Grundrecept för pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
ca 2-3 msk kallt vatten
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Pajdeg med grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Mager pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Pajdeg med sesamfrön
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Blanda ihop alla ingredienser.
Lägg degen kallt att vila i ca 30 min.
Pajdeg med ost
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
3 krm salt
2-3 msk vatten
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt ost, salt och vatten, arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Röd pajdeg
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
100 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Finfördela matfettet i mjölet pch paprikapulvret till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg.
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
Men gud vad bra och sammanställt, jag gör ofta paj och det är kul att variera sig lite med degen, tacktack:)
SvaraRaderaSka försöka komplettera med några fler pajdegar snart.
SvaraRaderamen gu så bra recept! Tack!
SvaraRaderaDessa recept visste jag inte om. Men din hemsida är ju en liten kokbok för oss alla andra. Tack så mycket för alla bra recept.
SvaraRaderaGod Jul och Gott Nytt År (lite i förskott)