fredag 4 oktober 2019

Kanelbullefredag

Fredagen är här och inte vilken fredag som helst utan Kanelbullens dag. 
Kan det bli bättre? Två favoritdagar på en o samma dag 💕

Dessa härliga krya-på-dig-blommor fick Ida för ett tag sedan. Visst är de fina?
Måste kanske köpa en fredagsbukett idag att lysa upp hemmet med.

Vad tycker ni är det bästa med helger? För mig är det inte att jag slipper jobbet utan det är att jag slipper ställa klockan på morgonen. De absolut bästa helgerna är när vi inte har en endaste tid att passa. Och det här är en sån helg....tror jag.

Det verkar som att det bara blir jag och Ida hemma i helgen. Oj, vad vi ska mysa...och köra rehabträning. Hon ska träna upp fotled, knä och ben och jag ska stärka rygg, nacke och axlar. Jag tror även att vi ska försöka hitta några skor som passar Idas fot som är så svullen så att inga av hennes nuvarande skor passar. Det börjar bli lite kallt att vara utan skor, så jag skulle vilja hitta några billiga tillfälliga skor åt henne.

torsdag 3 oktober 2019

Kokosbollstårta

Efter en berg-och-dalbane-vecka, med både roliga o tråkiga saker, så känns det skönt att det snart är helg och vi får landa lite. Den här helgen blir lugn men nästa helg är det dags för kalas igen för då är det dags för Isak att fylla 18 år och då kommer vi definitivt inte bjuda på den här tårtan.

Eftersom han är ägg-allergisk blir det förmodligen ett helt äggfritt kalas. Jag vill ju att han ska kunna äta allt på sitt egna kalas. Men när Olivia fyllde år bjöd vi på denna kokosbollstårta som är helt glutenfri och riktigt smarrig.

När det är dags för kalas brukar det alltid bli proppfullt i våra kylskåp, så då är den här tårtan perfekt eftersom den garneras precis innan servering och därför kan den stå framme till dess.


Kokosbolltårta

5 äggvitor 
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 

Till formen
ca 1 dl kokos

Garnering och servering
vispgrädde
riven choklad
bär

Vispa äggvitorna, tillsätt försiktigt socker, vaniljsocker och bakpulver efter ca 1 minut.
Vispas i ca 6 minuter till, gärna längre. 
Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm diameter. Bröa med kokos. 
Häll äggsmeten i formen.
Sätt in i 250 graders varm ugn. Slå av värmen.
Låt stå minst 5 timmar, det går bra att låta den stå över natten.
Garnera med vispgrädde och riven choklad, servera till bär och ev. mer grädde.


Jag gjorde tårtbotten kvällen innan sedan fick den stå väl skyddad i ugnen tills det var dags att börja laga lite mat och jag behövde ugnen några timmar innan gästerna kom. Många tårtor blir bättre om man fyller och garnerar dem dagen innan eller åtminstone några timmar före den ska ätas och efter det behöver den ju stå i kylskåp och ta upp en massa plats. Men den här tårtan som är som en kokosboll, mumsmums eller vad du kallar det blir minst lika bra om man garnerar den precis innan servering. Perfekt för stora kalas alltså!

onsdag 2 oktober 2019

Dagen var här

Igår var den här, dagen vi väntat på sedan 6 augusti.

Det var äntligen dags för Ida att ta bort gipset och träffa ortoped och fysioterapeut. Men allt är definitivt inte över än, vi har en lång väg kvar 💕 Nu ska fotled ock knä tränas upp tillsammans med motoriken. Har ni nånsin tänkt på hur mycket som måste fungera för att man ska kunna gå? Så den som tror att vi kan lämna igen rullstolen redan nu, tror fel.

Trots att det känns lite deppigt och hopplöst just nu så vet jag att Ida kommer fixa det här galant 💪 Hennes målmedvetenhet, tjurighet och längtan tillbaka till dansen kommer göra att hon tränar, tränar och tränar för att kunna gå så snart som möjligt 💖

Vi hoppas att hon snart ska kunna dansa så här bra igen och ha så här roligt 🙏

Film från vårens dansuppvisning i Street, Ida är trea från vänster i ledet närmast kameran.

tisdag 1 oktober 2019

Recept september 2019

Oktober börjar med en riktig höstdag - regnigt, blåsigt, grått o tråkigt. En riktig inne-dag, men vi ska alldeles strax åka i väg till sjukhuset för i dag är det dags för Ida att bli av med gipset.

Nu när oktober har gjort sin entré tänkte jag ta efter Victoria på Matplatsen, som börjar varje månad med ett inlägg om föregående månads alla recept. Eftersom vissa blogginlägg innehåller annat än recept tänkte jag att det kan vara bra att samla månadens alla recept på ett o samma ställe. Kanske har ni missat något, som ni nu upptäcker. Hoppas ni tycker om idén.

Så här kommer alla mina september-recept i den ordning som jag publicerade dem på bloggen. Mycket mat, lite bröd men inga godsaker.

Recept september 2019


Jag började månaden med ett av vår favoritlaxrecept Lax på spenatbädd med parmesan. Det är en perfekt kombination av godsaker, uteslut inget.


Vi bakade vårt favoritbröd Matrolimpa, som jag så klart har döpt efter bloggen.


Jag fyllde en köttfärslimpa med ost och paprika och vi fick en riktigt smarrig och lättfixad middag.


Jag bjöd en kompis på lite vardagslyx och vi åt pestolaxpasta, som är ett annat favoritlaxrecept.


Vi firade in en helg med en god och stark chili som hade puttrat hela dagen.


Jag bakade grahamsrutor i långpanna, som vi åt i augusti tillsammans med en god saffransdoftande fisksoppa med räkor.


Jag tog tag i sockersuget (igen) och bakade två sorters fröbröd - mina favoritbröd när det gäller lågkolhydratkost. Dels ett sprött fröknäcke och dels ett mjukt fröbröd.


Jag gjorde en stor varm macka eller varm smörgåstårta. Välj själv vad du vill kalla det. Jag fyllde den med en god köttfärs- och grönsaksröra.


Jag gjorde en god allt-i-ett-rätt med kyckling och rotsaker som tillagades tillsammans på en ugnsplåt och kryddades med chili, persilja och citron. Till det åt vi godaste parmesankrämen


Det blev fredag och vi gjorde en krämig tacotårta som fredagsmys.


Vi drack bubbel och åt lite smått o gott bland annat denna goda rätt som passar perfekt som förrätt. En massa godsaker på en o samma tallrik - Bresaola, ruccola, parmesan och tryffelkräm.


Jag stekte ihop vitkål och köttfärs som jag kryddade med soja och det blev en supergod middag som jag och Ida älskade.


Jag gjorde Kött i ugn som tillagas i en god sås i ungefär en timme så man har tid över att fixa tillbehör, duka eller ta det lugnt.


Jag fixade en liten mini-kräftskiva då vi åt en supersmarrig Kantarellpaj med Västerbottensost.


Jag hittade ett lågkolhydratrecept på Mikrobröd som jag var tvungen att prova och jag blev så himla nöjd så jag har hunnit göra det fler gånger.


15 recept hann jag med att ge er i september - 1 recept varannan dag. Det är jag riktigt nöjd med och hoppas att ni också är det. Ibland känns det som att jag aldrig hinner testa och dela med mig av recept. Men jag får nog slå bort den känslan nu 💕

måndag 30 september 2019

Bemötande

Jag hänger mycket på internet och handlar även mer o mer grejer via nätet så jag har sett många hemsidor genom åren. Alla inbjuder ju inte till att fortsätta hänga på deras sidor, vare sig det gäller att ta till sig information eller shoppa. 

Det är viktigt med bra hemsidor för att fånga mitt intresse. Det måste vara lätt att navigera o hitta. Dessutom vill jag att färger och layout harmoniserar och tilltalar mig. För att inte tala om säkerhet. Lämnar jag ut personuppgifter vill jag vara säker på att de hanteras på ett säkert och rätt sätt.


Ännu viktigare är det om jag är där som återkommande kund och vill ha tillgång till all information på ett o samma ställe och självklart vill jag att alla information är aktuell. Inga manuella veckouppdateringar på t.ex. lagersaldo, tack. Finns det något mer irriterande än när det står att en vara ska finnas i lager men den inte gör det?

Numera finns det många knep, hjälpmedel och företag som kan hjälpa för att bygga upp en bra kundportal. Så egentligen borde det bara finnas bra sidor och portaler 😉

söndag 29 september 2019

Effektivitet

Puuh vilken dag!

Jag har tillbringat många timmar i köket, men nu är kylen rensad och vi har flera maträtter förberedda. Sån härlig känsla att gå in i en ny vecka och ha koll på middagarna.


Dagens middag har stått och småputtrat i några timmar, en köttgryta med morötter, kålrötter och lök smaksatt med rödvin och timjan. Till den serverade jag ris, potatis (till Ida som inte gillar ris förutom i sushi) och en sallad.

Även en köttfärssås har stått och puttrat flera timmar för att bli riktigt smarrig. Dessutom har jag stekt kycklingfilé i bitar för att ha till en kommande kycklinggryta och jag har putsat en skinkstek och blandat ihop en röra som skinksteken ska koka i imorgon för att bli färdig pulled pork vid middagstid. 

Nu när jag räknar upp allt jag har gjort, så lät det inte så mycket. Det känns som att jag har fixat middagar för flera veckor framåt 😂

Men jag har dessutom fixat frukost o lunch, tvättat flera maskiner, städat 3 toaletter/badrum, fortsatt vinterstädningen av trädgården (inte mycket kvar nu) och storhandlat. 

Så jag har haft en väldigt effektiv dag och känner mig väldigt nöjd. 

Den här pionen som blommade så fint i somras - äntligen - ska klippas ner och sen hoppas vi på ytterligare några blommor nästa år.

Imorgon är sista da'n att nominera mig och upprepa fjolårets succé. Här kan ni läsa mer.

5 godaste Kladdkakor

Kladdkakor - Finns det något bättre?
Chokladig och god och den går ju att varierar hur mycket som helst, trots att det knappt behövs för den är ju god som den är 😍 Tänk att det finns de som inte tycker om choklad.

5 godaste Kladdkakor


Kladdkaka med cheesecakefyllning

Det bästa av två världar! En saftig kladdkaka med en god cheesecakefyllning.

Daimkladdkaka med daimgrädde

Så smarrigt med daim både i kakan och grädden. Funkar perfekt istället för tårta på kalaset eller blir succé på vilket efterrättsbord som helst.

Knäckig kladdkaka 

Jag älskar kladdkakor och jag älskar havrekakor. Här får jag både ock i en god kladdkaka med en  knäckig topp.

Äggfri kladdkaka

Självklart måste jag ta med den goda äggfria knäckiga kladdkakan som jag har gjort så ofta så att även Isak kan njuta av kladdkakor. Den här är riktigt god och ingen kan tro att den är gjord utan ägg.

Godaste lchf-kladdkakan utan gluten och socker

Nu när jag försöker undvika kolhydrater men absolut inte vill sluta äta godsaker så är det den här kladdkakan som blir absolut godast. Jag har provat några varianter 😀