lördag 26 februari 2011

Kreolskans vardagsgryta

I går blev det äntligen lite varmare, kring minus tio, men då var det halv storm ute och var ändå svinkallt. I dag blåser det inte speciellt mycket och bara några minusgrader - äntligen. Egentligen behöver vi städa i helgen men eftersom vi väntar hem hantverkare nästa vecka känns det onödigt att städa för de lär skita ner med allt byggdamm som brukar vara svårt att undvika.

I går kväll gjorde Olivia slingor i håret. Det var hennes kusiners kusin, Emma, som gjorde det och det blev jättefint. Till middag bjöd vi Emma på Kreolskans vardagsgryta. Oftast använder man fläskfilé till den, men vi gjorde en vardagsvariant med fläskkarré istället.
Kreolskans vardagsgryta
600 g fläskkarré, i tärningar
2 st kabanosskorv, i skivor
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
0,5-1 tsk mejram
2 msk vetemjöl
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver, urkärnade 
1 dl ättiksgurka, hackad
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten eller mjölk
1 st röd paprika, strimlad

Bryn fläskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt korven. Strö över mjölet. Slå över grädden och mjölk eller vatten. Koka under lock i 5-10 min.
Rör ner syltlök, oliver och gurka. Koka under lock i ytterligare 5-10 min.
Blanda ner paprika. Koka upp.
Servera med ris och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar