måndag 14 december 2015

Små julpajer med skinka och västerbottensost

Usch vad hängig jag känner mig. Vill inte, vill inte, vill inte! Jag vill vara frisk o pigg och njuta av julmyset, julbakning, julmat och den kommande ledigheten. Istället ligger jag här i soffan o deppar för att hals och näsa är täppt o värker och jag har ingen energi. Hoppas det är nå snabbt övergående för inte har jag tid o lust och känna mig så här.

Kom på att jag har ju inte gett er alla recept från glöggminglet. De här småpajarna med julskinka var enkla att förbereda, fina på buffébordet och goda att äta.


Små julpajer med skinka och västerbottensost
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
salt
nymalen svartpeppar

Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. 
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl. 
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. 
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat. 

Efter att jag hade tummat ut pajdegen i folieformarna frös jag ner formarna. Dagen före festen tog jag upp pajerna, fyllde dem och gräddade dem. Sen innan servering värmde jag på dem lite så att de serverades ljumma. Perfekt med mat som går att förbereda.

Ett gott och juligt tillbehör till pajerna var denna lingonmousse som jag också kunde förbereda :) 


Lingonmousse
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull. 
Koka upp. 
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen. 
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.

Dessa recept hittade jag på recept.nu, ett guldkorn för inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar