söndag 29 maj 2011

Aioli och räkor

I går var jag och alla barnen på stan i flera timmar och hittade mycket sommarkläder åt dem så nu väntar vi bara på sommaren. Det viktigaste var att hitta en cykelhjälm till Isak och gympaskor till Olivia men inget av det kom vi hem med. Så det blir till att fortsätta leta.

I dag är det mors dag. Hur firar ni det, om ni firar det? Jag och Ida ska till mormor och äta lunch medan Leif, Isak och Olivia är på Nordpoolen och badar med Isaks klass. När de har badat klart i eftermiddag kommer de och fikar tårta. På spisen står en Jack Daniels Glaze och puttrar som vi ska ha till den grillade älgsteken ikväll.

Igår åt jag och Leif räkor med hemmagjord aioli. Mums. Det är verkligen skillnad på köpt och hemmagjord aioli. Har ni inte provat så gör det.
Aioli
Majonnäs:
3 äggulor
1 msk vinäger
1 msk senap, gärna osötad
2 krm salt
1 krm vitpeppar
3-4 dl neutral olja
Smaksättning:
1 vitlöksklyfta per dl majonnäs

Börja med att göra en vanlig majonnäs.
Låt alla ingredienser bli rumsvarma.
Rör ihop äggulorna, vinäger, senap, salt och peppar.
Vispa äggulorna kraftigt med elvisp medan oljan tillsätts droppvis.
När blandningen börjar tjockna kan du hälla i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.
Smaksätt med pressade vitlöksklyftor. En klyfta per dl majonnäs blir rätt bra, men smaka av hur stark vitlökssmak du vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar