måndag 21 december 2015

Julkladdkakor

I lördags  när vi åt tapas på Tapas de Papá så hade vi fullt upp med att äta av alla goda smårätter så nån efterrätt hann vi inte med under de två o en halv timmar som vi hade bordet. Fast det var inte planen heller för jag hade bjudit hem tjejerna på efterrätt hemma hos mig.

Och vad passar bättre i jultider än att baka kladdkakor med julsmaker. Eftersom jag inte kunde bestämma vilken variant jag vill ha så gjorde jag två, en med pepparkakssmak och en med saffran.


Saffranskladdkaka
100 g smör
0,5 g saffran (1 paket)
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. 
Rör ner saffranet. 
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Vispa ägg och socker i en skål. 
Rör ner smörblandningen och sikta ner mjölet. 
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C 15-20 minuter.
Låt svalna.


Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna.

Båda dessa kladdkakor är verkligen favoritkakor och båda är så goda på sitt sätt så det är verkligen svårt att välja. Båda kakorna passar perfekt att servera med lingongrädde, dvs vispa grädde och rör ner lingonsylt lite slarvigt. Jag vill ha ganska mycket lingonsylt, men prova er fram.

****

Nu ska jag stänga ner datorn, dricka upp teet och börja åka mot jobbet. Det känns som jag har klivit upp mitt i natten för det är så mörkt och tyst, övriga familjen ligger o sover eftersom de är lediga. Men eftersom jag var sjuk förra veckan känns det faktiskt ganska bra att åka o jobba och avsluta vissa grejer innan det blir lite ledighet.

Ni har väl inte missat bilderna jag la upp i gårkväll på det vackra och mäktiga norrskenet. Hela mitt Facebook-flöde är fullt med vackra bilder från olika platser i Norrbotten där norrskenet var synligt.

söndag 20 december 2015

Wow vilket norrsken

Vilket mäktigt norrsken i alla möjliga färger vi fick se över Luleå ikväll.


Norrsken är så underbart vackra och mäktiga och en bild gör det inte rättvisa. Det måste upplevas!

Det är såna här gånger jag önskar att jag var en bättre fotograf och vet vilka inställningar jag ska ha på kameran. Jag tar gärna emot tips på hur man fotograferar ljusa saker på mörk himmel, så som norrsken och månen.

Tapas de Papá

I går fick jag äntligen prova Luleås nya Tapasrestaurang, Tapas de Papá, där Brolle är en av delägarna. Jag och två av mina kompisar passade på att äta tapas och surra innan julstressen sätter igång. Vilken mysig kväll vi hade med god mat och mycket mat, det blir ju lätt att man äter lite för mycket när det finns så mycket gott o välja på.


Det är ett roligt koncept de har. I kyldiskar kan man hämta pinchos, kalla rätter, som antingen serveras i små skålar eller med tandpetare. De varma rätterna kommer de runt med i restaurangen på en bricka och man får ta en skål om det verkar gott eller så väntar man på nästa bricka och hoppas att det är nå godare. Sen när man har ätit klar och det är dags att betala så räknar de hur många skålar och tandpetare man har och så betalar man efter det.

Pinchos, kalla rätter
Kom ihåg att spara formar och tandpetare till betalning.

Vi började med två pinchos var. Jag tog en salladsskål med bl.a. mozzarella, tomater och marinerad manchego och en tandpetare med bl.a. timjankryddad kyckling.

Den övre är min tallrik och den nedre Annas

Sen började varmrätterna att komma och vi började med, Patatas bravas, friterad potatis med tomatsås o aioli. Bra början för det var nästan det godaste. Sen fortsatte vi med chiligryta, sötpotatispommes, calamares fritos (friterade bläckfiskringar) och steak sandwich. Men vi hoppade över lammracks, minihamburgare av lammfärs, köttbullar, chiliräkor och musslor i chilimarinad.

Ibland tog man en egen skål, ibland var vi två som delade och ibland så delade vi alla tre. Många beslut att ta på en o samma kväll :)

Patatas bravas
Steak Sandwich
Sötpotatispommes med aioli 
Calamares fritos

Nästa gång serveras kanske något annat för de gör inte alla rätter varje kväll. Har jag tur så finns mina favoriter även då tillsammans med nya godsaker, har jag otur så gör det inte det :)

Jag tycker om att de olika rätterna serveras i olika typer av skålar och formar för det gör måltiden extra mysig. Jag som älskar köksprylar fick mycket tips på hur jag ska servera olika sorters mat i framtiden.

Jag kan verkligen rekommendera er att gå hit o äta för maten var god, miljön mysig och personalen trevlig. Vad mer behövs? Att äta tapas är ett underbart sätt att umgås, man äter lite, surrar lite, äter lite till och så vidare i flera timmar.

lördag 19 december 2015

Grahamsrutor med chiafrön

Om man har ett bra grundrecept på bröd så är det perfekt att använda sig av det när man vill experimentera lite. Jag hade kvar chiafrön som jag ville använda upp - perfekt att slänga ner lite i brödet. Dessutom hade jag kvar lite av både philadelphiaost och crème fraîche - perfekt istället för originalreceptets kesella, som jag inte hade i kylskåpet.


Grahamsrutor med chiafrön
50 g jäst
1,5 msk chiafrön
1+4 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
100 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche 
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Häll 1 dl av det ljumma vattnet över chiafröna och låt stå några minuter.
Smula jästen i en bunke och häll över resten av vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, ost, crème fraîche, chiafröblandningen och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blev lika luftigt och gott som originalreceptet, det är verkligen ett kanonreceptet som ni kommer få se fler varianter på. Just matbröd är enkelt att experimentera med och inte följa slaviskt, det blir nästan alltid bra. Våga prova!

Nu blev jag så sugen på grahamsrutor med ost och paprika så nu måste jag fixa frukost. Det är ju lördag så dags för långfrukost! Ägg ska kokas, grönsaker ska skäras, te ska fixas, pålägg ska läggas upp och ljusen ska tändas.

Ha en bra lördag och passa på att njut!

Jag tror att jag tjuvtänder fjärde ljuset redan i dag.

fredag 18 december 2015

Julinspiration

Det blev ännu en dag hemma i sjuksängen, men nu känner jag mig äntligen bättre igen så nu hoppas jag att det har vänt på riktigt. Jag kände mig ju hyfsat bra på onsdag-eftermiddagen också men sen blev jag sämre igen. Men nu tror jag att det är sista sjukdagen för det här året :)

Nu ska jag planera det sista inför julbordet och för att söka inspiration har jag två av mina favorit-mattidningar, Elle mat & vin och Matmagasinet. Tror att jag kryper ner under filten i soffan.


Tyvärr blir det ju ingen riktig fredagskänsla när man inte har jobbat. Men jag får försöka hitta den ändå för inte vill man vara utan den härliga fredagskänslan, eller hur? Barnen lär vara lyckliga när de kommer hem för nu har de ett rekordlångt jullov framför sig. 12 januari börjar skolorna igen och det känns ju som en evighet dit :)

torsdag 17 december 2015

Ädelostpasta med broccoli

Gårdagens middag till mig och Olivia blev en riktigt god pastarätt av rester. Skönt med snabbfixat när jag inte var riktigt pigg.


Ädelostpasta med broccoli
70 g ädelost
1,5 dl grädde
200 g kokt broccoli
kokt pasta
salt o svartpeppar

Smält ädelosten på svag värme tillsammans med grädden.
Låt koka ihop några minuter.
Tillsätt den kokta broccolin och den kokta pastan.
Blanda runt och koka upp.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med tomater, både för färgen och smakens skull.

Jag använde fryst broccoli som jag hade tinat i micron först, sen kramade jag ur allt vatten så att inte såsen skulle bli så blaskig. Trots att jag använde matlagningsgrädde blev det en krämig och god sås.

Tomat är så gott och fräscht till ädelost och till den här rätten blir det dessutom en vacker färgklick.


I dag har jag legat i soffan mest hela da'n, känner mig riktigt duktig fast nu börjar jag bli lite rastlös. Men nu ska jag bli frisk! Jag har inte ens satt igång en disk- eller tvättmaskin som annars brukar vara standard när jag är hemma en hel dag. Jag funderar även på om det blir hämtmat till middag, sushi till mig o Olivia och pizza till de övriga, så kan jag fortsätta ligga i soffan hela kvällen.

Försöker ta det lugnt

Det blev visst ännu en sjukdag hemma, det var inte vad jag hade räknat med. Jag har ju lite svårt för att vara hemma och ta det lugnt tills jag är riktigt frisk, men nu ska jag försöka. Jag har ju varit sjuk nästan hela hösten så det är väl bäst att lyssna på kroppen nu som skriker efter vila. Dessutom vill jag ju inte smitta mina kolleger inför jul, så det är väl bara att stanna hemma trots att jag blir en aning rastlös.


Men man får göra det bästa av situationen. Dricka te och sitta vid datorn med tända ljus och Nyhetsmorgon på tv:n i bakgrunden är en rogivande avkoppling och här ska jag sitta ett tag. Sen ska jag flytta till soffan och lägga mig o läsa min nya bok - Andra delen om polisen Emma Sköld av Sofie Sarenbrant, Andra andningen heter den och den har börjat riktigt spännande. Älskar svenska deckare!

onsdag 16 december 2015

Knäcktratt

Bästa hjälpmedlet i köket just nu är utan tvekan denna knäcktratt. Ville ha den redan i fjol men då hann de ta slut överallt. Men i år såg jag till att köpa en redan i början av december. Vilken tur, för nu kan jag knappt förstå hur jag kunde klara mig utan den.

Sån enkel konstruktion men så bra!

Med ett en-hands-grepp öppnar o stänger man tratten.

Tratten består av två delar som enkelt kan tas isär för att diskas och sen enkelt sättas tillbaka.

Pinnen med kulan längst ner tas lätt bort från tratten
2 delar som är lätta att ta isär vid disk.
Inget kladd när knäck- eller chokladkolasmeten ska portioneras ut i knäckformarna.
Inga välta knäckformar, inget kladd, inga brända fingrar. Jag är såå himla nöjd och funderar vad man mer kan kan använda den till. Är det något mer man kan underlätta med denna knäcktratt?

Lingongrottor med pepparkakssmak

Då var jag hemma o sjuk igen. Det här är andra sjuktillfället jag har den här hösten/vintern, det måste vara ett (tråkigt) rekord. Åkte hem från jobbet i går och bäddade ner mig i soffan för att senare på kvällen flytta mig till sängen. Så nu, efter många timmars sömn och vila, känner jag mig något bättre, hoppas jag slipper bli besviken senare i dag. Det som är roligare är att Ida, som lätt blir förkyld, har varit frisk och verkar ha klarat sig riktigt bra trots mina sjukbaciller som jag har dragits med hela hösten. Peppar, peppar.....

Hoppas ni håller er friska och kan baka och fixa inför jul. Om ni tänker baka så tycker jag att ni ska prova dessa krispiga och goda kakor. Pepparkakskryddor och lingon är en perfekt smak-kombination, framför allt till jul. Så då förstår ni hur goda dessa lingongrottor är :)


Lingongrottor med pepparkakssmak 40-50 st
3 dl mjöl

1 dl potatismjöl

1,5 dl socker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

3 tsk pepparkakskryddor

200 g smör
1,5 dl lingonsylt



Lägg alla torra ingredienser i en mixer och blanda. 

Skär smöret i bitar och lägg ner i mixern. Mixa ihop till en jämn deg. 

Ställ ut ca 40 små pappformar på två plåtar. Gör små bollar av degen och lägg ner i formarna. 
Tryck hål i mitten med fingret och lägg i sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200° i 10 minuter.

Så spröda och krispiga kakor, tack vare potatismjölet. Jag älskar pepparkakssmak och det hade kunnat vara lite mer pepparkakssmak i dessa kakor enligt mig, så nästa gång ökar jag nog på med ytterligare en tesked pepparkakskryddor.

Små bollar i småbrödsformar
Bästa Assistenten som rullade små bollar, gjorde fördjupningen och fyllde med sylt.
Redo för ugn!
Fikat är klar!

tisdag 15 december 2015

Olaplex reparerar mitt hår

Oj vad jag är nöjd med mitt hår!

Färgen blev perfekt - svart underhår, brun-rött i det övriga och sen lite ljusare slingor på det. Samtidigt med min färgning gjorde jag en Olaplex-behandling. Har ni hört talas om Olaplex? Det är en nyhet som faktiskt reparerar ditt hår, det som man i alla år har sagt inte fungerar. Men utvecklingen går framåt.


Jag har hört talas så mycket om Olaplex, det verkar ha varit höstens grej, så jag blev glad när Catrin föreslog att jag skulle testa. Eftersom det är en sån pass ny behandling trodde jag inte att den fanns i Luleå än. Men på Salong Icon finns den!

Jag känner verkligen skillnad på mitt hår redan efter en behandling. Det blev mjukt och lent utan att kännas tunnt och flygigt.

Olaplex består av 3 delar, No.1 och No.2 används på salongen, No.3 är produkten som kan användas hemma. Om ni klickar här så kan ni läsa mer på Icons hemsida där de har förklarat det så bra, där hittar ni även priser och tidsbokning. Perfekt julklapp till de som har "allt".

Förutom att jag fick underbart hår och att Catrin är trevlig så är det bästa med Icon deras mysiga lokal och stämningen där. Jag älskar att vara där, det är så lugnt och harmoniskt och det är avkoppling på högsta nivå. Svårt att förklara det måste upplevas!

Olaplex-behandlingen No3 kan du göra hemma.
EN MOLEKYL SOM FÖRÄNDRAR ALLT

Olaplex flyttar gränserna för vad som är möjligt att göra med ett hår utan att äventyra hårets kvalitet. För första gången någonsin kan frisörens värsta mardröm, strukturskadat hår, vara ett minne blott. 

På samma gång är Olaplex en behandling där konsumenten själv kan behandla sitt hår och bygga upp kvaliteten mellan frisörbesöken. Olaplex kan användas i alla typer av kemiska behandlingar som man utför hos frisören! Med Olaplex återskapas hårets egna svavelbindningar. Håret blir starkare, friskare och man får mer långlivade färgresultat med vitalitet! 

Olaplex är skapad med avancerad kemi och forskning i framkant, den skyddas dessutom av åtta världspatent!

måndag 14 december 2015

Små julpajer med skinka och västerbottensost

Usch vad hängig jag känner mig. Vill inte, vill inte, vill inte! Jag vill vara frisk o pigg och njuta av julmyset, julbakning, julmat och den kommande ledigheten. Istället ligger jag här i soffan o deppar för att hals och näsa är täppt o värker och jag har ingen energi. Hoppas det är nå snabbt övergående för inte har jag tid o lust och känna mig så här.

Kom på att jag har ju inte gett er alla recept från glöggminglet. De här småpajarna med julskinka var enkla att förbereda, fina på buffébordet och goda att äta.


Små julpajer med skinka och västerbottensost
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
salt
nymalen svartpeppar

Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. 
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl. 
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. 
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat. 

Efter att jag hade tummat ut pajdegen i folieformarna frös jag ner formarna. Dagen före festen tog jag upp pajerna, fyllde dem och gräddade dem. Sen innan servering värmde jag på dem lite så att de serverades ljumma. Perfekt med mat som går att förbereda.

Ett gott och juligt tillbehör till pajerna var denna lingonmousse som jag också kunde förbereda :) 


Lingonmousse
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull. 
Koka upp. 
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen. 
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.

Dessa recept hittade jag på recept.nu, ett guldkorn för inspiration.

söndag 13 december 2015

Städfirma

Glad Lucia och Tredje advent!

Ska ni äta lussekatter o pepparkakor och se luciatåg idag? Vi får väl se om det blir något sånt hemma hos oss. Vi är alla lite småkrassliga och ska nog försöka vila så mycket som möjligt så vi är redo för skola o jobb imorgon. Sista skolveckan för barnen som sen har ett låångt jullov framför sig, 24 dagar! Själv har jag nån ledig dag då o då.

En tråkig sak som står på dagens att-göra-lista är dammsuga och skura, extra tråkigt eftersom jag har lyxat till det och anlitat en städfirma i december som jag hade hoppats skulle städa medan jag kunde ägna all ledig tid till att pyssla i köket och umgås med vänner o familj. Men städa verkar inte vara deras specialitet! Blir såå less! Första gången de var hit hade de inte torkat nånstans, inte ett endaste skåp eller bord var avtorkat. Som tur var hade jag en hemmalunch just den da'n så jag kunde säga åt dem på en gång. Lite slarvigt torkade de då vissa bord och skåp.

I fredags var det dags igen och då "glömde" de skura alla golv. Hur kan man glömma det! De blev tillbaka-skickade och var här i 20 minuter, men jag vet inte vad de gjorde då för de flesta fläckar var kvar då jag kom hem.


Den blåa ringen visar en massa smulor. Har man både dammsugit och skurat borde man inte ha kunnat missa det.

Stora skräpet i den gröna ringen borde man också ha sett om man både har dammsugit och skurat.

Fläcken i röda ringen var precis nedanför trappen och gick inte att missa och det var flera småfläckar runt om (Ida o hennes kompisar hade haft läskkalas och hade nog spillt en del).

Fläcken i gula ringen var precis innanför dörren och var det första jag såg när jag kom hem. Hur kan man missa?

Nog förstår jag om man kan missa nått skräp eller nån fläck men inte alla! Kameran är "full" med kort på fläckar de glömt, det här är bara en bråkdel. Det är ju inte gratis med städfirma men jag ville unna mig den lyxen i december. Men nu börjar jag ångra mig.

Om nån har tips på en firma i Luleå som kan städa får ni gärna tipsa mig om den!

lördag 12 december 2015

En heldag i köket

Efter en heldag i köket har jag nu sjunkit ner i tv-soffan. Allt är som vanligt alltså :) På kvällarna sitter jag nästan alltid i soffan med datorn i knäet samtidigt som jag tittar på tv.

Vi började morgonen med att klä julgranen. Mys deluxe. När granen var klar satte jag igång att baka mina söta jullimpor som jag alltid vill ha på julbordet. Den söta limpan passar perfekt till det salta på julbordet.


Sen fortsatte jag med chokladkola, ett godare alternativ till knäck. Är man chokladtokig som jag så föredrar man alltid choklad. Leif hjälpte att portionera ut kolan i knäckformarna med vår nyaste leksak i köket. Vilket hjälpmedel - men den ska jag visa mer av imorgon.


Sen var det dags att börja marinera och koka köttet till middagens glögg-gryta. En favoritgryta som jag gör varje december, det blir en sån underbar smak tack vare den söta och kryddiga vinglöggen och stark sambal oelek.


När köket ändå var stökigt var det lika bra att baka ett till bröd och valet föll på luftiga och goda grahamsrutor, som jag snart ska provsmaka. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te. Bästa kvällsfikat.


Förutom allt detta var jag även tvungen att frosta av frysskåpet i köket. Det var absolut inte planerat men eftersom dörren hade stått öppen lite för länge för nån dag sedan så var det väldigt nödvändigt. Skittråkigt jobb men så skönt när det är gjort och man har ordning och reda i skåpet igen.

Det var min dag! Hur var din, vad har du gjort?

fredag 11 december 2015

Mysig fredagkväll

Åh vilken mysig fredagkväll vi har - precis som jag hade hoppats på. 

Alla var hemma till middag och vi satt länge o åt, pratade och hade det mysigt. Inga bråk, inget tjafs, inga sura miner. Nu sitter jag med min tekopp och en bit nötfri Rocky Road och ser Diggiloo på tv och bara njuter av helgen som precis börjat.


Jag var sugen att prova ett rödvin jag hade blivit tipsad om och till det åt vi rostbiff, krämig potatisgratäng och en sallad med bl.a. avokado. Rostbiffen stekte vi i ugnen på ganska hög värme (175 grader) eftersom vi inte hade så gott om tid efter jobbet, men den blev god i alla fall. Potatisgratängen blir krämig och god tack vare philadelphiaost. Avokado i salladen gör att den också blir extra krämig och god.

Nu ska jag sjunka ner i soffan och kanske slumra lite med musiken från tv:n på i bakgrunden. Åh vad jag älskar fredagskvällar och känslan av att jag har två lediga dagar framför mig. Den här tiden på året är det extra mysigt med helger för då gör vi så mycket roligt inför jul. I morgon ska vi klä julgranen, göra lite julgodis, baka jullimpor och till middag blir det glögg-gryta. På söndag ska vi baka "Farmors kaka" hos mormor o morfar, ett julbröd som det är hög tid att jag lär mig baka själv. Så på söndag blir det bak-kurs :)

torsdag 10 december 2015

Fyllda smördegsstjärnor

En seg torsdag börjar lida mot sitt slut och imorgon är det en efterlängtad fredag. Torsdagkväll betyder städa, plocka och röja så att vi har fint i huset när helgen börjar. Det brukar bli mycket springande upp o ner för trappen med grejer som ligger fel och mycket tjatande på barnen om att deras rum också ska vara städade o fina när det är helg. De har inte alltid samma åsikt som jag. Men när deras rum väl är städade så brukar de bli glada att jag inte gav med mig.

Nu ska ni få tips på ett kanongott och vackert tillbehör till fredagsdrinken imorgon. De här ska jag göra snart igen, så smidigt att använda färdig smördeg på rulle och jag älskar saker som kan förberedas.


Smördegsstjärnor
Använd en färdig smördeg på rulle.
Rulla ut och tryck ut stjärnor med en pepparkaksform. 
Gör stjärnorna ganska tätt och ta bort överbliven deg runt om stjärnorna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min tills stjärnorna blivit gyllene. 
Ta ut och låt svalna. 
Dela på mitten och fyll med god röra.


Jag fyllde smördegsstjärnorna med min fräscha gravlaxröra med äpple. Men det går ju att fylla med vilken röra som helst, nästa gång kanske det blir en skagenröra eller en med kött. Men se till att röran inte är för rinnig, utan är fast så det stannar kvar på den lilla stjärnan.

Jag förberedde stjärnorna några dagar i förväg och förvarade dem i en burk fram till servering då jag fyllde dem med min gravlaxröra.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.


Weber

När jag för någon dag sedan drömde om en miljonvinst så var ju pool en sak som stod på önskelistan. När jag fortsatte drömma mig bort så började jag googla (som vanligt) och hamnade på Webers hemsida. Inte grillen Weber, utan Weber den världsledande tillverkaren av torrbruk som utvecklar lösningar för nybyggnation och renovering i 43 länder.


Och när jag fortsatte titta runt på deras sida så började jag även drömma om ett gästhus/ungdomslya av lecablock på tomten, ett s.k Attefallshus på 25 kvm som man inte behöver bygglov för. Isak skulle älska att ha ett eget kryp-in där han skulle kunna hänga med sina kompisar utan föräldrar eller syskon som stör.

Synd att vår tomt inte är så stor, kommer nog bli svårt att rymma både ett hus och en pool :)


Förutom alla produkter så fanns det även några riktigt bra gör-det-själv-sidor om bl.a. att gjuta plintar, kakla och spackla golv. Perfekt för alla hemma-fixare!

onsdag 9 december 2015

Dadlar med ädelost

Är hem en snabb sväng för att äta lite innan vi ska i väg på Idas sista danslektion för terminen, sista lektionen innebär att vi föräldrar får titta på. I vanliga fall får vi inte se hur en lektion går till, men sista för terminen då är vi välkomna.

Nu när jag är hemma några minuter så passar jag på att ge er ytterligare ett drinktilltugg från i lördags. Det här hade jag aldrig smakat förut, inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Men nu när jag väl har provat så lär det bli många fler gånger.


Dadlar med ädelost
dadlar utan kärnor
ädelost i bit

Dela ädelosten i mindre bitar.
Tryck ner en bit i varje dadel. 
Lägg upp på ett snyggt fat.
Servera!

Det här var ju snäppet godare än baconlindade dadlar, i alla fall enligt mig. Även här blir det en perfekt kombination mellan sött och salt. Perfekt att förbereda och sen förvara i kylskåpet tills gästerna kommer.

tisdag 8 december 2015

Pestolaxpasta

Tack o lov känner jag mig piggare i dag och nu väntar vi bara in kvällens CHL-match mot Frölunda. Luleå vann den första och nu hoppas vi att de vinner även i kväll så att de tar sig vidare i slutspelet. Men det är nästan två timmar kvar till nedsläpp. Lång väntan, undra om jag ska passa på att julbaka lite medan jag väntar.

Dagens middag är precis bortplockad och jag hade sån tur så att det blev kvar lite mat så jag får matlåda imorgon. En riktig kanonmiddag som nu även blir till en kanonlunch i morgon!


Pestolaxpasta
4 laxfiléer
500 g pasta
ruccola, röd mangold, bladspenat eller liknande
körbärstomater
sås
1 rödlök
1 röd paprika
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
4 msk röd pesto
Salt o Peppar

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna så att den blir klar ungefär samtidigt som laxen.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.
Skär paprikan i mindre bitar och låt steka med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola(eller annan sallad) och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.

Som ni kanske vet så är pesto en av mina favoritsmaker. Icas röda pesto är den jag använder för den är nötfri - Stort plus till Ica - och den har även en sån otroligt god smak som alla i familjen tycker om. Här blandas den med nykokt pasta, ugnsstekt lax och grönsaker. Leifs sa efter middagen "Det här kan vi bjuda på", det tolkar jag som att den fick högsta betyg, för man vill ju inte bjuda på nå halvbra :)

Sponsrad video: Postkodlotteriet

Har ni sett Postkodlotteriets film som visas flitigt på tv nu? Jag tycker den är så mysig. Det är en varm och känslosam liten historia med rolig twist, som ni även kan se här nedan.

Det kan inte vara kul att inse att man glömde köpa en lott, en lott som skulle ha gett en miljonvinst. Tur att det finns snälla människor när minnet sviker.


Värme och omtanke i decembermörkret är nånting vi alla kan behöva.

Vad skulle ni göra om ni vann flera miljoner? Jag skulle använda mina pengar till att renovera klart hela huset, bygga pool, resa, skänka till allergi-forskning, gå ner i arbetstid, en shopping-weekend till någon rolig storstad... Lätt att drömma, eller hur? Snart kanske det blir verklighet för det sista som överger en är hoppet, heter det ju :)


Detta är ett sponsrat inlägg

måndag 7 december 2015

Saffranspotatissallad

Då har en ny vecka startat och julafton närmar sig med stormsteg. Som vanligt, nu när barnen börjar bli så stora, så har jag tomten stora problem med julklappsinköpen. Det är ju så roligt med en massa paket, men vad gör man när de bara önskar sig pengar?

lördagens buffébord serverade jag en julig saffranspotatissallad, som var så vacker med alla härliga färger.


Saffranspotatissallad
1 kg potatis 
1 paket fetaost (à 150 g)
1 ask körsbärstomater (à 250 g)
1 rödlök 
1 påse sockerärter
Vinägrett
4 msk olja 
2 msk vinäger 
1 tsk dijonsenap 
1 paket saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt 
2 krm peppar 

Skala och ev. halvera potatisen. Koka den mjuk och häll bort vattnet.
Skiva rödlöken tunt, lägg ner den med den varma potatisen.
Vispa ihop olja, vinäger, dijonsenap, saffran, salt och peppar. Vänd ner i den varma potatisen.
Tillsätt lite smått och gott, t.ex fetaost, körsbärstomater och sockerärter
Servera gärna ljummen men den är även god kall.

Vilken vacker potatissallad med den saffransgula potatisen, gröna sockerärterna, röda tomaterna och vita fetaosten. Den var inte bara vacker, den var även god och passar perfekt i jultider då jag gärna öser på med julsmaker. Jag kan tänka mig att den solgula potatissalladen även passar på sommarens grillfester.

****

Oj, så trött jag känner mig. Vilken tur att alla barn håller sig hemma i kväll för då kan jag gå o lägga mig riktigt tidigt och ta igen lite av alla sömn jag missade i helgen. Blåsten ute gör att man blir ännu mer sugen på att krypa ner i sängen med en bra bok. Vilken tur att jag just nu håller på med en spännande och bra bok. Nej nu är det dags att stänga ner datorn och krypa ner med boken istället.

Ha en bra måndagkväll!

söndag 6 december 2015

Baconlindade dadlar

Nu börjar en mysig helg lida mot sitt slut. Så mycket roligt jag har hunnit med - en hemmakväll i soffan, en festkväll med goda vänner, Idas första basketmatcher, soffhäng, lunchgäster, sovmorgon, kökspyssel och en massa annat. Så jag borde ju vara nöjd och redo för en ny arbetsvecka, men ska jag vara helt ärlig så skulle det ha varit skönt med ytterligare en dag ledigt. Som barnen, de har nämligen lov i morgon. Jag är en aning avis på dem.

Jag avslutar den här söndagkvällen med att ge er ett sötsalt drink- eller glögg-tilltugg som är så populärt i jultider. Ni har kanske redan provat det?


Baconlindade dadlar
1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor)
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. 
Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.

Det här är en perfekt blandning mellan söt dadel och salt bacon. Förbered genom att rulla bacon runt dadlarna och förvara i kylskåp till gästerna kommer. När gästerna har kommit sätter du in bacondadlarna i ugnen, eftersom de är godast varma ska man inte förbereda tillagningen.