur saft och tillsätt till såsen. Koka ihop någon minut.
Ø Krydda med tabasco (och ev. med ost och gräslök eller basilika).
Ø Lägg i kycklingen. Låt allt bli varmt.
Ø Servera till nykokt pasta.
Den här kycklingen tycker hela familjen om, det blir en fräsch smak tack vare apelsinen. Idag använde jag Mineolas istället eftersom jag inte hade nån apelsin hemma. Jag använde lite torkad basilika också, det har jag aldrig gjort förut men det blev riktig gott av det. Gul lök brukar jag aldrig ha i den här såsen.
Ajvar-torsk
Ajvar-torsk
600 g torskfiléer, eller annan vit fast fisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ajvar relish
2 msk persilja, hackad
1 dl ost, riven
1. Dela fisken i portionsbitar och salta och peppra. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.
2. Vispa ihop grädde och ajvar relish. Häll det över fisken. Strö över persilja och ost.
3. Gratinera i mitten av ugnen i 225° ca 20 minuter.
4. Servera till ris.
Jag använde stark ajvar relish så därför använde jag inte svartpeppar. Hela familjen tycker om ajvar relish och det var inget undantag idag. Den här fisken var både god och enkel att göra.
söndag 13 september 2009
Morotsbullar
Morotsbullar
1 pkt (50 g) jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet och oljan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön.
Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna.
Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så att degen blir formbar och inte kletig.
Dela degen i 2 delar. Dela sedan varje del i 12 bitar och forma till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Jag använde inga solrosfrön utan tog lite rågflingor istället, jag använde även vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special.
lördag 12 september 2009
Bananchokladkaka
Bananchokladkaka
100 gr margarin
2 st ägg
2 dl socker
1 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 st bananer
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Tillsätt det sedan till äggsmeten.
Häll smör- och vattenblandningen i smeten och blanda väl.
Mosa bananerna och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter.
torsdag 10 september 2009
Päronkyckling
Päronkyckling
3-5 tsk curry eller efter smak
1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 paprika
1,5 msk kycklingfond
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade päron
1 dl Creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Börja med att ta upp päronen ur burken, spara spadet till sås. Låt päronen rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen. Hacka paprikan i bitar. Skölj och skiva purjolöken.
Börja med att "bränna" curryn med lite margarin i grytan. Lägg ner den strimlande kyckligen och bryn den.
Slå i champinjonerna med spad, tillsätt paprika och purjolök.
Tillsätt creme fraiche, grädde, päronspadet och kycklingfonden.
Låt småkoka försiktigt under lock.
Smaka av med lite salt, tänk på att päronen kan va väldigt söta.
Sist men inte minst, dela päronen i lagom mumsbitar och lägg i och slå av värmen, man vill bara få dem varma, inte så de kokar sönder.
Servera till ris och sallad.
söndag 6 september 2009
Lingonsylt
Lingonsylt
1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker
Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.
lördag 5 september 2009
Kycklingchili
Kycklingchili
4 st kycklingbröstfiléer
olivolja
1 dl kidneybönor från burk
1 st påse taco kryddmix eller hemmagjord tacokrydda
4-5 dl krossade tomater
Tillbehör:
limesås
rödlök
ris
sallad
1. Strimla kycklingköttet och stek det i olivoljan ett par minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
2. Skölj kidneybönorna i kallt vatten i durkslag, låt rinna av.
3. Tillsätt krossade tomater och kidneybönor till kycklingen och smaka av med kryddorna. Låt allt bli genomvarmt.
4. Servera chilin med kokt ris, limesås, rödlök och sallad.
Den här kycklingchilin kommer jag göra snart igen. Alla tre barnen åt två stora portioner var, det händer inte ofta. Den syrliga limesåsen var jättegod till chilin.
tisdag 1 september 2009
Taco-kryddmix
Taco-kryddmix
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk kakaopulver
1 tsk salt
Blanda ihop alltsammans och tillsätt i 4-5 hg brynt färs.
Tillsätt sedan 1 dl vatten. Koka ihop.
Servera med valfria tillbehör.
Jag använder chilipeppar istället för chilipulver och tar då något mindre för jag förmodar att pepparn är starkar än pulvret som är en blandning av olika kryddor. Dessutom tar jag lite mindre salt.
måndag 31 augusti 2009
Citron- och chilikyckling
Citron- och chilikyckling
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad citronjuice (2 citroner)
rivet skal av 1 citron
2 msk olivolja
inför grillning
1 tsk salt
1. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda den med olja, citronjuice och -skal och.
2. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt. Klipp loss ryggbenet, vänd sedan kycklingen och klipp ev bort vingspetsarna.
3. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt ihop.
4. Massera in kycklingen med oljan. Låt marinera minst 1 timme, gärna över natten, i kylen.
5. Ta ut kycklingen ur påsen, vik ut den och salta.
6. Grilla utfläkt på svag värme ca 50 minuter under lock. Vänd kycklingen flera gånger under grillningen.
7. Skär ett snitt i kycklingen, kommer klar köttsaft ut är den färdig.
Det går även bra att tillaga kycklingen i en ugnssäker form ca 45 minuter i ugnen, 175°C.
Kyckling tycker oftast hela familjen om, så även den här gången.
söndag 30 augusti 2009
Rabarberpaj med krämig fyllning
Rabarberpaj med krämig fyllning
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
fyllning:
400 g rabarber
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Finfördela smöret i mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Sätt aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200° ca 10 minuter. Tag bort folien.
Riv mandelmassan.
Ansa och skär rabarbern i små bitar.
Vispa samman creme fraiche med ägg, socker och vaniljsocker.
Fördela mandelmassan i det förgräddade pajskalet och lägg rabarbern ovanpå. Häll smeten över det hela.
Grädda mitt i ugnen i 200° ca 30-40 minuter eller tills allt har fått fin färg och stelnat.
Bjud vispad grädde eller glass till.
fredag 28 augusti 2009
Helgrillad älgstek
Helgrillad älgstek
1 bit älgstek av valfri bit, ca 1-1,5 kg
valfri marinad
Lägg köttbiten i plastpåse med valfri marinad.
Marinera i 2 dygn. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Grilla med indirekt värme tills stektermometern visar ca 65 grader, lite beroende på hur välgrillat du vill ha köttet.
Lägg köttet i folie och låt vila i ca 10 min.
Skär upp köttet och servera med goda tillbehör.
Vi blandar egen marinad som varieras från gång till gång. Vi blandar t.ex. chilisås, balsamvinäger, soja och kryddor. Leif använder ofta whisky i sina marinader och det blir också jättegott.
torsdag 27 augusti 2009
Tortellinigratäng med skinka
Tortellinigratängen innan den har varit i micron
Tortellinigratäng med skinkafärdigkokt tortellini
rökt skinka i bitar
riven ost
lite mjölk eller matlagningsgrädde
Blanda alla ingredienser.
Kör i micro i ca 1 min tills tortellinin är varm och osten har smält.
Ät med sallad.
måndag 24 augusti 2009
Vardagsfisk för fru Bråttom
Vardagsfisk för fru Bråttom
1 pkt torsk
3 dl ris
smör eller margarin
vatten
salt och peppar
& Bred slösaktigt mycket smör i botten på en ugnsform.
& Lägg det hårda otinade fiskblocket i formen.
& Häll ca 3 dl okokt ris runt omkring fisken.
& Salta och peppra och häll på så mycket vatten (med lite citronsaft (1 tsk)i) att det står ca en eller två cm över riset.
& Klicka lite mer smör ovanpå fisk, ris och vatten.
& Sätt in i ugnen 200°-225° i 45 min.
& Servera med smält smör och hårdkokt hackat ägg eller en citronsås.
Det här är en enkel och god fiskrätt som inte behöver förberedas och klarar sig själv i ugnen. Det tar lite tid eftersom man använder ett fryst fiskblock, men å andra sidan blir allt klart samtidigt. Eftersom fisken ska vara fryst kan man laga den här fiskrätten när man har glömt att planera eller tagit fram något annat från frysen.
söndag 23 augusti 2009
Laponiabröd
I tisdags när jag och Leif firade bröllopsdag åkte vi på räkfrossa i Luleå skärgård med Laponia. Då åt vi ett jättegott bröd till räkorna. Idag provade jag baka ett liknande bröd.
Laponiabröd
1 pkt jäst
8 dl vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt
Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 50 minuter.
Det här är ett gott bröd till mat som blir extra salt tack vare flingsaltet på toppen. Jag tycker att linfrö i matbröd är såå gott så det tillsätter jag ofta.
torsdag 20 augusti 2009
Smoothie
Smoothie
2,5 dl naturell yoghurt
1 banan
1 dl frysta hallon eller blåbär
Mixa alla ingredienser och servera genast så att den är riktigt kall.
Idag tog jag hälften hallon och hälften blåbär, men Olivia tycker det blir godare med bara hallon. Man kan använda vaniljyoghurt istället för naturell om man vill. Enligt originalreceptet skulle man använda endast en halv banan, men vi vill ha det lite sötare och tar en hel.
onsdag 19 augusti 2009
Blondie - vit kladdkaka
I helgen bakade jag en kladdkaka med vit choklad. De som tycker om vit choklad borde älska den här kakan. Jag tycker att den blev för söt. Men när jag åt den med färska bär och glass var den godare.
Blondie - vit kladdkaka
125 g smör
200 g vit choklad
4 st ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 Smält smör och choklad.
2 Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver.
3 Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
4 Häll i liten långpanna och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.
Jag tillsatte dessutom några småbitar mörk choklad 85% i den färdiga smeten för att kakan inte skulle bli lika söt.
måndag 17 augusti 2009
Röda vinbärsmarmelad med kardemumma
Vi har fullt av stora röda vinbär på våra buskar. Jag har fryst in en del för att ha till bakning under vintern, dessutom kokade jag marmelad smaksatt med kardemumma.
Röda vinbärsmarmelad till höger. Till vänster svartvinbärsmarmelad med whisky.
Röda vinbärsmarmelad med kardemumma1,5 l röda vinbär
0,5 dl vatten
0,5 msk grovmalen kardemumma
0,5 kilo syltsocker, (strösocker med tillsatt pektin)
1. Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme.
3. Rör ner resten av sockret och koka upp allt ordentligt i cirka 3 minuter.
4. Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter. Skumma av och häll på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut genast med lock.
Jättegod sylt för mig som älskar kardemumma. Jag dubblade i stort sett kardemumma-mängden och det blev bra. Det blev lite för tjock konsistens när man bara använder syltsocker, nästa gång tar jag hälften vanligt strösocker. Jag låter marmeladen svalna helt och häller upp i plastburkar som jag fryser ner.
Svartvinbärsmarmelad med whisky
Igår plockade vi in lite svarta vinbär och jag provade att göra en marmelad smaksatt med whisky. I orginalreceptet ska det vara krusbär, men vi har för lite krusbär i år för att kunna göra nån marmelad.
Svarvinbärsmarmelad till vänster. Till höger röda vinbärsmarmelad med kardemumma.
Svartvinbärsmarmelad med whisky1 kg svarta vinbär
3 dl vatten
1 kg socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk whisky
Skölj ev. bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet.
Hetta upp långsamt och koka sakta under lock på svag värme, ca 15 min.
Tag grytan från värmen och rör försitigt ner sockret, lite i taget.
Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev. skum.
Ta kastrullen från värmen och smaksätt med vaniljsocker och whisky.
Jag använde ca 3 hg syltsocker och resten vanligt strösocker, marmeladen blev ändå ganska rinnig. Smaksättningen med whisky och vaniljsocker var god, så den kommer jag nog använda fler gånger. Men då gör jag marmeladen på något annat sätt så den får lite fastare konsistens eller tar lite mer syltsocker.
söndag 16 augusti 2009
Rabarbersaft
Rabarbersaft
6 kg rabarber
6 citroner
6 l kokande vatten
0.6 hg socker/liter saft
10 g vin- eller citronsyra/liter saft
Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
Den här saften tycker de flesta om, det är hela familjens favoritsaft. Jag brukar göra på 3 kg rabarber, det ryms bra i den stora paltgrytan och då blir det ett paket citronsyra som ska användas. Jag brukar minska ner på sockret lite också. Mitt recept ser alltså ut så här:
Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vin- eller citronsyra
Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.
fredag 14 augusti 2009
Kall bearnaisesås
Kall bearnaisesås
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå att mogna en stund före serveringen.
Såsen var god till grillat. Men den som har förväntat sig bearnaisesås blir nog besviken, enda likheten är väl dragon.
Fryst sommartårta
I somras gjorde jag en marängtårta med vaniljvisp och jordgubbar som man skulle frysa innan man åt. Den var riktigt god och enkel att göra så jag gjorde en extra som jag satte i frysen. Bra att ha om man får oväntat besök. Eller om man oväntat får något att fira, som jag fick idag. Jag har nämligen blivit erbjuden en tills vidare-anställning.
Fryst sommartårta
2 marängbottnar (färdiga)
fyllning
1,5 paket vaniljvisp
200 g hallon, frysta
100 g vit choklad
garnering färska bär
Klä en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten.
Placera en av de färdiga bottnarna i formen.
Vispa vaniljvispen fluffig och vänd ner de frysta hallonen.
Hacka den vita chokladen i små bitar och vänd ner dem.
Fördela halva mängden smet i formen på marängbottnen. Täck med den andra marängbottnen och fördela resterande vaniljvisp ovanpå.
Släta till toppen med en palett eller slickepott.
Täck över tårtan, sätt in den i frysen och låt den stå där i minst 4 timmar, så att den hinner bli helt fryst.
Ta ut tårtan ca 10 minuter innan den ska serveras, så att den hinner mjukna något.
Garnera med färska bär, gärna flera olika sorter.
Eftersom det var sommar och affären var full med billiga svenska jordgubbar använde jag det i tårtan istället. Jag delade jordgubbarna i mindre bitar, så att de inte var hårda isbitar när de skulle ätas. Tårtan togs fram 10 minuter innan den serverades, men man kunde ha väntat ett tag till för att den skulle hinna tina lite mer.
onsdag 12 augusti 2009
Västerbottensostpaj
När jag ändå var hemma och regnet vräkte ner passade jag på att baka Emys limpor. Till middag gjorde jag oreganokyckling och ugnspotatis.
Västerbottensostpaj
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
Nagga formen i botten och ställ in i ugnen i 225° ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.
Västerbottensostpaj är ett klassiskt tillbehör till kräftor och en riktigt god paj som serveras kall.
söndag 9 augusti 2009
Kräftskiva
Vi började festen med äkta champagne och nötter. Därefter åt vi kräftor, räkor, västerbottensostpaj, sallad, guacamole, limeaioli, aioli, creme fraiche, citron, hälla-ut-bröd, hårdbröd, salta kex, smörgåsrån, västerbottensost, kryddost, brieost, varm korv och bröd. Till efterrätt hade syrran gjort sin specialitet - pavlova med grädde och bär.
lördag 8 augusti 2009
Pinocchiotårta
Pinocchiotårta
sockerkaksdel:
150 g margarin
2 dl socker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning: vispgrädde och frukt eller bär
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner socker och vaniljsocker och ev. hälften av mandeln.
Bred marängsmeten ovanpå kaksmeten. Strö ev. på resten av mandeln.
Grädda i 175-200 grader i ca 20 min. Täck kakan om marängen får för mycket färg.
Låt kakan kallna. Dela den mitt itu.
Vispa grädden och bred den på en av bottnarna strax innan servering strö över frukt eller bär. Lägg den andra botten ovanpå.
torsdag 6 augusti 2009
Rödvinbärspaj
Imorgon ska vi till mina kusiners stuga och fiska. Hoppas det nappar ordentligt, så barnen får riktigt roligt. Det har varit lite dåligt med fiskelyckan tidigare i sommar.
Rödvinbärspaj
Smuldeg
3 dl vetemjöl
4,5 dl havregryn
1,5 dl socker
2 krm salt
2 tsk bakpulver
0,75 dl sirap
1,75 dl rapsolja
Fyllning
500 g (1l) röda vinbär
1 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker
Blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en bunke.
Tillsätt sirap och olja och rör ihop till en smulig deg.
Strö ut hälften av degen i en pajform.
Blanda vinbären med potatismjöl och vaniljsocker och fördela i pajformen.
Strö över resten av smuldegen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter eller tills täcket blivit gyllenbrunt och det bubblar om bären. Gräddningen tar lite längre tid om du använder frysta bär.
Låt svalna något och dekorera eventuellt med färska vinbär.
Servera med vaniljsås, grädde eller glass.
En söt pajdeg med sura bär är en spännande och god kombination. Det gäller att få en bra blandning av deg och bär på skeden när man äter annars kan det bli väldigt sött eller väldigt surt. Jag använde fjolårets vinbär från frysen och det gick jättebra, jag var lite orolig att det skulle bli för blött.
onsdag 5 augusti 2009
Handskar för att skrubba färskpotatis
Grillen används flitigt just nu, vad konstigt det kommer kännas när vi börjar laga mat inne igen. I dag blev det grillad lax till middag. Till det åt vi hemmagjord skagenröra, egen färskpotatis, sallad och citronklyftor.
tisdag 4 augusti 2009
Sparrisdressing till grillat
Sparrisdressing
2 dl vit burksparris, finhackad
1 dl gräslök, finhackad
1 dl gräddfil
salt&peppar
Blanda alla ingredienser. Smaka av och servera.
Det här var en god och annorlunda dressing som passar bra till grillat. Den blir ju lite "matigare" än vanliga dressingar. Eftersom vi var slöa och gjorde pommes frites till köttet, var det gott med den här dressingen till köttet och salladen för oss som inte var sugna på pommes frites.
lördag 1 augusti 2009
Grillade potatispaket
Grillade potatispaket
kokt potatis
purjolök
smör
salt o peppar
folieark
Vik folieark dubbelt.
Lägg potatis i mindre bitar och purjolök på folien.
Strö över purjolök.
Klicka över smör. Krydda med salt och peppar.
Vik ihop folien till paket.
Grilla tills potatisen är varm.
Man kan lägga in lite av varje i paketen, man tar det man har hemma. Färska kryddor är gott, soltorkade eller färska tomater smakar också bra. Använd fantasin och ta det du tycker är gott.
onsdag 29 juli 2009
Grillwokade grönsaker
Grillwokade grönsaker
paprika
zucchini
lök
olivolja
salt
peppar
örtkryddor
Skär alla grönsaker i bitar.
Blanda dem med olivolja och kryddor.
Grilla i wokpanna på grillen tills de blir mjuka.
En wokpanna till grillen kan vara en bra investering, det är så enkelt att grilla grönsaker på det sättet. Tidigare avände vi spett till grönsakerna men ofta var det svårt att grilla alla sidor. När man snurrade spetten så vred sig inte grönsakerna, utan de snurrade tillbaka så samma sida blev neråt hela tiden. Ofta med ett bränt resultat.
söndag 26 juli 2009
Melon-, fetaost- och olivsallad
Melon-, fetaost- och olivsallad
vattenmelon i bitar
fetaost i bitar
svarta oliver
Blanda alla ingredienser. Servera!
Åh vad gott det här var. Den söta melonen passar perfekt med den salta osten och oliverna. Vi åt salladen tillsammans med grillad fläskfilé.
torsdag 23 juli 2009
Lchf-chokladkaka
Lchf-chokladkaka
4 ägg
200gr Philadelphia Orginal
ev 1msk vaniljsocker
100 brynt smör
100gr mörk choklad (72%)
Flagad mandel eller valfria nötter
Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret.
Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i rutor/bitar.
Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, minst fem minuter.
Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen.
Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl.
Häll smeten i springformen och strö över nötterna.
Grädda på mittersta falsen i 200 grader i 15-20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka).
Servera gärna ljummen med iskall vispad grädde och ev något bär.
Den här kommer jag inte att göra om. Den var inte speciellt god. Mycket bättre att bara ta en chokladbit om man blir sötsugen. T.o.m. den 85%-iga chokladen känns sötare och är mycket godare än den här kakan.
onsdag 22 juli 2009
Lax- och räktårta
Lax- och räktårta
Botten
ca 200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning
500 g räkor med skal
4 gelatinblad
100 g gravad lax
1 dl majonnäs
2,5 dl creme fraiche
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finklippt gräslök
Garnering
gravad lax
löjrom
dillvippor
lime- eller citronklyftor eller skivor
Riv eller smula kavringen. Blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i en bakpapperskläddkakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen en stund.
Skala räkorna och dela dem i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Finhacka laxen.
Blanda lax, räkor, majonnäs, creme fraiche, dill och gräslök.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Smält på svag värme och rör ner i fyllningen.
Bred ut fyllningen över botten och låt tårtan vila kallt minst 3 timmar. Eller frys in.
Den här tårtan blev väldigt uppskattad på min födelsedag. Den var så god så den återkommer nog nästa år. I originalreceptet var det rökt lax men eftersom jag inte är så förtjust i det använde jag gravad lax istället. Jag har sett varianter på den här tårtan så det går att variera den en hel del. Byt ut majonnäs mot gräddfil, använd bara räkor eller kanske räkor och kräftstjärtar.
Gul gazpacho
Gul gazpacho
2-3 gula tomater (ca 250 g)
0,5 färsk knipplök (ca 25 g)
0,25 gurka (ca 75 g)
1 gul paprika (ca 150 g)
0,25 rödchilifrukt
1 vitlöksklyfta
0,2 skiva torrt vitt bröd
0,5 dl rapsolja
0,25 dl färskpressad citronjuice
0,5 tsk salt
0,5-1 krm peppar
10 citronmelissblad
Skär tomater och lök i bitar. Skala och skär gurkan i bitar. Dela, kärna ur och skär paprika och chili i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skär brödet i tärningar.
Lägg alla grönsaker, bröd och rapsolja i en bunke. Mixa till en slät soppa.
Krydda med citronjuice, salt och peppar.
Ställ kallt fram till servering. Garnera med citronmelissblad och ringla över lite rapsolja precis innan servering.
Jag tyckte soppan blev lite för sur så nästa gång tar jag mindre citron för i övrigt var den god. Det var lite annorlunda med en gul tomatsoppa.
tisdag 21 juli 2009
Knäckig rabarberpaj
Knäckig rabarberpaj
500 g rabarber
1-2 msk strösocker (till rabarberna)
150 g margarin
1/2 dl sirap
1 dl vispgrädde
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn
2 dl strösocker
Skär rabarberna i 2 cm stora bitar. Lägg dem i botten på en pajform & strö på lite socker.
Smält margarin, sirap & vispgrädde i en kastrull. Vispa ihop det och ta sedan bort kastrullen från plattan.
Blanda ner mjöl, havregryn, bakpulver & socker i den varma smeten i kastrullen.
Bred röran över rabarberna & grädda i ca 25-30 minuter i 175°, eller tills ytan fått fin färg & känns lite knäckig.
Njut den ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
I höstas gjorde jag en liknande paj men med äpplen. Jag tycker att det var godare med rabarber. Eftersom smeten är väldigt söt blev det bra med den sura rabarbern. Jag använde ca 1 msk socker på rabarberbitarna, men jag tror faktiskt att man kan utesluta det sockret helt och hållet. Jag använde havregrädde istället för vispgrädde så att den blev mjölkfri.
Parmesan- och basilikapotatis
Parmesan- och basilikapotatis
1 kg små färskpotatis
1 dl olivolja
50 g färsk basilika
0,5 dl parmesan
1 tsk pressad citron
salt o peppar
Koka potatisen.
Mixa olivolja, basilika och parmesan med t.ex en handmixer.
Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Blanda den varma potatisen med parmesan- och basilikaoljan.
Servera till kött eller kyckling.
Det här var en jättegod och smakrik potatis som jag kommer göra fler gånger. Tyvärr kan varken Ida eller Isak äta den för parmesanost innehåller ofta ägg. Visst är det konstigt?! Men det är något konserveringsmedel i framför allt parmesanostar som innehåller ägg.
måndag 20 juli 2009
Citronfraiche
Citronfraiche
Blanda
2 dl lätt crème fraiche
1 st citron, rivet skal av 1/2 citron + 1 msk pressad saft
Smaka av så att du får rätt syrlighet.
En syrlig och god dressing om man tycker om citron. Den var jättegod till det kalla köttet.
Honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
Honungsmarinerad fläskfilé
1 st fläskfilé, (ca 500 g)
2 krm svartpeppar
1 msk olja + smör
1 msk rosmarin, gärna hackad färsk
Marinad
0,5 st citron, rivet skal av 1/2 citron + 2 msk pressad saft
1 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk honung
2 tsk salt
Peppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.
Lägg dem i ugnssäker form, klappa in rosmarin och ugnstek i 125° i 30-35 min till innertemp 67°.
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen.
Marinera i 1-2 dygn i kylen.
Skiva köttet och servera det kallt tillsammans med citronfraiche och potatis.
Det här köttet blev jättegott. Att servera kallt kött som man kan förbereda i förväg är bra när man ska servera buffé eller om man har ont om tid inför middagen.
söndag 19 juli 2009
Födelsedag
Jag bjöd på jordgubbsbullar, kaka med chokladhavreströssel, banankaka, schackrutor, kaknystan, syltgrottor, lchf-chokladkaka, knäckig rabarberpaj och jordgubbstårta. Mamma och pappa stannade över middagen då jag bjöd på spenat-, tomat- och mozzarellapaj, honungsmarinerad fläskfilé, citronfraiche, parmesan- och basilikapotatis, räk- och laxtårta, sallad, taco-köttfärs, taco-chips och gul gazpacho.
lördag 18 juli 2009
Tårtbotten
Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)
Den här tårtbotten använder jag nästan alltid när jag ska göra tårta. Den blir hög och fin, dessutom blir den luftig och inte så kompakt som många tårtbottnar kan bli.
måndag 13 juli 2009
Heta räkspett
Heta räkspett
1 kg räkor
1 spansk pepparfrukt
0,75 dl olivolja
1 citron, rivet skal
3 pressade vitlöksklyftor
flingsalt
Tina räkorna och låt dem rinna av på hushållspapper.
Klyv pepparfrukten på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka köttet.
Blanda pepparfrukt, olja, citronskal och vitlök i en skål.
Lägg försiktigt i de oskalade räkorna och låt marinera ca 2 timmar.
Trä upp räkorna på spett. Grilla dem snabbt över glödbädd.
Strö över lite flingsalt.
Det var en god och annorlunda förrätt, dock lite kladdig då var och en får skala sina egna räkor. Räkorna var inte så heta som vi önskade så nästa gång kryddar vi nog lite mer.
söndag 12 juli 2009
Nattlimpa
Nattlimpa
13 dl ljummet vatten
50 g jäst
1,5 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 påse brödkryddor
ca 2 kg rågsikt
Blanda ingredienserna till en deg som får jäsa 25 minuter.
Baka ut till 4 limpor som placeras på tvären i långpanna. Pensla med olja mellan limporna så är de lättare att ta isär sedan.
Låt jäsa 25 minuter.
Grädda 25 minuter i 225 grader.
Stäng sedan av ugnen men låt limporna stå kvar under natten eller ca 9 timmar. Obs! Öppna ej ugnsluckan under tiden.
torsdag 9 juli 2009
Grillad lax med örter och citron
Grillad hel lax med örter och citron
1 lax
1 citron
salt
färska kryddor, t ex dill, gräslök och citronmeliss
Sätt laxbiten på folie med skinnet nedåt.
Salta och strö på de kryddor du vill använda. Jag tog det som jag har i landet just nu.
Skiva citronen och lägg skivorna på laxen och kryddorna.
Sätt folien med laxen på grillgallret och grilla tills laxen är klar. Vänd inte.
Vi åt pressad potatis, spenatsås, romsås och sallad till laxen.