måndag 29 augusti 2016

Hel vitlökskyckling i ugn

Kyckling är alltid populärt hemma hos oss, oftast äter vi nog kycklingfilé men hel kyckling blir det också då och då. Så enkelt att först krydda den riktigt ordentligt, annars blir den smaklös, och sen låta den bli klar i ugnen utan mer arbetsinsats. Det tar lite tid i ugnen så det kanske inte är så lyckat på vardagar när man kommer hem trött o hungrig och snabbt vill ha middagen på bordet. Men på lediga dagar är det perfekt.

Den här gången kryddade vi med örter och vitlök, förutom smör, soja, salt och peppar.


Hel vitlökskyckling i ugn

1 hel kyckling
färska eller frysta örter efter smak, tex timjan och basilika
vitlöksklyftor
smält smör
soja
salt och peppar

Stoppa in hackade örter under skinnet lite här och där på kycklingen. 
Skala vitlöksklyftor och stick in i kycklingen. 
Blanda soja och smält smör och pensla kycklingen med detta. 
Salta och peppra ordentligt.
Tillaga i 175 C, ca 70-90 minuter. Köttsaften ska vara klar och ofärgad när kycklingen är färdig.

Det blev en god krispig yta med smöret och sojan. Vi hade inga färska kryddor hemma så jag valde frysta istället för jag orkade inte åka på affären. Vi använde oss av 3 medelstora vitlöksklyftor som vi delade i totalt 8 bitar och stack in lite här o var i kycklingen och det blev väldigt mycket vitlökssmak av det. Så nu hoppas vi att vi håller oss friska :)

Till kycklingen serverade jag en blandsallad och den goda lättgjorda kalla sambalkrämen.


Sambalkräm

2 dl turkisk yoghurt
2 tsk sambal oelek
örtsalt

Rör ihop yoghurt och sambal oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar