måndag 8 februari 2016

Krämig kålrotsgratäng

Om man vill dra ner på kolhydrater är kålrot ett bättre alternativ än potatis, och kålrot passar perfekt att göra gratäng av. Kålrot är lite hårdare än potatis och behöver mer tid för att bli mjuk, men det är det värt. Kålrot smakar mer än potatis och därför blir gratängen riktigt smakrik och god. Ni måste prova!


Krämig kålrotsgratäng
400-600 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader 30 minuter.

Alltså det här var över förväntan. Så himla gott! Den smakrika kålroten passar perfekt till gratäng så det här kommer jag göra många fler gånger. Men gör riktigt tunna skivor för kålroten är ganska hård och behöver så lång tid i ugnen om skivorna blir för tjocka.

Kålrot, grädde mm har kokat i några minuter och är nu på väg in i ugnen.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Riktigt gott! Och det roligaste var att min man också tyckte att det var jättegott. Han brukar kunna vara lite skeptisk till nya rätter med grönsaker :)

      Radera