tisdag 18 december 2018

Lucka 18: 3 sorters gravad lax

Gravad lax av alla de slag är favoriten på julbordet - och året runt. Hårdbrödmacka eller Finn crisp med gravad lax är såå gott, skulle nästan kunna leva på det. 

I dag bjuder jag på tre olika recept på gravad lax - en vanlig, vår favorit som är grönpeppargravad och den fräscha citrusgravade. Har ni något kanonrecept på gravad lax så tar jag gärna emot det för jag provar gärna något nytt, framför allt om det är gott.


Gravad lax

ca 1 kg mittbit av lax med skinn
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
Blanda salt, socker och vitpeppar. 
Gnid in blandningen i laxens köttsidor.
Skär dill grovt och strö den över laxen. 
Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
Lägg i en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. 
Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor.


Grönpeppargravad lax

ca 1 kg mittbit av lax med skinn
3 msk salt
4 msk strösocker
1 msk sellerisalt
1 tsk kajennpeppar
1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad, krossad grönpeppar
1 tsk torkad, smulad basilika
ca ½ dl finhackad röd lök

Skär laxen i två benfria filéer. Skinnet ska sitta kvar.
Blanda alla övriga ingredienser och fördela det över laxbitarna.
Lägg ihop bitarna. Stoppa allt i en plastpåse.
Lägg på fat och ställ in i kylen i ca 2 dygn, är det tunna filéer låter du dem stå kortare tid. Vänd på laxen ibland.


Citrusgravad lax

ca 1 kg mittbit av lax med skinn
4 msk salt
4 msk socker
2 tsk grovkrossad vitpeppar
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron eller 1 lime

Dela laxen i halvor och skär bort ryggbenet. Ta bort alla ben.
Blanda salt, socker, peppar och citrus-skal.
Lägg laxen med skinnet nedåt i en form. Strö saltblandningen över laxen. Pressa över citron- eller limesaften.
Lägg ihop laxbitarna med köttsida mot köttsida. Täck med plast.
Låt laxen ligga i kylen i 1–2 dygn beroende på hur tjocka filéerna är.
Vänd laxen några gånger under gravningen. Häll bort saltlaken och förvara laxen i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar