fredag 28 augusti 2009

Helgrillad älgstek

Man får ofta höra att älgkött inte går att grilla det blir för torrt och segt. Men det stämmer inte! Det börjar bli hög tid att tömma frysen eftersom älgjakten börjar snart. Vi har haft flera bättre och sämre köttbitar kvar som vi har helgrillat nu i slutet av sommaren. I början vågade vi bara grilla de finare bitarna, t.ex. entrecôte, men sen har vi grillat sämre och sämre bitar med samma goda resultat. Idag grillade vi t.o.m. rullen som väl anses vara en av de sämsta bitarna och jag tyckte det smakade filé. Det var otroligt mört och gott. Hemligheten är lång marinering och grillning med indirekt värme. Idag åt vi köttet tillsammans med aubergine- och mozzarellagratäng.

Helgrillad älgstek
1 bit älgstek av valfri bit, ca 1-1,5 kg
valfri marinad

Lägg köttbiten i plastpåse med valfri marinad.
Marinera i 2 dygn. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Grilla med indirekt värme tills stektermometern visar ca 65 grader, lite beroende på hur välgrillat du vill ha köttet.
Lägg köttet i folie och låt vila i ca 10 min.
Skär upp köttet och servera med goda tillbehör.

Vi blandar egen marinad som varieras från gång till gång. Vi blandar t.ex. chilisås, balsamvinäger, soja och kryddor. Leif använder ofta whisky i sina marinader och det blir också jättegott.

1 kommentar:

  1. Tack för ett otroligt bra recept! Jag kommer att återvända till din sida...

    SvaraRadera