tisdag 12 mars 2013

Kanel- och lingonkaka - favorit i repris

Äntligen hemma! Direkt efter jobbet åkte jag till andra sidan stan på ett möte och direkt från det mötet åkte jag in till stan för möte med Astma- och allergiföreningen där vi fundrade på vem och vilka vi kan be om lite bidrag (mat, dryck, godis till barnen osv) till vårt familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier. Vi har lite idéer, få se om vi får med oss några företag för vi är en fattig förening. Vill nån bidra är det fritt fram att höra av sig :) för vi har en lång önskelista på mat, dryck och produkter som vi skulle behöva för att det ska bli en kanonhelg för dessa barn.

Här kommer receptet på en av kakorna/pajerna jag gjorde till lördagens 30års-fest.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
Häll den i pajformen.
Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.


Åh så gott - tänker jag varje gång jag äter den här kakan ändå gör jag den inte oftare. Jag måste vara knäpp :) Den blir så len och god och går inte att jämföra med nån annan kaka. Jag fick en rolig kommentar från en tonåring i helgen som tyckte att kakan var "Stört god".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar