söndag 16 augusti 2009

Rabarbersaft

Helgen har varit en trädgårds- och kökshelg. Vi har plockat in rabarber och både svarta och röda vinbär som jag sedan har gjort marmelad och saft av. Nu är den tråkiga pakteringen gjord och jag har flera burkar och flaskor i frysen. Idag provade jag två nya recept, röda vinbärsmarmelad med kardemumma och svarta vinbärsmarmelad med whisky. Dessutom gjorde jag en klassiker som jag brukar göra flera omgångar av varje sommar, rabarbersaft.

Rabarbersaft
6 kg rabarber
6 citroner
6 l kokande vatten
0.6 hg socker/liter saft
10 g vin- eller citronsyra/liter saft

Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.

Den här saften tycker de flesta om, det är hela familjens favoritsaft. Jag brukar göra på 3 kg rabarber, det ryms bra i den stora paltgrytan och då blir det ett paket citronsyra som ska användas. Jag brukar minska ner på sockret lite också. Mitt recept ser alltså ut så här:

Rabarbersaft
3 kg rabarber
3 citroner
3 l kokande vatten
1,5 kg socker
30 g vin- eller citronsyra

Skär rabarbern och citronerna i bitar.
Häll på kokande vatten. Låt stå i 24 h.
Sila.
Blanda i socker och vin- eller citronsyra. Rör tills det löst sig.
Häll upp i flaskor. Obs! Fyll inte flaskorna helt. Frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar