Nu måste jag rappa på att skriva in alla recept från nationaldags-buffén för nu är det inte många dagar kvar till skolavslutningen. Sedan några år tillbaka har vi som tradition att gå hem och äta en skolavslutningsbuffé när vi är klara i kyrkan och skolan.
Ruccolapaj
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
2 vitlöksklyftor
150 g ruccolasallad
100 g marinerade, soltorkade tomater
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl riven ost
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Låt pajen vila i kylen i 30 min.
Skala och skiva vitlöken. Skär salladen och tomaterna i grova bitar.
Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad och tomater. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde och ägg.
Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 min.
Häll äggstanningen i pajskalet, lägg i grönsaksblandningen och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Det här var en jättegod paj, helt i min smak. Pajdegen gjorde jag med grahamsmjöl istället eftersom jag inte hade Kesella hemma. Jag använde några körsbärstomater i fyllningen också. Jag tyckte det var lite för lite fyllningen, så nästa gång tar jag nog lite mer av all fyllning och äggstanning. Kanske byter jag dessutom ut grädden mot smaksatt crème fraiche.
Varför tar man grahamsmjöl om man inte har kesella... Hälsningar från Novis
SvaraRaderaJag menade inte riktigt att jag bytte grahamsmjöl mot Kesella. Eftersom jag inte hade Kesella hemma kunde jag inte följa det receptet, så då gjorde jag en pajdeg med grahamsmjöl istället för att jag tycker om den pajdegen. Om man läser mina olika recept på pajdeg (följ länken i inlägget) så finns det en som är med gramhamsmjöl. Oj, vad invecklat det blev. Men jag hoppas du förstår.
SvaraRadera