lördag 21 mars 2009

Löjromsbomb

I present fick Nina att jag och mamma ordnade hennes kalas. På eftermiddagen åt vi två sorters tårtor och till middag hade vi buffé med massa god plockmat. Vi hade bl.a. crostini med mjukost eller tapenade, grönsakspaj, sallad, parmaskinka, rödvinsmarinerad rostbiff, sommarsallad, potatissallad och olika korvar. Jag hade desssutom gjort en löjromsbomb.

Löjromsbomb
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 st liten rödlök, hackad
1 krm salt
Garnering
1 kg räkor med skal
100 g löjrom
0,5 dl gräslök, grovt skuren
1 krm grovmald svartpeppar

1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie.
2. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.
3. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar.
4. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort plastfolien.
5. Skala räkorna. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om. Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar.
6. Servera med rostat bröd eller knäckis.

Det här var riktigt smaskigt. Nästa gång tar jag nog mer philadelphiaost, dels för att det är gott och sedan får jag för mig att det stelnar lättare med mer ost. Efter 6 timmar hade det inte stelnat så jättemycket. Eftersom vi har så mycket löjrom i frysen slösade jag riktigt ordenligt, jag hade kanske 200 g. Det hade gått lika bra med mindre.

2 kommentarer:

  1. Ooooh vilken hit! Den satt där den skulle och gillades av liten och stor. Höga mumspoäng här med! /Åsa C

    SvaraRadera
  2. Visst är den god?! Måste göra den snart igen, igår fick vi årets laddning av löjrom.

    SvaraRadera