Vitkålsgratäng lchf
0,5 (litet) vitkålshuvud
1 gul lök
1 dl vispgrädde
200 g färskost med vitlökssmak
salt, peppar
riven ost
Strimla vitkålen och löken.
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter.
Stäng av plattan och blanda ner grädde och färskost.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en ugnsform och strö över riven ost.
Tillaga i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.
Det är svårt att veta hur mycket vitkål man ska ha till grädden och osten, men det ska vara en ganska torr gratäng. I alla fall om man jämför med potatisgratäng där man behöver mycket grädde eftersom potatisen suger åt sig en hel del. Vitkålsgratäng blir ju inte på samma sätt, har man för mycket grädde så blir det en "vattnig" gratäng eftersom vitkålen inte suger åt sig grädden.
Vi gjorde en ostsås som vi serverade till gratängen och köttet och då använde vi samma ost som till gratängen. Det var ganska smart för min gratäng blev lite lite för torr men tack vare såsen vi åt till så blev det ändå perfekt.
Festmiddag deluxe |
Vitkål, grädde och färskost. Nu saknas bara lite riven ost och ca en timme i ugn. |
Tänk att tredje ljuset nu är tänt!
I dag ska vi ha lite godisverkstad här hemma, planen är att göra de gamla goda favoriterna men även några nyheter hoppas jag hinna med. Kanske inte i dag men i veckan i alla fall. Jag tänkte börja med min storfavorit - Nötfri Rocky Road, sött, salt och choklad i en perfekt blandning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar