tisdag 12 oktober 2010

Fransk festkyckling

Idag var det minusgrader ute när vi vaknade och det låg lite lite pudersnö på marken. Som tur var hade jag tagit fram en gammal vinteroverall till Ida igår kväll så hon slipper frysa idag. Perfekt att använda gamla overaller i början på säsongen innan snön har kommit. Man vill ju helst slippa använda de nya fina för det är stor risk att det blir hål på knäna eller liknande innan snön har kommit. Måste kolla hur vi har det med vinterskor till barnen. Till Olivia har vi redan köpt ett par och Isak vet jag behöver nya men Ida har nog några hon kan ha, bara vi hittar dem i bygg-röran.
Fransk festkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök, finhackad
3-4 dl matlagningsgrädde
4 vitlöksklyftor, oskalad
2 msk balsamvinäger
1,5 dl vitt vin, torrt
1,5 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
gräslök
persilja

Stek kycklingfiléerna i smör på medelvärme tills de fått färg. Salta och peppra.
Tillsätt de oskalade vitlöksklyftorna och fräs med en stund.
Tillsätt sedan balsamvinägern och låt kycklingen ta smak av denna.
Ta bort kycklingen men låt vitlöken vara kvar, och tillsätt sedan finhackad lök, vin, tomatpuré, buljongtärning, senap och låt koka kraftigt tills hälften av vätskan har avdunstat.
Häll i grädden och koka tills såsen har tjocknat en aning.
Ta bort vitlöksklyftorna och skala dessa. Mosa vitlöken med en gaffel och lägg tillbaka moset i såsen.
Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.
Strö över gräslök och persilja och servera med klyftpotatis och sallad.

En vitlökssmakande god kycklinggryta. Vi vuxna tyckte att det blev en riktigt god smak på grytan, barnen tyckte dock att det smakade för mycket vitlök. Den går att förbereda mycket och det kan ju vara bra om det är stressigt vid middagen. Kycklingen kan man steka dagen före och låta den dra i balsamvinäger och såsen kan man koka ihop i förväg också. Sen är det bara att koka upp såsen på nytt och tillsätta kycklingen och låta allt blir varmt när det är dags för middag.

2 kommentarer:

  1. Denna så ju jättesmarrig ut! Ska testa den i helgen!
    Tack på förhand!
    Kram Kram!
    Miriam

    SvaraRadera
  2. Har du provat den nu i helgen? Vad tyckte du?

    SvaraRadera