torsdag 11 februari 2016

Ingefära-stek med balsamvinäger

Tänk nu är det snart fredag och helg igen. Den här veckan har gått fortare än vanligt och det beror nog på att jag var hemma med en krasslig Ida i början av veckan. Vad har ni för planer för helgen? Berätta gärna! Jag ska, som oftast, vila, äta gott, pyssla i köket och umgås med nära och kära. Och på söndag är det Alla hjärtans dag. Glöm inte det! Viktigt att ta varje chans till att fira :)

I helgen åt vi en stek med mina favoritsmaker - ingefära och balsamvinäger. Så skönt att ha en stek i ugnen som sköter sig själv. Det gäller bara att ta upp köttbiten från frysen i tid för det tar ju ett tag för en fryst stek på ca 1 kg att tina.


Ingefära-stek med balsamvinäger
Ca 1 kg stek, t.ex. fransyska eller ytterlår
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
ev. 0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn.
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.

Inte så konstigt att jag älskar den här steken för den innehåller många av mina favoritsmaker. Ingefära och balsamvinäger kan inte bli fel, eller hur? Övriga familjen tyckte också om den och åt tills nästan hela köttbiten var slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar