fredag 25 mars 2011

Gilla Mat-ro på Facebook

Visst kommer ni ihåg att Mat-ro finns på Facebook. Klicka på länken till höger eller här under för att kunna "gilla" och inte gå miste om några facebook-uppdateringar.

torsdag 24 mars 2011

Köttbullar med lök och persilja

Idag har jag varit på konferens hela dagen så nu känner jag mig trött. Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man blir såå trött av att lyssna en hel dag?

Ikväll är det dags för andra hockey-semifinalen så jag och barnen bänkar oss framför tv. Leif däremot ser den på plats eftersom Luleå har hemmaplan. Undra om vi fixar lite torsdagsmys?

Igår gjorde jag köttbullar och jag provade en ny variant, men de var inte alls lika goda som mina vanliga julköttbullar.
Köttbullar med lök och persilja
5 hg köttfärs
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk balsamvinäger
0,5 dl grädde
0,5 dl finhackad bladpersilja
1 tsk salt
svartpeppar

Skala och finhacka löken. Bryn den och vitlöken, häll i balsamvinäger. Låt svalna.
Blanda färs, lök, grädde, persilja, salt och peppar.
Forma färsen till bollar eller biffar.
Stek på platta eller i ugn.

Jag steker alltid köttbullar i ugn, 225-250 grader i ca 15 minuter beroende på köttbullarnas storlek.

Mina tråkiga barn tycker ju aldrig om hemmagjorda köttbullar och de här var inget undantag. Men jag ger inte upp hoppet om att de ska förstå att hemmagjorda är sååå mycket godare än köpta.

onsdag 23 mars 2011

Torskgratäng med räkor

I går när Olivia hade friluftsdag blev hon pååkt av en som åkte madrass och kom med en väldig fart och slog undan benen på henne. Hon fick jätteont i ryggen och huvudet så hon har varit hemma och tagit det lugnt i dag.

Vilken hockeymatch det var igår och vilket underbart slut! Luleå vann i Sudden mot Skellefteå i Skellefteå den första semifinalen. Imorgon är det dags igen och då är det på hemmaplan. Men ska de fortsätta ha så här spännande matcher blir det jobbigt:)
Torskgratäng med räkor
400 g fryst torskfilé
0,5 dl gröna ärtor
0,5 dl skalade räkor
1-2 dl grädde
1,5 msk fisk- eller hummerfond
1 msk hackad dill
salt och vitpeppar
1 dl riven ost

Tina torskfiléerna. Smörj en ugnsform och lägg i de halvtinade fiskfiléerna.
Lägg ärter och räkor över fisken.
Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt fond och rör ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten.
Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Den här gratängen var riktigt god trots att den var så enkel och med få ingredienser. Barnen valde dock hellre att äta fiskpinnar som vi också serverade.

tisdag 22 mars 2011

LCHF-bröd med linfrön

Mackor av alla de slag är min stora last. Nu har jag bestämt mig för att försöka dra ner på det något. Men jag tycker inte det är gott med vare sig ägg eller fil på morgon. Vad ska man då äta? I morse försökte jag mig på ett LCHF-bröd som jag hittade grunden till på Katrin Zs blogg, men som jag modifierade en aning. Jag förberedde genom att blanda ihop de torra ingredienserna igårkväll. På morgonen gick det fort att blanda ihop resten och grädda.

Tyvärr innehåller det mycket ägg och det tycker jag inte om pga våra äggallergiker. Jag måste tänka på att inte använda samma smörkniv till att ta ur smörbyttan som jag använder till att smöra på mackan för då är det risk att det kommer ägg-rester i smöret och det vore inte så bra.
LCHF-bröd med linfrön
0,5 dl finmald mandel
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl solroskärnor
1dl fibrex
1 tsk bakpulver
0,5 tsk brödkryddor, t.ex. koriander
0,5 tsk salt
2,5 dl keso
3 ägg
riven ost

Blanda de torra ingredienserna och kryddorna.
Rör i keso och ägg.
Bred ut på en plåt.
Strö riven ost på.
Grädda i 225 grader ca 15 min.
Skär i bitar. Ät och njut med gott pålägg.

Inte trodde jag att LCHF-bröd utan vanligt mjöl kunde bli så här gott. Det här kan man variera i det oändliga, nästa gång tillsätter jag kanske sesamfrön och kryddar med något annat.
Det var en konstig smet jag bredde ut på plåten och
jag trodde aldrig att det kunde bli ett ätbart bröd
som höll ihop.

Helstekt fläskytterfilé fylld med mozarella, soltorkade tomater och bacon

Solen skiner och igår regnade det t.o.m så ni kan ju tänka er hur slaskigt och blött det är. Så nu gäller det att komma ihåg var vi har stövlar, galonbyxor och vantar. Olivia har friluftsdag i dag så de lär få en härlig dag i solen. Själv ska jag sitta inne på ett kontor hela dagen, snyft. Hade mer än gärna också haft friluftsdag och fått vara ute och njuta.

Jag hade en fläskytterfilé i kylskåpet som vi inte hann äta i helgen så då blev det lite vardagslyx på en måndag. Isak tyckte det var ovanligt god måndagsmat. Oftast är det korv och makaroner på måndagar eftersom jag jobbar sent och Leif ska försöka laga mat när han kommer hem med trötta, hungriga barn.
Helstekt fläskytterfilé fylld med mozarella, soltorkade tomater och bacon
1 fläskfilé eller fläskytterfilé
1 boll mozarella
1 paket bacon
3-4 soltorkade tomater
basilika
salt
peppar

Stek bacon i småbitar. Låt det rinna av och svalna på hushållspapper.
Blanda med småbitar av mozarella och soltorkade tomater. Krydda med basilika.
Bryn filén runt om. Salta och peppra. Tänk på att bacon är salt så var lite sparsam med saltet.
Skär ett snitt längs med hela filén, ganska djupt. Fyll med bacon- och mozzarellablandningen.
Om det behövs knyt ihop med snöre eller tandpetare.
Sätt den fyllda filén i en ugnsform. Stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar drygt 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.

Vi åt köttet tillsammans med pasta och en sallad med isbergssallad, babyspenat, gurka, tomat, rödlök och fetaost. Dessutom provade vi Rydbergs nya Chili-Bearnaise som var riktigt god och stark. Köttet blev saftigt och gott, men man misslyckas ju sällan när man använder soltorkade tomater och mozzarella.

söndag 20 mars 2011

Härlig dag på isen

I dag var det strålande sol när vi vaknade så till lunch gjorde vi en enkel skink- och pastasallad som vi packade ner tillsammans med skridskor och åkte ut på isen. Pastasallad är en perfekt picnic-mat för oss för alla barnen älskar det och äter jättemycket. Ida provåkte skridskor ett litet tag men tyckte det var lite för halt och ville hellre springa omkring med skor på fötterna. Efter att vi hade ätit vår lunch åkte Olivia skridskor längs isvägen medans mamma och jag tog en promenad.
Olivia
På eftermiddagen kom Emma hit och gjorde oss tjejer vackra. Sedan åt vi grillad kyckling, sallad, spagetti och baguetter till middag. Så även till middag blev det picnic-mat:) En färdiggrillad kyckling är perfekt att ta med sig ut på picnic. Fast vi åt den hemma i vardagsrummet samtidigt som vi såg Lule ta sig vidare till semifinal. Heja!

Till efterrätt hade Olivia gjort en kladdkaka - Salakaka, som vi åt med jordgubbar och glass. Mums! Olivia börjar bli vår kladdkake-expert, hon lyckas alltid få den perfekt kladdig.

fredag 18 mars 2011

OLW nyheter och mysmatch

Igår fick jag ett paket som barnen mer än gärna hjälpte mig att öppna. Olivia var på väg till dansen, Isak till hockeyträningen och Ida skulle följa med Isak därav de ovanliga kläderna inomhus.
Vad kan det vara i paketet? Spänningen är olidlig.
Alla tre hjälpte till att öppna och till slut såg de innehållet - chips. Det var två nyheter från OLW som vi ska testa till fredagsmyset. Det var en påse med Ugnsbakat och en påse med Superchips med smak av dill och gräslök, som turligt nog är min favoritsmak på chips:)
Chips! Fredagsmyset är räddat.
Isak ser lite sur ut på bilden med chipsen men det är för att han trodde att han inte tålde dem. Han brukar inte kunna äta dill- och gräslökschips. Men dessa Superchips innehåller inte mjölk. Bra OLW! När jag berättade det för Isak blev han glad igen och tyckte att det skulle bli kul att få prova en ny smak. Mjölkallergiker har inte så många smaker att välja på, men nu har det alltså utökats med en smak.

OLW har just nu en tävling där du har möjligheten att smaksätta ett eget chips. Det vinnande chipset i Mysmatchen belönas med 100 000 kr och blir en del i OLW:s ordinarie sortiment. Du skapar ditt bidrag och tävlar på www.olw.se/mysmatchen Finalsmakerna kommer säljas i butik som ”limited edition” och det chips som säljer bäst och får flest röster vinner.

Vill du inte smaksätta ditt egna chips kan du gå in och rösta på mitt bidrag med smak av balsamvinäger och soltorkade tomater. Här kan du Rösta på mitt bidrag Italienska chips.

torsdag 17 mars 2011

Wokgrönsaker med dessertost

I dag är jag och Ida hemma igen, vi ska vila och städa. Jag tror vi börjar med att vila:) Det gick inte så bra i hockeyn igår så nu börjar det bli riktigt nervöst. Djurgården har gått från 0-3 till 2-3 i kvartsfinalserien mot Luleå. Imorgon är det dags igen med match på bortaplan, så då vet ni vad vi ser på TV imorgonkväll.

I går var vi på vinterfest på förskolan där vi fick titta på allt fint de har gjort med is, de hade bl.a. fryst in vatten i plasthandskar och ballonger. Det var jätteläckert, såg ut som färgglada glasprydnader. Tyvärr blåste det jättekallt så man vågade knappt ta av sig vantarna.

Kom på att jag inte har skrivit in receptet på ett av tillbehören till Ayamkycklingen. Det är nog gott till mycket annat också.
Wokgrönsaker med dessertost
wokgrönsaker
fryst bladspenat
dessertost, jag använde en med smak av soltorkade tomater

Stek bladspenaten och wokgrönsakerna enligt förpackningens anvisningar.
Tillsätt dessertost. Låt den smälta något och rör om.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera genast till kyckling eller kött.

Det här var ett jättegott och mättande tillbehör. Självklart går det bra att använda färska grönsaker som jag oftast gör. Men den här gången var jag lite slö och ville spara lite tid så då använde jag frysta grönsaker.

onsdag 16 mars 2011

Oatlys havregurt

Isak är mjölkallergisk det innebär att han inte tål mjölkprotein. För mjölkallergiker är laktosfria produkter inget alternativ då de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter. Han (och vi) äter istället havrebaserade produkter, det är inte lika stort utbud på det som på laktosfria produkter. Men det finns bl.a mjölk, grädde, vaniljsås och glass. Vi älskar när det kommer nya bra mjölkfria produkter. Nu har Oatly kommit med en havreyogurt (havregurt som de kallar den) i 1liters-förpackningar. Den finns i smakerna naturell och jordgubb. Isak äter den som jag äter vanlig fil, dvs med flingor t.ex. till frukost eller efter hockeyträningen och han älskar den.
Havregurt innehåller en rad nyttigheter som kroppen behöver, bland annat fibrer, kalcium, vitamin D, riboflavin (vitamin B2), folsyra och vitamin B12. Eftersom mjölkallergiker inte får i sig lika mycket kalcium som mjölkdrickare tycker jag att det känns bra att många havrebaserade alternativ är kalciumberikade.

Havregurten introducerades under hösten 2010 men när det upptäcktes att den inköpta syrningskulturen inte motsvarade produktspecifikationen, stoppades all försäljning. Nu är Havregurten tillbaka med en ny syrningskultur som är noggrant kontrollerad för att motsvara alla Oatlys högt ställda krav. Och som alltid i Oatlys produkter utgörs basen av svenskodlad havre.

tisdag 15 mars 2011

Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan

Nu är mina två långa arbetsdagar på veckan avklarade, nu jobbar jag mindre och mindre fram till helgen. Riktigt skönt! Vi hade tänkt ha en städvecka i veckan, dvs att vi städar ungefär ett rum per dag för att ha rent och fint till helgen. Vi brukar göra så ibland. Men hela familjen verkar ovanligt trötta och sega så ingen orkar börja.

I lördags efter hockeymatchen åt vi en smakrik, stark och god kycklinggryta.
Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
kycklingfiléer
grillkrydda
svartpeppar
0,5 gul eller röd lök
0,25 purjolök
0,5 zucchini
0,5 paprika
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1,5 msk balsamvinäger
1 msk soja
2 dl grädde

Stek kycklingen i bitar. Krydda med grillkrydda och svartpeppar.
Finhacka lök och purjo. Pressa vitlöken. Låt det fräsa med kycklingen det allra sista.
Lägg över i en gryta.
Stek zucchini och paprika lite lätt. Lägg över i grytan.
Tillsätt vatten, vin, fond, soja, balsamvinäger, sambal, basilika, timjan och grädde.
Koka upp och låt puttra en stund.
Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.

Grillkrydda, fond och soja innehåller mycket salt därför saltade jag inget extra. Prova dig fram! Välj de löksorter och grönsaker du tycker om för att ha i grytan. Jag valde dessa för att de fanns hemma. Till kycklinggrytan åt vi rotsaker som vi stekt i ugn tillsammans med färsk timjan. Jag tar nog lite mindre sambal nästa gång för det blev i starkaste laget för barnen.

måndag 14 mars 2011

Matsedel v.11 mars 2011

Igår var mamma och jag till Ikea, det blev en del shopping till köket och barnens rum. Jag längtar tills jag ska dit och handla ordentligt med grejer till alla våra nyrenoverade rum. Har börjat titta på förvaring till tv-rummet i källaren och till min nya klädkammare. Men det är svårt att bestämma hur jag vill ha det eftersom det finns så många smarta lösningar.

Matsedel v.11 mars 2011
Må: Grillkorv och pommes frites
Ti: Bacon och ägg eller pasta
On: Lax
To: Köttbullar och makaroner
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Hemmagjorda hamburgare
Sö: Kyckling, grönsaker och baguetter

lördag 12 mars 2011

Kaffefilter till varma mackor, hamburgare o dyl

Vilket underbart väder vi har idag. Solen skiner och det är vindstilla. Isak och Leif for i väg på Isaks hockeymatch i morse. Till lunch gjorde jag och tjejerna varma mackor i mackjärnet och gick ut och åt dem i gassande solsken.
Varma mackor kan bli ganska varma att hålla i med handen och då är ett kaffefilter perfekt att använda.
Till en hamburgare som lätt kan bli lite grisig när dressing, ketchup och annat börjar rinna ut är det också perkekt att använda kaffefilter. Sätt hamburgaren eller mackan i kaffefiltret, mycket bättre än en servett.
All mat blir så mycket godare när man får äta det ute i strålande sol. Åh vad vi har längtat efter detta!
På eftermiddagen kom mormor och morfar förbi så då hann vi fika ute också. Så mysigt! Imorgon åker jag till Ikea så då hinner jag inte vara ute och njuta av solen så det var skönt att jag hann med flera solsvängar idag.

Vapianopasta med salami och ruccola

Lördag och solen skiner, vad underbart. Jag har inga planer för dagen förutom att se hockeyslutspelet kl. 16. Leif, Olivia och Isak ska se matchen på plats medans jag och Ida nöjer oss med att se den på tv. Tidigt i morse åkte Isak och Leif till Piteå för Isak spelar hockey-cup där i helgen. Hoppas det går bra!

När jag var i Stockholm åt jag en god pasta på Vapiano och igår försökte jag efterlikna det receptet. På Vapiano serverades den med ricottaost men vi åt utan det.
Vapianopasta med salami och ruccola
olivolja
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili
1 dl vitt vin
200 g salami
70 g ruccola
400 g pasta
salt o peppar

Finhacka gul lök, vitlök och röd chili. Strimla salami.
Stek gul lök på låg värme i olivolja så den blir mjuk men inte blir brun.
Tillsätt vitlök och chili och stek någon till minut.
Tillsätt vitt vin och salami. Låt sjuda några minuter. Salta och peppra.
Rör ner nykokt pasta och ruccola.
Servera genast tillsammans med nyriven parmesan och sallad caprese(tomat- och mozzarellasallad).
Jag tyckte att det här blev jättegott och kunde inte sluta tjata om hur gott det var, under middagen. Barnen var inte så förtjusta i vare sig salamin eller ruccolan men de petade bort det oönskade och åt pasta och var nöjda ändå. Färsk pasta är att föredra men eftersom den innehåller ägg använder vi alltid torkad pasta. Jag använde en lite roligare pasta, långa smala skruvar, dock till den här pastarätten.

fredag 11 mars 2011

Tacofredag

Då är det fredag igen och vi har hela härliga helgen framför oss. Tillhör ni dem som har tacofredag? Vi gör inte det! Isak är jättearg för att vi inte har tacofredagar för han hör att så många andra har det och tycker att vi äter tacos alldeles för sällan. Jag är lite less vanliga tacos så jag brukar försöka göra lite roligare varianter också, förutom att vi har vanliga tacos som Isak aldrig verkar lessna på.
För att få riktigt goda tacos tycker jag att man ska göra kryddmixen själv.

En tortillatårta med tacoköttfärs, spenatröra och tortilla varvat blir en god och uppskattad bjudrätt.

Det finns många goda tacopajer, jag tycker om den här texmex-pajen, med paprikapulver i pajdegen så den blir röd och fin.

Vill man inte ha paj kan man göra Olivias storfavorit nämligen tacopizza. Den har hon ofta serverat på sina kalas.

Vill man göra det riktigt enkelt använder man färdigkavlad smördeg och gör en god tacorulle.

Undviker man kolhydrater, kanske för att man äter LCHF, passar en tacogratäng med philadelphiaost bra.

Det var lite förslag på vad man kan göra med tacoköttfärs. Nu blev jag ju nästan sugen på tacofredag:) fast vi ska äta pasta, salami och ruccola i kväll.

onsdag 9 mars 2011

Centergrottor

Idag var jag tillbaka på jobbet efter två sjukdagar och det har varit en stressig dag. Direkt från jobbet till skola och förskola för att hämta barn, sedan skjutsa hem dem för att själv promenera tillbaka till förskolan för att vara med på föräldrarådets möte. Kom inte hem förrän halv sju och då var det bara att börja göra Ida klar för sängen. När hon hade somnat tog jag plats i TV-soffan för onsdagar är ju matprogrammens dag, det ena matprogrammet avlöser det andra hela kvällen.

Dumlegrottor har väl de flesta smakat eller hört talas om. Jag bytte ut Dumlekolan mot Center istället. Center blir inte lika hårda som Dumle kan bli.
Centergrottor
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Centerchoklad

Kör smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare till en deg.
Låt stå kallt en liten stund och rulla sen till bollar och lägg i formar. Jag använder småbrödsformar för jag vill inte ha så stora kakor andra använder mazarinformar i aluminium.
Gör en liten fördjupning i varje kaka. Stick ner en center i varje fördjupning.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min.

tisdag 8 mars 2011

Mat-ro på Facebook

Nu äntligen finns Mat-ro även på Facebook.

Klicka till höger på "Like"-knappen (hittade inte den svenska gilla-knappen:) ) så får du ta del av alla mina facebook-uppdateringar också.

måndag 7 mars 2011

Matsedel v.10 mars 2011

Ny vecka och dags för en ny veckomatsedel! Jag har planerat veckan i stort, men det viktigaste den här veckan det är väl att hinna med att äta semlor imorgon på fettisdag:)
Matsedel v.10 mars 2011
Må: Kött- och grönsakswok och ris
Ti: Morotssoppa med ingefära. Semlor till efterrätt
On: Köttfärs
To: Fisk
Fr: Vapianopasta med salami och ruccola
Lö: Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
Sö: Gryta

Limefilé

Måndag igen och nu är det slut på sportlovet för mina stora barn, men i dag är jag och Ida hemma istället. Jag är fortfarande sjuk (inne på femte veckan) och Ida hade en hemsk hosta i natt. Smittad av mig? Så i dag ska vi ligga i soffan och titta på film hela da'n och inte göra nånting mer än nödvändigt.

Fick tag i billig fläskytterfilé som jag tillagade tillsammans med lime, som behövde användas upp.
Limefilé
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk salt
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1/2 – 1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime

Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna.
Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta.
Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min.
Servera med bulgur eller ris och frästa grönsaker.

Jag använde 1 dl crème fraiche och 1 dl havregrädde i såsen dessutom hade jag 1 tsk sambal eftersom vi tycker om lite starkare mat. Nästa gång använder jag lite mindre lime och honung.

lördag 5 mars 2011

Ikväll hejar vi på Jenny Silver

Ikväll är det Melodifestivalens Andra chansen och vi är laddade. Är ni? Ni ser väl vem vi hejar på.
Something in your eyes

Redan i första deltävlingen i Luleå när vi såg Jenny Silver live tyckte jag att hon var bäst och väl värd en plats i finalen. Olivia tyckte att hon var näst bäst efter Danny. Tyvärr tyckte inte tillräckligt många som vi. Så ikväll får vi heja riktigt noga.

Vilka vill ni ska gå vidare till finalen?

Kyckling ayam

Ännu en dag med strålande sol, men jag kommer nog mest att sitta bänkad framför TVn. På dan är det alpint, skidskytte-VM och famför allt skid-VM och sen ikväll är det Andra chansen i Melodifestivalen.

Vilken härligt dag vi hade igår, solen sken men tyvärr blåste det ganska rejält. Vi packade ner korv och festis och tog oss ut på isen. Där höll vi nästan på att blåsa bort men barnen tyckte det var roligt att vara på den blanka klara isen. Efter ett tag gick vi upp till mormor och morfar där vi grillade korv och åt ute, för första gången i år. Sen gick vi in och såg skidstafetten som resulterade i ett VM-silver innan vi fikade go'-fika. Till middag blev det kyckling som oftast på fredagar.
Kyckling ayam
1 kg kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 krm koriander
3 krm ingefära
3 krm spiskummin
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 msk soja
2 msk tomatpuré
4 msk vatten

Dela de tinade kycklingfiléerna på längden. Hacka löken grovt. Lägg i en ugnsform.
Blanda kryddor, pressad vitlök, soja, tomatpuré och vatten i en skål.
Häll marinaden i ugnsformen över kyckling och lök, rör om.
Låt stå i kylen minst en timme. Rör om efter halva tiden.
Ställ formen i 200 grader tills kycklingen är färdig, ca 30 minuter. Pensla med skyn ett par gånger och vänd även kycklingen efter halva tiden.
God kyckling som sköter sig själv i ugnen. Vi åt den tillsammans med wokgrönsaker blandade med ost, yoghurt+thaichilisås, sallad och risoni eller bulgur.
Kyckling, lök och marinad redo för ugnen.

fredag 4 mars 2011

Semmeldax

Idag tog jag ledigt från jobbet för att vara med mina sportlovslediga barn och vi har sån tur med vädret. Plusgrader och strålande sol, så nu ska vi ut på isen och ta med korv för att grilla till lunch. Härligt!

På tisdag är det fettisdag och den stora semmeldagen, men de flesta har väl redan tjuvätit en eller flera semlor redan. På söndag ska vi baka semlor. Här finns lite olika semmel-recept. Kanske är dags för dig att prova nå nytt?

Semlor, traditionella med mandelmassa och grädde.

Isak fyller bullen med mjölkfri vaniljsås och kallar det för Vemlor.

Chokladsemlor är inget för den traditionella, kakao i degen och i grädden och chokladbitar i mandelmassan.

Semmelrutor är bra att göra om man är många.

onsdag 2 mars 2011

Vingryta

I dag har jag varit på utbildning hela dagen, det i kombination med att jag sover dålig på nätterna pga hostan gör att jag är jättetrött nu. Helst skulle jag vilja gå och lägga mig trots att klockan bara är sju. Ida har precis somnat och det ser så skönt ut. Jag var så trött så jag glömde att ta kort på dagens mat :( som var en gryta som jag förberedde redan i söndags och värmde på i dag till middag och åt tillsammans med ris.

Nu tror jag att jag ska försöka ta mig ut på en promenad så jag får lite frisk luft, förhoppningsvis piggnar jag till lite av det. Fast då missar jag ju "Halv åtta hos mig", men det får jag stå ut med för en gångs skull.

Vingryta
6 hg fläskkött, t.ex fläskkarré eller skinkstek, i bitar
1 msk strösocker
1 gul hackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
Salt o Peppar

Bryn köttet lite åt gången i en stekpannan, flytta över allt till en strörre gryta.
Tillsätt socker, lök, vitlök, vin och vatten.
Koka köttet i 30-60 min. Slå på mer vatten om det kokar bort.
Tillsätt grädden, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Det blev en väldigt god smak på den här grytan som påminner jättemycket om den vinmarinerade köttgrytan som jag brukar göra. Men i den använder jag grytbitar av älg istället för fläskkött.

tisdag 1 mars 2011

Morotsröra

I utbyggnaden har det äntligen kommit upp mellanväggar så nu består utbyggnaden av 4 rum istället för ett stort. Det är så spännande att komma hem från jobbet och se hur mycket de har hunnit. Det fina vädret fortsätter...vilket sportlovsväder. Vad synd att vi inte är lediga hela familjen och kan vara ute och njuta. Just nu är Isak och Leif på hockeyträning och Olivia ska sova hos mormor och morfar, så det är bara jag och Ida hemma, hon leker att hon bakar semlor. På söndag ska vi baka semlor på riktigt för nästa tisdag är det fettisdag.

Till steken med ingefära, honung och balsamvinäger gjorde jag en enkel morotsröra.
Morotsröra
4 morötter
1 dl matyoghurt
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Flingalt och nymalen svartpeppar

Skala och koka morötterna mjuka.
Mixa dem tillsammans med yoghurt, riven ingefära och krossad vitlök till en slät röra.
Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev. lite timjan.

En lite annorlunda sås/dressing/röra men väldigt god till kött. Jag tyckte att den smakade en aning för mycket vitlök så nästa gång tar jag nog lite mindre.

måndag 28 februari 2011

Matsedel v.9 mars 2011

Vilket väder! Jag vill också ha sportlov och ta med mig fika ut på isen för att fika i solskenet. Det är så underbart ute, ett par plusgrader och strålande sol. Varför sitter man inne på ett kontor?
Matsedel v.9 mars 2011
Må: Pyttipanna
Ti: Stekt röding och potatis
On: Vingryta och ris
To: Våfflor
Fr: Kyckling ayam
Lö: Limefilé
Sö: Köttgryta

Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

I dag börjar sportlovet för Olivia och Isak men tyvärr blir det ingen skidresa i år. Jag ska inte vara ledig nån hel dag under lovet men har tagit sovmorgon idag för att hinna äta en mysig frukost med storbarnen, sen kommer jag nog sluta tidigare vissa dagar och ta långluncher andra dagar.

Igår gjorde vi en stek med en glaze med bland annat en av mina favoriter - balsamvinäger. Det blev så gott som jag hade hoppats.
Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska, jag använde fransyska av älg
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
1/2 dl soja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. Bryn fransyskan runtom i smöret. salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (Ca 1 1/2 timme)
Späd med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor och servera med skyn, morotsröra, potatis och sparris.

Ida är lite sugen att smaka en köttbit.

Alla tyckte det var jättegott kött, så vi åt och vi åt och vi åt. Det här kommer vi definitivt att göra många fler gånger.

lördag 26 februari 2011

Silviakaka

Ikväll är det dags för sista deltävlingen i Melodifestivalen och vi hoppas få höra flera bra låtar. Har ni någon favorit till slutsegern redan, eller? Barnen hoppas det blir Danny eller Eric Saade som får representera Sverige och jag har inte hittat nån riktig favorit i år.

I eftermiddags bakade jag en Silviakaka som jag bjöd mamma och pappa på när de var här för att inspektera bygget. Jag smakar nog en liten bit till när jag myser med barnen i soffan till Melodifestivalen ikväll.
Silviakaka
2 hela ägg
1 äggvita
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
Glasyr:
1 äggulor
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos

Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i rund och smord springform.
Grädda 175 grader i 20-25 min på nedersta falsen.
Låt kallna
Glasyr:
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

Kreolskans vardagsgryta

I går blev det äntligen lite varmare, kring minus tio, men då var det halv storm ute och var ändå svinkallt. I dag blåser det inte speciellt mycket och bara några minusgrader - äntligen. Egentligen behöver vi städa i helgen men eftersom vi väntar hem hantverkare nästa vecka känns det onödigt att städa för de lär skita ner med allt byggdamm som brukar vara svårt att undvika.

I går kväll gjorde Olivia slingor i håret. Det var hennes kusiners kusin, Emma, som gjorde det och det blev jättefint. Till middag bjöd vi Emma på Kreolskans vardagsgryta. Oftast använder man fläskfilé till den, men vi gjorde en vardagsvariant med fläskkarré istället.
Kreolskans vardagsgryta
600 g fläskkarré, i tärningar
2 st kabanosskorv, i skivor
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
0,5-1 tsk mejram
2 msk vetemjöl
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver, urkärnade 
1 dl ättiksgurka, hackad
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten eller mjölk
1 st röd paprika, strimlad

Bryn fläskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt korven. Strö över mjölet. Slå över grädden och mjölk eller vatten. Koka under lock i 5-10 min.
Rör ner syltlök, oliver och gurka. Koka under lock i ytterligare 5-10 min.
Blanda ner paprika. Koka upp.
Servera med ris och sallad.

torsdag 24 februari 2011

Scones

Ursäkta att jag tjatar, men jag är såå less kylan nu! När ska vi få lite värme? Idag har det blåst riktigt mycket också så det känns betydligt kallare än de tjugo minusgraderna termometern visar. I dag har längd-VM börjat och jag var väldigt nöjd med att sluta tidigare på torsdagar för då hann jag hem till sprint-finalerna som resulterade i ett guld och ett brons.

Snickarna i utbyggnaden har hunnit litegrann men i källaren står det stilla. Jag undrar om de hinner klart utbyggnaden på två veckor som det var sagt. Nästa vecka kommer de som ska fixa i källaren - hoppas jag. De hann inte komma den här veckan som det var sagt. Jag är lite ivrig för jag längtar tills det blir klart.

Igår till kvällsfikat bakade Olivia scones som blev jättegoda. Än en gång måste jag hylla skolans hemkunskap.
Scones
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
2 dl mjölk

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt rumsvarmt margarin och rör ihop.
Tillsätt mjölken och gör till deg.
Ta upp på bakbord och dela i 2 delar. Platta ut till 2 runda scones ca 1 cm tjocka.
Gör ett kors tvärs över brödet och nagga.
Grädda i 225 grader i 10-15 min.
Låt svalna något.

Olivia använde mjölkfritt margarin och havremjölk och de blev jättegoda. Tänk på att scones är godast nygjorda då de bara har svalnat en aning.

tisdag 22 februari 2011

Laktosfri Smetana

Jag har provat Valios laktosfria Smetana. Eftersom Isak har varit mjölkprotein-allergisk sedan födseln men nu ska börja prova mjölk är laktosfria produkter perfekt att använda så att han inte får ont i magen av mjölksockret. Laktosfria produkter innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter men innehåller inget mjölksocker (laktos). De som inte är vana vid mjölkallergi har svårt att förstå skillnaden. Ska du bjuda en mjölkallergiker eller laktosintolerant på fika eller mat så är det bästa att fråga om råd vilka produkter du kan använda.
Laktosfri smetana är en tjock syrad grädde med många användningsområden. Den går att använda i både kall och varm matlagning och går jättebra att koka upp. Man kan röra ut den till rinnigare variant, eller vispa den hårt till fastare konsistens.

Jag använde den nu senast till Isaks sojakyckling och resultatet blev jättebra.

måndag 21 februari 2011

Matsedel v.8 feb 2011

Det blev en VM-medalj, ett silver, i går i herrarnas slalom, precis som jag hade hoppats och trott. Till helgen börjar längd-VM då blir det fler medaljer, eller hur? Jag hade hoppats på lite varmare väder i veckan, men i morse när jag vaknade var det kring 26 grader kallt. Så det verkar som jag får vänta ett bra tag på att kylan ska försvinna. Igår var det kring 17 minusgrader och man tyckte att det var varmt. Det är ju knäppt, i vanliga fall tycker man Inte att det är varmt vid de temperaturerna.

Matsedel v.8 feb 2011
Må: Stekt korv och potatis
Ti: Kyckling i ugn och ris
On: Spagetti och köttfärssås
To: Pizza
Fr: Kreolskans vardagsgryta med fläskkarré
Lö: Tacos och marinerad rostbiff (lammstek)
Sö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

söndag 20 februari 2011

Chai te

Bland det godaste som finns är andra koppen te på helg-morgnar, då tar jag ofta ett glas chai te med skummad mjölk framför tvn. När det dessutom är sport på tv blir det extra bra, som idag då det är Alpina VM med herrarnas slalom. Visst blir det medalj?!
Det absolut godaste chai teet finns i Stockholm och jag brukar handla det när jag är där eller be min kompis ha med det när hon kommer hem. Lite krångligt. I Luleå finns bara en "riktig" teaffär och deras chai-te är så blaskigt och smakar nästan ingenting. Jag har bett dem byta leverantör men det verkar de inte vilja göra. Tyvärr.

Nu har en bekant öppnat en butik, Lilla skafferiet, med lite smått och gott, chokladpraliner, kryddor, oljor och te. Jag hade sån tur att jag fick prova två tepåsar av hennes chai-te. Tusen tack! Det var faktiskt riktigt gott, men påsarna var så fina så jag vågade knappt använda dem. Perfekta att ge bort i present i t.ex. en korg full med godsaker.
Tepåsar, med och utan förpackning

fredag 18 februari 2011

Lammkotletter med citron och honung

Som vanligt på fredag kvällar är jag så trött så jag mest bara längtar till att få sova. Har dock lovat barnen att orka se en film i kväll, får väl ta några koppar te så jag håller mig vaken. De tycker att alla roliga har åkt ur Lets Dance så de vill inte se det nå mer, så nu ser vi ofta film på fredagkvällarna istället.

Vi har köpt lamm av en bonde och i dag provsmakade vi kotletter. Isak verka tycka att det är extra roligt att äta kött när han vet att det är från en gård i närheten. Jag blir glad när jag vet att lammen har haft det bra medans de levde och inte har transporterats långt.
Lammkotletter med citron och honung
8 kotletter av lamm
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2,5 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan.
Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan rätten förberedas.
Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter. Servera med pasta och grönsaker.

Mmmm så gott det var, lamm och citron passar utmärkt ihop. Alla barnen verkade också tycka att det här var riktigt gott, de åt två kotletter var, nu är ju inte lammkotletter så jättestora.

Choklad- och cheesecakemuffins

Fedag igen! Min favoritdag när man har hela helgen framför sig, dessutom slutar jag tidigt på fredagar. Igår var snickarn hos oss så på måndag sätter de igång med utbyggnaden och gör innertak, mellanväggar, innerväggar, isolerar, fixar dörr- och fönsterfoder och monterar vår ytterdörr. Det är så spännande och jag längtar tills det blir klart om ca två veckor.

Istället för att sätta frosting, topping, glasyr eller likande på färdiggräddade muffins kan man göra som jag gjorde förra helgen då jag gjorde choklad- och cheesecakemuffins. Kanske nånting för er att prova till morgondagens Melodifestival.
Choklad- och cheesecakemuffins
125 g smör
2 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 1/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
Cheesecake-fyllning
300 g philadelphiaost
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vispa rumstempererat smör och råsocker poröst med elvisp.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa till en smet.
Blanda ner kakaon och vaniljsockret.
Vispa ner mjölken och blanda till en jämn smet.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i chokladsmeten.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Fyll muffinsformarna till hälften med chokladsmeten.
Toppa med cheesecake-fyllningen så formarna är fyllda till tre fjärdedelar.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 25 minuter.

Det går förmodligen lika bra att använda vanligt strösocker istället för råsocker, men när jag nu hade råsocker hemma så använde jag mig av det.
Färdigfyllda formar redo för ugnen.

Visst blev de läckra?
Jag har ätit en liknande variant men med mörk choklad istället för kakao i chokladsmeten, självklart var det snäppet godare. Men det här är en billigare och enklare variant då man gör en vanlig chokladmuffins med cheesecake-fyllning.