tisdag 1 oktober 2019

Recept september 2019

Oktober börjar med en riktig höstdag - regnigt, blåsigt, grått o tråkigt. En riktig inne-dag, men vi ska alldeles strax åka i väg till sjukhuset för i dag är det dags för Ida att bli av med gipset.

Nu när oktober har gjort sin entré tänkte jag ta efter Victoria på Matplatsen, som börjar varje månad med ett inlägg om föregående månads alla recept. Eftersom vissa blogginlägg innehåller annat än recept tänkte jag att det kan vara bra att samla månadens alla recept på ett o samma ställe. Kanske har ni missat något, som ni nu upptäcker. Hoppas ni tycker om idén.

Så här kommer alla mina september-recept i den ordning som jag publicerade dem på bloggen. Mycket mat, lite bröd men inga godsaker.

Recept september 2019


Jag började månaden med ett av vår favoritlaxrecept Lax på spenatbädd med parmesan. Det är en perfekt kombination av godsaker, uteslut inget.


Vi bakade vårt favoritbröd Matrolimpa, som jag så klart har döpt efter bloggen.


Jag fyllde en köttfärslimpa med ost och paprika och vi fick en riktigt smarrig och lättfixad middag.


Jag bjöd en kompis på lite vardagslyx och vi åt pestolaxpasta, som är ett annat favoritlaxrecept.


Vi firade in en helg med en god och stark chili som hade puttrat hela dagen.


Jag bakade grahamsrutor i långpanna, som vi åt i augusti tillsammans med en god saffransdoftande fisksoppa med räkor.


Jag tog tag i sockersuget (igen) och bakade två sorters fröbröd - mina favoritbröd när det gäller lågkolhydratkost. Dels ett sprött fröknäcke och dels ett mjukt fröbröd.


Jag gjorde en stor varm macka eller varm smörgåstårta. Välj själv vad du vill kalla det. Jag fyllde den med en god köttfärs- och grönsaksröra.


Jag gjorde en god allt-i-ett-rätt med kyckling och rotsaker som tillagades tillsammans på en ugnsplåt och kryddades med chili, persilja och citron. Till det åt vi godaste parmesankrämen


Det blev fredag och vi gjorde en krämig tacotårta som fredagsmys.


Vi drack bubbel och åt lite smått o gott bland annat denna goda rätt som passar perfekt som förrätt. En massa godsaker på en o samma tallrik - Bresaola, ruccola, parmesan och tryffelkräm.


Jag stekte ihop vitkål och köttfärs som jag kryddade med soja och det blev en supergod middag som jag och Ida älskade.


Jag gjorde Kött i ugn som tillagas i en god sås i ungefär en timme så man har tid över att fixa tillbehör, duka eller ta det lugnt.


Jag fixade en liten mini-kräftskiva då vi åt en supersmarrig Kantarellpaj med Västerbottensost.


Jag hittade ett lågkolhydratrecept på Mikrobröd som jag var tvungen att prova och jag blev så himla nöjd så jag har hunnit göra det fler gånger.


15 recept hann jag med att ge er i september - 1 recept varannan dag. Det är jag riktigt nöjd med och hoppas att ni också är det. Ibland känns det som att jag aldrig hinner testa och dela med mig av recept. Men jag får nog slå bort den känslan nu 💕

måndag 30 september 2019

Bemötande

Jag hänger mycket på internet och handlar även mer o mer grejer via nätet så jag har sett många hemsidor genom åren. Alla inbjuder ju inte till att fortsätta hänga på deras sidor, vare sig det gäller att ta till sig information eller shoppa. 

Det är viktigt med bra hemsidor för att fånga mitt intresse. Det måste vara lätt att navigera o hitta. Dessutom vill jag att färger och layout harmoniserar och tilltalar mig. För att inte tala om säkerhet. Lämnar jag ut personuppgifter vill jag vara säker på att de hanteras på ett säkert och rätt sätt.


Ännu viktigare är det om jag är där som återkommande kund och vill ha tillgång till all information på ett o samma ställe och självklart vill jag att alla information är aktuell. Inga manuella veckouppdateringar på t.ex. lagersaldo, tack. Finns det något mer irriterande än när det står att en vara ska finnas i lager men den inte gör det?

Numera finns det många knep, hjälpmedel och företag som kan hjälpa för att bygga upp en bra kundportal. Så egentligen borde det bara finnas bra sidor och portaler 😉

söndag 29 september 2019

Effektivitet

Puuh vilken dag!

Jag har tillbringat många timmar i köket, men nu är kylen rensad och vi har flera maträtter förberedda. Sån härlig känsla att gå in i en ny vecka och ha koll på middagarna.


Dagens middag har stått och småputtrat i några timmar, en köttgryta med morötter, kålrötter och lök smaksatt med rödvin och timjan. Till den serverade jag ris, potatis (till Ida som inte gillar ris förutom i sushi) och en sallad.

Även en köttfärssås har stått och puttrat flera timmar för att bli riktigt smarrig. Dessutom har jag stekt kycklingfilé i bitar för att ha till en kommande kycklinggryta och jag har putsat en skinkstek och blandat ihop en röra som skinksteken ska koka i imorgon för att bli färdig pulled pork vid middagstid. 

Nu när jag räknar upp allt jag har gjort, så lät det inte så mycket. Det känns som att jag har fixat middagar för flera veckor framåt 😂

Men jag har dessutom fixat frukost o lunch, tvättat flera maskiner, städat 3 toaletter/badrum, fortsatt vinterstädningen av trädgården (inte mycket kvar nu) och storhandlat. 

Så jag har haft en väldigt effektiv dag och känner mig väldigt nöjd. 

Den här pionen som blommade så fint i somras - äntligen - ska klippas ner och sen hoppas vi på ytterligare några blommor nästa år.

Imorgon är sista da'n att nominera mig och upprepa fjolårets succé. Här kan ni läsa mer.

5 godaste Kladdkakor

Kladdkakor - Finns det något bättre?
Chokladig och god och den går ju att varierar hur mycket som helst, trots att det knappt behövs för den är ju god som den är 😍 Tänk att det finns de som inte tycker om choklad.

5 godaste Kladdkakor


Kladdkaka med cheesecakefyllning

Det bästa av två världar! En saftig kladdkaka med en god cheesecakefyllning.

Daimkladdkaka med daimgrädde

Så smarrigt med daim både i kakan och grädden. Funkar perfekt istället för tårta på kalaset eller blir succé på vilket efterrättsbord som helst.

Knäckig kladdkaka 

Jag älskar kladdkakor och jag älskar havrekakor. Här får jag både ock i en god kladdkaka med en  knäckig topp.

Äggfri kladdkaka

Självklart måste jag ta med den goda äggfria knäckiga kladdkakan som jag har gjort så ofta så att även Isak kan njuta av kladdkakor. Den här är riktigt god och ingen kan tro att den är gjord utan ägg.

Godaste lchf-kladdkakan utan gluten och socker

Nu när jag försöker undvika kolhydrater men absolut inte vill sluta äta godsaker så är det den här kladdkakan som blir absolut godast. Jag har provat några varianter 😀

lördag 28 september 2019

Behöver hjälp

Kommer ni ihåg fjolårets succé

Då ni först nominerade mig till en av Sveriges 10 bästa mat- och bakbloggar och sedan röstade fram mig till fjärde platsen💖

Jag är så glad och tacksam för fjolåret, men nu är det ett nytt år och en ny tävling. 
Ska vi försöka upprepa succén? 

Jag har inte riktigt orkat ta tag i detta och göra reklam för mig själv, men nu när slutdatumet närmar sig så blir jag lite sugen ändå. 
Vill ni hjälpa mig? Då är det snabba ryck som gäller. 
Ni måste nominera mig senast på måndag 30 september 🙏



Kopiera med er den här länken till min blogg: https://mat-ro.blogspot.com


Mikrobröd lchf

Men alltså hur gott var inte det här?! Och så himla lättfixat!

Vilken kanonfrukost jag fick denna lördag, tack var Åse på 56kilo.se. Jag har sagt det förut men säger det igen - Hon är bästa inspirationen när man vill äta lågkolhydratkost. Utan Åse hade jag inte lyckats lika bra och ätit lika gott.

Inte illa att få avnjuta nybakat bröd till frukost, fixat på några få minuter. Bästa starten på dagen!


Mikrobröd lchf

1 ägg
1,5 msk mandelmjöl
1,5 msk pofiber
1 krm salt
0,75 tsk bakpulver
drygt 1 msk fil, eller annan "vätska" t.ex färskost, keso, yoghurt, olivolja

Vispa ihop ingredienserna med en gaffel och häll i mikrosäker smord form.
Mikra i 2 minuter på full effekt.
Ta ut (Var försiktig för formen är jättevarm). 
Låt svalna, stjälp upp och dela brödet i 2 eller 3 skivor.
Gott att rosta!


Jag rostade mitt bröd innan jag åt det och jag tror det blir godast för det luktade lite omelett när jag tog ut formen ur mikron. Men det smakade "vanligt" bröd när jag väl åt det efter att jag hade rostat det.

Jag delade mitt bröd i 2 delar, men det hade nog blivit bättre med 3 skivor för brödet blev ganska högt med formen jag använde.

Lägg alla ingredienser i en liten skål.
Rör ihop med gaffel.
Häll smeten i en liten mikrosäker form.
Före mikron.
Efter 2 minuter i mikron.
Fluffigt och fint bröd, eller hur?
Rostat och smarrigt!
Mikrobröd med pålägg och frukosten är klar på några få minuter.

fredag 27 september 2019

Friday Finally

God morgon! Vilken underbar känsla att vakna upp till fredag och vetskapen att det snart är helg. I dag kör vi en traditionell taco-fredag innan hockeyn och sedan avslutas kvällen framför Idol. Jag tror jag ska baka en äppelkaka av våra fina äpplen som vi kan njuta av ikväll. Efterrätt på helgen är sedan länge 😀

Måste nog se till att äta upp alla goda äpplen rätt snart innan de fryser. Vill inte att ett endaste äpple ska gå till spillo. Isak som inte kan äta äpplen från affären pga allergi, kan äta våra egna äpplen utan minsta kli i munnen. Lycka! Men vad beror det på? Är det kanske besprutade äpplen som han är allergisk mot?