onsdag 16 december 2015

Knäcktratt

Bästa hjälpmedlet i köket just nu är utan tvekan denna knäcktratt. Ville ha den redan i fjol men då hann de ta slut överallt. Men i år såg jag till att köpa en redan i början av december. Vilken tur, för nu kan jag knappt förstå hur jag kunde klara mig utan den.

Sån enkel konstruktion men så bra!

Med ett en-hands-grepp öppnar o stänger man tratten.

Tratten består av två delar som enkelt kan tas isär för att diskas och sen enkelt sättas tillbaka.

Pinnen med kulan längst ner tas lätt bort från tratten
2 delar som är lätta att ta isär vid disk.
Inget kladd när knäck- eller chokladkolasmeten ska portioneras ut i knäckformarna.
Inga välta knäckformar, inget kladd, inga brända fingrar. Jag är såå himla nöjd och funderar vad man mer kan kan använda den till. Är det något mer man kan underlätta med denna knäcktratt?

Lingongrottor med pepparkakssmak

Då var jag hemma o sjuk igen. Det här är andra sjuktillfället jag har den här hösten/vintern, det måste vara ett (tråkigt) rekord. Åkte hem från jobbet i går och bäddade ner mig i soffan för att senare på kvällen flytta mig till sängen. Så nu, efter många timmars sömn och vila, känner jag mig något bättre, hoppas jag slipper bli besviken senare i dag. Det som är roligare är att Ida, som lätt blir förkyld, har varit frisk och verkar ha klarat sig riktigt bra trots mina sjukbaciller som jag har dragits med hela hösten. Peppar, peppar.....

Hoppas ni håller er friska och kan baka och fixa inför jul. Om ni tänker baka så tycker jag att ni ska prova dessa krispiga och goda kakor. Pepparkakskryddor och lingon är en perfekt smak-kombination, framför allt till jul. Så då förstår ni hur goda dessa lingongrottor är :)


Lingongrottor med pepparkakssmak 40-50 st
3 dl mjöl

1 dl potatismjöl

1,5 dl socker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 tsk pepparkakskryddor

200 g smör
1,5 dl lingonsylt



Lägg alla torra ingredienser i en mixer och blanda. 

Skär smöret i bitar och lägg ner i mixern. Mixa ihop till en jämn deg. 

Ställ ut ca 40 små pappformar på två plåtar. Gör små bollar av degen och lägg ner i formarna. 
Tryck hål i mitten med fingret och lägg i sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200° i 10 minuter.

Så spröda och krispiga kakor, tack vare potatismjölet. Jag älskar pepparkakssmak och det hade kunnat vara lite mer pepparkakssmak i dessa kakor enligt mig, så nästa gång ökar jag nog på med ytterligare en tesked pepparkakskryddor.

Små bollar i småbrödsformar
Bästa Assistenten som rullade små bollar, gjorde fördjupningen och fyllde med sylt.
Redo för ugn!
Fikat är klar!

tisdag 15 december 2015

Olaplex reparerar mitt hår

Oj vad jag är nöjd med mitt hår!

Färgen blev perfekt - svart underhår, brun-rött i det övriga och sen lite ljusare slingor på det. Samtidigt med min färgning gjorde jag en Olaplex-behandling. Har ni hört talas om Olaplex? Det är en nyhet som faktiskt reparerar ditt hår, det som man i alla år har sagt inte fungerar. Men utvecklingen går framåt.


Jag har hört talas så mycket om Olaplex, det verkar ha varit höstens grej, så jag blev glad när Catrin föreslog att jag skulle testa. Eftersom det är en sån pass ny behandling trodde jag inte att den fanns i Luleå än. Men på Salong Icon finns den!

Jag känner verkligen skillnad på mitt hår redan efter en behandling. Det blev mjukt och lent utan att kännas tunnt och flygigt.

Olaplex består av 3 delar, No.1 och No.2 används på salongen, No.3 är produkten som kan användas hemma. Om ni klickar här så kan ni läsa mer på Icons hemsida där de har förklarat det så bra, där hittar ni även priser och tidsbokning. Perfekt julklapp till de som har "allt".

Förutom att jag fick underbart hår och att Catrin är trevlig så är det bästa med Icon deras mysiga lokal och stämningen där. Jag älskar att vara där, det är så lugnt och harmoniskt och det är avkoppling på högsta nivå. Svårt att förklara det måste upplevas!

Olaplex-behandlingen No3 kan du göra hemma.
EN MOLEKYL SOM FÖRÄNDRAR ALLT

Olaplex flyttar gränserna för vad som är möjligt att göra med ett hår utan att äventyra hårets kvalitet. För första gången någonsin kan frisörens värsta mardröm, strukturskadat hår, vara ett minne blott. 

På samma gång är Olaplex en behandling där konsumenten själv kan behandla sitt hår och bygga upp kvaliteten mellan frisörbesöken. Olaplex kan användas i alla typer av kemiska behandlingar som man utför hos frisören! Med Olaplex återskapas hårets egna svavelbindningar. Håret blir starkare, friskare och man får mer långlivade färgresultat med vitalitet! 

Olaplex är skapad med avancerad kemi och forskning i framkant, den skyddas dessutom av åtta världspatent!

måndag 14 december 2015

Små julpajer med skinka och västerbottensost

Usch vad hängig jag känner mig. Vill inte, vill inte, vill inte! Jag vill vara frisk o pigg och njuta av julmyset, julbakning, julmat och den kommande ledigheten. Istället ligger jag här i soffan o deppar för att hals och näsa är täppt o värker och jag har ingen energi. Hoppas det är nå snabbt övergående för inte har jag tid o lust och känna mig så här.

Kom på att jag har ju inte gett er alla recept från glöggminglet. De här småpajarna med julskinka var enkla att förbereda, fina på buffébordet och goda att äta.


Små julpajer med skinka och västerbottensost
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
salt
nymalen svartpeppar

Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. 
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl. 
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. 
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat. 

Efter att jag hade tummat ut pajdegen i folieformarna frös jag ner formarna. Dagen före festen tog jag upp pajerna, fyllde dem och gräddade dem. Sen innan servering värmde jag på dem lite så att de serverades ljumma. Perfekt med mat som går att förbereda.

Ett gott och juligt tillbehör till pajerna var denna lingonmousse som jag också kunde förbereda :) 


Lingonmousse
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull. 
Koka upp. 
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen. 
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.

Dessa recept hittade jag på recept.nu, ett guldkorn för inspiration.

söndag 13 december 2015

Städfirma

Glad Lucia och Tredje advent!

Ska ni äta lussekatter o pepparkakor och se luciatåg idag? Vi får väl se om det blir något sånt hemma hos oss. Vi är alla lite småkrassliga och ska nog försöka vila så mycket som möjligt så vi är redo för skola o jobb imorgon. Sista skolveckan för barnen som sen har ett låångt jullov framför sig, 24 dagar! Själv har jag nån ledig dag då o då.

En tråkig sak som står på dagens att-göra-lista är dammsuga och skura, extra tråkigt eftersom jag har lyxat till det och anlitat en städfirma i december som jag hade hoppats skulle städa medan jag kunde ägna all ledig tid till att pyssla i köket och umgås med vänner o familj. Men städa verkar inte vara deras specialitet! Blir såå less! Första gången de var hit hade de inte torkat nånstans, inte ett endaste skåp eller bord var avtorkat. Som tur var hade jag en hemmalunch just den da'n så jag kunde säga åt dem på en gång. Lite slarvigt torkade de då vissa bord och skåp.

I fredags var det dags igen och då "glömde" de skura alla golv. Hur kan man glömma det! De blev tillbaka-skickade och var här i 20 minuter, men jag vet inte vad de gjorde då för de flesta fläckar var kvar då jag kom hem.


Den blåa ringen visar en massa smulor. Har man både dammsugit och skurat borde man inte ha kunnat missa det.

Stora skräpet i den gröna ringen borde man också ha sett om man både har dammsugit och skurat.

Fläcken i röda ringen var precis nedanför trappen och gick inte att missa och det var flera småfläckar runt om (Ida o hennes kompisar hade haft läskkalas och hade nog spillt en del).

Fläcken i gula ringen var precis innanför dörren och var det första jag såg när jag kom hem. Hur kan man missa?

Nog förstår jag om man kan missa nått skräp eller nån fläck men inte alla! Kameran är "full" med kort på fläckar de glömt, det här är bara en bråkdel. Det är ju inte gratis med städfirma men jag ville unna mig den lyxen i december. Men nu börjar jag ångra mig.

Om nån har tips på en firma i Luleå som kan städa får ni gärna tipsa mig om den!

lördag 12 december 2015

En heldag i köket

Efter en heldag i köket har jag nu sjunkit ner i tv-soffan. Allt är som vanligt alltså :) På kvällarna sitter jag nästan alltid i soffan med datorn i knäet samtidigt som jag tittar på tv.

Vi började morgonen med att klä julgranen. Mys deluxe. När granen var klar satte jag igång att baka mina söta jullimpor som jag alltid vill ha på julbordet. Den söta limpan passar perfekt till det salta på julbordet.


Sen fortsatte jag med chokladkola, ett godare alternativ till knäck. Är man chokladtokig som jag så föredrar man alltid choklad. Leif hjälpte att portionera ut kolan i knäckformarna med vår nyaste leksak i köket. Vilket hjälpmedel - men den ska jag visa mer av imorgon.


Sen var det dags att börja marinera och koka köttet till middagens glögg-gryta. En favoritgryta som jag gör varje december, det blir en sån underbar smak tack vare den söta och kryddiga vinglöggen och stark sambal oelek.


När köket ändå var stökigt var det lika bra att baka ett till bröd och valet föll på luftiga och goda grahamsrutor, som jag snart ska provsmaka. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te. Bästa kvällsfikat.


Förutom allt detta var jag även tvungen att frosta av frysskåpet i köket. Det var absolut inte planerat men eftersom dörren hade stått öppen lite för länge för nån dag sedan så var det väldigt nödvändigt. Skittråkigt jobb men så skönt när det är gjort och man har ordning och reda i skåpet igen.

Det var min dag! Hur var din, vad har du gjort?

fredag 11 december 2015

Mysig fredagkväll

Åh vilken mysig fredagkväll vi har - precis som jag hade hoppats på. 

Alla var hemma till middag och vi satt länge o åt, pratade och hade det mysigt. Inga bråk, inget tjafs, inga sura miner. Nu sitter jag med min tekopp och en bit nötfri Rocky Road och ser Diggiloo på tv och bara njuter av helgen som precis börjat.


Jag var sugen att prova ett rödvin jag hade blivit tipsad om och till det åt vi rostbiff, krämig potatisgratäng och en sallad med bl.a. avokado. Rostbiffen stekte vi i ugnen på ganska hög värme (175 grader) eftersom vi inte hade så gott om tid efter jobbet, men den blev god i alla fall. Potatisgratängen blir krämig och god tack vare philadelphiaost. Avokado i salladen gör att den också blir extra krämig och god.

Nu ska jag sjunka ner i soffan och kanske slumra lite med musiken från tv:n på i bakgrunden. Åh vad jag älskar fredagskvällar och känslan av att jag har två lediga dagar framför mig. Den här tiden på året är det extra mysigt med helger för då gör vi så mycket roligt inför jul. I morgon ska vi klä julgranen, göra lite julgodis, baka jullimpor och till middag blir det glögg-gryta. På söndag ska vi baka "Farmors kaka" hos mormor o morfar, ett julbröd som det är hög tid att jag lär mig baka själv. Så på söndag blir det bak-kurs :)

torsdag 10 december 2015

Fyllda smördegsstjärnor

En seg torsdag börjar lida mot sitt slut och imorgon är det en efterlängtad fredag. Torsdagkväll betyder städa, plocka och röja så att vi har fint i huset när helgen börjar. Det brukar bli mycket springande upp o ner för trappen med grejer som ligger fel och mycket tjatande på barnen om att deras rum också ska vara städade o fina när det är helg. De har inte alltid samma åsikt som jag. Men när deras rum väl är städade så brukar de bli glada att jag inte gav med mig.

Nu ska ni få tips på ett kanongott och vackert tillbehör till fredagsdrinken imorgon. De här ska jag göra snart igen, så smidigt att använda färdig smördeg på rulle och jag älskar saker som kan förberedas.


Smördegsstjärnor
Använd en färdig smördeg på rulle.
Rulla ut och tryck ut stjärnor med en pepparkaksform. 
Gör stjärnorna ganska tätt och ta bort överbliven deg runt om stjärnorna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min tills stjärnorna blivit gyllene. 
Ta ut och låt svalna. 
Dela på mitten och fyll med god röra.


Jag fyllde smördegsstjärnorna med min fräscha gravlaxröra med äpple. Men det går ju att fylla med vilken röra som helst, nästa gång kanske det blir en skagenröra eller en med kött. Men se till att röran inte är för rinnig, utan är fast så det stannar kvar på den lilla stjärnan.

Jag förberedde stjärnorna några dagar i förväg och förvarade dem i en burk fram till servering då jag fyllde dem med min gravlaxröra.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.


Weber

När jag för någon dag sedan drömde om en miljonvinst så var ju pool en sak som stod på önskelistan. När jag fortsatte drömma mig bort så började jag googla (som vanligt) och hamnade på Webers hemsida. Inte grillen Weber, utan Weber den världsledande tillverkaren av torrbruk som utvecklar lösningar för nybyggnation och renovering i 43 länder.


Och när jag fortsatte titta runt på deras sida så började jag även drömma om ett gästhus/ungdomslya av lecablock på tomten, ett s.k Attefallshus på 25 kvm som man inte behöver bygglov för. Isak skulle älska att ha ett eget kryp-in där han skulle kunna hänga med sina kompisar utan föräldrar eller syskon som stör.

Synd att vår tomt inte är så stor, kommer nog bli svårt att rymma både ett hus och en pool :)


Förutom alla produkter så fanns det även några riktigt bra gör-det-själv-sidor om bl.a. att gjuta plintar, kakla och spackla golv. Perfekt för alla hemma-fixare!

onsdag 9 december 2015

Dadlar med ädelost

Är hem en snabb sväng för att äta lite innan vi ska i väg på Idas sista danslektion för terminen, sista lektionen innebär att vi föräldrar får titta på. I vanliga fall får vi inte se hur en lektion går till, men sista för terminen då är vi välkomna.

Nu när jag är hemma några minuter så passar jag på att ge er ytterligare ett drinktilltugg från i lördags. Det här hade jag aldrig smakat förut, inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Men nu när jag väl har provat så lär det bli många fler gånger.


Dadlar med ädelost
dadlar utan kärnor
ädelost i bit

Dela ädelosten i mindre bitar.
Tryck ner en bit i varje dadel. 
Lägg upp på ett snyggt fat.
Servera!

Det här var ju snäppet godare än baconlindade dadlar, i alla fall enligt mig. Även här blir det en perfekt kombination mellan sött och salt. Perfekt att förbereda och sen förvara i kylskåpet tills gästerna kommer.

tisdag 8 december 2015

Pestolaxpasta

Tack o lov känner jag mig piggare i dag och nu väntar vi bara in kvällens CHL-match mot Frölunda. Luleå vann den första och nu hoppas vi att de vinner även i kväll så att de tar sig vidare i slutspelet. Men det är nästan två timmar kvar till nedsläpp. Lång väntan, undra om jag ska passa på att julbaka lite medan jag väntar.

Dagens middag är precis bortplockad och jag hade sån tur så att det blev kvar lite mat så jag får matlåda imorgon. En riktig kanonmiddag som nu även blir till en kanonlunch i morgon!


Pestolaxpasta
4 laxfiléer
500 g pasta
ruccola, röd mangold, bladspenat eller liknande
körbärstomater
sås
1 rödlök
1 röd paprika
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
4 msk röd pesto
Salt o Peppar

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna så att den blir klar ungefär samtidigt som laxen.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.
Skär paprikan i mindre bitar och låt steka med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola(eller annan sallad) och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.

Som ni kanske vet så är pesto en av mina favoritsmaker. Icas röda pesto är den jag använder för den är nötfri - Stort plus till Ica - och den har även en sån otroligt god smak som alla i familjen tycker om. Här blandas den med nykokt pasta, ugnsstekt lax och grönsaker. Leifs sa efter middagen "Det här kan vi bjuda på", det tolkar jag som att den fick högsta betyg, för man vill ju inte bjuda på nå halvbra :)

Sponsrad video: Postkodlotteriet

Har ni sett Postkodlotteriets film som visas flitigt på tv nu? Jag tycker den är så mysig. Det är en varm och känslosam liten historia med rolig twist, som ni även kan se här nedan.

Det kan inte vara kul att inse att man glömde köpa en lott, en lott som skulle ha gett en miljonvinst. Tur att det finns snälla människor när minnet sviker.


Värme och omtanke i decembermörkret är nånting vi alla kan behöva.

Vad skulle ni göra om ni vann flera miljoner? Jag skulle använda mina pengar till att renovera klart hela huset, bygga pool, resa, skänka till allergi-forskning, gå ner i arbetstid, en shopping-weekend till någon rolig storstad... Lätt att drömma, eller hur? Snart kanske det blir verklighet för det sista som överger en är hoppet, heter det ju :)


Detta är ett sponsrat inlägg

måndag 7 december 2015

Saffranspotatissallad

Då har en ny vecka startat och julafton närmar sig med stormsteg. Som vanligt, nu när barnen börjar bli så stora, så har jag tomten stora problem med julklappsinköpen. Det är ju så roligt med en massa paket, men vad gör man när de bara önskar sig pengar?

lördagens buffébord serverade jag en julig saffranspotatissallad, som var så vacker med alla härliga färger.


Saffranspotatissallad
1 kg potatis 
1 paket fetaost (à 150 g)
1 ask körsbärstomater (à 250 g)
1 rödlök 
1 påse sockerärter
Vinägrett
4 msk olja 
2 msk vinäger 
1 tsk dijonsenap 
1 paket saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt 
2 krm peppar 

Skala och ev. halvera potatisen. Koka den mjuk och häll bort vattnet.
Skiva rödlöken tunt, lägg ner den med den varma potatisen.
Vispa ihop olja, vinäger, dijonsenap, saffran, salt och peppar. Vänd ner i den varma potatisen.
Tillsätt lite smått och gott, t.ex fetaost, körsbärstomater och sockerärter
Servera gärna ljummen men den är även god kall.

Vilken vacker potatissallad med den saffransgula potatisen, gröna sockerärterna, röda tomaterna och vita fetaosten. Den var inte bara vacker, den var även god och passar perfekt i jultider då jag gärna öser på med julsmaker. Jag kan tänka mig att den solgula potatissalladen även passar på sommarens grillfester.

****

Oj, så trött jag känner mig. Vilken tur att alla barn håller sig hemma i kväll för då kan jag gå o lägga mig riktigt tidigt och ta igen lite av alla sömn jag missade i helgen. Blåsten ute gör att man blir ännu mer sugen på att krypa ner i sängen med en bra bok. Vilken tur att jag just nu håller på med en spännande och bra bok. Nej nu är det dags att stänga ner datorn och krypa ner med boken istället.

Ha en bra måndagkväll!

söndag 6 december 2015

Baconlindade dadlar

Nu börjar en mysig helg lida mot sitt slut. Så mycket roligt jag har hunnit med - en hemmakväll i soffan, en festkväll med goda vänner, Idas första basketmatcher, soffhäng, lunchgäster, sovmorgon, kökspyssel och en massa annat. Så jag borde ju vara nöjd och redo för en ny arbetsvecka, men ska jag vara helt ärlig så skulle det ha varit skönt med ytterligare en dag ledigt. Som barnen, de har nämligen lov i morgon. Jag är en aning avis på dem.

Jag avslutar den här söndagkvällen med att ge er ett sötsalt drink- eller glögg-tilltugg som är så populärt i jultider. Ni har kanske redan provat det?


Baconlindade dadlar
1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor)
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. 
Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.

Det här är en perfekt blandning mellan söt dadel och salt bacon. Förbered genom att rulla bacon runt dadlarna och förvara i kylskåp till gästerna kommer. När gästerna har kommit sätter du in bacondadlarna i ugnen, eftersom de är godast varma ska man inte förbereda tillagningen.

Glöggmingel 2015

Det tog längre tid än jag trodde att skriva det här inlägget, men när jag insåg att vi hade kvar en hel del mat från i går bjöd jag hit mina föräldrar på en sen lunch i dag så fick de också smaka av all mat. Det vi har kvar nu blir perfekt till ett par lunchlådor i veckan. Perfekt!

I går var det alltså dags för årets glöggmingel, här kan ni läsa vad jag bjöd på i fjol. Men jag måste byta namn på denna adventsfest för glögg är nog det som det går minst av.


Glöggmingel 2015
glögg
mandel o russin
pepparkakor
ädelost
baconlindade dadlar
dadlar med ädelost

ägghalvor med skagenröra o löjrom
skagenröra i skål
smördegsstjärnor med laxröra 
laxröra i skål

små julpajer med skinka och västerbottensost med lingonmousse
glutenfri paj med skinka och västerbottensost
saffranspotatissallad 

ostar
kex
glutenfritt hårdbröd
baguette även glutenfria

saffranrulltårta med hallongrädde



Barnmeny
kycklingspett
pommes frites
gurkstavar
morotsstavar

Barnens mat glömde jag ta kort på men ni får se dukningen och mina fina flasktomtar som jag pysslade ihop i fredags. Jag dukade även med pennor, eftersom det var en pappersduk fick barnen rita på duken i väntan på maten. Vilken succé - när de väl förstod att jag menade allvar :)

Adventsmorgon

God morgon! Ute är det grått, is och halka, inte det minsta julstämning där inte. Nä jag stannar nog inne o myser i vårt julpyntade hus och njuter av all god julinspirerad mat o fika som blev över från i går.

Efter en lång adventsfrukost ska jag kolla bilderna i kameran och skriva ett inlägg med gårdagens meny som bl.a. innehöll glöggmarinerad kyckling, saffranspotatissallad, varm brietårta och mycket mycket annat. Men i väntan på det får ni se de två bilderna jag la ut på instagram i går, där ni hittar mig som @matro_sara.

Dukade med roliga flasktomtar till barnen
Till efterrätt bjöd jag bl.a på glutenfri saffransrulltårta med fryst hallongrädde/glass

fredag 4 december 2015

Glöggmarinerad kyckling

I morgon är det dags för årets första julmiddag med gäster och en av rätterna jag tänkte bjuda på visar jag er redan nu. Annars brukar jag inte vilja avslöja vad jag ska bjuda på innan gästerna har ätit men den här gången gör jag ett undantag. Jag var lite osäker på om det verkligen var gott o smakade jul (som jag ville) och jag var dessutom rädd för att jag hade använt fel soja för en glutenintolerant gäst så första omgången jag gjorde åt vi upp.


Glöggmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
salt, svartpeppar
Marinad
2 dl glögg
0,5 dl kineskisk soja
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 citron, rivet skal och saften
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk malen kanel
1 lagerblad
svartpeppar

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna, krydda med salt o peppar.
Stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. 
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. 
Häll över marinaden och låt de marinera någon timme gärna över natten. 
Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. 
Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. 

Den här julinspirerad kycklingrätten föll alla, förutom Ida, i smaken. Den blev faktiskt godare och juligare än jag trodde, så jag är nöjd. Vi åt den till ugnsrostade rotsaker och det var jättegott, i morgon ska vi äta den till en jul-potatissallad och jag håller tummarna att det blir lika gott.


Nu är reklampausen slut så nu ska jag återgå till Idol-finalen, som verkar kunna bli spännande. Blir det Martin eller Amanda som vinner? Tyvärr åkte ju vår favorit ut alldeles för tidigt.

Sponsrad video: Bosch diskmaskiner

I går under min lediga dag som tillbringades i köket med att förbereda julens alla fester, framför allt den som kommer först, lördagens glöggmingel, blev det mycket disk. Det var citruspress, måttsatser, degbunkar, ugnsformar, tallrikar, vispar, knivar och en massa annat. Då är man glad att man har diskmaskin. Jag skulle absolut inte orka baka och laga så mycket mat som jag gör om jag var tvungen att handdiska.

Många kanske tror att det är mer miljövänligt att handdiska men med dagens teknik och miljötänk hos företag så är det faktiskt oftast mer miljövänligt att använda diskmaskinen än att handdiska.
"Att handdiska 13 kuvert kan förbruka så mycket som över 100 liter vatten om man både diskar och sköljer under rinnande vatten. Diskmaskiner från Bosch kan klara av att jobba med så lite vatten som 6 liter vatten för 13 kuvert. Det vanligaste för en Bosch diskmaskin är dock mellan 9-10 liter vatten för en full maskin."


Jag tror inte jag är ensam om att tycka att moderna diskmaskiner diskar långsamt, dvs det tar lång tid. Men nu har jag lärt mig varför det är så! Att det tar lite längre tid är miljösmart, för diskmaskinerna är inställda på att spara både energi och vatten. Så nu ska jag sluta sucka när diskmaskinen aldrig blir klar, istället ska jag tänka på hur miljövänlig jag är :)

Sponsrat inlägg

torsdag 3 december 2015

Julkakor med kanelmandelmassa

Nu har jag bakat, förberett drinkingredienserna, fixat mat o tilltugg mest hela da'n, så nu är det dags för en stor kopp te innan middagsruschen sätter igång. Gissa om jag älskar såna här dagar då jag springer omkring i pyjamasbyxor och uppsatt hår hela da'n, samtidigt som jag får pyssla i köket. Och att göra det på en torsdag, istället för att vara på jobbet, känns extra bra.

En av mina favoritkakor till jul är dessa spröda goda kakor med härligt julig kanelsmak. Jag bakar dem endast till jul, för jag vill verkligen att de ska vara julkakor


Julkakor med kanelmandelmassa
200 g smör eller margarin
1 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
Topping
175 g mandelmassa
1-2 tsk vatten
0,5-1 tsk kanel
Garnering
1 msk kanel
1 msk råsocker

Arbeta samman matfettet med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver till en deg.
Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, 3-4 cm i diameter.
Blanda kanel och råsocker och rulla rullarna i det. 
Skär rullarna i skivor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med kanel. Tillsätt lite vatten för att göra det smidigare.
Lägg en liten klick mandelmassa som en topp mitt på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.

Så smidigt med såna här kakor som det blir många av utan att det är jobbigt. Jag gör nog rullarna mer åt 3 cm-hållet än 4 cm för jag vill kunna ta många när det är dags för fika :) 

Svårt att bara ta en...
...tur att det blir många av en sats.

onsdag 2 december 2015

Varma äggmackor

Jag känner mig som en otrolig tråkig mat- och bakbloggare just nu. Men den som väntar på nå gott... Jag har fullt upp i köket med att laga julmat, baka julkakor och göra julgodis så bara jag har lite mer tid kommer jag ge er en massa härliga recept. Så håll ut.. I morgon är jag ledig och ska ha en riktig mysig dag i julens tecken. Det börjar med adventssjung på Idas skola där vi får höra julsånger framförda av 6- till 9-åringar, sen blir det fika med skinkmacka och pepparkakor i klassrummet. Efter det ska jag hem till köket och fortsätta med julbaket. Vilken mysig torsdag jag kommer ha, eller hur?

Leif såg några äggmackor som han var tvungen att prova och det passade perfekt i lördags som sen middag vid 7-8-tiden efter hockeyn.


Varma äggmackor
4 brödskivor
4 ägg
smör
ostskivor

Tryck en fördjupning i mitten på brödskivorna med hjälp av en sked.
Smöra runt om fördjupningen.
Knäck ett ägg i fördjupningen.
Lägg ost runt om ägget, längs kanten.
Salta o peppra.
Tillaga i 200 grader i ca 10 minuter.

Ännu en variant av varma mackor. Lite roligare och lite matigare än "vanliga". Men se till att ni inte har inne dem för länge i ugnen så att äggen är genomstekta och torra. Mackan blir godare och saftigare om ägget är lite löst.

tisdag 1 december 2015

Rödbetor och fetaost på salladsbädd

Det blir mycket godsaker nu till jul men jag tänkte ge er lite salladsrecept också. Jag vill ha mycket grönsaker på julbordet, det är så fräscht och gott. Om man gör sallader med några röda ingredienser så blir de genast mer julaktiga, eller hur? Rödbeter, rödkål och granatäpplen är typiska ingredienser i mina julsallader. Har ni grönsaker och sallader på julbordet eller tillhör ni den stora skaran som "glömmer" bort det just till jul?


Rödbetor och fetaost på salladsbädd
salladsblad (gärna med lite röda inslag)
kokta rödbetor
fetaost
balsamicokräm
ev. flingsalt o svartpeppar

Lägg salladen på ett fint fat.
Skiva eller klyfta rödbetorna och lägg på salladsbädden.
Smula över fetaost.
Ringla över balsamicokräm.
Strö över flingsalt o svartpeppar.

Alltså jag älskar rödbetor och nu när det finns färdigkokta är det ju så himla enkelt att äta det lite då och då. Denna goda sallad passar till det mesta och har så goda saker i sig så man behöver egentligen inget annat. Rödbetorna och fetaosten gör den även mättande så man kan äta den som en ensamrätt, kanske tillsammans med en god baguette.

måndag 30 november 2015

Ugnsstekt korv med broccoli och blomkål i krämig tomatsås

Efter en mysig, men för kort, adventshelg är vardagen tillbaka och här kommer ett perfekt vardagsrecept. Det blir många enkla och lättlagade maträtter nu i december, varvat med julinspirerade nyheter och gamla godingar. De dagar jag pysslar med julgodis och julbakning är det skönt att inte behöva lägga så mycket tid på den "vanliga" matlagningen.


Ugnsstekt korv med broccoli och blomkål i krämig tomatsås
600 g falukorv
250 g fryst broccoli
250 g fryst blomkål
1-2 burkar crème fraiche med tomat o basilika

Snitta falukorven och lägg i en ugnsform.
Blanda fyst broccoli och blomkål med den smaksatta crème fraichen.
Lägg bredvid korven i formen.
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.

Det här är en av de mest lättlagade maträtterna vi har gjort på väldigt länge. Så det här receptet kan ni ge till era barn och be dem laga mat åt er. Isak fixade det här utan problem, och tack vare att han var kocken så åt han både broccoli och blomkål. Det brukar han inte göra :)

Vill man så kan man servera pasta, ris eller potatis till detta men det gjorde inte vi.

Redo för ugnen

Sponsrad Video: The New Oral-B Electric Toothbrush with Bluetooth Connectivity

Nu har jag sjunkit ner i soffan med datorn i famnen efter att kvällsruschen med Ida är över. Det hon helst slarvar med är tandborstningen. Snart dags att börja tjata på nästa barn, mitt mellanbarn (inga namn nämnda) är en riktig slarver med att borsta tänderna 2 minuter 2 ggr per dag. Trots att de har varsin eltandborste, verkar de tycka att det är sååå jobbigt. 

Oral-B Smartseries är en eltandborste med Bluetooth-teknik. Tandborsten har en app kopplad till sig som håller koll på dina tandborstningsvanor, påminner dig om att använda tandtråd och säger till när det är dags att byta borsthuvud.



Tänk om barnen hade en sån så hade nån annan än jag behövt tjata om tandborstningen :)

Detta är ett sponsrat inlägg

söndag 29 november 2015

Matsedel v.49 dec 2015 - Barnfavoriter

Glad Advent!
Så mysigt att stiga upp och tända alla advents-stjärnor och ljusstakar. Snart dags för frukost och då ska första ljuset tändas och jag tror till och med att det blir en lussekatt redan till frukost. Det är inte bara första advent utan det är även skyltsöndag så efter lunch ska vi till Astma- och Allergiföreningen för att fika och träffa tomten.

Nu kör vi en temavecka på veckomatsedeln igen. Den här veckan innehåller den en massa barnfavoriter (som även vuxna tycker om)
Matsedel v.49 dec 2015 - Barnfavoriter
Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag
Laxburgare med sallad, bröd och dressing

Torsdag
Djungelkyckling med tillbehör à la taco

Mysfredag

Veckans godsak
Vaniljpannacotta med goda bär