söndag 3 maj 2009

Rabarbermarmelad

Den som spar han har! I höstas frös jag in 500 g rabarber för att kunna göra marmelad under vintern. Den har blivit bortglömd i frysen, men det kändes bra att kunna ta fram den nu när alla tidningar och program är fulla med rabarber-recept. Här uppe i norr är det ett tag kvar till man kan njuta av årets första rabarberpaj.

Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa

Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Råriv morötter och äpplen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.

Jag öser upp marmeladen i lagom stora plastförpackningar och fryser ner, så att jag sedan kan ta upp en förpackning i taget. På så sätt behöver jag inget konserveringsmedel.

lördag 2 maj 2009

Avokado- och mangosallad

Åh vad jag gillar grillsäsongen, det finns så många roliga och goda tillbehör till grillat. Hela vintern har jag samlat på mig recept som ska provas nu. Leif sköter grillningen och jag gör tillbehören. Idag bakade jag Focaccia med svarta oliver, fetaost, körsbärstomater och färska kryddor. Dessutom gjorde jag vår favoritdressing - turkisk yogurt med thaichilisås, tomat- och mozzarellasallad och en avokado- och mangosallad.

Avokado- och mangosallad
2 avokado
1 mango
0,5 pressad citron
svartpeppar

Dela, skala och skär avokado och mango i mindre bitar.
Lägg det i en skål, pressa över citronsaft, krydda med lite svartpeppar. Blanda.

Jag och Olivia som älskar avokado tyckte så klart att det här var en jättegod sallad som vi kommer göra fler gånger.

fredag 1 maj 2009

Kolakakor

Imorgon fyller min pappa år och i present har han önskat sig att vi döttrar bakar åt honom, så att inte mamma behöver baka så mycket. Sådana önskningar tycker jag om. Barnen tyckte att vi skulle baka kolakakor åt honom för de vet att det är en av hans favoritkakor.

Kolakakor
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 1o-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.

torsdag 30 april 2009

Quesadilla

Idag på Valborgsmässoafton grillade vi så klart. Vi grillade kyckling och till det åt vi bulgursallad. Igår hade vi mexikansk afton:) Vi hade majssoppa i frysen som jag tog upp och värmde. I skafferiet låg några tortillas som behövde ätas upp. Av tortilla gjorde jag quesadillas, det blev jättegott med den smälta osten mellan stekta tortillas. Vi hade skinka dessutom, men det skulle nog vara lika gott utan, för det är den smälta osten man vill åt.

Quesadilla
mjuka vetetortillas
skinka av valfri sort
riven ost
olivolja

1. Lägg ut tortillabröd. Fördela skinkan på dessa. Strö över rikligt med ost.
2. Lägg på tortillabröd som lock.
3. Pensla över- och undersida med lite olja. Stek/rosta i stekpanna i ca 1 minut på varje sida.
4. Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.

onsdag 29 april 2009

Kanelbullesockerkaka

Idag har jag varit hemma med Ida som har feber. En vecka och en dag hann hon gå på förskolan innan hon blev sjuk. När jag var hemma passade jag på att baka. Idag blev det en sockerkaka med mycket kanelsmak. Det är en av mina favorit-sockerkakor.

Kanelbullesockerkaka
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk kanel
2 msk smör

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 2 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i 45-60 min.

måndag 27 april 2009

Boeuf bourguignon

I helgen kokade jag en köttgryta, Boeuf bourguignon, så vi skulle ha snabbmat i veckan. När Leif kom hem från jobbet och barnhämtningen idag satte han på grytan att koka klart samtidigt som han kokade ris. Snabbt, gott och enkelt!

Boeuf bourguignon
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner

Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta.
Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan.
Häll på vin och buljong.
Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim.
Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen.
Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör i stekpannan.
Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min.
Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis eller ris.

Det här tyckte hela familjen om. Vi hade varken lök eller champinjoner hemma, så det kom inte med i grytan. Däremot kokade jag två skivade morötter i grytan på slutet.

söndag 26 april 2009

Filkaka

Helen pratade om en filkaka som hon skulle baka som inte innehöll ägg. Det tyckte jag lät intressant med tanke på äggallergikerna i vår familj. Jag sökte på filkaka och hittade det här receptet, som dock inte var samma som Helen pratade om. Jag provbakade den idag och den blev riktigt god, smakade som mjukpepparkaka. Att den innehåller fil gör inte så mycket för Isak eftersom vi provar ge honom små mängder med "tillagad" mjölk här hemma. Eftersom han inte fikar så mycket är det ingen risk att han får i sig för mycket mjölk p.g.a. den här kaka.

Filkaka
11 dl vetemjöl
7 dl socker
4 tsk bikarbonat
3 tsk mald kanel
3 tsk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
9 dl fil
150 gram smält smör
pärlsocker

Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, rör ner filen och till sist det smälta smöret.
Häll över smeten i en smord långpanna och strö över lite pärlsocker.
Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 30-40 minuter.

Den blev väldigt saftig och god, den här kommer jag definitivt att baka igen. Den påminde i smak och konsistens om morotskaka, så nån gång provar jag kanske att sätta morotskake-glasyr på den. Undra om man kan smaksätta kakan med något annat t.ex. kakao, med samma utmärkta resultat?

lördag 25 april 2009

Potatissallad med rosépeppar

Idag hade vi lovat Isak att vi skulle äta Tacos, men vädret gjorde att vi inte kunde låta bli att grilla. Till den perfekt grillade fläskytterfilén åt vi en sommar-potatissallad med en vinägrett smaksatt med rosépeppar.

Potatissallad med rosépeppar
potatis
rödlök
paprika
körsbärstomater
svarta oliver
ruccola-sallad
baby-spenat
vinägrett
3 delar olja
1 del vitvinsvinäger
salt
lite svartpeppar
rosépeppar

Skala potatisen och skär den i mindre (inte för små) bitar. Koka i lättsaltat vatten.
Skala löken och skär den i ringar eller halva ringar.
Blanda vinägretten.
Blanda den varma färdigkokade potatisen med lök. Häll sedan på vinägretten.
Låt stå och svalna.
Blanda i det övriga. Smaka ev av med mer rosépeppar.
Servera.

Det är viktigt att hälla vinägretten på varm potatis, då drar den åt sig mer smaker och blir godare. Jag tycker det är gott när löken är med från början också, så blir den lite mjukare. Övriga grönsaker, som man väljer efter egen smak, tycker jag är godast att sätta i senare så att de har kvar sin krispighet.

Jobbig vecka

Det har varit en konstig vecka och det har inte funnits tid och ork till rolig matlagning.

Efter två års föräldraledighet har jag börjat jobba heltid, det är kul men jag blir trött i huvudet av allt nytt jag ska lära mig. Ida har börjat på förskola och det går så himla bra, hon älskar att vara där. Dessutom har vi skjutsat Isak till simskola varje kväll, han tycker det är jättekul att äntligen lära sig simma ordentligt.

Mest av allt har veckan dock gått till att tänka på ängeln Elias som vi aldrig fick en chans att lära känna. Men som Olivia sa "Du finns i alla våra hjärtan".

måndag 20 april 2009

Porterstek

Igår hade jag tagit upp en stek ur frysen och tänkte göra en porterstek. Men eftersom en nära vän fick ett otroligt sorgligt och ofattbart besked orkade jag inte äta. Vi kokade i alla fall portersteken men äter den kall till dagens middag tillsammans med kokt potatis och varm sås.


Porterstek
ca 1,5 kg benfrit kött
1 flaska (33 cl) porter
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl soja
1 tsk timjan
6 enbär
6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
Sås
8 dl sky från köttkoket
5 msk vetemjöl
2 dl grädde


Häll porter, vinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor, kryddor och tjocka lökringar. Koka upp.
Lägg ner köttbiten och låt allt koka sakta under lock.
Vänd steken ett par gånger under kokningen. Lyft bort grytan från värmen när termometern visar 75 grader. Det tar ca 1,5 timme.
Låt steken ligga kvar i sin sky ca 20 minuter innan köttet skärs upp.
Sås
Sila skyn. Späd eventuellt med lite vatten så att det blir totalt 8 dl.
Vispa ut mjölet i grädden eller skaka redningen i en redningsbägare.
Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn och låt såsen koka sakta i 3-5 minuter.
Servera köttet i skivor med såsen, kokt potatis och gröna bönor, sockerärter eller önskade grönsaker.

Vaniljpannacotta mjölkfri

Vår trerättersmiddag i lördags avslutades med vaniljpannacotta med limemarinerade hallon och blåbär. Till Isak gjorde jag en mjölkfri variant på havregrädde. Till all pannacotta använde jag gelésocker istället för gelatin. Det var jättesmidigt och enkelt. Den enkla efterrätten pannacotta blev därmed ännu enklare att göra. Och självklart går den att göra på vanlig grädde om den inte behöver vara mjölkfri.

Vaniljpannacotta mjölkfri
1 dl Gelésocker Multi
4 dl iMat från Oatly (havrebaserad grädde)
2 tsk vaniljsocker

Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull och koka i 1/2 minut.
Häll upp i fyra glas eller liknande och ställ kallt till servering.
Dekorera precis innan du serverar.


Limemarinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime

Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
Garnera pannacottan med bären innan servering.

söndag 19 april 2009

Roséfilé

I väntan på glasfri kyckling äter vi fläskfilé.

Roséfilé
600 g fläskfilé
salt o peppar
1 lök
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk rosépeppar

Putsa filén och skär den i skivor. Bryn på båda sidor och krydda med salt och peppar. Ta upp köttet ur pannan.
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den får färg.
Tillsätt crème fraiche, vatten, chilisås, kalvfond och soja.
Låt småkoka i 5 minuter.
Lägg i köttet och krossad rosépeppar. Låt småkoka ytterligare 5 minuter.

Jag använde mjölkfri grädde istället för crème fraiche. Jag tycker om rosépeppar så det här var väldigt gott, även övriga i familjen tyckte om det. Vi åt ugnsrostade rotsaker till och det passade jättebra.

Räkcocktail

På vår "Halv åtta hos mig"-kväll åt vi räkcocktail till förrätt. Isak åt skinka istället för räkor och Ida åt bara en rostad macka.

Räkcocktail
25 st färska räkor
10 cm gurka
1 st avokado
1 st mango
3 cm ingefära
1 st lime
1 kruka koriander
0.5 st chili

1. Skala räkorna, hacka gurka, avokado och mango i små bitar. Rör försiktigt ihop så att ingredienserna inte mosas.
2. Blanda juicen från lime med finhackad ingefära och chili och häll över blandningen. Hacka koriander och blanda i den försiktigt. Låt gärna stå i kylen ett tag innan du serverar, då får du mer smak.
3. Servera i fina glas eller liknande tillsammans med lite bröd.

Jag hade ingen koriander hemma, så den uteslöt jag. Nästa gång tar jag nog lite mindre lime för den blev i suraste laget, trots att jag älskar lime.

lördag 18 april 2009

Halv åtta hos mig

Mina barn tjatar på mig att jag ska vara med i Tv4s matlagningsprogram Halv åtta hos mig. Eftersom jag absolut inte tänker vara med på tv, så lekte vi Halv åtta hos mig hemma utan tv-kameror. Jag fick 25 poäng - inte illa! Barnen tyckte det var jättekul med trerättersmiddag, fin dukning och poängsättning.

Förrätt
Saras Skink- eller räkcocktail med Smak av Sommar
.
Varmrätt
Rosefilé med Rostade Rotsaker
.
Efterrätt
Vaniljpannacotta med Våra Vågade bär

Müsli

Hittade ingen god müsli på affären så jag gjorde en egen istället. Eftersom jag använder ungefär samma ingredienser vid bakning hade jag allt hemma. Om man måste köpa allt bara för müslins skull blir det förmodligen inte billigare än att köpa färdig müsli, men kanske godare. För mig blev det både godare och billigare.

Müsli
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
0,5 dl råsocker
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
7 dl corn flakes

1. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor, linfrö, havrekli och råsocker.
2. Häll vatten och olja i en burk eller flaska. Skaka kraftigt och blanda ner det i flingblandningen. Låt stå 15 min.
3. Bred ut blandningen i en långpanna. Rosta mitt i ugnen på 200° ca 40 min.
4. Ta ut och rör om i blandningen var 10:e minut tills allt är torrt.
5. Skär aprikoser i mindre bitar. Blanda i aprikoser, russin och corn flakes när flingblandningen svalnat. Förvara i lufttät burk.

Jag använde torkade katrinplommon istället för russin. Dessutom använde jag bara 4-5 dl corn flakes, tyckte att det räckte gott och väl. Om man vill kan man använda 1 dl hackad mandel eller nötter och rosta med flingblandningen.

torsdag 16 april 2009

Tacorullar i tomatsås

Renoveringen av källaren går framåt. Just nu är en sugbil här som ska suga upp alla sand från källaren där Leif har bilat upp golvet. Ida och Isak står i fönstret och tittar på den stooora bilen.

Igår till middag gjorde jag köttfärsbiffar som jag smaksatte med spiskummin och formade till rullar. Hela familjen tyckte om det, t.o.m. Olivia som i vanliga fall inte är så förtjust i köttfärs. Olivia åt tacorullarna med sallad, gurka och lök inlindade i mjukt tunnbröd, vi övriga åt dem tillsammans med ugnsrostade rotsaker.

Tacorullar i tomatsås
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
färsk koriander eller persilja
Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 köttbuljongtärning
1 dl mild ajvar relish
1 dl crème fraiche

Börja med såsen.
Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.
Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche. Rör till en jämn smet.
Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.
Servera med kokt ris, bönor och frästa grönsaker.

Jag använde mjölkfri havregrädde i såsen istället för crème fraiche och jag hade varken koriander eller persilja. Såsen kryddade jag lite extra med chilipeppar och spiskummin.

onsdag 15 april 2009

Grova tekakor

På tisdag börjar jag jobba efter att ha varit mammaledig i ca 2 år. Nu gäller det att fylla upp frysen för jag är rädd att jag inte kommer orka baka så mycket som jag är van vid, eftersom jag ska jobba heltid.

Grova tekakor
50 g jäst
100 g margarin
4 dl mjölk
2 krm salt
2 msk socker
4 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl

Smält margarinet, häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt socker, salt och båda mjölsorterna.
Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät.
Dela degen i 12 bitar. Klappa ut bitarna till runda kakor ca 12 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar och nagga med gaffel.
Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 45 minuter.
Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

Mina barn tycker om att baka tekakor för det är lätt och roligt att platta ut dem med handen och sedan nagga dem med en gaffel, t.o.m. Ida var med och bakade idag.

måndag 13 april 2009

Chokladkolapaj

I påsk har jag gjort en söt men god chokladkolapaj som smakar lite knäck.

Chokladkolapaj
Botten
200 g chokladkakor, choklad cookies
75 g smör
Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Vit chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Garnering
kakao

Botten
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola
2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka till 120°.
3. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
Vit chokladkola
4. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka till 120°.
5. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
Garnering
6. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

lördag 11 april 2009

Citronsill

Till påskbuffén provade jag ett nytt recept på sill - citronsill. Jag tyckte den blev jättegod så den kommer jag definitivt att göra igen, t.ex. till midsommar.

Citronsill
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
2 citroner, saften och rivet skal
Blanda ingredienserna till lagen, förutom rivet skal, i en kastrull och koka upp.
Dra kastrullen av plattan och rör om tills sockret har smält.
Blanda i rivet citronskal.
Låt lagen kallna.

1 burk inläggningssill
3 msk dill, finhackad
1 röd lök, skivad
1 lagerblad, smulat
Varvas i en burk!

Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.
Dekorera med färska citronskivor.

fredag 10 april 2009

Annas inlagda sill

Imorgon ska vi ha påskbuffé hos mamma och pappa. På min lott ligger att fixa sill. Självklart gör jag min klassiska inlagda sill som alltid blir uppskattad. Receptet har jag fått av Anna som har fått det av sin farmor. Jag har dessutom provat en ny citronsill, som var jättegod.

Annas inlagda sill
0,5 dl ättiksprit
0,25 dl vinättika
2,5 dl vatten
1,5-2 dl socker
Koka upp och låt svalna!

1 burk inläggningssill
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
Rödlök
Varvas i en burk!

Häll över den avsvalnade lagen.
Låt stå kallt i ca 1 dygn.

torsdag 9 april 2009

Choklad- och hallonkaka

Var tvungen att fira mitt nya jobb med efterrätt. Jag gjorde en kladdkaka smaksatt med hallon. Choklad och hallon är en underbar kombination tycker jag. Det var en enkel kaka att baka med lite disk, man behövde bara en kastrull, en slickepott, måttsats och springform. Inga vispar eller massa bunkar - perfekt!


Choklad- och hallonkaka
200 gr smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

* Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar.
* Ta bort kastrullen från plattan och rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
* Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
* Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
* Grädda mitt i ugnen i 175 grader 20-25 min. Den ska vara lite kladdig i mitten.
* Den bakas med fördel någon dag innan för att smakerna ska blanda sig. Pudra florsocker över och servera gärna med vispad grädde och hallon.

Köttgryta med frukt

Idag har Leif fortsatt att bila i källargolvet, så jag och barnen flydde hemifrån. Vi åkte till mormor och morfar där jag fixade middag - köttgryta och ris, med choklad- och hallonkaka till efterrätt.

Köttgryta med frukt
0,5 kg grytbitar
1 dl rött vin
0,25 dl balsamvinäger
0,5 msk farinsocker
1,5 msk soya
1 krm ingefära
3-5 dl kalvbuljong
1 lök
0,25 squash
2 morötter
0,5-1 burk hela tomater
0,5 burk mango
1 liten burk ananasskivor + spadet
1 burk champinjoner alt. färska
Svartpeppar
Salt
Maizenamjöl till redning

Bryn grytbitarna i stekpanna, lite åt gången. Flytta över till en större gryta.
Slå på rödvin, balsamvinäger, soya samt farinsocker & ingefära.
Låt allt få koka upp, sänk sedan värmen och låt koka ca 15 min med lock.
Tillsätt buljongen och burktomater. Låt koka ytterligare ca 15 min med lock.
Skär lök, squash och morötter i grova bitar. Tillsätt dessa i grytan och låt koka i ca 30 min med lock.
Skär ananas och mango i bitar. Tillsätt detta tillsammans med ananasspad och champinjoner.
Låt koka upp och bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Red ev grytan med lite maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris eller kokt potatis!
Det blev en jättegod gryta, men lite för mycket ingredienser känns det som. Nästa gång struntar jag nog i farinsocker, man får ju sötma från ananasspadet. Ingefära tror jag också att jag utesluter eller tar mer av för jag kände ingen ingefära-smak. Rödvinet är jag också lite osäker på, kanske tar jag lite mer rödvin och minskar ner på buljongen. Frukt och grönsaker kan man välja efter egen smak.

tisdag 7 april 2009

Potatisvåfflor

Oftast när jag har kvar ganska mycket pressad potatis från någon tidigare middag brukar jag göra potatismos. Men idag provade jag att göra potatisvåfflor. Barnen tycker om raggmunk och det här är ju nå liknande.

Potatisvåfflor
400 g kokt, kall potatis
3,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör
2 dl kallt vatten

Riv potatisen grovt (om det inte är presad potatis).
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Häll i mjölk och rör till en jämn smet. Tillsätt smält smör och vatten. Rör ihop.
Rör ner potatisen i smeteten.
Grädda i våffeljärn.
Servera nygräddade med lingonsylt, råkostsallad och bacon. Eller med gräddfil och löjrom som förrätt

Det blev jättegott och ett bra sätt att bli av med kokt potatis. Vi åt våfflorna med bacon, sylt och veckosallad.

måndag 6 april 2009

Varm bönsallad

Det är tur jag har Ida, så att det är någon som vill äta bönor med mig. Till laxen med balsamvinäger och honung gjorde jag en varm bönsallad med - balsamvinäger. Älskar man balsamvinäger så gör man!

Varm bönsallad
1 burk bönor av valfri sort
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
0,5 dl färsk basilika

Spola bönorna ordentligt.
Finhacka vitlöken och fräs i olivolja i en stekpanna
Tärna tomaterna och tillsätt dem och bönorna till stekpannan.
Smaksätt med balsamvinäger, salt och strösocker.
Hacka basilikan och vänd ner till det övriga.
Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling.

Jag använde vita bondbönor, men ta din favorit. Är man osäker vilken sort man vill använda kan man ta en burk med bönmix, som oftast innhåller röda kidneybönor, vita bönor och bruna bönor.

söndag 5 april 2009

Lax med balsamvinäger och honung

Åh vilken underbar dag vi har haft i solen. Vi började med att fara till Ormberget där Olivia och Isak växlade mellan slalomåkning och pulkåkning med Ida. Vi grillade korv i backen och satt och myste i det strålande vädret. Sedan åkte vi hem och jag fortsatte att njuta av solen genom att dricka ett glas chai-te på altan. Till middag åt vi lax med balsamvinäger och flytande honung, till det åt vi varm bönsallad, bulgur eller pressad potatis.

Lax med balsamvinäger och honung
4 laxfiléer
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
salt o peppar

Salta och peppra laxfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form.
Värm honung och balsamvinäger i en kastrull, så att det "smälter" ihop.
Häll det över laxfiléerna.
Ställ in i ugnen i 175 grader i ca 20 min.

Jag älskar balsamvinäger så det här tyckte jag var jättegott. De övriga i familjen verkade också tycka om det, förutom Isak som alltid klagar när det är fisk.

lördag 4 april 2009

Kokoskaka mjölk- och äggfri

Eftersom jag bakade en banankaka med ägg tidigare idag ville jag baka något som även Isak och Ida kan äta. Rättvist ska det vara! Jag har fått ett recept på en mjölk- och äggfri kokoskaka för ett tag sedan som jag var lite sugen att prova. Resultatet blev över förväntan, alla i familjen tyckte om den. Jag tror inte att någon kan gissa att den är äggfri. Det tycker jag är bästa betyget en äggfri kaka kan få. Den var jättelätt att göra dessutom.

Kokoskaka mjölk- och äggfri
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i smord och bröad rund form (eller liknande).
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 50 min.

Potatisgratäng

Efter alla larm om glas i all möjlig mat, framför allt kyckling är det säkrast att hålla sig till älgkött. Direkt från skogen till matbordet via vår egna frysbox. Till middag fyllde vi en älgytterfilé med färskost, skinka, paprika och soltorkade tomater på samma sätt som vi brukar göra kotlettrullen. Till den gjorde vi potatisgratäng på nytt sätt, vi lät potatisskivorna koka i grädde innan vi satte in gratängen i ugnen.

Potatisgratäng
1 kg mandelpotatis (eller annan potatis av mjölig sort)
100 g rotselleri
1 st liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
4 dl grädde av valfri sort
0,75 msk flytande kycklingfond
0.25 kruka färsk timjan
salt
svartpeppar från kvarn
1 dl riven Västerbottenost

1. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt.
2. Koka upp grädde, kycklingfond och kryddor tillsätt potatis, selleri, lök och sjud i 10 minuter.
3. Blanda i 2/3 av osten i potatis- och gräddblandningen .
4. Häll gratängen i en smörad ugnsform och strö över resterande ost.
5. Grädda gratängen gyllene i 200 grader, cirka 20 minuter.

Jag tyckte gratängen blev krämig med god smak. Vi använde inte mandelpotatis, dessutom hade vi parmesan istället för västerbottensost.

Kesoröra med skinka, paprika och purjolök

Igår åt vi bakad potatis, det var första gången barnen åt det. Framför allt Olivia tyckte att det var jättegott. Till potatisen åt vi smör, skinkbitar, skagenröra eller kesoröra, dessutom hade jag så klart sallad och grönsaker.

Kesoröra med skinka, paprika och purjolök
keso
rökt skinka i bitar
paprika i bitar
purjolök i bitar

Blanda ihop alla ingredienser och servera till bakad potatis.


Bakad potatis görs av särskild bakpotatis eller annan stor potatis. Tvätta potatisen ordentligt. Stick några hål i skalet för att undvika explosion i ugnen. Lägg potatisen på plåt eller i form och ställ in i ugnen 200 grader i ca 1 timme.


Nu ska jag och Olivia sätta igång att baka banankaka för det ligger bruna bananer i vår fruktskål igen.

torsdag 2 april 2009

Olivias pastagratäng

Nu har Leif satt igång med att renovera källaren. Han har börjat med att bila upp betonggolvet i duschen, p.g.a./tack vare det har jag och barnen hållit oss borta hemifrån för att slippa oljudet och därför har det inte blivit mycket mat lagat här. Men idag var det tyst i huset så Olivia valde att laga en pastagratäng ur sin kokbok. Jag hjälpte till lite grann, men hon gjorde det mesta själv.
Olivias pastagratäng
250 g pasta
0,25 tsk salt
55 g smör
40 g vetemjöl
4,5 dl mjölk
125 g riven ost av cheddartyp
125 g kokt skinka, grovhackad
4 körsbärstomater, skurna i fyra klyftor
salt och nymalen svartpeppar
25 g parmesanost

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Smält försiktigt smöret. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Koka blandningen i 1 minut och ta bort från värmen.
Rör i mjölken lite i taget tills såsen är slät.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör medan såsen tjocknar, så att inga klumpar bildas.
När såsen kokar, dra ner värmen och sjud under omrörning ca 2 minuter.
Ta bort från värmen och blanda ner ost, skinka och tomater. Krydda.
Blanda pastan med såsen. Häll upp i ugnssäker form och strö över riven parmesanost.
Grädda i ugnen i 200 grader i 20-25 min.

Det var gott, men såsen blev väldigt tjock så jag hällde i mer mjölk. Kunde gärna har varit någon mer tomat också, eller broccoli och då liknar det den här rätten.

söndag 29 mars 2009

Hallonrutor med kardemummakrisp

Efter flera dagar/veckor med strålande sol snöar det idag. Känns konstigt, igår tog vi t.o.m. fram utemöblerna. Nu har jag bakat nå som alla som älskar kardemumma måste prova. Det var såå gott, men då är jag galen i kardemumma (och hallon).

Hallonrutor med kardemummakrisp
150 g smör
3/4 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Kardemummakrisp
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör
Garnering
4 dl hallon
2 tsk potatismjöl

Blanda ihop alla ingredienserna till krispet till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.
Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner det torra ingredienserna och tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 22 x 32 cm.
Blanda hallonen med potatismjölet.
Strö hallon och krispsmulor över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30 - 35 min.
Skär upp kakan i rutor när den kallnat.

Första smakbiten tog jag ljummen tillsammans med vaniljsås. Det var jättegott. Andra biten tog jag rakt upp och ner när den var kall. Det var också jättegott.

lördag 28 mars 2009

Tomat- mozzarella- och spenatpaj

Igår hade vi fredagsmys med lite smått och gott till middag. Alla fick välja nå de ville ha. Jag stekte parisare, köpte vinmarinerad och lök- & vitlöksmarinerad rostbiff, sommarsallad, heta kräftstjärtar i aioli, kräftstjärtar, kokade tortellini, värmde baguetter, skar upp avokado, gurka, paprika och morot, la upp majs, ruccolasallad och babyspenat. Dessutom gjorde jag en tomat- mozzarella- och spenatpaj.

Jag använde grahamsmjöl i min pajdeg, flera varianter på pajdeg hittar du här.
Tomat- mozzarella- och spenatpaj
5 stora tomater
1 halv kruka basilika
2 mozzarellabollar
1 påse färsk bladspenat
1 scharlottenlök eller 0,5 rödlök
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Förgrädda ett pajskal.
Skär tomater och mozarella i tärningar. Lägg i pajskalet tillsammans med basilikan.
Skölj spenaten och finhacka löken.
Fräs spenaten snabbt i panna med löken. Lägg i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
Grädda ca 45 minuter i 200 grader.

fredag 27 mars 2009

Pajdeg till matpaj

Pajdeg till matpajer kan man göra på olika sätt. Här har jag sammanställt några olika varianter. Den jag använder oftast är den med grahamsmjöl.

Grundrecept för pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
ca 2-3 msk kallt vatten

Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Pajdeg med grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten

Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Mager pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.

Pajdeg med sesamfrön
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör

Blanda ihop alla ingredienser.
Lägg degen kallt att vila i ca 30 min.

Pajdeg med ost
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
3 krm salt
2-3 msk vatten

Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt ost, salt och vatten, arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Röd pajdeg
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
100 g smör eller margarin
2-3 msk vatten

Finfördela matfettet i mjölet pch paprikapulvret till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.

Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.

Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Pomeranslimpa

Trots att jag hade 25 grader i köket i morse - innan ugnen slogs på - orkade jag baka limpor.

Pomeranslimpa
6 dl mjölk
75 g jäst för söta degar
2 msk smör
1,5 dl ljus sirap
800 g rågsikt
0,75 msk salt
4 tsk pomeransskal, malen
300 g vetemjöl

1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken.
2. Smält smöret, tillsätt resten av mjölken samt sirapen och ljumma till 37°.
3. Häll blandningen över jästen, tillsätt rågsikten och pomeransskalen.
4. Arbeta degen kraftigt och tillsätt slutligen det mesta av vetemjölet till en fast deg.
5. Täck bunken med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.
6. Ta upp degen, knåda den, dela den i 3 delar och forma limpor som läggs i långpanna. Jäs under duk 40 minuter till.
7. Grädda limporna i 175° nederst i ugnen i 30-40 minuter.
8. Ta ut och pensla dem med smält smör eller mjölk. Låt kallna under duk.

Bulgursallad med halloumi

Vilket kanonväder vi har haft i flera dagar nu. Härligt! Jag längtar till sommaren och man kan sitta ute och äta. Vi har redan grillat en gång, men var så klart tvungen att sitta inne och äta. I väntan på sommaren åt jag en bulgursallad med stekt halloumi till lunch igår.

Bulgursallad med halloumi
bulgur
ruccola
babyspenat
körsbärstomater
avokado
purjolök
oliver
halloumi (1 skiva/person)

Stek halloumin i olivolja tills den får lite färg.
Blanda alla ingredienserna på en tallrik med halloumi överst.

Halloumin gör salladen mer matig. Prova att grilla den på utegrillen som tillbehör. Riktigt gott!
Från Wikipedia: Halloumi, en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. Idag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle.
Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta. Konsistensen är inte helt olik den hos ugnsgratinerad mozzarella.


Till middag gjorde jag svarta lådan och ris. Det låter inte så roligt och ser inte så gott ut, men jag tycker att svarta lådan är riktigt god.

tisdag 24 mars 2009

Gamla favoriter

Idag var det Olivias matdag så hon önskade (så klart) Spagetti Carbonara, till det gjorde hon en tomat- och mozzarellasallad.

Jag köpte billig vitkål så jag har gjort en ny omgång veckosallad idag. Den innehåller vitkål, morötter, purjolök, paprika och en vinägerdressing. Om man har den stående i kylskåp och bara tar fram så mycket man behöver så håller den en vecka. Jättepraktiskt att grönsakerna/salladen redan är klar när man är stressad efter jobbet.

Efter lunch kom Helen hit och fikade så då gjorde jag en kokosäppelkaka som vi njöt av med vaniljsås och te.

söndag 22 mars 2009

Kyckling med två smaker

Vädret fortsätter att vara jättefint, men trots det så var jag inne större delen av dagen igår. Det var alldeles för länge sedan vi städade, så igår kände jag att jag inte kan vänta en enda dag till. Så jag storstädade och tvättade undan en del från tvättkorgen som är överfull, istället för att gå ut i det fina vädret. Men det är så skönt när huset är rent och fint. Idag däremot ska jag försöka ta mig ut när tvättmaskinen går. Det är inte många helger som vi inte äter kyckling, igår var det dags igen. Jag gjorde en enkel panering som jag smaksatte på två olika sätt.

Kyckling med två smaker
4 kycklingfiléer
2 msk tandoorikrydda + 3 msk vetemjöl
2 msk gul thaicurry + 3 msk vetemjöl
rapsolja till stekning

Mät upp kryddor och mjöl i två plastpåsar.
Strimla kycklingen och fördela det i påsarna.
Ruska om och tippa ut. Paneringen är klar.
Hetta upp en stekpanna och olja.
Stek eller fritera kycklingbitarna. Börja med de gula eftersom den röda tandoorikryddan färgar oljan.
Stek bara så att kycklingen får fin färg och yta. Efterstek sedan i 6-8 minuter i 200 graders ugn.

Till kycklingen åt vi ris, bulgur, broccoli, blandade salladssorter med körsbärstomater och fetaost och thaichilidressing. Vi hade inte så mycket kycklingfilé hemma så jag ugnsstekte några kycklingben också, så det åt Isak. Vi övriga åt kycklingbitar och tyckte att det var jättegott. Ida åt en stor portion trots att jag tyckte att kycklingen var lite småstark, men det verkade hon inte bry sig om.

lördag 21 mars 2009

Löjromsbomb

I present fick Nina att jag och mamma ordnade hennes kalas. På eftermiddagen åt vi två sorters tårtor och till middag hade vi buffé med massa god plockmat. Vi hade bl.a. crostini med mjukost eller tapenade, grönsakspaj, sallad, parmaskinka, rödvinsmarinerad rostbiff, sommarsallad, potatissallad och olika korvar. Jag hade desssutom gjort en löjromsbomb.

Löjromsbomb
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 st liten rödlök, hackad
1 krm salt
Garnering
1 kg räkor med skal
100 g löjrom
0,5 dl gräslök, grovt skuren
1 krm grovmald svartpeppar

1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie.
2. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.
3. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar.
4. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort plastfolien.
5. Skala räkorna. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om. Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar.
6. Servera med rostat bröd eller knäckis.

Det här var riktigt smaskigt. Nästa gång tar jag nog mer philadelphiaost, dels för att det är gott och sedan får jag för mig att det stelnar lättare med mer ost. Efter 6 timmar hade det inte stelnat så jättemycket. Eftersom vi har så mycket löjrom i frysen slösade jag riktigt ordenligt, jag hade kanske 200 g. Det hade gått lika bra med mindre.

Mjölkchokladkladdkaka

Till syrrans kalas gjorde jag en mjölkchokladkladdkaka som vi smaskade på istället för tårta.

Mjölkchokladkladdkaka
100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl råsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Fyllning
100 g mjölkchoklad
Garnering
50 g mörk choklad

1. Smält chokladen med smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Rör i mjölet blandat med bakpulver och salt till äggsmeten.
4. Rör ner chokladblandningen.
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Häll smeten i formen.
6. Grovhacka mjölkchokladen och strö den över smeten i formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet minst 2 timmar, gärna över natten.
8. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och lägg dem i en liten plastpåse. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hål i påsen och ringla chokladen över kakan. Servera kakan med glass.

För mig som älskar mörk choklad, ju högre kakaohalt desto bättre, var den här kaka lite väl söt. Men alla övriga verkade tycka om den. Dagen efter när den hade stått framme och blivit lite mjukare och smakerna kom fram bättre tyckte jag den var godare.

torsdag 19 mars 2009

Kassler- och squashlasagne

Nu kan man få tag i squash billigt så då ska man passa på att använda den i matlagning.

Kassler- och squashlasagne
800 g finstrimlad kassler
2 squash
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 tsk salt
1 + 1 krm nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl mellanmjölk
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 finhackad röd spansk peppar (eller 0,5 tsk sambal oelek)
20 torkade lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 kruka grovhackad basilika

1. Riv squashen grovt. Skär bort fettet på kasslern och finstrimla tunt.
2. Fräs squash och kassler i olja i en stor gryta, pressa över vitlök. Obs! Såsen ska också få plats. Salta och peppra.
3. Blanda ner vetemjöl och tillsätt mjölken. Rör om och låt såsen sjuda några minuter. (Såsen funkar finfint som pastasås också.)
4. Blanda krossade tomater med salt, peppar och chili.
5. Varva kasslersås och tomatkross med lasagneplattor i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås.
6. Strö sist över basilika och riven ost.
7. Grädda i 225º ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Oj, vad gott det här var. Sjuklingarna Isak och Ida åt inte så mycket men vi övriga åt för mycket. Tyvärr hade jag ingen färsk basilika hemma så det fick vi klara oss utan. Jag blandade dock 1-2 tsk torkad basilika i tomatröran. Istället för mellanmjölk använde jag havregrädde, havremjölk och lite mellanmjölk. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölk passar jag på när mjölken först ska koka på plattan och sedan vara i ugnen ett tag.

Äggfri drömtårta

Stackars Isak har jätteont i örat, ev är det öroninflammation. Vilken tur att jag har bakat rulltårta med hallonsylt och drömtårta med smörkrämsfyllning till honom. Så har han nå gott att äta och kan försöka glömma det onda örat. Både drömtårtan och rulltårtan blev goda och bra.

Drömtårta
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Smörkräm
100 g (mjölkfritt) margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker

Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Smörkrämen
Rör matfettet till fyllningen smidigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop.
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.

Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Olivia som är van att äta drömtårta gjord med ägg tycker att den här äggfria varianten är minst lika god. Äggallergikerna Ida och Isak tyckte att det var riktigt smaskigt. Isak brukar ju inte vara så mycket för sötsaker, men det här gillade han.

Äggfri rulltårta

Imorgon ska vi ha kalas för Nina och jag ska baka en mjölkchokladkladdkaka till dess. Den innehåller ägg så till Isak har jag gjort rulltårta med hallonsylt och drömtårta med smörkrämfyllning.

Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör
2 dl mjölk
sylt

Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Smält margarinet. Häll i mjölken och värm blandingen.
Häll den varma smör- och mjölkblandningen över de torra ingredienserna och rör om.
Häll ut det på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i ca 5 min.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Bred på ett lager sylt. Rulla ihop på längden.
Förvara kallt tills den ska skäras upp.

Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Kakan sprack lite när jag rullade ihop den, men det brukar rulltårta med ägg också göra för mig ibland. Den blev faktiskt riktigt bra, över förväntan.

onsdag 18 mars 2009

Non stop cookies

Ganska nyss fick jag reda på att Non stop, de färgglada chokladlinserna, inte innehåller mjölk. Jättekul, tyckte jag som då kan använda det i bakning. Dessa kakor är lite som bondkakor utan mandel, men med kokos och non stop.

Ändring 2010-04-14
Non stop innehåller numera mjölkpulver, så tyvärr för alla mjölkallergiker är de inte mjölkfria.

Non stop cookies
1 dl färgat chokladgodis t ex smarties eller non stop
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl riven kokos
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
150 g smör eller margarin

Hacka eller krossa godiset lätt i en mortel eller med matberedarens pulsknapp. Ta upp på ett fat så länge.
Hacka samman mjöl, socker, kokos, sirap, bikarbonat och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare till en deg.
Blanda i det krossade godiset.
Forma degen till en rulle, ca 6 cm i diameter, som lindas in i plastfolie. Lägg rullen i kylskåpet ca 1 tim.
Skär rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°, ca 8 min.

tisdag 17 mars 2009

Emys limpor

Oj vilket väder vi har om dagarna! Solen skiner och snön smälter, nästan all asfalt har kommit fram. Barnen vägrar ha på sig så mycket kläder som de egentligen behöver, man får hoppas att de inte blir för kalla bara. Till middag gjorde jag chili-torsk och potatis. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te på kvällen, och idag fick jag precis det.

Emys limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 2 l vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak

Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen. Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.

måndag 16 mars 2009

Majssoppa med sweet chili

Nu var det länge sedan vi åt soppa, så idag var det dags igen. Istället för nybakat bröd till soppan åt vi pannkakor till efterrätt.
Majssoppa med sweet chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chilifrukt, t ex spansk peppar
2 msk raps- eller solrosolja
2 potatisar
2 burkar majs (à 340 g)
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
1/2 dl sweet chilisås
salt, peppar
koriander till garnering

1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chili. Fräs allt i olja några minuter.
2. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med majsen.
3. Häll på buljong och låt soppan puttra i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
4. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer.
5. Rör i sweet chilisåsen och värm soppan. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander.
Tips!För lite mer knaprighet, spara lite av majsen och lägg i den hel.

En mycket god soppa som alla åt av, även Olivia som vanligvis inte är så förtjust i soppa.

Äppelkaka med mandelmassa

Igår blev jag sugen på äppelkaka dessutom hade jag mandelmassa i kylen som behövde användas upp, så det blev en äppelkaka med mandelmassa. Till Isak gjorde jag en äppel-smulpaj.
Äppelkaka med mandelmassa
200 g mandelmassa
150 g smör el margarin
1 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 äpplen, 1 rivet och 3 skivade
kanel
.
Riv mandelmassan. Blanda ner smöret i mindre bitar. Rör till en jämn smet.
Rör ner sockret och ett ägg i taget.
Skala och riv ett äpple och blanda ner i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll i smord och bröad liten långpanna eller liknande.
Skala och skiva ca 3 äpplen som du fördelar över smeten och trycker ner lite.
Strö kanel över alltihop.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 35 min.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

söndag 15 mars 2009

Amerikansk fläskfilé

Igår åt vi Amerikansk fläskfilé som jag hade blivit rekommenderad att göra med orden "Jag har överträffat mig själv ikväll! Alla är lyriskt, lyckligt mätta!" Det var en god smak men lite väl sött för min smak eftersom det var ganska mycket lönnsirap i såsen. Isak och Ida tyckte inte alls om det, Ida som äter det mesta spottade t.o.m. ut maten. Det händer inte ofta. Jag tycker om idén med att göra allt i samma form, men nästa gång har jag nog någon annan smaksättning eller minskar ner på lönnsirapen.
Amerikansk fläskfilé
potatis
fläskfilé
salt
peppar
2 dl grädde eller mjölk (jag använde mjölkfri matlagningsgrädde)
Sås
1 dl lönnsirap
2 tsk maizena
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
tabasco
.
Skiva potatisarna, inte jättetunt. Bre ut dem i en smord långpanna.
Salta, peppra och häll över grädde eller mjölk.
Baka i ugn, 200 grader ca 40-50 min beroende på potatisens tjocklek.
Helstek under tiden fläskfilén eller vilken filé som helst i en stekgryta så den blir nästan genomstekt. Man känner om man trycker på den att den blir stum. Salta och peppra.
Skär i cm-skivor, det gör inget om de är lite för rosa, de ska in i ugnen.
Ta ut potatisarna när de är mjuka. Bre ut filéskivorna över potatisen. Häll över stekskyn.
Sås
Koka ihop lönnsirap, maizena, pressad vitlöksklyfta, balsamvinäger och ev. lite tabasco tills det tjocknar.
Skeda såsen över köttskivorna och sätt in alltihop i ugnen ca 5 minuter. Ta lite längre om köttskivorna var rosa.

torsdag 12 mars 2009

Hamburgerbröd

Idag gjorde jag hemmagjorda hamburgare och hamburgerbröd till middag. Bästa berömmet var från Olivia som sa att det var jättegott. Hon som vanligtvis inte tycker om köttfärs. Sallad, tomat, gurka och creme fraiche&thai-chilisås-dressing var de tillbehör vi hade.

Hamburgerbröd
0,5 pkt jäst
2 dl mjölk
1 msk olja
0,5 msk socker
0,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
Sesamfrön
Smula ner jästen i en degbunke, ljumma mjölken til 37 grader. Häll på och rör ut jästen.
Tillsätt oljan, saltet och sockret.
Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt jäsa i bunken ca 30min till dubbel storlek.
Ta upp på bakbord och form till 6 st runda bollar, platta till dom till ca 2 cm höga rundlar, platta till något mer runt om kanterna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med mjölk & strö över sesamfrön.
Grädda på en gång ca 10 min 225 grader.
Låt svalna på galler och skär dom sedan mitt itu. Färdiga att ätas!

Köttfärsen till hamburgarna kryddade jag med chilisås, torkad basilika, riven lök, salt och peppar.

tisdag 10 mars 2009

Mustig och söt köttgryta

Idag gjorde jag en köttgryta, till den åt vi potatismos, broccoli, tomat, gurka, sharonfrukt. Köttgrytan var riktigt god men det blev mycket disk - stekpannan, olika kastruller till såsen, grytan, potatisen och broccolin, potatispress, durkslag osv. Mustig och söt köttgryta
ca 6 hg benfritt kött av bog eller ytterlår
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyftor
1 st morot
50 g rotselleri
0,5 st röd spansk pepparfrukt
1 msk smör
1 msk neutral olja
0,5 st kanelstång
1 st litet lagerblad
0,5 dl strösocker
0,5 dl balsamvinäger
2,5 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter.
5. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
6. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond.
7. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
8. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
9. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.

måndag 9 mars 2009

Tacofisk

Tillbaka till vardagen, barnen på skolan och Leif på jobbet. Idag försökte jag få barnen, framför allt Isak, att tycka om fisk. Jag gjorde tacofisk och potatis, de fick dessutom äta tacochips till. De tyckte den var "sådär", men det tar jag som beröm.

Tacofisk
400 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl tacosås, medium eller hot
2 dl riven ost
15-20 tortillachips

Tina fisken om den är fryst. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen i 225°ca 25 min.
Servera med kokt potatis eller ris.

Jag krossade 10 chips och la på dem direkt. Sedan krossade jag 10 till och la på dem när det var 10 min kvar, så att de inte skulle hinna bli lika mjuka. Nästa gång tar jag nog dubbel mängd tacosås eller en starkare variant.

söndag 8 mars 2009

Fillimpa

Nu är vi hemma igen efter vårt sportlovsfirande. Barnen har verkligen haft SPORTlov, de har åkt slalom nästan varje dag.

Till middag idag stekte vi kycklingfiléer som sedan kokade klart i lite thaichilisås, soja och vatten. Till det gjorde jag en god bulgursallad. Tidigare i dag bakade jag fillimpor som innehåller bikarbonat och bakpulver istället för jäst. Har varit sugen på dem ett tag men det är först nu jag har lyckats baka dem. Jag bakade dem i en liten långpanna och skar dem sedan till limpor. Vill man kan man använda avlånga sockerkaksformar istället.
Fillimpa
1 l filmjölk
3 dl sirap
2 msk brödkryddor
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 l Rågsikt

Blanda alla ingredienser, mjölet sist.
Smöra och mjöla en liten långpannan.
Lägg i degen/smeten, platta ut så gott det går.
Grädda i 100 grader 45 minuter. Höj till 150 grader och fortsätt grädda i 60 minuter.