söndag 16 juli 2017

Chipskakor med chokladkräm

I går hade vi fikabesök och då bjöd jag på dessa goda salt-söta kakor med en len chokladkräm. Jag frågade om gästerna kunde gissa ingrediensen - chips alltså - men det kunde de inte. Kanske inte den vanligaste bakingrediensen men ett perfekt sätt att få lite salt smak till allt det söta.


Chipskakor med chokladkräm

drygt 20 dubbla kakor

Chipskaka

225 g smör
1,25 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2,5 dl lättsaltade potatischips, smulade

Chokladkräm

200 g choklad
1,5 dl vispgrädde

Chipskaka

Vispa ihop socker och smör.
Krossa chipsen i en plastpåse och mät upp till 2,5 dl smulade chips.
Blanda sedan chips och vetemjöl i smörblandningen.
Knåda till en deg och rulla till små bollar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna.
Grädda i ugnen på 175 grader i 12 minuter.

Chokladkräm

Hacka chokladen och koka upp grädden.
Rör ner den hackade chokladen och rör till det blir en härlig chokladkräm.
Låt stelna i kylskåp något.
Bred på chokladsmeten på hälften av kakorna.
Lägg sedan på resterade kakor som lock.

Alla vet väl att sött och salt blir gott ihop och i den här kakan har man blandat i salta chips, superrolig grej och en riktig "snackis". Men det blev verkligen gott också så den här kakan kan jag rekommendera. Chipsen tillförde även lite crunch till kakan som gjorde den lite roligare/godare. Tänk på att inte göra kakorna för stora eftersom det blir en dubbelkaka är det risk att det blir för mycket kaka annars.

Var inte för ivrig när du ska bre på chokladkrämen utan låt den stelna i kylskåp till en bredbar kräm, annars rinner den bara av och du får för lite chokladkräm på varje kaka - och det vill man ju inte riskera.

Den hemliga ingrediensen chips.
Tillplattade bollar redo för ugnen.
Färdiggräddade chipskakor som ska svalna
Lägg en len och god chokladkräm mellan två kakor.
Supergoda sötsalta kakor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar