måndag 14 juni 2010

Örtyoghurtsås

Den här första veckan på sommarlovet går Isak fotbollsskola och Olivia Dance Camp. De tycker det är jättekul och jag tycker det är bra att de aktiverar sig annars är det risk att de sitter mycket vid TV:n och datorn när de är ensamma hemma. Det är lite pusslande att få alla tider att gå ihop men det är skönt nu när de är så stora så de kan cykla ensamma till de flesta aktiviteterna.

Till de marinerade kycklingfiléerna vi åt på skolavslutningen var det gott med den här örtsåsen. På lördag grillade vi fläskytterfilé och även till det var det gott.

Örtyoghurtsås
0,5 dl hårt packad basilikablad
0,5 dl hårt packad blad av bladpersilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1,5 krm salt
1 krm mellanmalen peppar
2 dl matyoghurt

Lägg basilika, persilja och skalad vitlöksklyfta i en matberedare. Tillsätt olja, salt och peppar. Mixa till en grön sås.
Blanda det mesta av örtoljan med yoghurt. Lägg upp i en skål och ringla resten över.

söndag 13 juni 2010

Kycklingfilé i marinad

Även i dag har vi fått njuta av solen och vi har ätit både lunch och middag på altanen. Hela familjen älskar att äta ute så vi njuter i fulla drag sådana här dagar.

Kycklingfilé i marinad
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar
8 kycklingfiléer
Marinad
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk flytande honung
1 tsk gourmetsalt
1 krm mellanmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor pressade
1 kruka färska örtkryddor timjan eller oregano

Stek kycklingfiléerna i matfettet i omgångar ca 8-10 min på varje sida tills de är genomstekta. Eller bryn dem i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda marinaden över köttet.
Servera tillsammans med örtyoghurtsås och basilikapotatis.

Till buffé passar det så bra med kallt kött som man har förberett. Tidigare har jag ätit bl.a. honungsmarinerad och dubbelmarinerad fläskfilé, rostbiff och tjälknul men det här var nog första gången jag åt marinerad kyckling och det var jättegott även det. Det som blev över använde vi till hemmagrillade pizzor.

Färskostbollar med gräslök

Ett av mina favoritbröd till bufféer är Hälla-ut-brödet som jag gör ganska ofta. Istället för att servera smör till brödet kan man göra dessa goda färskostbollar. Den här årstiden passar det att rulla bollarna i hackad gräslök, men det blir lika gott att använda finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Färskostbollar med gräslök
1 paket färskost av philadelphiatyp
örtsalt
1 knippe gräslök

Klipp eller hacka gröslöken i småbitar.
Blanda örtsalt och ost.
Rulla lagom stora bollar av osten och rulla sedan i gräslöken.

Smakrik och god ost till bröd. Jag gjorde sex bollar av ett paket på 200 g.

lördag 12 juni 2010

Basilikapotatis

Idag var vi en sväng till Arcus camping där barnen lekte i deras roliga lekpark. Vi hade dessutom med oss fika som vi åt av i strålande solsken. På vägen hem började det spöregna och sen har det regnat till och från hela kvällen.

Potatisen var grönare på riktigt än vad bilden visar
Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera med några basilikablad.

En god potatis som jag förmodligen kommer göra fler gånger i sommar. Basilika är en av mina favoritkryddor så det är kanske inte så konstigt att jag tyckte om den här potatisen. Det blev rätt mycket basilikaolja så nästa gång ökar jag på mängden potatis eller minskar på bailikaoljan.

fredag 11 juni 2010

Skolavslutningsbuffé 2010

Nu har båda skolbarnen sommarlov. Isak hade skolavslutning redan i går och i dag var det Olivias tur. Ida får sommarlov om två veckor. Traditionsenligt firar vi sommarlovet med en buffé som vi äter i solen på altanen.
I år åt vi kycklingfilé i marinad, chicken nuggets, kycklingklubbor, teriyakilax, brieostpaj, basilikapotatis, risoni, grönsaker, spenatsallad, yoghurt+thaichilisås, örtyoghurtsås, ostbollar med gräslök, brieost, hälla-ut-bröd. När det var dags för efterrätt kom glassbilen så då gjorde vi det enkelt för oss. Om vi inte hade ätit glass hade vi ätit den mjölk- och äggfria jordgubbstårtan som jag gjorde i går för att fira Isaks sommarlov.

måndag 7 juni 2010

Kantarellpaj

Idag har Isak klippt av sig sitt långa hår och han blev så fin och cool. Olivia har också klippt sig och blev jättefin även hon, de klippte upp håret rätt mycket så alla hennes lockar kom fram. Helt otroligt vad lockigt hår hon har.
Kantarellpaj
pajdeg
200 gram kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gram rucola
1 msk smör
3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
1,5 dl Västerbottensost, riven

Gör din favoritpajdegen enligt anvisningarna, här finns några varianter. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Grovhacka kantarellerna, finhacka gul lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från rucolan och hacka den.
Stek svamp, lök och vitlök. Vänd ner rucolan på slutet. Ta upp och låt svalna något.
Fördela svampfyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna. Strö över osten.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.

Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna, sedan delade jag pajen i småbitar och serverade dem kalla som snittar. När pajen var varm hade den en väldigt tydlig kantarellsmak, den smaken dämpades något när pajen var kall.

Mandeltårta med chokladkräm

När jag letade recept på Oscar II-tårta hittade jag bl.a ett recept med mandelmassa i botten och ett annat med chokladkräm så jag slog ihop dessa recept till en mandeltårta med chokladkräm.

Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar:
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
Chokladkräm:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g mörk choklad
100 g kallt smör
Garnering:
25 g mandelspån

Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen.
Vispa i smöret i små klickar. Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå.
Rosta mandelspånen i en torr och het panna och strö dem över tårtan.
Tårtan kan med fördel frysas, den tinar på cirka 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.

En god och söt tårta. Mycket mandelmassasmak på botten vilket jag tyckte var gott och chokladkrämen var underbart god. En riktig godistårta.

söndag 6 juni 2010

Oscar II-tårta

Har länge funderat på att prova den här tårtan men eftersom den innehåller så mycket ägg har det inte känts så kul att göra den med tanke på att både Isak och Ida är ägg-allergiker. Men nu kunde jag inte hålla mig längre för receptet dyker upp lite här och där. Jag gör en snabb-variant med färdighackad mandel istället för att mala mandel själv. Den här tårtan kallas även Zuleika-tårta, jag tror i alla fall att det är samma sorts tårta.

Oscar II-tårta
Bottnar
2 påsar hackad och skållad ­sötmandel (à 50 g)
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde eller mjölk
175 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering
25 g flagad mandel

Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.
Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.
Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
Smörkräm
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!
När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet.
Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.
Rostade mandelspån
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns.
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.

Det här är en riktigt god tårta i små mängder. Den är väldigt söt så man vill inte ha för mycket av den. Det som är bra med tårtan är smakar lika bra när den varit fryst. Praktiskt att ha i frysen och ta fram när man får oväntat besök. Eftersom den är så tunn så tinar den snabbt.

Nationaldagsfirande med smakprover

Jag har provbakat en del saker inför kommande kalas och i dag då det är Sveriges nationaldag passade det med ett litet kalas för att proväta alla godsaker och avgöra om det duger till sommarens kalas. Vi bjöd hit mormor och morfar för att smaka pestopajsnittar, kantarellpajsnittar, äggfria kladdkakemuffinsOscarII-tårta och mandeltårta med chokladkräm. Recept kommer så fort jag hinner!

Tyvärr har det fina sommarvädret försvunnit och ersatts med lite småkallt tråkigare väder. Jag längtar tillbaka till att äta på altan och ha det mysigt. Till veckan är det skolavslutningar och sommarlov så då hoppas vi på strålande sol och badväder resten av sommaren.

torsdag 3 juni 2010

Umekaka med rabarber

Idag har det regnat nästan hela dan, men jag hade tur för det var uppehåll både när jag cyklade till och från jobbet. Det får gärna regna hela natten bara det har slutat imorgon när det är dags för oss att cykla iväg till skola och jobb. En på jobbet har bjudit på en äppelkaka några gånger som varit så god. För några dagar sedan bakade jag en liknande kaka men med rabarber. Jag tyckte inte den smakade riktigt som jag kom ihåg så jag tog med mig en kaka till jobbet...och den fick godkänt.
Umekaka med rabarber
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
ca 3 stjälkar rabarber (har för mig att det var ca 150 g jag använde)
malen kardemumma
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Dela rabarbern i mindre bitar och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kardemumma och pärlsocker över rabarbern.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.

Rabarbern ska täcka nästan all pajdeg annars blir det för lite rabarber och för mycket kaka när den jäser upp något under gräddning.

onsdag 2 juni 2010

Skinkfylld zucchini

Igår var det fest på Idas förskola. Vi fick bl.a. se teckningar och fotografier dessutom bjöd de på varm korv med bröd, saft, kaka och te/kaffe. Hela förskolans barn, syskon och föräldrar var inbjudna till en eftermiddag/kväll ute på gården. Det var väldigt enkelt och trevligt, skönt när det inte blir för styrt när det är så många barn inblandade.

Skinkfylld zucchini
2 zucchinis
riven ost
Skinksås
250 g rökt skinka i bitar
innankråmet från zucchini
1-2 msk tomatpuré
50 g philadelphiaost
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
vatten
salt, peppar

Dela varje zucchini på längden i två delar. Om de blir enklare kan man först dela den tvärs över en gång.
Skär ut innankråmet på varje del så det rymms fyllning. Dela det i mindre bitar.
Bryn skinkan och zucchinihacket något. Tillsätt tomatpuré och rör om.
Tillsätt philadelphiaost och grädde. Koka ihop.
Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt i såsen under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Späd såsen med vatten, mjölk eller grädde till lagom konsistens. Den får inte bli för rinnig för då rinner den av zucchinin.
Fyll skinksåsen i zucchinin. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader 15-20 minuter, tills osten smält och zucchinin mjuknat.

När jag fyllt 2 zucchinis hällde jag i ca 1 dl mjölk till såsen och kokade upp på nytt. Sedan åt barnen pasta med skinksås istället eftersom de inte är så förtjusta i zucchinis. Jag som älskar zucchini tyckte det här var en god maträtt. Jag hade gärna gjort en roligare sallad att äta till, men kylskåpet gapade ganska tomt.

måndag 31 maj 2010

Kladdig chokladkaka

I lördags var vi till Ikea en sväng och köpte lite smått o gott. Det är så roligt att vara dit och shoppa. Men efter drygt 20 mil (ToR) i bil och 2 rundor på Ikea så är man ganska trött. Det jag mest har längtat efter är bakformen som ser ut som en stjärna. Så i går när det var mors dag var jag ju tvungen att baka en kaka så jag fick prova min nya form, jag som älskar stjärnor. Visst blev kakan fin?

Kladdig chokladkaka
1 dl smält margarin (ca 100 g)
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl tunn grädde
1 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
1 msk margarin
1 dl strösocker
1 dl mjölk eller tunn grädde
1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt det avsvalnade margarinet och grädden.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner detta i smeten.
Rör smeten slät och häll i en smord och bröad form.
Grädda kakan i 175° i 40-45 minuter.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och ge den ett uppkok.
Slå glasyren över den heta kakan när den kommer ur ugnen.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

Den här kakan påminner om vaniljsockerkakan, fast den här innehåller även kakao. God, enkel och saftig.

fredag 28 maj 2010

Tips till Mors dag - Gerbera


På söndag är det Mors dag och jag tänkte ge ett litet tips! Har ni sett Gerberas keramik? De har så fina saker och i så många olika fina färger. Tänk att äta en lasagne eller jordgubbs- och rabarberpaj från en sån här fin form.
De har även kannor, tallrikar, skålar och mycket annat. Gå in på Gerbera.cc för att inspireras.
Gerbera har alltid varit en favoritblomma för mig och nu är Gerbera även en favorit i köket.

torsdag 27 maj 2010

Citronmarinerad lax

Nu är garaget rivet. Det ser väldigt konstigt ut på tomten nu. Nu ska plattan tas bort och sedan är det dags att börja gräva och gjuta ny platta till nybyggnaden. Såå spännande.

Igår åt vi god lax till middag. Tyvärr har de större barnen slutat tycka om fisk, det är så tråkigt. Tidigare åt det jättemycket när det var fisk men  nu gnäller de bara och tycker inte alls om säger de. Men jag tror att de har hört hur andra låter. För inte kan man väl bara sluta tycka om nå så där?

Citronmarinerad lax
800 gr laxfilé
ströbröd
Marinad
0,5 dl rapsolja
rivet skal av en citron
saften av 0,5-1 citron
0,5 finhackad gul lök 
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad gräslök
salt och citronpeppar

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnssäker form eller ugnsplåt .
Blanda ihop marinaden, och skeda den över fisken. Låt marinera i minst 4 timmar, gärna över natten i kyl med plast över.
Strö ströbröd över den marinerade fisken.
Stek laxen i ca 20 minuter i 200 grader eventuellt lite kortare om den inte är så tjock.

Till laxen serverade jag pressad potatis och en vitvinssås med gräslök. Som vanligt gnällde de större barnen eftersom det är fisk, eftersom det dessutom var lök så gnällde de värre än vanligt. Jag däremot tyckte det var en god lax med mycket citronsmak.

tisdag 25 maj 2010

Mini-kladdmuffins med dumleganache

Vad är det för skillnad på muffins och cupcakes? Cupcakes är ju väldigt "inne" just nu och låter kanske godare än muffins. Men är det egentligen inte bara gamla hederliga muffins med något gott uppepå, s.k. frosting? Här gjorde jag ingen traditionell frosting med cream cheese, utan jag gjorde en dumleganache som är såå gott. Vi hade den i vår bröllopstårta tillsammans med hallonmousse mellan chokladbottnar. Men den är så god så man kan äta den som den är utan bakverk.

Mini-kladdmuffins
2 ägg
2,5 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker. Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölet.
Häll smeten i en spritspåse och spritsa en klick i varje småbrödsform. Smeten ska fyllas till en liten bit under formens kant.
Grädda 8-10 min i 200 grader.
Låt kallna.

Dumleganache
3 dl grädde
200 g dumle

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Smält ner dumlekolor i den varma grädden.
Låt dumlegrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa dumlegrädden till önskad konsistens.
Spritsa på kalla muffins/cupcakes.

Kan det bli godare? Kladdmuffins är goda som de är utan nånting uppepå, men vill man göra det lite festligare är dumleganache ett bra alternativ. Jag tycker det blir bra storlek att använda småbrödsformar, storleken mellan knäckformar och bullformar, om man har flera sorters kakor. Det är viktigt att dumlegrädden får stå kallt över natten innan den vispas.

måndag 24 maj 2010

Rabarberkyckling

Isak har varit täppt i näsan i ungefär en vecka och jag har tagit för givet att det är pollenallergi. Men nu i helgen har han börjat hosta jättemycket så nu tror jag att det är en rejäl förkylning han har. Eftersom han hostade så mycket i går kväll och Olivia också var lite hängig fick de vara hemma idag. När jag ändå var hemma med storbarnen fick Ida också stanna hemma.

Eftersom vi har haft sånt otroligt väder, högsommarvärme redan i maj, har mina rabarber kommit rekordtidigt. Jag har redan gjort rabarberpaj en gång och idag använde jag rabarber till middag. Gräslöken gick jag också ut och plockade i trädgården.

Rabarberkyckling
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber
2 dl vispgrädde
1–2 msk honung
2 msk konc kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök

Dela kycklingfiléerna och rabarbern i bitar.
Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser (inte gräslök) och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225° ca 15 min. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.

Vilken somrig och god kycklingrätt som var enkel att laga. Det lät som en konstig kombination men det var oväntat gott. Den kommer jag göra fler gånger i sommar. Vi åt den med ris, blaspenat, råriven morot o äpple. Jag gjorde på 1 kg filéer och dubblade såsen, dels för att vi är en stor familj och dels för att jag då har några matlådor till lunch.

söndag 23 maj 2010

Mini-halloncupcakes med crème fraiche-frosting

Väderprognosen visade på dåligt väder i helgen så jag hade planerat in en bak-helg. Nu blev ju vädret hyfsat bra, soligt men lite blåsigt, trots det bakade jag mini-cupcakes idag. Eftersom jag tycker om att bjuda på många och små kakor istället för stora och få bakade jag dem i småbrödsformar. Småbrödsformar är storleken mellan knäck- och bullformar.
Mini-cupcakes med crème fraiche-frosting
1 st ägg
0,75 dl strösocker
25 g smör
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
0,5 dl frysta hallon, (behöver inte tinas)
crème fraiche-frosting
1 dl crème fraiche (den fetaste varianten)
100g philadelphiaost
1-2 tsk florsocker
lite rivet citronskal

Ställ ut småbrödsformar med jämna mellanrum på en bakplåt.
Rör ihop ägg och socker lätt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Häll smeten i en spritspåse och spritsa en klick i varje form. Smeten ska fyllas till en liten bit under formens kant. Det går också att klicka ut smeten med en sked, men det är jobbigare.
Lägg en liten bit hallon i varje form och grädda mitt i ugnen i 200° ca 10 min. Låt kallna.
Frosting
Vispa crème fraîche så den blir så hård som möjligt. Vispa sedan ner philadelphiaosten.
Smaksätt med rivet citronskal och lite florsocker. Det ska bara ta udden av det lite syrligt vassa i cf:en.

Det här blev en bra storlek om man har flera olika sorter eller på barnkalas. Frostingen blev ganska syrlig men det tycker jag om. Det skulle vara finare om man garnerade med ett hallon också, men när det var dags för garnering längtade jag ut i solen.

lördag 22 maj 2010

Kelda bearnaisesås

Vilken högsommarvärme vi haft i en veckas tid...så härligt. Men nu verkar det bli kallare med mer normala maj-temperaturer. Vi har grillat nästan varje kväll så då passade det bra att jag fick två paket bearnaisesås hemskickade från Kelda. Den innehåller bara 15% fett och kan ätas både varm och kall. Vi har ätit den kall till grillat kött och den var riktigt god tyckte jag. Fast eftersom jag egentligen inte är så mycket för bearnaisesås vet jag inte om det är positivt eller negativt att jag tyckte om den :)

tisdag 18 maj 2010

Bulgursallad med halloumi

Sommarvärmen fortsätter och jag njuter varje dag jag får sitta ute och äta. Idag hade vi dessutom trevligt sällskap till middag. Idas kompis Elsa med mamma och storasyster var här och lekte, surrade och åt. Småtjejerna var så söta när de sprang omkring på gräset. Jag bjöd på varma mackor och bulgursallad med halloumi.

Bulgursallad med halloumi
2 dl bulgur
0,5 isbergssalladshuvud
0,5 gurka
10 körsbärstomater
1 burk stora vita bönor
1 avokado
1 lime
olivolja
örtsalt
1 paket halloumi

Koka bulgur enligt förpackningen.
Skölj (skala) och skär grönsakerna i mindre bitar.
Blanda ihop grönsaker och bulgur.
Pressa över lime och lite olivolja. Krydda.
Stek halloumin i olivoja. Lägg ovanpå salladen.
Servera!

Dessa grönsaker hade jag hemma därför använde jag mig av det. Se det här som en receptskiss och ta de grönsaker som du vill ha.

söndag 16 maj 2010

Snabb cheesecake i glas

Vilket väder vi har. Ryssvärme redan i maj. Så underbart, hoppas sommaren fortsätter på det här sättet. Känns konstigt att vi måste upp tidigt och i väg till jobb, skola och dagis imorgon. Vi har fått så mycket gjort de här dagarna, vi har tömt garaget, sålt garageporten, storstädat övervåningen, krattat klart gräsmattan, sågat ner häcken, tvättat en massa maskiner, hälsat på syrran, rensat ut barnkläder, börjat riva i källaren och bara myst i sommarvärmen. Vi älskar sitta ute o äta och försöker göra det så ofta vi kan. När det är så här fint väder vill man nästan inte att måltiden ska ta slut för det är så mysigt att sitta o äta o prata i solen. Om man inte har förberett nån efterrätt går den här supersnabba cheesecaken lätt att fixa till medan de andra dukar bort efter maten.

Snabb cheesecake i glas 4-6 port
200 g cream cheese
1 dl crème fraiche
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
8 digestivekex
100 g färska hallon eller något annat gott
citronmeliss

Rör ihop cream cheese, crème fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Krossa digestivekexen grovt och fördela i portionsglas.
Fördela hälften av krämen och hallonen över kexen i glasen.
Strö över resten av kexen, fyll på med den resterande krämen och avsluta med lite mer hallon och en kvist citronmeliss.
Servera. Vill du förbereda kan den stå i kylskåp 1-2 timmar men då mjuknar kexen upp.

Det här blev en jättegod efterrätt och så enkel den var. Olivia tyckte att jag skulle utesluta kexen nästa gång och bara ha ostkräm och bär. Det tror jag inte att jag gör men jag kanske provar med havrekakor istället. Jag använde jordgubbar istället för hallon och det var jättegott. Isaks glas vavade jag med mjölkfri vaniljsås, kex och bär.

lördag 15 maj 2010

Mjölkchokladkladdkaka

Vilken härlig långhelg vi har med högsommarvärme. Perfekt med kristihimmelfärdshelg och extraledigt, hade känts jobbigt att sitta inne på kontoret dessa dagar när sommaren äntligen kom. Känns nästan som att sommarlovet har börjat. Ida är ute och busar hela dagarna och blir så svettig så igårkväll tog jag fram saxen och klippte kort lugg på henne. Hon blev så gullig och jag tror att hon själv tycker det är skönt att slippa hår i ögonen. I dag varierade vi oss lite till middag, istället för att grilla åt vi surströmming. Efter surströmming är det extra gott med kladdkaka och eftersom jag hade en chokladkaka i skåpet som behövde användas upp gjorde jag en smarrig mjölkchokladkladdkaka.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och bär!

Jag tog ut kakan exakt rätt tid, den höll ihop men var ändå kladdig. Istället för vanlig mjölkchoklad använde jag Marabous specialutgåva som heter Vinter och har smak av bl.a. kanel och kardemumma. Det blev väldigt gott i kakan.

torsdag 13 maj 2010

Smörgåstårta majonäs- och äggfri

Det är inte ofta jag gör smörgåstårta och jag förstår inte varför eftersom jag tycker det är gott och jag älskar att garnera och pynta med mat. I dag var det äntligen dags att äta en hemmagjord smörgåstårta igen efter flera års väntan. De man köper är ju inte alls lika goda. Eftersom jag inte är så förtjust i majonäs och grädde använde jag philadelphiaost och crème fraiche istället och det blev riktigt gott. Det brukar vara gott att ha ägg på eller i smörgåstårtor men eftersom jag ville att Ida och Isak skulle få smaka om de ville så uteslöt jag det idag. Men inget av barnen tyckte att det var speciellt gott så nästa gång gör jag nog någon äggröra på ett lager.
Skriver inga mått på ingredienserna. Det beror på hur stor tårta du gör, dvs hur mycket bröd du använder och hur "geggig" tårta du vill ha. Prova dig fram till goda fyllningar.
Smörgåstårta majonäs- och äggfri
landgångsbröd
fyllning 1:
leverpastej
bostongurka
mjölk
fyllning 2:
crème fraiche
philadelphiaost
pepparrot
hamburgerkött eller liknande
äpple
purjolök
fyllning 3:
räkost
räkor
garnering:
crème fraiche
philadelphiaost
gurka
räkor
konserverade mandarinklyftor
tomater
philadelphiaost
basilikablad
ostbågar
salta pinnar

Blanda ihop fyllning 1, smaka av. Bred på understa lagret av landgångsbröd.
Skär köttet, pujolöken och det skalade äpplet i mindre bitar. Blanda med crème fraiche och ost. Smaka av med lite pepparrot.
Lägg ett lager bröd på tårtan och bred på fyllning 2.
Lägg på ytterligare ett lager bröd.
Bred på räkost och strö räkor över.
Lägg på sista lagret bröd.
Vispa ihop lika delar crème fraiche och philadelphiaost. Bred över hela tårtan, även kanterna.
Krossa ostbågarna och garnera kanterna med det.
Skär av toppen på körsbärstomaterna, gröp ur innehållet och fyll med philadelphiaost. Garnera med basilikablad. Ställ tomaterna på tårtan och garnera med andra godsaker, t.ex. gurka, mandarinklyftor, räkor och/eller vindruvor.

Tänk på att tårtan blir godare om den får stå till sig någon dag. Sätt ihop den med fyllningarna dagen innan den ska ätas men garnera precis innan servering.

Kardemummakaka äggfri

Idag är det årets första dag med sommarvärme, i alla fall om man håller sig lite i lä. Sedan Isaks pricktest har jag funderat vad jag ska baka med lite ägg i för att han ska kunna testa. Jag vill göra nånting som ska vara länge i ugnen och inte innehålla alltför mycket ägg. En vanlig sockerkaka var inte att tänka på pga äggmängden. Då kom jag på att jag har ett recept på en jättegod kardemummakaka som är äggfri. Jag använde det receptet men tillsatte dessutom en äggula. En första liten liten tugga gick bra för honom. Lite senare ska han få en till tugga.
Kardemummakaka äggfri
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
100 g smör
2,5 dl mjölk eller grädde
pärlsocker till garnering

Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Finfördela margarinet i de torra ingredienserna.
Rör ner mjölken eller grädden.
Häll smeten i en smord, ströad rund form.
Strö på rikligt med pärlsocker.
Grädda i 200-225˚ i ca 45 minuter.

Det här kardemummakakereceptet är från mamma ursprungligen, hon gjorde den lite då och då under min uppväxt. Eftersom den är äggfri i orginalet har jag också gjort kakan ibland för den fungerar lika bra som mjölkfri. Då använder jag mjölkfritt margarin och havremjölk.

måndag 10 maj 2010

Rösta på mig!

Jag har blivit inbjuden till en Tapas-tävling tillsammans med andra matbloggare att tävla med en egenkomponerad tapasrätt. Min rätt är en rullad med bl.a. lufttorkad skinka, bladspenat, olika ostar, oliver, soltorkade tomater, jalapeños serverade tillsammans med honungsmelon och jordgubbar. Mums!! Jag har vidareutvecklat den här rätten lite som jag gjorde för första gången för någon vecka sedan.

Nu hoppas jag att ni (och alla ni känner) hjälper mig i den här tävlingen genom att rösta på mitt bidrag. Följ länken http://www.concealedwines.com/userpollmulti.asp?pollcatid=1639, bläddra ner till Matro och rösta på mitt bidrag.

Tack för hjälpen!

söndag 9 maj 2010

Tips från helgen

Igår fick jag äntligen sitta ute och fika på altanen i lite värme. Jag bakade en rabarber- och jordgubbspaj med mandeltäcke. Den är såå god, jag kan verkligen rekommendera den. Ta de frukter eller bär som du tycker om, den blir god till det mesta. Vi var ute nästan hela dan igår; vi började tömma garaget som ska rivas, vi krattade, vi monterade ihop hammocken och vi tog fram och skurade övriga utemöbler.
Idag har jag fortsatt krattandet trots att vädret inte var lika fint som igår. Till middag grillade vi smakrika ostfyllda köttfärsbiffar som vi åt med ugns-rotsaker, sallad och tzatziki. Imorgon är det dags för en ny arbetsvecka, men det blir en riktig kortvecka endast två och en halv dag jobbar jag sen är det fyra dagars helg.

fredag 7 maj 2010

Brieostpaj

Solen fortsätter att skina men kylan håller ett fast grepp om Luleå ändå. Jag längtar tills vi kan sitta ute och fika o äta. Ni som följer mig här på bloggen vet att vi ofta äter lite olika smårätter på fredagar. Så blev det även idag. Jag hade en bit brieost i kylen som det var hög tid att äta upp så då passade det utmärkt att göra en god paj med den.

Brieostpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g purjolök, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 msk smör
1 tsk salt
1 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad
75 g brieost, i bitar
0,5 kruka basilika
Äggstanning:
2 ägg
2 dl grädde

Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Låt stå kallt i ca 30 min.
Fräs alla löksorter i smöret. Krydda med salt och pepparfrukt.
Häll lökblandningen i pajskalet.
Fördela osten och basilikan i pajskalet över lökblandningen.
Vispa ihop ägg och grädde och häll det sedan i pajskalet.
Grädda mitt i 200° varm ugn i 30 min.

Den här pajen har jag gjort många gånger för den är så god. Om man har haft brieost ett tag i kylen och den börjar bli lite för gammal så är den perfekt att använda till pajen.

onsdag 5 maj 2010

Broccolisoppa

Nu vill jag har lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag och det ser så varmt och skönt ut ute. Men det är det inte. När ska värmen komma hit? Idag gjorde jag en currykryddad morotssoppa och en broccolisoppa till middagen. Morotssoppan var populärare. Ofta till soppa har jag lite kylskåpsrensning. I dag hittade jag räkor, kräftstjärtar, spagetti klippt i småbitar och gurka i kylskåpet som serverades i småskålar och var och en tog det den ville till sin soppa.

Broccolisoppa
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g fryst broccoli
1 l vatten
2 st höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk pressad citron
2 krm vitpeppar, nymald
ev salt

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken där i.
Tillsätt broccoli, vatten och buljongtärningar. Koka upp soppan och låt sjuda ca 5 min.
Mixa soppan slät med en mixerstav eller i matberedare.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och red soppan. Koka upp.
Smaka av med citron, peppar och eventuellt salt.

En soppa med mycket smak av broccoli, så de i familjen som inte tycker om broccoli åt inte så mycket. Men jag tyckte att det var en riktigt god soppa.

tisdag 4 maj 2010

Tapenadesnurror

I söndags fyllde pappa 75 år så vi var där på kalas nästan hela dan. På eftermiddagen åt vi snittar av olika slag, spenatpaj, Västerbottensostpaj med löjrom, olika tårtor och småkakor. Dessutom stannade vi på middag och åt kött i ugn, potatis och sallad. Jag gjorde bl.a. tapenadesnurror och hade med mig.

Tapenadesnurror
250 g smördeg, kyld
150 g tapenade

Bred på ett tunt lager tapenade. Rulla ihop degen till en rulle. Skär rullen i skivor.
Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 225 grader cirka 10–12 minuter.

Kan knappt bli enklare att göra. Lite småsalt tillbehör till champagnen t.ex.

torsdag 29 april 2010

Smördegspiroger

Idag är jag hemma med Ida som är förkyld. Hon har varit hemma med Leif tidigare i veckan men i dag stannade jag hemma. På förmiddagen har jag hunnit baka grahamsrutor och banankaka, städat lite ute och skottat bort lite snö från landet för jag såg att rabarbern är på väg. När Ida har somnat ska jag rensa och sortera bland barnkläder och bestämma vad som ska kastas, skänkas bort eller säljas.

Smördegspiroger är ett snabbt och enkelt sätt att göra piroger på. Man kan fylla dem med nästan vad som helst som man har i kylskåpet. Till lunch i lördags gjorde jag skinkpiroger till barnen. Tidigare har jag gjort en variant med pesto och kyckling. Om man gör dem mindre, t.ex två piroger av varje smördegsplatta, är de perfekta på ett buffébord.

Smördegspiroger
4 frysta smördegsplattor
tomatsås, färdig eller köpt
skinka
riven ost

Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Bred på lite tomatsås.
Sätt skinka och riven ost på halva plattan.
Vik ihop plattan och tryck till kanterna.
Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.
Låt svalna några minuter innan du serverar dem till en sallad.

söndag 25 april 2010

Spenatsallad

Ännu en dag med strålande sol men tyvärr lite blåst också. Men nu finns det hopp om att våren är på gång. Jag och Olivia var på en skön promenad tidigare i dag och snart ska vi ta en till sväng. Det är så skönt att ta en kvällspromenad innan det är dags för alla kvällsbestyr och annat som måste förberedas inför en ny arbets- och skolvecka. Tyvärr är Ida sjuk igen, med astmaproblem och dålig nattsömn för oss alla.

Vi har grillat både i dag och i går. I går blev det kyckling och i dag karrékotletter. Min favoritsallad just nu är en enkel spenatsallad.

Spenatsallad
ca 70 g färsk spenat
2 tomater i bitar
1 rödlök, i halva skivor
1 förpackning fetaost eller mozarella i bitar
olivolja
färkpressad citron
salt o örtkryddor

Lägg ut spenaten på ett serveringsfat.
Lägg tomatbitar, rödlöksskivor och ostbitar över.
Ringla olivolja och färskpressad citron över.
Krydda med havssalt och örtkryddor.

lördag 24 april 2010

Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd

I dag blåser det kallt, mellan varven skiner solen och det ser så skönt ut ute. Men blåsten förstör det sköna. Jag och Ida håller oss nog inne i dag, hon är lite småförkyld med en krupp-liknande hosta.

Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd
150 g tunnskivat kött, gärna bresaola
70 g ruccola
75 g Västerbottensost eller parmesan
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
svartpeppar

Fördela ruccolan på ett stort uppläggningsfat, men spara några blad.
Lägg på köttet.
Hyvla osten tunt och fördela på fatet.
Ringla över citronjuice och olivolja.
Strö på resten av ruccolan. Mal över lite svartpeppar.
Servera genast.

Gott och enkelt! Inga problem att göra till många personer.

fredag 23 april 2010

Parmarullar med ost och spenat

Idag gjorde Isak och Ida pricktest. De fick både bra och dåliga resultat. Isak fick äntligen det besked han har väntat så länge på. Han ska få börja testa äta ägg, ytterst lite och väl tillagat. Även Ida kan prova lite ägg. Det tråkiga men ganska väntade resultatet är att Ida verkar vara ordentligt allergisk mot jordnötter.

I dag är det fredag och vi gjorde plockmat i sann fredagsanda. Idag serverades korvspett, köttbullspett, räkor, parmarullar med ost och spenat, lufttorkad skinka, tunnskivat kött och västerbottensost på ruccolabädd, brieost, vitlöksdressing, honungsmelon, jordgubbar, rädisor, bladspenat, körsbärstomater, päron och gurkstavar.

Till vänster på fatet är parmarullarna
Parmarullar med ost och spenat
2 hg parmaskinka i tunna skivor
20 g finriven parmesanost eller västerbottensost
120 g philadelphiaost
70 g fetaost
1 msk tomatpuré
1 st finhackade urkärnade jalapeño
1 st finhackade soltorkade tomater
0,5 st pressad vitlöksklyfta
1 näve små färska spenatblad

Blanda samman ostarna, tomatpuré, jalapeño, soltorkade tomater och vitlök mycket noga så att blandningen blir jämn och fin.
Smaka av att du har en bra kombination av alla ingredienser.
Fördela på skivorna av parmaskinka och rulla ihop tillsammans med några blad spenat.

De här rullarna tyckte jag väldigt mycket om, de lär återkomma. Det blev en smakrik lite het ostfyllning. Jag åt flera parmarullar i kväll. Honungsmelonen gjorde rullarna ännu godare. Jag använder oftast Västerbottensost istället för parmesanost av flera anledningar, dels kan parmesan innehålla ägg och dels tycker jag att det känns bättre att använda svenska produkter och extra kul är det att gynna saker från Norrland. Lite svårt att veta exakt hur mycket jag hade av de olika ostarna eftersom jag gjorde lite på måfå, men jag tror måtten stämmer ganska bra.

onsdag 21 april 2010

Limelax på ruccola- o kokosbädd

Nu längtar jag efter lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag men det är ändå jättekallt ute. Det är t.o.m minusgrader på morgonen när barnen cyklar i väg till skolan.

Limelax på ruccola- o kokosbädd
4 laxfiléer
ca 50 g ruccola
2 dl kokosflingor
4 soltorkade tomater
2 lime
riven ost
Sås
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt o peppar

Koka ihop såsen i några minuter.
Täck en ugnsform med ruccolasallad och kokosflingor.
Salta laxen och lägg på ruccolan. Lägg soltorkade tomater på varje laxbit. Riv limeskal över.
Häll såsen över. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15-20 min.

En god och smakrik lax som vi åt till pasta. Ida som i vanliga fall brukar äta jättemycket lax åt nästan ingenting. Vet inte om det berodde på att hon inte tyckte om eller om det var för att hon var så trött.

tisdag 20 april 2010

Köttgryta med vitkål

Vitkål är ofta billigt så det gäller att försöka hitta många användningsområden för det. I en köttgryta är det gott och det är ett bra sätt att dryga ut grytan lite.
Köttgryta med vitkål
400g grytbitar
1 msk senap
2 msk soya
1/2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, ringar eller klyftor
2 morötter i slantar
1 klyfta vitkål, ca 150 g, i bitar
1-2 dl grädde
salt och peppar

Koka ihop senap, soya, timjan, buljong och vatten.
Lägg i köttet utan att bryna det först och lök, koka i ca 45-60 minuter.
Tillsätt morötter och vitkål koka ytterligare i 15 minuter.
Tillsätt grädden. Koka upp. Salta och peppra.
Servera med kokt potatis och en grönsallad.

En smakrik och god gryta, som framför allt Ida åt jättemycket av. Jag förberedde det mesta igår genom att koka grytan i ca 1 timme. På slutet tillsatte jag morötterna som fick koka med på eftervärmen. När jag kom hem från jobbet idag gick det fort att få en god och ordentlig middag på bordet.

söndag 18 april 2010

Kladdkaka med päron och After Eight

Idag har jag varit på två promenader, både med Olivia och med mamma, och det var nog tur det eftersom jag har ätit lite väl mycket kladdkaka den här helgen. Åsa bjöd på en riktig höjdarefterrätt igår. Chokladkladdkaka, mint och päron kan inte bli fel, eller hur? Både jag och Olivia längtade så efter den att vi var tvungen att baka efter middagen.

Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight

Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.

Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.

Coleslaw

Igår hade vi en trevlig dag och kväll i Sunderbyn. Vi började med att åka till stallet till deras häst Candy. Isak älskade att rida medans Olivia inte var lika road. Strålande sol och klarblå himmel på morgonen förvandlades till blötsnö och blåst så vi var rätt blöta innan vi var klara. Den planerade fika-picnicen ställdes in och fikat intogs inomhus vid köksbordet istället. Sen blev det god middag, underbar efterrätt och mycket surr och lek.

Nu är grillsäsongen här och till grillat är det gott med olika röror, en av dessa goda röror är coleslaw med bl.a. vitkål.

Coleslaw
3 dl vitkål
3 dl morot
0.5 färsk ananas eller 1 svenskt äpple, välj efter säsong
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche eller kesella gourmet
Havssalt efter smak
Svartpeppar

Strimla vitkålen fint med kniven eller använd osthyveln och hyvla direkt från vitkålshuvudet.
Strimla moroten.
Hacka den färska ananasen fint och pressa ur juicen (kasta inte juicen, den är god att dricka), eller riv äpplet.
Blanda vitkål, morot och fint hackad, urvriden ananas eller rivet äpple med majonnäs och créme fraice/kesella gourmet.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.

Jag använde ett äpple den här gången, nästa gång ska jag prova med ananas. Tycker man om majonnäs kan man ta 2 msk istället. Men eftersom jag inte är så jätteförtjust i majonnäs-smak nöjde jag mig med 1 msk. Gott till grillat tillsammans med en sallad.

torsdag 15 april 2010

Kyckling- och baconsallad

Idag har jag varit på utbildning hela dan. Kul att få göra något annat än att sitta på kontoret. Utbildningen var på helt rätt nivå, jag förstod det mesta men ändå var det nytt för mig. Hur ofta är det så perfekt?
Kyckling- och baconsallad
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och babyspenat
gurka i bitar
tomat i bitar
purjolök i skivor
majskorn
paprika i bitar
fetaost i bitar
oliver
bacon
kyckling i bitar
thaichilisås
soja
vatten

Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden steker du kycklingen i stekpanna. Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera med olivolja och balsamvinäger.


Jag använde dessa grönsaker och ost idag. Men ta dina favoriter eller vad du har hemma.

söndag 11 april 2010

Pastasallad med pesto och lök

NU har årets grillsäsong börjat på allvar. Vi har grillat lite korv tidigare men till middag i dag grillade vi karrékotletter som jag hade låtit marinera i soja och svartpeppar ett tag. Till det åt vi en "man-tager-vad-man-haver-pastasallad" och vitlöksbröd. Nu skiner solen från en klarblå himmel så jag ska ta min tekopp och gå ut och sätta mig på altan.

Pastasallad med pesto och lök
färsk spenat
vitlök
pasta av valfri sort, färdigkokt
pesto
rödlök i skivor
körsbärstomater, halverade
mozzarella i bitar
oliver
svartpeppar

Stek vitlök och spenat ett tag. Tillsätt färdigkokt pasta. Låt den bli lite varm. Tillsätt pesto.
Dra pannan från plattan tillsätt lite mer spenat och rödlök. Låt stå ett tag för att dra åt sig lite pestosmak och ev. bli lite varmt.
Tillsätt körsbärstomater, oliver och mozzarella och krydda.
Häll upp i fin skål och servera.

lördag 10 april 2010

Äppelpaj med cornflakes

Olivia är på badhuset med en kompis. Leif och Isak är på bio och Ida äter lördagsgodis så jag har det väldigt lugnt. Äppelpajen jag gjorde i måndags hade inte varit helt fel att fika lite av nu...men den är slut.
Äppelpaj med cornflakes
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smält smör
Fyllning:
4-5 skivade äpplen
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smultäcke:
2 dl havregryn
1 dl socker
2 dl cornflakes
150 g smält smör

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i en form och förgrädda 10 min i 175 grader.
Täck degen med äppelskivor pudrade med kanel och vaniljsocker.
Blanda ingredienserna till smultäcket och strö över.
Grädda pajen 25 min i 175 grader.

Jag hade inte cornflakes hemma så jag tog ricekrispies istället. Det blev en mäktig paj med både pajdeg och smultäcke så den räcker till många personer. På slutet av gräddningstiden höjde jag värmen till 200 grader. Pajdegen kan man nog förgrädda mer än 10 min eller på högre ugnsvärme. Det knastrade lite om pajdegen så nästa gång drar jag nog ner på sockret lite. För det kommer bli en nästa gång för det var en riktigt god variant av äppelpaj.

torsdag 8 april 2010

Falsk filé

Nu vet vi att Ida förutom ägg även är allergisk mot cashewnötter. Eftersom vi är en familj med en hel del allergier har vi försökt att Ida och Isak ska undvika alla sorters nötter och mandlar. Men i lördags på påskafton tjuvtog hon en lite cashewnöt och blev röd runt munnen. Efter nån timme blev hon jättetrött och sen spydde hon dessutom. Eftersom cashewnöt är släkt med rosépeppar och mango måste hon undvika det också tills vidare.

Falsk filé
0,5 kg blandfärs
1,5 msk aromat
1 pkt bacon
8 st färska champinjoner i bitar
1 zucchini eller paprika i skivor
1 skivad rödlök
1 burk creme fraiche paprika/chili
2 dl grädde
2-3 msk chilisås
Chilikrydda
Grillkrydda

Blanda färs och aromat och rulla till en rulle som läggs i smörpapper. Lägg i frysen.
Rullen skäres halvfrusen/frusen i 1,5 cm skivor och stekes, läggs sedan i botten på en form.
Bryn bacon, svamp, skivad zucchini/paprika och skivad rödlök lätt. Lägg det över köttet.
Blanda crème fraiche, grädde, chilisås, chilikrydda och grillkrydda. Häll det i formen.
Sätt in i 200° ugn 15-20 minuter.
Servera till pasta eller potatis.

Hade tänkt lura Olivia, som inte tycker om köttfärs, att det var kött vi åt. Men det lyckades inte. Jag använde grillkrydda med salt istället för aromat till köttfärsen. Inget större fel på maträtten men vanlig eller fylld köttfärslimpa är godare tycker jag. Lite krångligt dessutom att frysa in köttfärsrullen för att sen komma ihåg att ta ut den och skära den i skivor.

onsdag 7 april 2010

Halinas gryta

Nu har skolbarnen påsklov men jag jobbar fast jag slutar lite tidigare om dagarna. Skönt att ha så stora barn så att de klarar sig ensamma hemma. Isak skulle egentligen ha gått fritids men eftersom han inte var så sugen på det fick han vara hemma tillsammans med Olivia. I måndags åt vi en god fläskfilégryta som mamma har bjudit på nån gång för länge sedan och som i sin tur blev bjuden på den av min faster som blev bjuden på den av någon bekant som.... Det är en underbart god sås till den så receptet är värt att föra vidare.

Halinas gryta
6 hg skinkstek, fläskfilé eller liknande
1 purjolök
1 paprika (röd)
200 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 buljongtärning
2 dl vatten
1-2 msk mjöl
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
ev. curry

Ø Bryn purjolöken och köttet.
Ø Lägg i en eldfast form.
Ø Hacka paprikan och strö över.
Ø Värm grädden och låt osten smälta med.
Ø Tillsätt buljongtärning, vatten och kryddor.
Ø Avred med mjöl.
Ø Slå såsen över köttet.
Ø Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.

Enkel och god gryta i ugnen. Receptet har hängt med ett tag, framför allt för att såsen är så god. Den här gången använde jag fläskytterfilé men tidigare använde jag ofta skinkstek med lika bra resultat. Den är enkel att göra mjölkfri genom att använda sojaost av philadelphiatyp och havre- eller sojagrädde.

måndag 5 april 2010

Chokladmoussetårta

Nu är snart påsken över för i år. Vi har tagit det lugnt och laddat batterierna. Igår var det strålande sol och riktigt varmt. Vi packade matsäck och for till Udden där de har en isdrake som man kan åka i, dessutom har de en rolig lekpark. Efter fika och lek tog vi en långpromenad på isen och Ida fick åka pulka.

Ida önskar Glad Påsk

På påskafton åt vi påskbuffé med bl.a. lax, sill och lamm hos mamma och pappa. Till efterrätt hade jag gjort en chokladmoussetårta.

Chokladmoussetårta
Tårtbotten:
4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Chokladmousse:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
4 dl mosade hallon
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde

Tårtbotten:
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med kakao och bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 30 min.
Lossa kakan ur formen och låt svalna. Skiva kakan till tre bottnar.
Chokladmousse:
Smält chokladen.
Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna.
Montering av tårta:
Bred ut hälften av hallonen underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå.
Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
Ställ kallt ett tag så att moussen får stelna lite.
Glasyr:
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde.
Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.

En god chokladig tårta, jag tycker dock att vår bröllopstårta i lite samma tema var godare.

fredag 2 april 2010

Kyckling med persikor

Idag blev det riktigt soligt och fint trots att det började så molningt och snön den tinar med en väldans fart. Till påsk använder man ofta persikor eller aprikoser till garnering, förmodligen för att det ser ut som äggulor. Till långfredagsmiddag idag gjorde jag en kycklinggryta med persikor.

Kyckling med persikor
2 msk vetemjöl
2 krm chilipeppar
1 msk spiskummin
3 msk curry
1 kg kycklingfiléer
1 burk delade persikor eller aprikoser (420 g)
ev lite vatten
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde eller crème fraiche
1 msk balsamvinäger
salt
ev peppar

Blanda vetemjöl med chilipeppar, spiskummin och curry i en plastpåse.
Dela kycklingfilérna i mindre bitar, lägg dem i påsen med kryddorna och skaka om rejält.
Bryn bitarna i margarin. Lägg över i en gryta.
Häll i spadet från persikoburken, tillsätt ev lite vatten.
Pressa i vitlöksklyftor.
Låt puttra i 15-20 minuter och tillsätt sedan grädde eller crème fraiche och låt småputtra lite till. Smaka av med salt, balsamvinäger och ev peppar. Garnera med persikohalvorna.
Servera med ris och en grönsallad.

En god kycklinggryta med mycket currysmak. Den påminde en hel del om barnens favorit - djungelkyckling så de åt med god aptit.

torsdag 1 april 2010

Fläskkarré på Västerbottensost

I morse regnade det så det blev glashalt ute och alla bussar ställdes in i ett par timmar. Olivia hade tänkt ta bussen till skolan men när de hade väntat ett bra tag ringde hon efter mig så jag fick åka tillbaka och skjutsa de tre tjejerna till skolan. De kom några minuter sent men de hade ju ett giltigt skäl.

Idag är det skärtorsdag och vi har en hel påskhelg framför oss då vi ska äta gott. Vi började idag med att äta en variant på en favorit, nämligen Kött i ugn. Men i dag tillsatte jag även Västerbottensost.
Fläskkarré på Västerbottensost
4 st karrékotletter
200 g Västerbottensost
2 dl crème fraiche
1 - 2 dl grädde
0,5 dl soja
0,5-1 tsk sambal oelek

Riv osten och bred ut den i en smord ugnsfast form.
Lägg kotletterna på osten.
Vispa ihop crème fraiche, grädde, soja och sambal oelek och häll över köttet.
Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader ca 1 timme.
Servera till potatis, ris eller (stor) pasta.

Som jag har skrivit tidigare...det här är ett så enkelt sätt att tillaga kött och gott blir det. Med Västerbottensost som är en sån god smaksättare blev resultatet ett snäpp bättre. Eftersom såsen och osten är så smakrik kryddar jag inte köttet nånting. Idag använde jag karrékotletter men man kan använda i stort sett vilken köttbit som helst.

tisdag 30 mars 2010

Lax med tomater och örter

Jag vaknade i natt av att Ida sov oroligt och var kokhet. 40,2 hade hon i feber så vi gav henne febernedsättande och efter ett tag somnade hon om. Hon har så klart varit hemma från förskolan idag, men till vår stora glädje och förvåning har hon varit feberfri och frisk hela dan. Hoppas att hon inte får ny febertopp i natt.

Lax med tomater och örter
4 portionsbitar lax
2-3 dl grädde
75-100 g fetaost
2-3 msk frysta provensalska kryddor
4-6 soltorkade tomater
salt o peppar

Salta och peppra laxen innan den läggs i en ugnsform.
Mosa fetaosten och skär tomaterna i mindre bitar. Blanda ihop med grädde och provensalska kryddor.
Häll det över laxen.
Tillaga i 200-225 grader i ca 20 min.

Vi åt laxen tillsammans med pasta och en spenat- och tomatsallad. Det blev väldigt god smak på fisken, t.o.m. barnen åt utan alltför stora protester. Jag saltade fisken med mitt salvia- och rosmarinsalt.

söndag 28 mars 2010

Chicken thai

Har ni kommit ihåg att ändra alla klockor till sommartid? Med snön som blåser omkring ute känns det väldigt länge till sommaren.

Chicken Thai
Marinad:
2 msk olja
3 msk thaichilisås
3 vitlöksklyftor
1 tsk soja
1 tsk worcestershire sauce
4 droppar sesamolja
2 cm färsk ingefära (riven)
saften av ¼ citron

4 kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt

& Blanda alla ingredienser till marinaden.
& Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg dem i marinaden.
& Låt stå i några timmar.
& Stek kycklingen och marinaden i 2 minuter.
& Blanda grädden och mjölken och häll i grytan.
& Koka i 3 minuter.
& Salta.
& Servera till ris.

Det här är en av familjens storfavoriter som vi äter lite då och då. Jag brukar tillsätta en paprika i bitar också i grytan.

fredag 26 mars 2010

Frukt- och grönsaksfat

Nu ska jag snart i väg på After work med några arbetskompisar. Senast det hände var mååånga år sedan. Jag älskar att äta och dricka gott tillsammans med min familj och fira att vi har en hel helg tillsammans framför oss. Men idag bryter jag hemmatraditionen för en utekväll, fast den lär inte bli så sen. När jag kommer hem blir det kanske mys i soffan med barnen med nå gott att äta, till exempel detta:

torsdag 25 mars 2010

Ost- och skinkomelett

Idag är det våffeldagen så självklart var jag tvungen att göra våfflor till middag åt barnen. Jag var däremot inte så sugen på det eftersom jag inte tycker det är nån riktig mat, mer en efterrätt. Istället gjorde jag en ost- och skinkomelett enligt LCHF, dvs med grädde. Jag gjorde den i en pajform så man skulle kunna säga att det är en ost- och skinkpaj utan paj.

Ost- och skinkomelett
150 g skinka i bitar
200 g riven ost, gärna Västerbotten eller annan smakrik ost
5 ägg
4 dl grädde
örtsalt & peppar

Lägg skinkan i en pajform. Strö över osten.
Blanda ägg och grädde ordentligt och krydda.
Häll äggsmeten i pajformen.
Om du vill kan du halvera några körsbärstomater och lägga ner.
In i ugnen, 225 C ca 25 min. Servera tillsammans med en god sallad.

tisdag 23 mars 2010

Kycklingtacopaj

Olivia tyckte det var så kul att åka slalom idag så hon har farit till Måttsund en sväng till i kväll. Till middag gjorde jag en kycklingtacopaj som vi vuxna åt. Barnen åt kycklingtaco och tyckte att det var jättegott.

Kycklingtacopaj
Pajdeg
1 grillad kyckling
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
1 tsk salt
1 påse taco-kryddmix
1 liten burk crème fraiche
1 dl grädde
150 gram riven ost

Arbeta ihop degen och ställ den svalt en stund.
Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar.
Tillsätt den i små bitar delade kycklingen, kryddor, crème fraiche och grädde.
Rör om och låt puttra en stund.
Tryck ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och förgrädda ca 10 min, 200 C.
Häll i kycklingröran och strö över osten.
Grädda i 225 grader i ca 25 min. Servera med en god sallad till.

Jag använde tre kycklingfiléer istället för färdiggrillad kyckling. Jag skar den i småbitar och stekte tillsammans med lök och vitkål innan jag kryddade. Även den här kycklingpajen var god och enkel att göra. Det var ju inte så länge sedan jag gjorde en mexikansk kycklingpaj som också var god och lite på samma tema.

Rågkrosskakor med äpple

Ännu en dag med strålande sol. Olivia har friluftsdag och åker slalom i Måttsund, bättre väder kunde de inte fått. Ida är i stort sett frisk och imorgon blir det förskolan för henne igen. I lördags bakade jag råkrosskakor med äpple som jag på söndag använde till varma mackor i mackjärnet. Det blev jättegott.

Rågkrosskakor med äpple
2 dl rågkross
2 dl vatten
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
2 rivna äpplen
2 msk matolja
3 dl grahamsmjöl
ca 7-9 dl rågsikt

Koka upp rågkross med 2 dl vatten. Låt koka ca 4-6 minuter. Dra åt sidan, låt svalna något. Tillsätt sedan 5 dl ljummet/kallt vatten så krosset blir fingervarmt.
Lös upp jästen i degspadet och tillsätt salt, rivna äpplen, matolja och grahamsmjöl.
Sedan bakar du i rågsikt tills det blir en bra deg, inte för fast. Det brukar bli ca 7-9 dl sikt.
Lät jäsa i bunken i 40 minuter.
Ta upp och knåda på bordet en stund, ha inte i speciellt mycket mer mjöl.
Forma ca 6-8 stora brödkakor på två plåtar. Jäs i 25 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.