lördag 8 augusti 2009

Pinocchiotårta

Idag fyller mamma år så jag bakade en tårta i present till henne. Den här tårtan (inte samma tårta, men samma recept) hade vi på Olivias dop för ca 9,5 år sedan.

Pinocchiotårta
sockerkaksdel:
150 g margarin
2 dl socker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning: vispgrädde och frukt eller bär

Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner socker och vaniljsocker och ev. hälften av mandeln.
Bred marängsmeten ovanpå kaksmeten. Strö ev. på resten av mandeln.
Grädda i 175-200 grader i ca 20 min. Täck kakan om marängen får för mycket färg.
Låt kakan kallna. Dela den mitt itu.
Vispa grädden och bred den på en av bottnarna strax innan servering strö över frukt eller bär. Lägg den andra botten ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar