måndag 25 oktober 2010

Matsedel v.43 okt 2010

Imorgon åker jag till Stockholm på jobbkonferens i två dagar. Det är fullt program så jag hinner inte med shopping eller träffa nå folk. Jag tänker inte stanna någon dag extra den här gången, det gör jag däremot i början av december när jag ska tillbaka till Stockholm. Då ska jag gå en tvådagarskurs men åker ner en dag tidigare för att hinna träffa en kompis, julhandla och gå och äta på någon god och mysig restaurang. Har ni något förslag var jag ska äta?

Matsedel v.43 okt 2010
Må: Kycklinggryta med vindruvor
Ti: Jag är i Stockholm
On: Jag är i Stockholm
To: Rester
Fr: After work
Lö: Kycklingklubbor och ruccolapaj
Sö: Grillad älgbiff och potatisgratäng

lördag 23 oktober 2010

Fredagsmys med ost och kex

Igår kväll var Olivia på Junior Pop Star och Ida somnade tidigt med feber. Isak hade hockeyträning vid middagstid så vi tog fredagsmiddagsmys vid tv:n bara vi tre som var hemma och vakna. Isaks favorit är taco-chips och salsa så det fanns förstås med. Dessutom hade vi ost, kex, oliver, vindruvor, gurka och päron.
Än så länge har Ida varit feberfri i dag, jag hoppas det håller i sig hela kvällen och natten så att hon är helt frisk imorgon.

Har ni börjat längta till jul? Jag köpte julmust, pepparkakor och ädelost idag för jag blev så otroligt sugen på det. Jultokig som jag är har jag självklart börjat nedräkningen till jul. Jag älskar det mest med julen - maten, godiset, fikabrödet, ljusen, pyntet, stämningen. Ja, det är nog bara julstressen jag inte tycker om.

torsdag 21 oktober 2010

Lingondressing

Nu är Ida sjuk igen, stackarn. Hon ligger bara och gnäller, tycker så synd om henne. Ida är ingen gnällig tjej, så hon är nog riktigt ordentligt sjuk nu när hon låter så här. Hon har ganska hög feber, upp mot 39 grader och kräks ibland, men ingen hosta eller täppt näsa. Jag hoppas att vi övriga klarar oss. Olivia ska på musikkollo i helgen och jag ska till Stockholm på tisdag så vi har absolut inte tid att bli sjuka.

Eftersom älgkött och lingon passar så bra ihop gjorde jag en lingondressing i måndags till vår älg-kebab. Den är enkel att göra och får en sån vacker färg.
Lingondressing
2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche el liknande
1 dl lingonsylt

Den här dressigen blev riktigt bra till älgkebaben. Ida tyckte den var så rosa och fin så hon ville också ha av lite av den. Olivia tycker inte om lingon så hon smakade inte ens.

måndag 18 oktober 2010

Gräddsås

Nu börjar älgjakten lida mot sitt slut så frysarna börjar vara fyllda av kött. Vi har även kvar några bitar från ifjol som det börjar bli dags att äta upp. Så det kommer nog bli en hel del kötträtter framöver. Snart får vi även 1,5 lamm att ta reda på. Lamm har jag aldrig tillagat så det ska bli spännande att leta recept och försöka tillaga på bästa sätt.

Igår åt vi rostbiff av älg, potatisgratäng, sallad och gräddsås.
Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk fond med passande smak
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
ev. 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt och vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

En lättgjord sås med lite söt smak av gelén som hela familjen tyckte om. Olivia berömde den flera gånger. Det är en användbar sås som blir gott till det mesta, kött, köttfärsrätter, kyckling mm. Eftersom vi åt såsen till älgrostbiff den här gången använde jag viltfond. Till köttbullar eller köttfärslimpa skulle jag välja kalvfond. Svarvinbärsgelé är kanske snäppet godare att använda men jag har bara rödavinbärsgelé hemma, så självklart använde jag mig av den. Istället för grädde använde jag iMat havregrädde dessutom använde jag den laktosfria crème fraichen så att det inte skulle bli för mycket mjölk för Isak.

söndag 17 oktober 2010

Matsedel v.42 okt 2010

Kommande vecka är en stressig vecka med många kvällsaktiviteter. Få se hur många middagar vi kommer att äta tillsammans hela familjen. Jag tycker det är viktigt att försöka äta tillsammans men ibland går det inte att få ihop med alla tider att passa.

Må: Älgkebab med lingondressing
Ti: Rester
On: Våfflor
To: Spagetti och köttfärssås
Fr: Fredagsmys vid TVn
Lö: Lövbiff med ädelostsås
Sö: Köttgryta

lördag 16 oktober 2010

Kelda® Laga mat 4 %

I dag ska Isak ha kalas igen. Nu har han blivit firad i en hel vecka. I kväll ska hans kompisar komma hit och äta pizza och se film. Jag hoppas på en lugn kväll med 10 barn som sitter snällt i soffan och ser film. Men vi får väl se i kväll hur det blir med det...

Jag har fått prova Keldas nya Laga mat 4 %. Den gör maten extra lätt och härligt krämig på samma gång. Men det jag tycker är det bästa med den är att den är helt fri från konstgjorda tillsatser som till exempel aromer, färgämnen och emulgeringsmedel - till skillnad från många andra gräddprodukter med låg fetthalt.

Kanske dags att prova den redan ikväll i grytan, i pastasåsen eller i den klassiska gräddsåsen!

onsdag 13 oktober 2010

Cookies äggfria

Solen skiner lika fint i dag som för nio år sedan, den dagen Isak föddes. Till födelsedagsmiddag hade han önskat helstekt kyckling i ugn. Helst hade han förmodligen velat äta Tacos men det åt vi på hans kalas i lördags. Till middag åt vi även barnens favoritpastasallad med bara pasta, tomat och gurka dessutom gjorde jag coleslaw. Till efterrätt åt vi äggfria kladdkakemuffins.

På kalaset i lördags åt vi även äggfria cookies. Det receptet är en blandning av kolakakor och choklad- och ingefärakakor.
De bakre kakorna är cookies och de främre är kolakakor

Cookies äggfria
200 g smör
2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
200 g choklad

Blanda ihop smör och socker (enklast i en matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser, utom choklad. Blanda ihop till en deg.
Tillsätt hackad choklad.
Forma en "limpa", lägg i kylskåp ungefär en timme. Skär sedan cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10-15 minuter i 175°

De blev inte lika goda som choklad- och ingefärakakorna, men det är inte många kakor som blir det. Men de här var betydligt enklare att göra. Jag hade hackat chokladen för stort så jag lyckades inte skära kakorna så att de höll ihop. Istället rullade jag bollar av dem som jag tryckte lite lätt på innan gräddning. De flöt ut lite grann men inte så mycket.

tisdag 12 oktober 2010

Fransk festkyckling

Idag var det minusgrader ute när vi vaknade och det låg lite lite pudersnö på marken. Som tur var hade jag tagit fram en gammal vinteroverall till Ida igår kväll så hon slipper frysa idag. Perfekt att använda gamla overaller i början på säsongen innan snön har kommit. Man vill ju helst slippa använda de nya fina för det är stor risk att det blir hål på knäna eller liknande innan snön har kommit. Måste kolla hur vi har det med vinterskor till barnen. Till Olivia har vi redan köpt ett par och Isak vet jag behöver nya men Ida har nog några hon kan ha, bara vi hittar dem i bygg-röran.
Fransk festkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök, finhackad
3-4 dl matlagningsgrädde
4 vitlöksklyftor, oskalad
2 msk balsamvinäger
1,5 dl vitt vin, torrt
1,5 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
gräslök
persilja

Stek kycklingfiléerna i smör på medelvärme tills de fått färg. Salta och peppra.
Tillsätt de oskalade vitlöksklyftorna och fräs med en stund.
Tillsätt sedan balsamvinägern och låt kycklingen ta smak av denna.
Ta bort kycklingen men låt vitlöken vara kvar, och tillsätt sedan finhackad lök, vin, tomatpuré, buljongtärning, senap och låt koka kraftigt tills hälften av vätskan har avdunstat.
Häll i grädden och koka tills såsen har tjocknat en aning.
Ta bort vitlöksklyftorna och skala dessa. Mosa vitlöken med en gaffel och lägg tillbaka moset i såsen.
Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.
Strö över gräslök och persilja och servera med klyftpotatis och sallad.

En vitlökssmakande god kycklinggryta. Vi vuxna tyckte att det blev en riktigt god smak på grytan, barnen tyckte dock att det smakade för mycket vitlök. Den går att förbereda mycket och det kan ju vara bra om det är stressigt vid middagen. Kycklingen kan man steka dagen före och låta den dra i balsamvinäger och såsen kan man koka ihop i förväg också. Sen är det bara att koka upp såsen på nytt och tillsätta kycklingen och låta allt blir varmt när det är dags för middag.

måndag 11 oktober 2010

Bananåkokospaj

På Isaks kalas i lördags bjöd vi bara på äggfria saker för det är ju självklart att födelsedagsbarnet måste kunna äta av allt som det bjuds på. Hade sett ett nytt och annorlunda recept på en paj med banan och kokos som jag var tvungen att prova.

Bananåkokospaj
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 bananer
1/2 dl kokosflingor
Till dekoration
ytterligare kokos
några rader mjölkchoklad
kokosprickar
Till servering
ca 1 liter turkisk yoghurt
vaniljsocker

Rör ihop socker, mjöl och grädde till en smet. Bre ut i en rund, smord och bröad form.
Skiva bananen och tryck ner i smeten. Häll över kokosflingor.
Grädda längst ner i ugnen i 200°C 50-60 minuter. Den ska vara en aning kladdig i mitten när den är klar.
Låt svalna en stund innan du dekorerar med kokosflingor, riven mjölkchoklad och kokosprickar.
Servera med vaniljyoghurt.
Vaniljyoghurt
Rör ner lite vaniljsocker i turkisk yoghurt.

Pajen var god, men det var ingen wow-känsla. Smakade ganska mycket kokos men inte så mycket banan. Vi åt inte vaniljyoghurt till pajen eftersom vi hade både grädde och vaniljsås på fikabordet fick det räcka.

Matsedel v.41 okt 2010

Nu börjar det vara ganska kallt ute så idag måste jag leta fram lite varmare kläder. Inte helt lätt när källaren och alla förråd är en byggarbetsplats. Är hemma med Ida idag som fortfarande är lite trött och hängig, men jag hoppas hon är frisk imorgon så vi kan vara på förskola och jobb.

Matsedel v.41 okt 2010
Må: Rester
Ti: Fjällröding och potatis
On: Helstekt kyckling i ugn, Isaks födelsedagsval
To: Korvsoppa
Fr: Köttbullar, kyckling och pommes frites
Lö: Isaks födelsedagsfilmkväll med pizza
Sö: Rostbiff, potatisgratäng och gräddsås

lördag 9 oktober 2010

Isak 9 år

På onsdag fyller Isak 9 år, men redan i dag har han haft kalas för mormor, morfar, moster Nina, Erik och kusinerna Sanna och Lukas. Vi började med fika på eftermiddagen där allt så klart var äggfritt. På fikabordet fanns kaffe, te, bål, chokladbollar, kanelbullar, kolakakor, cookies, kladdkakemuffins, äppelpaj med corn flakes, bananåkokospaj, grädde och vaniljsås.

Sedan stannade alla gäster kvar över middagen också. Eftersom det var Isaks kalas bjöd vi så klart på en av hans favoriter, Tacos med alla de vanliga tillbehören. Vi hade kvar en hel del av den krämiga kräftsoppan så vi bjöd även på den tillsammans med kräftstjärtar och nybakat hälla-ut-bröd.
Grattis Isak

torsdag 7 oktober 2010

Krämig kräftsoppa

Idag efter lunch var det min tur att vara hemma med Ida som är sjuk. Min första tanke var att åka hem och sova lite middag med sjuklingen men istället satte jag igång och var jätteeffektiv. Jag vek tvätt, satte igång en ny tvättmaskin, bakade Emys limpor och kolakakor, förberedde cookies och två soppor till middag, morotsoppa och en krämig kräftsoppa och jag fyllde och satte igång diskmaskinen.
Krämig kräftsoppa
400 gr morötter
Ca 10 cm purjolök
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
1 ask kräftost (400 gr)
0,5 dl vitt vin
Hackad dill (brukar ta ganska mycket)
Svartpeppar och ev. lite salt
Kräftstjärtar eller räkor

Riv morötterna mycket fint. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.
Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. Låt koka ca 5 minuter.
Om du vill ha en slätare soppa kan du använda en stavmixer och mixa sönder morötter och purjolök.
Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.
Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.
Servera tillsammans med kräftstjärtar eller räkor.

Den här soppan var verkligen krämig och god. Den har nog blivit min nya favoritsoppa. Barnen var inte lika förtjusta i den och Isak fick inte ens smaka den eftersom det är så mycket mjölkprodukter i den.

måndag 4 oktober 2010

Matsedel v.40 okt 2010

I dag är det kanelbullens dag. Tyvärr har jag inte hunnit baka några kanelbullar, det hade varit gott att smaska på några nybakade bullar till kvällsteet. Isaks födelsedag närmar sig och till helgen ska han ha sitt första kalas, så i veckan måste jag hinna baka lite. Kolakakor har han önskat sig och äppelpaj ska jag också göra för det brukar vi alltid ha istället för tårta på hans kalas. Sen har jag inte bestämt vad jag mer ska baka för nå roligt. Någonting med choklad lär det bli för inget fikabord är komplett om det inte finns choklad, eller hur?

Matsedel v.40 okt 2010
Må: Lasagne på Per Morbergs vis
Ti: Djungelkyckling
On: Korv
To: Kräftsoppa
Fr: Grillad kyckling
Lö: Isaks kalas - Tacos
Sö: Fransk festkyckling

söndag 3 oktober 2010

Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt

Det har inte blivit så många inlägg den här veckan men det har varit fullt upp och i helgen har det varit hysteriskt mycket att göra. Så jag har inte hunnit laga någon rolig mat eller bakat nå smarrigt, tyvärr. Jag hoppas hinna baka nå matbröd till veckan för nu var det länge sedan. Igår städade jag hela övervåningen och tvättade en massa maskiner, när det var dags för middag varken orkade eller ville jag ställa mig i köket och stöka ner så då tog vi en promenad till McDonalds istället. Idag har jag fortsatt tvätta en hel massa maskiner, putsat fönster och skjutsat och hämtat Isak till Leos lekland på kalas. Så i dag blev det bara varma mackor till middag.

Till lunch provade jag att koka havregrynsgröt med mjölk, så kallad fusk-risgrynsgröt, som barnen sedan åt med kanel och socker.

Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt
1 del havregryn
1 del vatten
1 del mjölk
lite salt

Blanda lika delar av havregryn, mjölk och vatten. Salta lite.
Koka upp och låt koka i 5-7 min.
Servera med kanel, socker och mjölk.

Ida tyckte det var gott men hon tycker om all gröt. Olivia som inte alls tycker om vanlig havregrynsgröt tyckte inte om den här varianten heller. Isak åt men jag fick inget omdöme från honom.

torsdag 30 september 2010

Bakad potatis i mikron

Nu börjar en stressig vecka att lida mot sitt slut och det känns skönt. Det har varit mycket på jobbet så jag har fått mycket plus-tid på flexen och på kvällarna har det också varit mycket så i helgen ska jag försöka vila. Tänk om man skulle kunna få lite sovmorgon också.

Till middag idag åt vi bakad potatis med olika tillbehör. Det är extra gott att göra bakad potatis av sin egenodlade potatis och det var precis vad vi gjorde i dag. Att baka potatis i ugn tar uppemot en timme men i mikron tar det betydligt kortare tid.
Den här stora och lite konstiga potatisen åt vi inte
Bakad potatis i mikron
Tvätta 4 potatisar ordentligt. Stick flera hål i skalet så att det inte exploderar i mikron.
Lägg potatisarna på ett fat under lock.
Tillaga på full effekt i ca 10 min.
Vänd potatisarna.
Kör i 10 min till på full effekt och fortfarande under lock.
Använd provsticka för att kontrollera om potatisarna är klara. Om de inte är det så kör du några minuter till.
Tiden varierar beroende på mikrons effekt och storleken på potatisen. Tänk också på att antalet potatisar påverkar tiden. Ska du bara baka en potatis så går det fortare än 10+10 minuter.

Till bakad potatis är det gott med olika röror, t.ex:
skagenröra
kesoröra med skinka, purjo och paprika
kyckling+mangoraja-dressing
kantarellröra

tisdag 28 september 2010

Matsedel v.39 sept/okt 2010

Nu är det tisdagkväll och jag är jättetrött, ska försöka komma i säng i tid. Ofta på tisdagar är jag extremt kvällstrött. Varken igår eller idag har jag lagat någon mat, men imorgon är det nog min tur att stå för matlagningen. Idag åt vi palt hos mormor och morfar. Jag har faktiskt aldrig försökt mig på att göra palt. Jag måste skärpa mig.

Må: Kassler à la Leif
Ti: Morfars palt
On: Omelett och rester
To: Bakad potatis och olika röror
Fr: Marinerad rostbiff och annat småplock
Lö: McDonalds
Sö: Varma mackor

måndag 27 september 2010

Taco-köttgryta

I går förberedde vi trädgården för vintern. Vi plockade upp potatisen, tog in tomaterna, ställde undan alla möbler och leksaker och städade till i största allmänhet. I natt var första frostnatten så det kändes nästan som att vädret hade väntat på att vi skulle hinna klart ute.

I lördags innan Isaks hockeyträning åt vi en köttgryta med taco-smak. Spiskummin är alltid en uppskattad krydda hemma hos oss eftersom maten då påminner om tacos.

Taco-köttgryta
500 g grytbitar eller hel bit
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk salt
1,5 tsk chilipeppar
1,5 tsk oregano
1,5 tsk spiskummin
2 msk olja
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena eller vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ungsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole

Skär köttet i småbitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja. Häll i vattnet. Låt grytan sjuda ca 60 min.
Rör ner soja. Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3-5 min. Smaka ev av med mer salt och/eller kryddor.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen. Servera med tillbehören.

Jag tyckte den var lite väl mild i smaken. Jag hade förväntat mig en starkare gryta, men grädden tar väl bort lite av hettan. Alla åt och verkade tycka om det, men så är det oftast med köttgrytor hos oss. Om du använder "finare" t.ex lövbiff eller rostbiff så behöver du så klart inte koka grytan i 60 min.

lördag 25 september 2010

Äpple- och morotsallad

Som oftast på lördagar har vi riktiga slöardagar. Vi har inte gjort mycket idag förutom småplockat, diskat och tvättat lite. Känner mig lite hängig så jag har nog slagit rekord i antal te-koppar på en dag, vågar inte räkna hur många det har blivit. Olivia har kommit hem från sin minisemester med mormor och morfar och hon verkar ha haft det jätteroligt och bra.
Äpple- och morotsallad
2 äpplen
2 morötter

Skala och riv både morötter och äpplen.
Blanda ihop.

Mina barn är inte så förtjusta i morötter men den här salladen tycker de om. Det är nog Olivias favorit t.o.m. Om man har ungefär lika mycket morötter och äpplen så smakar det mest äpplen. Tänk på att äpplena oxiderar och blir bruna så gör inte salladen så långt i förväg.

fredag 24 september 2010

Glass i skål

I dag har jag haft sovmorgon och ätit en mysig frukost med Olivia. Hon ska på minisemester med mormor och morfar till Umeå i dag där de ska hälsa på släktingar till mormor. I morgon åker de på barndop i Robertsfors innan de kommer hem.

Om man ska servera paketglass tycker jag att det är lite tråkigt att ställa fram en stor glassbytta på bordet. Dessutom kan det vara svårt för framför allt barn att försöka få lös nå glass. Jag föredrar att lägga upp glass i skål. Då blir det både finare och enklare att ta några bitar. Vill och orkar man kan man ta med en glass-skopa så blir det fina glasskulor istället.

torsdag 23 september 2010

Äppelkaka ägg- och mjölkfri

Nu har vi äntligen fått gjutet, både i källaren och nybyggnaden ute. Så skönt att äntligen ha ett golv att gå på. Först om två månader får vi lägga på det riktiga golvet på cementen men det är helt ok att börja gå på det redan nu. Så nu ska vi börja fixa till i källaren, först ska ytterväggen fixas sen ska alla väggar och tak målas. Därefter ska det läggas golv i två rum och sen kan vi flytta ner. Oj vilket stort hus vi kommer få då och sen när utbyggnaden är klar då kommer vårt hus kännas enormt i jämförelse med nu när vi bara bor på övervåningen.

På Olivias kalas bakade jag en mjölk- och äggfri äppelkaka av sockerkakstyp som blev så himla god. Eftersom jag vill baka äggfritt så ofta som möjligt så blir det oftast äppel-smulpaj jag gör, när det ska bakas med äpplen. Jag har saknat äppelkaka men nu äntligen har jag ett bra äggfritt recept.

Äppelkaka ägg- och mjölkfri
3 dl mjöl
1½ dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör (mjölkfritt margarin)
1½ dl (havre)mjölk
Fyllning:
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Rör ihop alla ingredienser, smörj och bröa en springform, häll i smeten.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna i smeten. Det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Den här kommer jag göra fler gånger. Man kunde verkligen inte tro att den var bakad utan ägg. Det ska vara riktigt mycket äpplen i den. Tänk på att smeten jäser upp under gräddning och då är det annars risk att det blir för lite äpplen och för mycket kaka.

måndag 20 september 2010

Matsedel v.38 sept 2010

Ny vecka, ny matsedel. Ni som har sett mina tidigare veckomatsedlar har kanske märkt att det blir en del förändringar under veckan. Jag följer alltså inte veckomatsedeln slaviskt men det är skönt att ha nånting att utgå ifrån. Men sen kan ju oförutsedda saker inträffa. Man blir kanske bortbjuden eller man har plötsligt massa extrabarn till middag. Eller så har man en massa rester i kylskåpet och då är det ju dumt att laga ny mat istället för att ta en middag med rester.

Må: Spagetti Carbonara, Olivias födelsedagsval
Ti: Bortbjudna på köttsoppa
On: Rotsaker och kyckling i ugn
To: Pizza
Fr: Spagetti och köttfärssås
Lö: Taco-köttgryta
Sö: Lax på spenatbädd med tagliatelle

söndag 19 september 2010

Blåbärspaj med mandelmassa och kokos

Då är det sista dagen på den här kalas-helgen. Idag är det inget kalas inplanerat om vi inte får något spontanbesök för vi har gott om fika kvar. Idag kommer Leif hem med mer älgkött också, det skulle visst bli mycket köttfärs den här gången. Undra om jag ska göra en laddning köttbullar då, för det var länge sedan vi hade hemgjorda köttbullar.

Igår gjorde jag en blåbärspaj med ett täcke av bl.a mandelmassa och kokos, en variant av rabarberpaj med mandeltäcke som jag gjort tidigare.
Blåbärspaj med mandelmassa och kokos
5-6 dl blåbär
2-3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
mandelmassatäcke:
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor

Lägg blåbären i en ugnsfast form.
Blanda socker, potatismjöl och karemumma, strö över blåbären.
Använd elvisp och kör ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet.
Vispa i mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå blåbären och bred ut den. Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Många godsaker i en och samma paj så det är ju klart att det blev gott. Ida åt flera portioner och var sedan blå runt hela munnen.

lördag 18 september 2010

Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta

Idag har Olivia haft kalas igen, på eftermiddagen kom släktingar och fikade blåbärspaj, äppelkaka, kladdkaka med päron och After Eight, dajmtårta, kladdkakemuffins och kokosmuffins. Mormor och morfar stannade över middag då jag gjorde en pastarätt med fläskytterfilé. Olivia har redan hunnit med två kalas trots att det är först på måndag hon fyller år. Även dagens kalas, gäster och presenter är hon jättenöjd med.
Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad

Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor. Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan. Lägg även i mozzarellabitarna och den hackade basilikan. Blanda ordentligt.

Det här blev jättegott tyckte vi allihopa, men då är ju basilika och mozzarella storfavoriter här. Köttet kan man steka i förväg om man vill och sen kokar man ihop såsen innan man ska äta och värmer köttet i såsen samtidigt som pastan kokar. Jag använde iMat (havregrädde) och lite maizena istället för crème fraiche.

fredag 17 september 2010

Sockrade glas

Idag har Olivia haft tjejmiddag för att fira sin 11-årsdag (som är på måndag). Det var ett lugnt och mysigt kalas med inte så många gäster. De livliga barnkalasen är ett minne blott, tack o lov. Fast snart är det dags för Ida att ha några år med stimmiga kalas.

När gästerna kom och Olivia öppnade sina paket bjöd vi på välkomstdrink (läsk) i sockrade glas. Till varmrätt var det Tacopizza, en av Olivias storfavoriter. Till efterrätt var det After Eight-päron och glass. Under hela kvällen åt de en hel del gurk- och morotsstavar, ostkrokar, chips och dipp. Olivia är jättenöjd med sitt kalas, sina gäster och sina presenter och då är jag också jättenöjd.
Sockrade glas
ca 0,5 dl strösocker
1-2 droppar hushållsfärg
citron eller vatten

Lägg ut sockret på ett fat. Blanda runt så att allt socker blir färgat. Vill du ha starkare färg tar du en droppe till. Ta aldrig mer än en droppe varje gång, risken är att det bara blir för blött och sockret klumpar sig.
Ta ett glas och blöter kanten runt om med en citronklyfta. Har du ingen citron går det lika bra att ta en droppe vatten på fingertoppen och dra runt glasets kant.
Innan glaskanten torkar ställer du glaset upp och ner i sockret. Låt det stå en stund så sockret fastnar ordentligt.

Det blev väldigt snygga glas som blev mycket uppskattade. Det går precis lika bra att använda ofärgat socker.

onsdag 15 september 2010

Tunnbrödsrullar med skinka och gurka

Idag var det storhandling till Olivias båda kalas som stod på agendan. Det blev många fullproppade kassar med mycket godsaker. Eftersom vi inte har kommit på vad vi ska äta för gott på lördag med mormor och morfar köpte jag hem lite utav varje som kan vara bra att ha vid matlagning. Har ni nå bra festmiddagsförslag?

Till soppa är det gott med hembakat bröd, gärna nybakat dessutom. I måndags när vi åt popcorn-soppa hade vi inget nybakat så då gjorde jag i ordning enkla tunnbrödsrullar med skinka och gurka istället.
Tunnbrödsrullar med skinka och gurka
4 skivor mjukt tunnbröd
8-12 skivor skinka
gurka
smör

Smöra tunnbrödskivorna. Lägg ut skinkskivorna längs ena långsidan.
Hyvla gurkan med en osthyvel så att det blir tunna skivor som går att rulla. Lägg skivorna på skinkskivorna.
Rulla ihop till en rulle.
Skär i 3 delar. Skär lite snett så blir det snygga bitar.

Som ni förstår kan man variera det här i det oändliga. Men eftersom barnen tycker om skinka och gurka valde jag det den här gången.

tisdag 14 september 2010

Popcorn-soppa

Det märks att det är höst för alla föräldramöten avlöser varandra. I går var det med Olivias teatergrupp, i dag i Isaks klass, nästa vecka Olivias klass och Isaks hockey. Dessutom är jag engagerad i föräldraråd och föräldrastyrelser så då tillkommer dem mötena också. Det är väldigt kul tycker jag men det blir lite väl intensivt i början på hösten.

Igår åt vi popcorn-soppa som egentligen är en majssoppa som man garnerar med popcorn. En rolig grej.
Popcorn-soppa
2 burkar majskorn, (à 340 g)
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk currypulver (+ 2 krm)
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 dl popcorn

Häll majskorn och vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärning och 1-2 tsk currypulver, låt koka upp.
Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Koka upp.
Garnera soppan med poppade popcorn och pudra över lite extra curry.

Jag använde 3 små burkar (à 180 g) majs och jag tyckte det blev en ganska tjock soppa ändå. Barnen tyckte det var kul med popcorn till middagen men jag tror att vi alla tyckte att det var godare att äta popcorn på sidan om. Jag serverade dessutom tunnbrödsrullar med skinka och gurka till soppan.

söndag 12 september 2010

Lax med fetaost och dill

I dag var det dags för veckans fiskmiddag och jag var förberedd på klagomålen som brukar bli när det är fisk som serveras. Men i dag var det väldigt få klagomål. Olivia blev lite besviken för vi hade planerat att äta hennes favoritlax med spenat. Men jag tog mig inte till affären innan middagen och vi hade tyvärr ingen spenat hemma. Men både hon och Isak åt varsin portion utan att klaga. Ida åt som vanligt mycket när det är lax och potatis.
Lax med fetaost och dill
4-5 portionsbitar lax
150 g fetaost
2 msk dill
en skvätt grädde
salt o peppar

Mosa ihop fetaost och dill med lite grädde.
Salta och peppra laxen.
Skär en skåra längs med fiskbitarna. Fyll med fetaostblandningen.
Ställ in i ugnen ca 20 min i 200 grader.

Det var en krämig och god fyllning i laxen med mycket dillsmak. Jag tycker inte att det behövs någon extra sås. Isak som är mjölkallergisk fick en fiskbit utan fetaostfyllning och Olivia skrapade bort fyllningen och åt bara laxen

Matsedel v.37 sept 2010

Ida mår lite bättre men vi håller oss ändå inne idag, så jag har hunnit med att städa och röja lite. Jag har bl.a städat undan i köket så att det finns gott om plats när Leif kommer hem med första laddningen älgkött för året. Det lär inte bli några stora mängder men ändå skönt att ha gott om plats när man paketerar och ev. maler färs. Den stolte älgjägaren har ju dessutom själv skjutit två av älgarna, de första någonsin för honom.

Nu är det söndag igen och dags att planera nästa veckas middagar. Nästa helg blir det två festmiddagar att ordna då Olivia ska firas. På fredag ska henne kompisar komma på tjejmiddag och på lördag kommer släktingar på kalas.
Må: Popcorn-soppa (hur konstigt låter inte det?)
Ti: Korv och makaroner
On: Grillad kyckling, pommes och grönsaker
To: Palt
Fr: Olivia har tjejmiddag här hemma
Lö: Olivias släktkalasmiddag.
Sö: Rester

lördag 11 september 2010

Kycklingtacogryta

I dag är det Idas tur att vara riktigt krasslig. Hon har inte ätit nå på hela da'n och astman har slagit till så hon har svårt att andas. Nu har hon somnat så vi hoppas hon sover på förkylningen och är frisk imorgon. Både Isak och Olivia hade en-dags-förkylning med hög feber så vi hoppas att även Ida får en kortvarig variant för ovanlighetens skull.

Isak är på sin första hockeyträning för säsongen, känns konstigt när solen skiner och det är riktigt varmt ute. När vi höll på att knyta Isaks skridskor sa Ida "Imorgon ska jag åka skidor" :)
Kycklingtacogryta
500 g kycklingfilé
0,5 tsk salt
2 msk tacomixkrydda
1 burk körbärstomater, (400 g)
1 dl vatten
2-4 st vetetortilla

Skär kycklingen i små bitar. Bryn det hastigt i smör.
Krydda med salt och tacokrydda.
Häll i tomaterna med sitt spad och vattnet. Låt koka 1–2 min.
Dela brödet på mitten och skär det sedan i strimlor. Stek det i smör i en stekpanna 1–2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera grytan med ris och sallad. Strö över tortillastrimlorna.

Det här tyckte vi alla om och det var jätteenkelt att göra för det var ju så få ingredienser. De stekta tortillastrimlorna blev en favorit hos barnen. Man kan variera sig och använda fläskkarré eller benfri kotlett istället för kyckling och förmodligen blir det lika bra.

onsdag 8 september 2010

Pasta- och skinksallad

Åh vad jag hatar förkylningar. Nu när jag äntligen börjar känna mig lite bättre efter drygt 3 veckor så har Isak blivit sjuk igen. Han gick hem från skolan med feber, hosta och täppt näsa. Har vi otur så får vi alla en andra omgång av höstförkylningen nu. Nej, nu får jag försöka tänka positivt.

Idag gjorde jag en barnvänlig enkel pasta- och skinksallad utan konstigheter. I "huvudskålen" hade jag bara sånt som alla barnen tycker om, pasta, skinka, gurka, paprika och körsbärstomater. I småskålar brevid har jag saker som bara vissa tycker om, så kan var och en plocka ihop sin egen favoritsallad.

Pasta- och skinksallad
pastaskruvar i olika färger
gurka
paprika
körsbärstomater
skinka eller kassler
alternativa tillbehör, välj era favoriter
purjolök
majs
fetaost eller mozzarella
bönor
sallad

Barnen åt och åt och åt så jag hann inte ens ta ett kort. Isak som kände sig krasslig ville inte äta men efter ett tag när Panodilen hade satt ner febern kom han och åt. Hans kommentar då var så rolig "Oj så gott, hur kunde jag tacka nej till det här". Det är inte ofta man får sånt beröm av Isak för maten man gör om det inte är tacos. Olivia älskar också sån här sallad om hon får ha Rhode Island-dressing till.

tisdag 7 september 2010

Snabb korvpanna i ugn

Vilket härligt väder vi har ute med sommarvärme. Synd bara att man inte får vara ledig och njuta. Sommaren i år verkar ha varit i maj och i september här uppe i norr. I dag var det dags att äta korv och det börjar bli lite uttjatat att steka den och äta med makaroner, så idag provade jag en variant i ugnen. Ni vet ju att jag har en förkärlek för att laga mat i ugnen. Medans korven blev klar i ugnen så kokade riset på spisen och allt blev klart samtidigt. Korven kryddade jag med en av barnens favoritkrydda - curry. Dessutom åt vi en av Olivias favoritsallader - rivna morötter som blandas med rivna äpplen.
Snabb korvpanna i ugn
600 g falukorv
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1-2 tsk curry
salt
2 dl grädde
1 dl riven ost

Häll tomater, vitlök, curry, chilisås, salt och grädde i en ugnsform. Blanda.
Skiva korven och lägg ovanpå. Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 200-225 grader ca 25 minuter.

Smakrik och god korvrätt tyckte i alla fall jag och Olivia. Isak och Ida var för trötta för att orka äta och Leif var inte hemma. Jag använde iMat, den mjölkfria havrebaserade grädden och det gick jättebra.

söndag 5 september 2010

Matsedel v.36 sept 2010

Nu när skola och jobb har kommit igång på allvar och det är slut på ledigheter börjar det bli dags för lite matplanering igen. Den mesta maten går ganska fort att tillaga bara man har förberett. En kycklinggryta t.ex. gör man på några minuter bara kycklingen är tinad. När jag gör mina veckomatsedlar är det inte alltid som jag planerar i detalj vad vi ska äta. Ibland saknas inspirationen precis när matsedeln ska skrivas, men om jag vet huvudingrediensen så brukar det ordna sig.

Må: Bortbjudna på köttgryta och potatis
Ti: Snabb korvpanna i ugn och ris
On: Pasta- och skinksallad
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Kycklingtacogryta och ris
Sö: Lax med dill- och fetostfyllning och potatis

Skriver ni veckomatsedel eller bestämmer ni från dag till dag vad som ska ätas?

lördag 4 september 2010

Äppelsnittar

Vilken slöardag vi har haft. Vi tjejer har mest gått omkring i myskläder, jag och Ida somnade t.o.m. på soffan när vi såg Saltkråkan...så skönt. Imorgon hoppas jag att jag har mer energi för då är det fönsterputsning som gäller. Leif har fortsatt ute för att förebereda gjutning av nya plattan, så inom två veckor hoppas vi ha en ny platta.

Till middag åt vi fläskytterfilé med svampröra i ugn och pressad potatis. En maträtt som jag kan rekommendera. Fläskytterfilén blir väldigt mör och smakar inte så mycket skinka som den kan göra ibland. Jag förmodar att det beror på att man marinerar köttet ett tag innan det tillagas.
Äppelsnittar
Deg:
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma
1/2 dl socker
2 krm salt
25 g jäst
ca 7 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 4 normalstora äpplen
1 dl socker
1 tsk kanel
1 litet ägg
1/2 dl vispgrädde

Deg:
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
När vätskan är fingervarm (max 37 grader) tillsätts kardemumma, socker, jäst, mjöl och salt.
Arbeta ihop degen väl och jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Äppelsnittar:
Kavla ut degen på en ugnsplåt, gärna med kant, täckt med bakplåtspapper. Om plåten saknar kant riskerar det att droppa vätska i botten av ugnen under gräddningen.
Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i skivor och lägg ut tätt över hela degen.
Strö på socker och kanel.
Vispa ihop ägg och grädde och ringla över brödet.
Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i 20–30 minuter. Äpplena ska bli mjuka och brödet ska ha fått färg på undersidan.
Skär brödet i längder och sedan diagonalt till romber eller snittar.

Jag använde inget ägg, men tog lite mer grädde istället och jag använde den mjölkfria havregrädden och det blev jättebra. Jag tyckte det verkade konstigt att ha plåten i övre delen av ugnen så jag hade i mitten istället. Men nu i efterhand förstår jag varför den ska vara högre upp. Innan äpplena var mjuka och kakan hade fått lite färg så var botten väldigt välgräddad. Kakan hade en lite knäckig yta och god äppelsmak och blev jättegod trots den hårda botten.

torsdag 2 september 2010

Kassler- och potatisgratäng

Snart helg! Den här veckan har gått jättesnabbt. Fast jag var ju ledig i måndags så det är kanske inte så konstigt. När jag var och handlade hade de billig svensk kassler så då passade jag på att köpa det. Det är sällan jag köper kassler, jag får för mig att jag inte tycker om det. Men maten idag blev jättegod. Ofta tycker jag att det blir för salt när man använder kassler så idag saltade jag ingenting och det blev lagom salt tack vare kasslern.
Kassler- och potatisgratäng
800 gram potatis
1-2 morötter
400 gram kassler
10 cm purjolök
1 msk smör eller margarin
1 nypa peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost

Skala och skiva/klyfta potatis och morötter. Strimla kasslern. Skölj, ansa och skär purjolöken i strimlor.
Smörj en ugnssäker form med matfett och varva potatis, morötter, kassler och purjolök i formen.
Dra ett par varv med pepparkvarnen.
Häll över grädden och strö över ost. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills potatisen känns mjuk, ca 45 minuter.

Åh vad jag tycker om att göra gratänger. Det är så skönt med mat som klarar sig själv i ugnen så att man under tiden kan duka och fixa i ordning en sallad. Det här blev riktigt gott dessutom så då är det ju extra lyckat. Jag är ju lite skeptisk till kassler, eller jag har varit i alla fall, nu måste jag ändra åsikt. Det här kommer jag göra fler gånger.

tisdag 31 augusti 2010

Kall äpple-curry-sås

Idag var det dags för veckans fisk och jag föväntade mig stora protester från Olivia och Isak. Men båda åt utan att klaga. Isak mutade jag innan middagen med att lova att vi skulle åka till Game och titta på spel om han åt utan gnäll. Ibland får man ta till sådana knep för att få en lugn måltid.

Barnen tycker att det är godast att mosa ihop lax och potatis med smör och äta på en hårdbrödmacka. Därför gör jag ofta lax i ugn som jag serverar med potatis och en kall sås. Oftast gör jag löjromssås, men idag provade jag en äpple-curry-sås. Har ni någon god sås som ni brukar göra till lax? Jag tar gärna emot såsförslag så jag kan variera mig.
Kall äpple-curry-sås
2 dl crème fraiche
1-2 äpplen
1 bit purjo
1 msk curry
salt o peppar

Skala och riv äpplet. Strimla purjon.
Blanda äpple, purjo, curry och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera till lax och potatis.

En god och annorlunda sås till fisk som gick fort att blanda ihop medans laxen var i ugnen och potatisen kokade.

måndag 30 augusti 2010

Kyckling i tomat- och vinsås

Nu har vi kommit hem efter fyra barnfria dagar i London. Som vanligt i en storstad så blir det mycket promenerande, vi har även hunnit med en del sevärdheter, shopping, pub-besök och en musikal (We will rock you). Vi har haft det jättebra men nog var det mysigt att komma hem och krama barnen.
Morgondagens lunchlåda med rester från dagens middag
Kyckling i tomat- och vinsås
3-4 kycklingfiléer
1 lök
5 soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
0,5 msk kycklingfond
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5-1 tsk salvia
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar, stek den och ställ åt sidan.
Finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg.
Finhacka tomaterna och tillsätt till löken tillsammans med tomatpuré och vin.
Låt sjuda utan lock tills nästan all vätska kokat in.
Tillsätt kyckling, kycklingfond, vatten, grädde och kryddor.
Koka ihop ett tag.

Vi åt pasta och sallad till kyckling och som oftast när det är pasta och kyckling tycker hela familjen om det.

torsdag 26 augusti 2010

Frysa in äpplen

Snart hoppas jag kunna sluta tjata om min förkylning som aldrig ger sig för nu har jag fått pencillin mot bihåleinflammation. Så nu hoppas jag att det vänder och att jag snart är jättefrisk.

Nu när äppelsäsongen närmar sig tänkte jag tipsa om att frysa in äpplen till äppelpaj i vinter. Skala och skär äpplena i mindre bitar innan du fryser in. De blir aningen bruna men i paj gör inte det så mycket, om man dessutom har kanel i pajen ser man inte att äpplena är bruna.

tisdag 24 augusti 2010

Äppelsaft

Nu har förkylningen börjat ge sig lite sakta, tack o lov för nu är jag less den. I dag har jag köpt äpplen för 1 kr/kg. Billigt, va? Jag provade göra äppelsaft i saftmaja. Har aldrigt gjort det förut, men med tanke på hur billiga äpplen jag köpt skulle det ju inte göra nånting om jag misslyckades. Men det blev faktiskt riktig bra och jag säger det igen - Det är så smidigt med saftmaja.
Äppelsaft i saftmaja
äpplen
150 g  socker/kg äpplen

"Montera" ihop saftmajan enligt instruktionerna.
Dela äpplena i mindre bitar, men låt skal och kärnhus vara kvar.
Varva socker och äpplen i bärbehållaren.
Ångkoka i 1 timme.
Ös upp direkt.

Den blev jättegod men lite för söt så imorgon ska jag göra en ny laddning men endast ha 100 g socker/kg äpplen. Rapport kommer! Jag hade nästan 4 kg äpplen och det blev 2 liter saft. När saften har ångkokat klart öser jag upp den i en stor rostfri kastrull och låter den svalna. Sedan häller jag den på plastflaskor och fryser in.

söndag 22 augusti 2010

Rödlökssnittar med parmaskinka

Förkylningen är inte helt borta än för mig, men jag ska nog orka med jobbet i morgon. Är jag en arbetsgivares dröm? Jag är sjuk på semestern och blir frisk lagom till det är dags för arbete.

Till mammas födelsedag gjorde jag snittar med mjukt tunnbröd, lufttorkad skinka och rödlöksröra.
Rödlökssnittar med parmaskinka
3 rödlökar
3 msk vinäger
3 msk honung
salt & peppar
12 skivor parmaskinka
4 mjuka tunnbröd

Skär rödlöken. Fräs i smör. Tillsätt vinäger, honung, salt och peppar.
Låt puttra tills vätskan är borta.
Lägg ut skinkan på tunnbröd och lägg på lökröran.
Rulla ihop och låt ligga i kyl till nästa dag.
Skär i bitar.

Jag tyckte inte det här var någon riktig höjdare trots att jag älskar snittar och plockmat. Det blev för sött av all honung. Men andra verkade tycka om dem i alla fall.

lördag 21 augusti 2010

Första höstförkylningen

Årets första höstförkylning har slagit till ordentligt. Sista sommarlovsveckan har jag tillbringat i sängen och varit rejält sjuk med feber, halsont, ont i kroppen och jätteont i örat. Ida har också varit hängig några dagar. Medans Olivia, Isak och Leif verkade klara sig med en sjukdag med halsont och feber. Nu gör jag allt för att försöka kurera mig till måndag då jag ska jobba igen och på torsdag MÅSTE jag vara frisk för då åker vi till London. Svartvinbärssaften jag gjorde har vi druckit mycket av eftersom svarta vinbär innehåller mycket c-vitamin hoppas jag att det påskyndar tillfrisknandet.

I dag hoppas jag orka laga mat så förhoppningsvis blir det något nytt recept till bloggen lite senare. Eller jag ska kanske baka lite matbröd för det är slut i frysen. Fast jag borde kanske vila. Varför är det så svårt att vila en hel dag och släppa alla måsten??

onsdag 18 augusti 2010

Mozzarellagratinerade räkor på toast

Idag är det vår bröllopsdag och det är värt att fira. Så till middag åt vi räkor, kräftor, löjrom, mozzarellagratinerade räktoasts, ost och annat gott.
Mozzarellagratinerade räkor på toast
36 räkor med skal
1 boll mozzarella
4 skivor baguette eller ciabatta
Marinad till räkor
2 msk olivolja
1 krm färsk timjan
1 krm paprikapulver
0,5 krm chilipulver
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 spanska pepparfrukter, finhackade
salt
Marinad till mozzarella
2 msk olivolja
0,5 krm chilipulver
svartpeppar
ca 0,5 dl persilja

Blanda ihop alla ingredienser till räk-marinaden.
Skala räkorna och lägg dem i marinaden. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar.
Blanda ihop mozzarella-marinaden.
Skiva mozzarellan och lägg skivorna i marinaden. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar.
Stek brödet i smör.
Ta upp räkorna ur marinaden bryn hastigt i olivolja. Lägg räkorna på det nystekta brödet och placera mozzarellaosten ovanpå.
Gratinera i ugn (grill) i ca 200 grader i 2-3 minuter.

Det här är underbart gott. Många av mina favorit på en gång chili, räkor och mozzarella. Mums. Eftersom jag inte blir mätt av kräftor innan jag har lessnat på att skala dem var det här ett perfekt tillbehör. Den här toasten kommer nog att dyka upp som förrätt lite då och då framöver.

tisdag 17 augusti 2010

Varm smörgåstårta med bacon, svamp och purjolök

Med den lite kyligare luften kom höstens första förkylning. Känns så deppigt, jag vill ju att vi ska vara pigga och glada. Både Ida och jag är lite småhängiga, men jag hoppas att det inte blir så långdraget eller allvarligt. Det postiva är väl att om vi är sjuka nu borde vi vara friska till London-resan. Trots det soliga vädret kände jag inte för att grilla utan jag gjorde en varm smörgåstårta. Eller ska man kalla det för en stor varm macka?
Varm smörgåstårta med bacon, svamp och purjolök
1 pkt Hönökaka (4 halvmånar)
Fyllning:
2 pkt bacon
1 purjolök
1 stor burk champinjoner
1-2 msk chilisås
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt & peppar
Garnering:
2 tomater
riven ost

Klipp baconen i små bitar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt strimlad purjolök och champinjoner och låt dem fräsa med.
Tillsätt chilisås, crème fraiche och grädde och låt puttra en liten stund tills krämen tjocknar. Smaka av med salt & peppar.
Lägg en halvmåne bröd på bakplåtspapper. Bred 1/3 av röran på, osv. Det ska bli tre skivor med röra på. Avsluta med det fjärde brödet som lock.
Skiva tomaterna och lägg överst, strö över rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 grader 10-15 min tills osten smält.

Olivia tyckte den var jättegod men lite svår att äta när den var så hög. Om man vill kan man göra en rund tårta med bara ett lager fyllning så blir den inte lika hög. Fast jag tycker ju att det är lite roligare med en hög variant som mer liknar en smörgåstårta annars blir det mer likt en varm macka eller pizza. Det här kommer vi göra fler gånger för det var mycket godare och roligare än varma mackor. Fyllningen kan man förbereda och ha stående i kylen.

måndag 16 augusti 2010

Saft i stora lass

I år har vi enormt mycket rabarber så i helgen har vi gjort två omgångar rabarbersaft på "vanligt" sätt. Jag häller på varmt vatten på rabarber och citron, när det har stått 1 dygn silar man saften och tillsätter socker och citronsyra. Det blir en lite sur saft som hela familjen älskar.

Jag har även frostat av frysarna inför hösten och upptäckte då att jag hade en hel del svarta vinbär så då gjorde jag svartvinbärssaft i saftmaja. När saftmajan var framtagen provade jag även att göra rabarbersaft i den. Den rabarbersaften blev sötare än den andra men med mindre socker.

Nu har vi mycket saft i frysen och det känns skönt inför vintern. Med tre barn i familjen så går det en hel del saft här. Känns skönt att dricka hemmagjord saft istället för den enormt söta köpes-saften. Jag försöker ha så lite socker som möjligt i saften så det blir mer en måltidsdryck än saft.

Vi hinner nog med några fler saftomgångar innan vi stänger saftfabriken för i år. Vi har en stor buske full med röda vinbär så det lär nog bli en omgång saft av det också. Brukar ni blanda röda vinbär med något när ni gör saft?

Vilken är er favoritsaft?

söndag 15 augusti 2010

Italiensk smörgåstårta med en fyllning

Vilken härlig sommardag vi hade igår. Den var efterlängtad! Idag är det också jättesoligt men dessvärre blåser det lika mycket som det är sol. Vi håller på att frosta av frysarna inför hösten och då hittade jag svarta vinbär så nu gör jag saft i Saftmajan. Den absolut godaste saften och nyttigaste också för man använder ju så mycket mindre socker när man ångkokar saften. En annan favoritsaft är rabarbersaften jag gör några omgångar av varje sommar. Den innehåller dock betydligt mer socker trots att jag har minskat ner sockermängden från originalreceptet. Jag satte igång en omgång igår kväll så ikväll har vi både nygjord svartvinbärs- och rabarbersaft.

Igår åt vi italiensk smörgåstårta till middag. Jag hade lite svårt för att bestämma vilken fyllning jag skulle ha, till slut blev det samma fyllning i alla lager.
Italiensk smörgåstårta med en fyllning
ca 1 kg ljus formfranska (jag köpte en med extra stora skivor)
5 dl crème fraiche
100-200 g crème bonjour eller annan ost (smak av t.ex. soltorkade tomater)
1st mozarellaboll
6 st soltorkade tomater i olja
150 g vitlökssalami
Salt & Peppar
Garnering:
200 g crème bonjour naturell
2 msk crème fraiche eller grädde
Garnera efter eget tycke och smak, t.ex.
körsbärtomater i olika färger
ruccolasallad
oliver
kapris
pepparsalami
parmaskinka

Finhacka salami, de soltorkade tomaterna och mozarellaosten.
Blanda med ost och crème fraiche. Smaka av med salt & peppar.
Ta fram en rund springform ca 25cm diam. Kantskär alla brödskivor och lägg ett lager bröd i botten på formen. Man får pussla lite grann!
Bred på ett lager fyllning och fortsätt så med två lager fyllning till, avsluta med ett lager bröd.
Tryck ihop tårtan lätt i formen så den ”sätter sig” lite och täck med folie och förvara i kylskåp.
Garnering dagen efter:
Ta bort springformen försiktigt.
Täck tårtan med crème bonjour, utrört i lite crème fraiche så den går lättare att breda på.
Garnera!

Jag tyckte det blev lite väl mycket fyllning, dvs den blev lite för "kletig" för min smak. Dessutom tyckte jag att det var för mycket salami i fyllningen men det tyckte inte Leif. Men i övrigt var den riktigt god. Crème bonjour med soltorkade tomater var en jättegod ost som kommer finnas på nästa ostbricka hos oss.

torsdag 12 augusti 2010

Krämig vinbärspaj

Nu vill jag ha sol och värme igen. Jag vill kunna sitta ute och äta middag som är bland det bästa jag vet. Nästa vecka som är sista sommarlovsveckan har jag semester igen och då kan väl solen vara lite snäll och lysa på oss. Nu är stora rummet i källaren fyllt med grus, så nu är det inte mycket kvar innan det kan gjutas. Det är så kul nu när det går åt rätt håll. Min dröm om att det ska vara klart till jul känns inte helt omöjligt nu längre.

Efter middagen gjorde jag en jättegod vinbärspaj som jag inte kan sluta äta av. Den påminner om ananaspajen som också är en favorit hos mig.
Krämig vinbärspaj
Pajdeg
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl gräddfil
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vinbär

Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, gräddfil, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajformen.
Strö över röda vinbär.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Den är pajen var riktigt god och med vår vinbärsbuske som har hur mycket bär som helst så kommer jag nog göra den ofta. Jag tycker inte att man behöver grädde eller liknande till, men då är jag inte så förtjust i grädde överhuvudtaget. I ananaspajen har man crème fraiche istället för gräddfil och det borde ju gå bra i den här pajen också.

tisdag 10 augusti 2010

Kräftröra med philadelphiaost

Renoveringen i källaren fortgår och idag levde det om så mycket så jag och barnen for med några kompisar till Leos lekland. Jag vet inte om ljudnivån var nå mycket lägre där, men barnen hade i alla fall roligare än hemma. Efter leklandet for jag hem och vilade en stund innan det var dags att åka in till stan för att träffa två barndomskompisar. Vi gjorde som vi alltid gör - först går vi till pastarestaurangen och äter pasta sen går vi till ett kvällsöppet café och dricker chai-te och fortsätter surra.

Till mammas födelsedag gjorde jag en kräftröra med philadelphiaost istället för crème fraiche och majonäs. På kalaset serverade jag den i små krustader men den är nog lika god på t.ex. rostat bröd.
Kräftröra med philadelphiaost
200g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
1 liten rödlök
0,5 dl dill
en skvätt citronsaft
cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar i lag

Hacka löken och dillen.
Blanda ihop ost, crème fraiche, lök och dill. Smaka av med citronsaft och peppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och vänd ner i röran.

Det här var helt i min smak eftersom jag älskar philadelphiaost och inte är så förtjust i majonäs. Ofta när jag gör skagenröra brukar jag blanda både kräftor och räkor men den här gången hade jag bara kräftor. Det går nog lika bra att utesluta crème fraichen men eftersom jag hade lite grann hemma använde jag upp det.

måndag 9 augusti 2010

Varm brietårta

I går var det dags för ännu ett sommarkalas i släkten då det var mammas tur att fylla år. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll med mycket gott att äta och många trevliga gäster att prata med. Jag gjorde en varm brietårta med körsbärstomater och basilika som blev en ny storfavorit för mig...och för andra. Den första tårtan gick åt fort så jag for och köpte nya ingredienser och gjorde en omgång till.
Varm brietårta
500 g brietårta
1 ask körsbärstomater
2 msk basilika
2 krm salt
2,5 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form med lite kant.
Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.

Osten blev varm, mjuk och såå god. Den var jätteenkel att göra och resultat blev vackert, det röda och gröna på den vita osten, och lite roligare än att bara servera en brieost som den är.

söndag 8 augusti 2010

Mozarellabröd

Vilken härlig dag och kväll det var i går...varmt, soligt och vindstilla. Vi satt ute och åt länge och det var så skönt. Det har inte varit allt för många varma kvällar i sommar så jag njuter för fullt kvällar som denna. Tyvärr är det mulet i dag men vi får hoppas att molnen skingrar sig och solen tittar fram på eftermiddagen då mamma ska ha kalas. Till middag igår bakade jag ett jättegott bröd fyllt med mozzarella och soltorkade tomater. Förra och då förra sommaren bakade jag ofta focaccia men den här sommaren har jag faktiskt inte gjort det en enda gång. Men det här brödet påminner om focaccia.
Mozarellabröd
1/2 pkt jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk olivolja
ca 6 dl vetemjöl
mozarellaboll
6-8 soltorkade tomater i burk
örtsalt och flingsalt

Smula jästen och häll över det fingerljumma vattnet, rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, olivolja och så mycket av mjölet att det släpper bunken. Knåda i 5 minuter till en seg deg.
Låt sedan brödet jäsa i 1,5 timme.
Därefter kavlas degen ut, någon cm tjock. Strö lite örtsalt över den utkavlade degen och droppa över lite av oljan från de soltorkade tomaterna.
Lägg på mozarellabitar och hackad, soltorkad tomat.
Nyp ihop degen och tvinna den lite till en avlång längd, låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Strö över lite flingsalt. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna något (eller helt), skiva det och servera.
Utkavlad med mozzarella och soltorkade tomater
Tvinnad och klar för ugnen
Ett gott bröd till mat. Jag saknade oliver i fyllningen så jag satte lite tapenade på brödskivan innan jag åt och det blev jättegott. På så sätt slapp de som inte tycker om oliver sitta och peta bort dem. Nästa gång tar jag lite mer mozarella och man kan nog fylla med lite allt möjligt som man tycker om. Örtkryddor kanske?

lördag 7 augusti 2010

Abborre

Vilken god middag jag har ätit i dag. Jag åt grillad abborre som vi bara hade saltat innan grillning. Det bästa av allt var att det var Isak som hade fiskat dem. De var såå goda. Isak var så stolt och glad över fiskarna tills han insåg att han nog skulle bli tvungen att äta dem :) Men hans tre abborrar var för lite till middag för hela familjen så vi grillade även kyckling och då blev han nöjd.

Leif var i väg och fiskade i över ett dygn i början av sommaren och kom hem utan fisk. Vilken tur att vi då har en storfiskare till son så att vi får äta god färsk fisk nån gång:)

fredag 6 augusti 2010

Kyckling- och spenatlasagne

Idag har alla tre barnen varit med min kusin Susanne i deras stuga hela dagen. Vid middagstid for vi ut och skulle hämta dem. Då hade vi med oss en kyckling- och spenatlasagne som vi hade förberett hemma men tillagade i stugugnen. Vi hade en mysig middagsstund, även min moster och min kusin Lisbet med familj var där. När vi for hem ville Isak stanna och sova över så han blir hemskjutsad imorgon.
Kyckling- och spenatlasagne
4-5 st kycklingfiléer
2-4 tsk grillkrydda
350 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin, torrt
1 burk tomatsås, köpt eller hemmagjord
250 g lasagneplattor
5 dl riven ost

Skär kycklingen i smala strimlor. Fräs strimlorna, strö över grillkryddan. Lägg upp på ett fat så länge.
Fräs spenaten under omrörning ca 3 min tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar.
Koka ihop grädde och vin i en kastrull ca 5 min.
Häll lite vinsås i bottnen på en ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor, kyckling, spenat och tomatsås.
Lägg sedan ett nytt lager lasagneplattor och sen ett lager med kyckling, riven ost och vinsås.
Varva lasagneplattorna och de olika kycklinglagren.
Avsluta med lasagneplattor och vinsås överst och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225º ca 20 min.

Vill du ha en smalare lasagne kan vispgädden ersättas med matlagningsgrädde. Red då såsen med 1 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Jag använde havregrädde och maizena. Jag använde både vanliga och spenat-plattor, för att få extra smak använde jag Västerbottensost. Ida och Isak var inte så förtjusta i spenaten men vi andra tyckte det var en god lasagne.