tisdag 23 februari 2016

Jordärtskockssoppa

Efter en rivstart på veckan känns det skönt att vi har en lugn hemmakväll i dag. En kväll där jag drömmer mig tillbaka till lördagens mysiga schlagerparty med några av mina närmaste vänner. Älskar att ordna fest och längtar redan till nästa gång.

I lördags efter hallonbellini och snittar var det dags att sätta sig till bords för att äta en förrättssoppa och jag bjöd på en Jordärtskockssoppa med lite mousserande vin i - så klart :)


Jordärtskockssoppa

1 liten gul lök
350 g jordärtskockor
3 potatisar
lite pressad citron
1,5 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
1,5 dl dl grädde
2 dl mousserande torrt vin
salt och svartpeppar

Skala jordärtskockorna och potatisarna och skär i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna.
Hacka lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. 
Tillsätt jordärtskockor och potatis.
Häll i vatten och buljongtärning och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter beroende på storlek.
Mixa med stavmixer, tillsätt grädde. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. 
Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter. 
Tillsätt ca 2 dl mousserande vin och servera genast.

Det kan vara svårt att mäta upp 2 dl mousserande vin för det bubblar ju rätt mycket, men det är inte så noga. Det går bra att hälla i en skvätt också, måtten är inte så noga. Jordärtskockor har en ganska speciell smak och jag tycker att soppan blir något godare och mildare om man även tillsätter lite potatis till den.

Jag tycker om att ha soppa till förrätt och i lördags serverade jag dessutom min goda vitlöksbrödspizza till soppan. Ett perfekt sopp-tillbehör!

måndag 22 februari 2016

Picklade morötter

I lördags ville jag ha lättfixade och fräscha drinktilltugg till välkomstdrinken. Eftersom vi skulle äta i stort sett hela kvällen ville jag inte ha för mastiga tilltugg och då föll valet på dessa picklade morötter som gjorde stor succé. Tips till helgen!


Picklade morötter

1 kg morötter

Lag

2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Skala och skär morötterna i stavar. 
Koka upp ättika, vatten och socker i en stor kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och lägg i morötterna. 
Låt stå och dra i ca 5-10 minuter beroende på stavarnas tjocklek.
Häll av lagen och förvara morötterna kallt. 
Serveras med dipp.

Jag lät morötterna ligga i lagen i 7 minuter. Provsmaka så har du koll när morötterna är klara. Låt de inte ligga för länge så att de blir för mjuka och inte för kort tid så att de inte har tagit smak av lagen.

Jag som tycker om syrliga/sura grejer tyckte så klart om detta också och jag var inte ensam i lördags om att gilla detta. Jag fick riktigt mycket beröm för dessa picklade morötter. Tänk om de hade vetat hur enkla de var att fixa :)

Jag köpte en vanlig "chips-dipp" som man blandar med gräddfil, som jag blandade ihop till morötterna strax innan gästerna kom. Enkelt och bekvämt, men nästa gång gör jag nog en egen dipp som blir snäppet godare. Egentligen var morötterna så goda så det behövdes igen dipp, fast det blir ju lite roligare/festligare med dipp.

söndag 21 februari 2016

Västerbottensstubbar

Nu börjar denna härliga helg lida mot sitt slut och en ny arbetsvecka ska ta sin början. Efter gårdagens schlagerparty och alla förberedelser inför den har jag i dag mest bara tagit det lugnt, plockat undan lite, diskat lite och druckit enormt många koppar te. Så himla gott! Ibland är det så enormt skönt med riktiga slappardagar och nu känner jag mig ovanligt redo för att börja jobba igen. En härlig känsla!

Till fredagens småplocksmiddag gjorde jag dessa ostsmaksstarka Västerbottensstubbar som försvann i ett nafs.


Västerbottensstubbar

mjukt tunnbröd
1-2 dl crème fraiche
1,5 dl Västerbottensost, riven 
1 tsk sambal olek 
100 g rökt skinka, strimlad 

Blanda ihop crème fraiche, ost, sambal och skinka.
Bred röran på mjukt tunnbrödsbitar, för mig räckte röran till 2 bitar bröd.
Rulla ihop och skär i 1-2 cm bitar.
Ställ med snittytan uppåt på en plåt.  
Gratinera i 200 grader ca 6-8 minuter. 

Ett gott drinktilltugg eller tillbehör på ett buffébord. Tycker man inte om den starka Västerbottensosten kan man använda sig av en mildare ost. Röran kan man förbereda i god tid för att sen bre ut röran på brödet, rulla ihop, skära och gratinera precis innan det är dags att äta dem.

Schlagerparty

På gårdagens schlagerparty gick dukning i rosa och glitter - så klart! Jag hade så himla kul när jag planerade, shoppade, dukade och pyntade. Vi hade t.o.m varsin glitter-boa för maximal mello-känsla :)

Bordsplaceringen gick ut på att passa ihop rätt artist med rätt låt. Jag testade det på mina barn innan festen och de klarade det klockrent, gästerna däremot hade lite problem. Klarar ni det?

Vilken artist har sjungit vilken låt?
Låtarna
Om igen, Mitt i ett äventyr, Jag vill om du vågar, The girl, Genom eld o vatten, För att du finns
Artisterna
Sarek, Lena Ph, Carola, Sonja Aldén, Pernilla Wahlgren, Charlotte Perrelli


Det var Schlager Prosecco som stod i centrum i går och jag ville visa mina gäster (och er) att Prosecco kan användas till mer än bara att dricka som den är. Så i min schlagermeny hittar man Prosecco i fördrinken blandad med hallon, i förrättssoppan som en extra krydda, i den fräscha efterrätten och självklart i glasen att dricka som den är.

Schlagerparty


Välkomstdrink o snittar

Hallonbellini (hallon o Prosecco)
crostini, brie o pesto
tomat-, mozzarella- o basilika-spett

Förrätt

Jordärtskockssoppa med Prosecco
I glasen: Prosecco

Huvudrätt

Ugnsrostade rotsaker (sötpotatis, kålrot, morötter och gulbetor)
I glasen: Rödvin eller Prosecco

Efterrätt

BelliniFloat (persika, hallonsorbet och Prosecco)

Efterrätt nr 2

Minichokladcupcakes med hallonmousse
Kaffe o te

Det enda som avslöjar att det var ett schlagerparty här igår är de tomma flaskorna och disken. Precis som det ska vara efter en bra fest. Tack brudar för en trevlig kväll. Det gör vi snart om!


Tillägg: Jag har skrivit det tidigare men gör det igen eftersom jag har fått frågor om hur man får tag i detta goda vin. Det är en beställningsvara på Systembolaget, men det tar bara ca 4 dagar att få vinet till ditt Systembolag. Bra service! Här hittar du vinet: http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/schlager-prosecco-7711101

lördag 20 februari 2016

Prosecco - inte bara att dricka

Ikväll är det dags för tredje deltävlingen i årets Melodifestival och nu är det dags för schlagerparty hemma hos oss. Så snart är det dags att börja pynta, duka och förbereda inför kvällen.

Jag älskar schlager och jag älskar fest!

Självklart är det bubblor som står i fokus en kväll som denna och vad passar bättre än Schlager Prosecco på ett schlagerparty. Och någonting så gott som prosecco behöver man inte bara använda till fördrinken.

Har ni tänkt på vilken användbar dryck det är? Den är god att dricka som den är men den passar även perfekt att blanda drinkar av. Dessutom kan man använda den som krydda i maten och även till festligare efterrätter. Så ikväll ska vi inte bara dricka Prosecco utan jag ska använda den i både förrätten och efterrätten - förutom i glasen.

Beställningsvara artnr 77111

SchlagerProsecco-Menyn, som jag inte vill avslöja än eftersom några gäster kanske är in och tjuvläser, kommer imorgon så fort jag har vaknat och orkat gå igenom korten från ikväll.

Kom ihåg att följa mig och mitt schlagerparty under dagen och kvällen på Instagram, 
där hittar ni mig som @matro_sara.

torsdag 18 februari 2016

Korvstroganoff

Korvstroganoff är en god och enkel vardagsrätt och ett perfekt alternativ till korv o makaroner (som jag börjar bli en aning less efter tre barn). Dessutom kan man variera den på så många sätt t.ex. med ajvar relish, röd currypasta eller krossade tomater. Men godast är nog den "vanliga" som jag gör på den här sättet. Hur gör du din?


Korvstroganoff

falukorv
lök
tomatpuré
grädde
ev. vatten
salt
peppar

Skär korv och lök i mindre bitar och stek.
Blanda i tomatpuré och grädde. Späd ev såsen med lite vatten.
Krydda med salt och peppar. Smaka av.
Servera till ris.

På såna här vardagsrätter som jag bara gör på känn är det svårt att ange några mått, tyvärr. Jag vill ha ganska mycket sås, så jag brukar tillsätta lite vatten på slutet för att få mer och lite tunnare sås.

onsdag 17 februari 2016

Lemon lady

Jag har hört så mycket om White lady och många verkar ha den som en favoritdrink. Eftersom den inte innehöll några konstiga ingredienser och jag hade allt hemma var jag ju tvungen att prova (men jag skippade äggvitan).

Men White lady var ingenting för mig, den var alldeles för spritstark trots att jag minskade ner på både cointreau och gin. Det kanske jag hade kunnat räkna ut men jag ville i alla fall prova. Istället för att hälla bort det jag hade blandat ihop så fyllde jag på med mer citron och fyllde även på med lite russian, men bara lite för jag ville inte ha för mycket kolsyra.

Så istället för en White lady blev det en Lemon lady!


Lemon lady
2 cl Gin
2 cl Cointreu
6 cl pressad citron
2 isbitar
ca 4 cl russian

Blanda allt utom russian i en shaker.
Häll upp i ett glas, fyll upp med russian.

En riktigt syrlig drink som nog passar perfekt att svalka sig med en varm sommardag. Jag som tycker om syrliga/sura drinkar tyckte verkligen om det här, men jag kan tänka mig att många tycker att den är för sur.

Det är mitt påhitt att kalla den för Lemon lady eftersom det är så mycket citron i den. Jag hoppas det inte finns nån annan drink som redan har det namnet så att ni som googlar "lemon lady" blir besvikna på min drink.

tisdag 16 februari 2016

Citronsås till fisk

Oj vad tiden går fort när man har roligt! Jag sitter och spånar o letar drinktilltugg till lördagens schlagerparty. Det finns så mycket gott. Vad ska jag välja? Det ska vara fräscht, gott, enkelt och passa perfekt till välkomstdrinken :) Hur roligt det än är så är det nog bäst jag sliter mig från festplaneringen nu för det är hög tid att göra kväll för att orka upp utan problem i morgon.

Den här såsen gjorde jag ofta tidigare (innan bloggens tid) och ursprungsreceptet kommer från Annas kokbok, men jag har förenklat den något.


Citronsås
1 citron
vatten
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
salt
vitpeppar

Strimla det yttersta gula skalet av citronen.
Koka skalremsorna i lite vatten i ett par minuter (för att göra skalet mindre beskt).
Häll bort vattnet.
Tillsätt crème fraîche och grädde i kastrullen med skalremsorna (men inte vattnet).
Krydda med lite salt o peppar och pressa i lite citron.
Koka i några minuter utan lock.

En god fräsch sås som passar perfekt till fisk. Syrligheten bestämmer du själv beroende på hur mycket citron du pressar ner i såsen. Jag vill ha mycket citronsmak. Vad vill du?

måndag 15 februari 2016

Morotsröra

Efter en lång dag på språng har jag äntligen landat hemma. Så nu blir det lite te och lite datorjobb innan det är dags att säga God natt. Först ska jag börja med att ge er ett recept för jag ligger lite efter med det och har många recept på lager.

Denna goda med lite annorlunda morotsröra serverade jag till ingefära-steken, ni kommer väl ihåg steken med min favoritsmaker.


Morotsröra
4 morötter
1 dl matyoghurt
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Flingalt och nymalen svartpeppar

Skala och koka morötterna mjuka. 
Mixa dem tillsammans med yoghurt, riven ingefära och riven vitlök till en slät röra. 
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Den här röran passar perfekt till kött och framför allt till ingefära-steken. I förkylningstider är den en höjdare eftersom den innehåller både ingefära och vitlök som sägs lindra förkylningar.

söndag 14 februari 2016

Schlager Prosecco

Redan söndagkväll! Vart försvann den här da'n och helgen? Jag hade behövt några timmar till för att hinna allt jag hade velat. På lördag ska jag ha SchlagerParty och jag hade velat hinna förbereda lite till i helgen, men nu får jag göra det i veckan istället. Men jag har i alla fall hunnit hämta ut min vinbeställning med dessa snygga flaskor.


På en schlagerfest måste man ha bubbel och vad passar bättre än Schlager Prosecco. Det kommer i alla fall vara en given mittpunkt på mitt SchlagerParty för jag älskar schlager och jag älskar Prosecco.  Menyn är nästan klar och vi kommer ha Prosecco både i glasen och tallrikarna :)

Den är en beställningsvara på Systembolaget, men beställer du imorgon så har du vinet hos dig innan helgen. Bra service! Här hittar du vinet: http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/schlager-prosecco-7711101

En rolig detalj på flaskorna är att det ser ut som en mikrofon med en on/off-knapp.


Vad tänker ni på när ni tänker på schlager? Jag tänker på bubbel, glitter, ballonger och rosa, så allt det kommer finnas hemma hos oss på lördag. Mer bilder kommer under veckan både här och på Instagram där jag heter matro_sara.

lördag 13 februari 2016

Tekakor till Alla hjärtans dag

Jag hade ju tänkt ha en innedag eftersom snön vräkte ner i morse, men helt plötsligt slutade det snöa och då hann jag faktiskt ut på en liten promenad i det härliga vädret. Ljust, nollgradigt och vindstilla - inte ofta vädret är så perfekt :)

Men jag har även hunnit baka en del i dag, precis som planerat. Jag började med dessa tekakor så att vi har god och fin frukost i morgon på Alla hjärtans dag.


Tekakor till Alla hjärtans dag
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. 
Smula jästen i en bunke och häll mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. 
Arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar.
Lägg på bakpappersklädda plåtar. 
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Det här är mitt favoritrecept på tekakor! De blir så goda med linfrön och så luftiga tack vare bakpulver. Dessutom är det så kul att kunna göra figurer :) När jag bakar ut tekakorna så här med pepparkaksformar så använder jag lite mer mjöl än vad jag annars gör. Men trots det så blir inte tekakorna torra. Perfekt recept alltså!

Festlig räkmacka

God morgon!
Snön vräker ner utomhus men här inne har jag det varmt o skönt i soffan med morgonens andra kopp te. Jag tror det blir en inne-dag i dag med städning, bakning och planering inför kommande festligheter. Låter som en perfekt lördag i mina öron. Vad har ni för planer?

Gårdagens fredagsmiddag blev en lyxigare variant av varma mackor, för visst känns det alltid lite lyxigare med räkor :)


Festlig räkmacka
1 kg räkor med skal
6-8 stora skivor rostbröd
ca 150 g mjukost med räkor
0,5 dl crème fraiche
0,5 röd chili, finhackad
4+2 dl riven ost
Garnering
citronklyftor
dill

Skala alla räkorna och hacka hälften (5 hg). 
Blanda mjukost, crème fraiche och chili med 4 dl av den rivna osten och de hackade räkorna.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakpapper.  
Fördela räkblandningen på bröden, strö över resten av osten. 
Gratinera mitt i ugnen 225-250 grader i 5–10 min.  
Lägg på resten av räkorna och garnera.

Det här var en typisk fredagsmiddag helt i min smak. Tyvärr hade jag glömt köpa dill, det hade varit fint med lite grönt på toppen :) Men smaken var god och det är ju det viktigaste. Beroende på vilken ost du väljer kan du variera styrkan på mackorna rätt mycket. Välj din favoritost!


Receptet såg jag först i en veckotidning och sen hos Matplatsen, men jag har gjort vissa justeringar.

fredag 12 februari 2016

Fredagsmyskväll

Det är inte mycket som slår en fredagsmyskväll hemma med familjen! 
Ja, det skulle vara fredagsmyskväll utan syskonbråk :)


Vi började med en fredagsdrink och lite tilltugg för att orka laga mat. Jag drack en French 75, Leif en öl och barnen fick fest-läsk. Till det åt vi rågkrustader med räkröra och tacochips o salsa.



Sen var det dags för festligare varma mackor, antingen med räkröra eller med kycklingröra. En typisk fredagsmiddag hos oss. Lätt att göra, lite lyxigare ingredienser och jättegott.



Och som festlig avslutning på middagen blev det Bellini Float. Läskande och gott, en fräsch avslutning på en middag.

torsdag 11 februari 2016

Tips till Alla hjärtans dag

Tänkte tipsa om lite enkla saker för att göra Alla hjärtans dag lite finare och godare!

Min favorit-chokladmuffins med hallonmousse är en perfekt kombination av söt chokladmuffins 
och lite syrlig krämig hallonmousse.


Sen kan man göra tvärtom, man sätter hallonmoussen i ett glas och dekorerar med 
chokladmuffins-hjärtan.


Lite enklare är det att göra en långpannekaka och stansa ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått. Kärleksmums passar väl perfekt att göra hjärtan av till Alla hjärtans dag.


Enkel och uppskattad förrätt/mellanmål/frukost till barn är att trycka ut hjärtan av vanliga mackor.


Potatistimabler i form av hjärtan är ett gott och uppskattat sätt att servera potatis på. Blir jättegott till en god köttbit och lite sås.


Servera en paj i en hjärtform och dekorera med några extra hjärtan på toppen gjorda av pajdeg. 
Här har jag gjort en god salamipaj.


Jag älskar Alla hjärtans dag för det är ett sånt enkelt tema att fixa maten och fikat efter. 
Nu ska jag fundera och planera vad vi ska äta för hjärtformad mat i år.

Ha en bra torsdagkväll - imorgon är det fredag. 
I love it!

Ingefära-stek med balsamvinäger

Tänk nu är det snart fredag och helg igen. Den här veckan har gått fortare än vanligt och det beror nog på att jag var hemma med en krasslig Ida i början av veckan. Vad har ni för planer för helgen? Berätta gärna! Jag ska, som oftast, vila, äta gott, pyssla i köket och umgås med nära och kära. Och på söndag är det Alla hjärtans dag. Glöm inte det! Viktigt att ta varje chans till att fira :)

I helgen åt vi en stek med mina favoritsmaker - ingefära och balsamvinäger. Så skönt att ha en stek i ugnen som sköter sig själv. Det gäller bara att ta upp köttbiten från frysen i tid för det tar ju ett tag för en fryst stek på ca 1 kg att tina.


Ingefära-stek med balsamvinäger
Ca 1 kg stek, t.ex. fransyska eller ytterlår
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
ev. 0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn.
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.

Inte så konstigt att jag älskar den här steken för den innehåller många av mina favoritsmaker. Ingefära och balsamvinäger kan inte bli fel, eller hur? Övriga familjen tyckte också om den och åt tills nästan hela köttbiten var slut.

onsdag 10 februari 2016

Matkassar

I dag var en sån där dag då jag kom hem trött o hungrig och ingen middag var planerad eller förberedd och allt kändes jobbigt o tråkigt. Så jag gjorde barnen glada och åkte till närmaste pizzeria som fick fixa vår middag istället. Jag tycker inte om det, men ibland måste man....

Jag tror det är dags att beställa en färdig matkasse, 
både för att få igång inspirationen och för att spara tid. 

Jag har provat matkassar några gånger och tycker det är ett bra hjälpmedel i vardagen när inspirationen tryter. Efter ett tag får inspirationen sig ett uppsving igen. Tid är en bristvara för mig just nu, och om jag varken behöver planera matsedel, skriva handlingslista eller handla får jag lite extra tid. Istället får någon annan planera våra middagar för att sedan leverera varorna hem till vår dörr. Perfekt för oss just nu!


Men hur ska man kunna välja rätt i denna djungel? 

Färdiga matkassar har blivit så populärt och det kommer nya märken och varianter hela tiden. Det finns företag som är specialiserade på matkassar, men även vanliga mataffärer har börjat med matkassar. Sen har varje företag massa olika varianter - glutenfria, laktosfria, barnvänliga, lätta, lite svårare, lchf och en massa andra varianter.

matkasse.se kan man se och jämföra alla olika matkassar och sen kan man direkt därifrån beställa den matkasse som passar just mig. Man börjar med att filtrera fram de matkassar som finns där just jag bor, för alla företag finns ju inte i överallt. Sen kan man jämföra påsar, innehåll och priser. Ett perfekt hjälpmedel i matkasse-djungeln.


Nu ska jag in och jämföra matkassar för att sen beställa en. Spännande!

tisdag 9 februari 2016

Ostfylld köttfärslimpa med gräddsås

Hur många semlor har ni ätit i dag?
Jag har faktiskt bara ätit en, ovanligt lite för att vara jag för nog brukar jag hinna med åtminstone två stycken när det är fettisdag. Men det finns ju fler dagar att äta semlor på...

Dagens middag blev en ostfylld köttfärslimpa som jag har varit sugen på ett tag. Nu äntligen var det dags och det var så gott som jag hade förväntat mig.


Ostfylld köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1,2 dl ströbröd
2,5 msk potatismjöl
1,2 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
svartpeppar
Fyllning
100 gram smaksatt färskost, jag använde med chilismak
3 dl riven ost

Rör ihop ströbröd, potatismjöl, mjölk, fond och kryddor.
Blanda ner köttfärsen.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Rör ihop ostarna.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form.
Gör en urgröpning i mitten och placera fyllningen där.
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme.

Det här är min favorit-köttfärslimpa den blir så saftig och god. Den smälta osten är en god extra krydda till köttfärsen. Ida däremot tyckte köttfärslimpan var god men ville inte ha osten. Det blir mycket mat eftersom jag använde ett helt kilo köttfärs men det går ju självklart bra att halvera receptet om man inte vill ha så stor köttfärslimpa. Jag har nu flera matlådor, perfekt!

Servera till potatis, broccoli/blomkål och en gräddsås så har du en kanonmiddag.


Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

Det här är en enkel och god grundsås till köttfärsrätter såsom köttfärslimpa eller köttbullar. Vill man ha lite sötma i såsen blir det jättegott att tillsätta lite gelé.

Ostfylld köttfärslimpa redo för ugn
Dags att äta!

Långkokta möra kotletter

Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp. Oftast grillar vi kotletter men jag var inte så sugen på det nu mitt i vintern så istället kokade jag dem riktigt länge så att de blev jätte-möra och goda. Utseende-mässigt var de ingen höjdare men smaken är ju desto viktigare och den var kanon!


Långsökta möra kotletter
4 fläskkotletter
salt, peppar
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
vatten
sås
1 dl buljong från kotlett-koket
3 dl grädde
kalvfond
soja

Salta och peppra och stek kotletterna på båda sidor i smör. Lägg i en gryta med lock.
Klyfta lök och dela morötterna i några delar och lägg i grytan. 
Tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. 
Häll över vatten så det täcker kotletterna och lägg på ett lock, låt sjuda i ca 2-2,5 timmar.
Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull.
Vispa ihop med grädde, smaka av med lite kalvfond och soja och låt sjuda 5 min. 
Ta upp kotletterna, lök och morötter, lägg på ett serveringsfat och servera med såsen och t.ex potatis.

Mörare fläskkotletter har jag nog aldrig ätit. Hade jag kokat dem lite längre hade det blivit pulled pork istället. Så håll koll så att ni inte kokar köttet för länge så att allt kött ramlar av från benen. Jag åt den goda krämiga kålrotsgratängen till kotletterna. Perfekt kombination!

Hade vi kommit på tidigare att vi skulle äta möra kotletter till middag så hade jag använt min crock-pot istället men nu blev tiden för knapp. Men det blev gott i alla fall.

*************

Ida har fortfarande en hemsk hosta så vi stannar hemma ännu en dag men jag hoppas det är sista sjukdagen på ett tag för nu är vi ordentligt less alla baciller. Jag tror vi ska prova gå ut en sväng i dag och se om hostan klarar det eller om den blir värre, som den blev i början av hennes förkylning. Men nu när det är nollgradigt ute är det inte så mycket kalluft man andas in.

måndag 8 februari 2016

Krämig kålrotsgratäng

Om man vill dra ner på kolhydrater är kålrot ett bättre alternativ än potatis, och kålrot passar perfekt att göra gratäng av. Kålrot är lite hårdare än potatis och behöver mer tid för att bli mjuk, men det är det värt. Kålrot smakar mer än potatis och därför blir gratängen riktigt smakrik och god. Ni måste prova!


Krämig kålrotsgratäng
400-600 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader 30 minuter.

Alltså det här var över förväntan. Så himla gott! Den smakrika kålroten passar perfekt till gratäng så det här kommer jag göra många fler gånger. Men gör riktigt tunna skivor för kålroten är ganska hård och behöver så lång tid i ugnen om skivorna blir för tjocka.

Kålrot, grädde mm har kokat i några minuter och är nu på väg in i ugnen.

söndag 7 februari 2016

Matsedel v.6 februari 2016

När jag skulle skriva rubriken, dvs februari, var jag lite sugen på att skriva vabruari i stället, för nu är vabruari här på allvar. Ida är jätteförkyld och har sovit uruselt i natt och det innebär att även jag har fått minimalt med sömn. Tur att det är söndag och vi kan vara hemma o vila hela dagen. Sen håller vi tummarna för att det inte bli så många vab-dagar till veckan.

Med en färdigplanerad veckomatsedel går middagarna fort och jag kan istället fokusera på min lilla sjukling.


Matsedel v.6 februari 2016
Köttfri måndag
Goda smaker samlade i en paj.

Tisdag
Barnens favoritsmak i ny variant.

Onsdag
Fisk och mos tycker både vuxna och barn om.

Torsdag
Jag älskar spenat....och kyckling o pasta.

Mysfredag
Lite roligare variant av varma mackor.

Veckans godsak
Efter alla semlor är det gott med vanlig kanelbulle i ovanlig form.

lördag 6 februari 2016

Semmeltårta

Så här lång frånvaro brukar jag inte ha från bloggen. Men i går blev det ett spontant fredagsmys med Astma- och Allergiförenings-gänget efter middan och när jag sen kom hem orkade jag inte öppna datorn, utan valde att slappa framför tv:n. I dag har jag bakat semlor och varit på snöborgsinvigning inne i stan. Men nu, innan jag bänkar mig framför tv för att se dagens hockeymatch, hinner jag ge er ett recept och det är inte vilket recept som helst, utan en riktig godsak :)

Nu är det inte länge kvar till fettisdag - den stora semmeldagen. Men vi tjuvstartade redan i dag med att baka en semmeltårta till oss som gillar och tål mandelmassa och vaniljsemlor till de andra.


Semmeltårta
50 g smör
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
4-5 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. 
Tillsätt degspad, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut till en rund bulle, ca 22 cm i diameter. 
Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i en rund springform, smord eller med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda längst ner i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av locket och gröp ur en del av inkråmet.
Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålet på bullen.
Vispa grädde. Spritsa eller bred ut den över mandelmassan.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät o Njut!

Det är så enkelt och bekvämt att göra en semmeltårta istället för flera små semlor. Sen kan var och en själv bestämma hur stor bit man vill ha (och samvetet tillåter).

Jag använde en springform till degen.
Gröp ur bullen/tårtan.
Fyll med den goda mandelmassefyllningen.