Söta limpor till allt det salta på julbordet är ett måste för mig, framför allt på juldagsmorgonens frukost. Bakom lucka nummer fyra hittade ni min söta jullimpa och här kommer ett annat alternativ - glögglimpor. De här limporna bakade jag för första gången i fjol, men de var så goda så det kommer bli en stående tradition.
Glögglimpa
50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt
Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Knåda degen, antingen för hand eller maskin, tills du har en smidig deg.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.

Kommer prova. Låter och ser så gott ut <3
SvaraRaderaSpelar det någon roll vilken glögg man använder?
Det står blanda ner övriga ingredienser. Ska det blandas/knådas för hand eller i bakmaskin? Hur länge ska degen knådas?
Vilket slarvigt skrivet recept. Jag ska komplettera lite :) Jag använder röd glögg och har testat både vinglögg och alkoholfri. Alltid med lika bra resultat.
RaderaTack snälla för att du förtydliga i receptet :) nu är helgens bak räddat.
RaderaVill bara säga att jag uppskattar dina recept och inspirationen du ger.