tisdag 10 mars 2009

Mustig och söt köttgryta

Idag gjorde jag en köttgryta, till den åt vi potatismos, broccoli, tomat, gurka, sharonfrukt. Köttgrytan var riktigt god men det blev mycket disk - stekpannan, olika kastruller till såsen, grytan, potatisen och broccolin, potatispress, durkslag osv. Mustig och söt köttgryta
ca 6 hg benfritt kött av bog eller ytterlår
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyftor
1 st morot
50 g rotselleri
0,5 st röd spansk pepparfrukt
1 msk smör
1 msk neutral olja
0,5 st kanelstång
1 st litet lagerblad
0,5 dl strösocker
0,5 dl balsamvinäger
2,5 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter.
5. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
6. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond.
7. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
8. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
9. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar