tisdag 9 februari 2016

Långkokta möra kotletter

Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp. Oftast grillar vi kotletter men jag var inte så sugen på det nu mitt i vintern så istället kokade jag dem riktigt länge så att de blev jätte-möra och goda. Utseende-mässigt var de ingen höjdare men smaken är ju desto viktigare och den var kanon!


Långsökta möra kotletter
4 fläskkotletter
salt, peppar
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
vatten
sås
1 dl buljong från kotlett-koket
3 dl grädde
kalvfond
soja

Salta och peppra och stek kotletterna på båda sidor i smör. Lägg i en gryta med lock.
Klyfta lök och dela morötterna i några delar och lägg i grytan. 
Tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. 
Häll över vatten så det täcker kotletterna och lägg på ett lock, låt sjuda i ca 2-2,5 timmar.
Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull.
Vispa ihop med grädde, smaka av med lite kalvfond och soja och låt sjuda 5 min. 
Ta upp kotletterna, lök och morötter, lägg på ett serveringsfat och servera med såsen och t.ex potatis.

Mörare fläskkotletter har jag nog aldrig ätit. Hade jag kokat dem lite längre hade det blivit pulled pork istället. Så håll koll så att ni inte kokar köttet för länge så att allt kött ramlar av från benen. Jag åt den goda krämiga kålrotsgratängen till kotletterna. Perfekt kombination!

Hade vi kommit på tidigare att vi skulle äta möra kotletter till middag så hade jag använt min crock-pot istället men nu blev tiden för knapp. Men det blev gott i alla fall.

*************

Ida har fortfarande en hemsk hosta så vi stannar hemma ännu en dag men jag hoppas det är sista sjukdagen på ett tag för nu är vi ordentligt less alla baciller. Jag tror vi ska prova gå ut en sväng i dag och se om hostan klarar det eller om den blir värre, som den blev i början av hennes förkylning. Men nu när det är nollgradigt ute är det inte så mycket kalluft man andas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar