lördag 30 mars 2013

Påskmiddag

Nu är vi precis hemkomna från påskmiddag hos mina föräldrar där det bjöds på alldeles för mycket gott så nu orkar jag inte mycket mer än att ligga i soffan.

På påskbordet fanns det löjromsfyllda ägghalvor, påskbakelser, gravad lax, inlagd sill, matjessill i glas, ägghalvor, ost, rostbiff, potatisgratäng, italiensk vegetarisk paj, baguetter, oliver, sallad och coleslaw.

Till efterrätt hade mamma gjort en god mandeltårta, OscarII-tårta kallar jag den i mitt recept. Desutom hade hon gjort fina "fågelbon" med ett ägg i varje bo. Såå fint! Och påskharen hade varit på besök och lämnat ägg. Vilken tur :)

Äntligen fick vi träffa barnens kusin Vera som heter Luleå i "andranamn". Läckert och fint, eller hur?

Kusin Henry dukar fint med efterrätten. Ida har slagit huvudet och kyler för att slippa få en bula.

Grillpremiär

Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så snart ska jag gå ut och sätta mig med en kopp te och njuta. Ida som somnade ifrån Let's dance igår har väntat hela morgonen på reprisen så nu när det äntligen är igång har hon bäddat ner sig i soffan med täcke och kudde och det lär dröja innan hon vill gå ut.

Gårdagens grillpremiär blev lika god som förväntat och Leif har redan börjat planera in nästa grillning men nu lär det dröja ett tag för ikväll är vi bortbjudna och imorgon är det hemmahockey. Gårdagens match slutade ju riktigt bra. En repris, tack! Till middag drömde vi oss bort till Turkiet genom att dricka Efes. Snart är det bara två månader kvar tills vi dricker iskalla Efes varje dag :) Åh vad vi längtar!

fredag 29 mars 2013

Middagen är förberedd

Nu är det dags...för årets grillpremiär. Leif har lyft fram grillen och karrékotletterna ligger i marinad, så nu är det bara att vänta nån timme innan vi får avnjuta gott grillat kött. Vi brukar ofta ha grillpremiär till Valborg men i år blev det betydligt tidigare tack vare det fina vädret. Före sju måste vi ha ätit klart för då smäller det! Nu är det äntligen dags för första semifinalmatchen mellan Färjestad och Luleå.


Vi har en hel del snö kvar som ni ser på bilden. Bakom vårt hus är det en allmänning där traktorerna har samlat en massa snö under deras plogvändor så där har vi en riktigt stooor snöhög. Jag måste ta mig ut och ta kort på den nån dag innan den smälter.


Vår påsk går i lugnets tecken. Det enda vi har inplanerat förutom hockey i kväll och på söndag är en middag hos mina föräldrar imorgon. Vi tänker ta dagarna som de kommer och göra det vi känner för. Det är påskmys för mig!


GLAD PÅSK!

Good ugnslax

Nu är långfredagen här med strålande sol, klarblå himmel och nästan vindstilla. Perfekt väder för att städa förråden....eller inte. Vi gjorde i alla fall ett litet städryck nu på morgonen så får vi gå ut i det fina vädret efter lunch. Vår slalomtjej var lite sugen att prova sina nya stavar och glasögon så det blir nog en tur till skidbacken för några i familjen i alla fall. Vi övriga tar en promenad på isvägen.

Här är det utlovade receptet på den goda laxen vi åt i går. Blir lika god med som utan mjölkprodukter.
Gooood ugnslax
1 kg lax med skinn, färsk och rensad
(mjölkfritt) margarin till långpannan
1 tsk salt
3 tsk citronpeppar
1,5 dl klippt dill
4 dl (havrebaserad) grädde

Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form med lite margarin.
Lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Krydda skinnet med salt och citronpeppar.
Sätt in laxen i ugnen i 200° C, långt ner, i ca 25 minuter.
Ta ut laxen, dra av skinnet och krydda ytterligare med salt och citronpeppar och strö över dillen.
Häll grädden runt om. Sätt in laxen i ugnen ytterligare 15 minuter.
Servera med (pressad) potatis, sallad och citronklyftor.



Den här laxen blir så otroligt saftig och inte det minsta torr, förmodligen beror det på att skinnet skyddar fisken från början. Leif undrade vad jag hade i såsen för den blev så god så det var svårt att förstå att det bara var salt, citronpeppar, dill och grädde i den. T.o.m Isak åt en stor portion utan att klaga, men att erkänna att det var gott det ville han inte :) Köp en hel lax så fixar du enkelt en festmåltid för många.

torsdag 28 mars 2013

Påsken är här

Skärtorsdagskväll och jag njuter av att jag inte behöver ställa väckarklockan imorgonbitti. Världens bästa känsla! Det tog sin tid, men till slut fick vi lite påskpyntat i ett städat hem och en liten söt påskkärring har vi haft på besök också. Nu ska jag njuta av vårt städade hem (och lediga helg) så länge det varar.


Dagens middag blev en saftig god lax med dillsås. En ugnslax som mamma ofta gör och laxen blir sååå god o inte det minsta torr. Så snart jag hinner ska jag skriva ner receptet till er och då måste ni lova att prova göra den. Ni lär inte bli besvikna.

Jag hade tänkt gå och lägga mig tidigt för att hinna läsa lite innan jag somnar, men nu var visst Isak på väg hit med nån kompis för de skulle se film så då är det väl bäst att jag håller mig vaken ett tag till :)

onsdag 27 mars 2013

Chips för allergiker

Till Astma- och Allergiföreningens skidresa var det viktigt att få "rena" chips, dvs inget som riskerar att ha varit i kontakt med mjölk, ägg eller nötter och inte nå kryddblandningar heller. Dvs vi ville ha salta chips från en "ren" produktion. Chipsen som klarar våra hårda krav är OLWs lättsaltade chips liksom Änglamarks salltade, Änglamarks chips är även miljövänliga. Perfekt, eller hur?


Mina barn är riktiga chipsmonster! Det är inte mig de släktar på då. Isaks favorit har alltid varit OLWs grillchips som har varit mjölkfria hela tiden och helt ok för honom att äta. Dill & gräslök som nog är den chipssort jag tycker är godast har tidigare innehållit mjölk men nu är även den mjölkfri. Jippie! Guldstjärna att de plockar bort mjölk från sin produktion och öppnar upp för fler att äta av dem.


Vilka chips tycker ni är godast? Ni allergiker kan väl tipsa om andra chips-märken och smaker som är ok för er.

tisdag 26 mars 2013

Fredag i Kåbdalis

Efter mycket planerande och fixande med sponsorer så var det äntligen dags att packa in oss i bilen för en familjehelg i Kåbdalis anordnad av Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Bilen var överfull med skidor, packning, korvbröd, chips, festis, goodiebags och barn, för Olivia och Isak hade med sig varsin kompis. Jag är imponerad att vi rymde allt och kom i väg i hyfsad tid.

Fin stuga med fin utsikt i Blåfjell/Kåbdalis
När vi kom fram till Blåfjells fina stugor vid lunch så satte jag igång att steka hamburgare till sju hungriga personer som var laddade för en helg på skidor. Efter lunchen åkte de övriga slalom och jag, Ann och Anita började förbereda kvällens fredagsmys. Från de trevliga ägarna till Kåbdalis fick vi låna en festlokal för kvällens aktiviteter. Perfekt så att vi hade möjlighet att träffas alla 60 personer som var med på familjelägret.


Hygien är extra viktigt vid allergier så vi paketerade Änglamarks (mjölkfria) chips och salta pinnar i en-liters-påsar så alla gästerna kunde ta varsin påse istället för att alla skulle vara och gräva i skålar. Detta för att minmera risken att det som från början var ägg-, mjölk- och nötfritt skulle få något av detta på sig. Bra tips att tänka på om man ska bjuda allergiker. Lite mjölk på ett finger kan vara förödande för en mjölkallergiker.


Goodiebags med lite blandat innehåll, bl.a. böcker och nyckelband från Luleå kommun, leksaker från Barnens hus, bilpåsar från Coop Forum Örnäset och varucheck från Oatly, delades ut till alla familjer. En uppskattad grej och det såg så roligt ut när alla satt och tittade i sina påsar.

Välbesökt fredagsmys
Vi hade fått spel från Ica Maxi och block, pennor och linjaler från WSP som barn och vuxna sysselsatte sig med under kvällen. Fast vissa gjorde som vanligt...lekte med mobilen :)

Vissa spelade spel, vissa ritade och vissa höll på med sina mobiler
När klockan hade passerat sju var det många som blev ivriga ut i backen igen eftersom sittliften då öppnade igen för lite kvällsåkning.
Mysigt med kvällsåkning

Krämig majssoppa med Västerbottensost

Snart är det påsk! Har ni påskbuffén klar? Det har inte jag så nu är det hög tid att börja planera men innan dess tänkte jag hinna städa och påskpynta. Jag är en bra bit på väg, men ikväll blev jag så otroligt trött efter maten så jag orkade inte ta tag i alla pappershögar som stod på dagens agenda. Istället satte jag mig vid datorn....ett tag. Nu ska jag bara se "Halv åtta hos mig" sen ska jag fortsätta med städandet.

Här kommer receptet på den goda krämiga soppan vi åt igår före våfflorna.
Krämig majssoppa med Västerbottensost
0,5 gul lök, finhackad
smör
1 msk vetemjöl
280 g majs
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
50 g Västerbottensost, grovriven
salt o nymald svartpeppar

Till servering:
1 dl rostad majs
Hetta upp matolja ordentligt och tillsätt den väl avrunna majsen, rosta lätt så att majsen får lite färg

Stek lök i smör i ett par minuter utan att den tar färg.
Häll i majsen och blanda runt, låt värmas i ett par minuter.
Rör ner mjöl, tillsätt fond, vatten och vin.
Låt koka i 10 minuter.
Mixa blandningen.
Häll i grädden och låt koka upp.
Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Servera!


Det blev en väldigt krämig och god soppa mycket tack vare osten. Både osten och vinet gjorde att det var en ganska "vuxen" smak på soppan och passar nog perfekt till förrätt. Barnen åt av soppan men det blev ingen ny favorit. Den rostade majsen blev jättegod och kan nog passa att servera till andra soppor också eller som snacks till drinken.
Jag använde GoGreens ekologiska majs som är förpackade i återförslutningsbara pappersförpackningar. Känns skönt att slippa konservburkar som innehåller många ohälsosamma ämnen. Min nya majsfavorit!

Soppa o våffor

Blev det några våfflor för er igår på våffeldagen? Vi åt först lite krämig majssoppa innan vi gick lös på våfflorna. Men jag gjorde bara 1,5 sats så det blev inte så många våfflor och med väldigt våffelsugna barn blev det bara en våffla kvar till mig. Tror jag måste göra lite våfflor till helgen också för mitt våffelsug blev inte stillat och Isaks kommentar vid middagen var "Kan det inte vara våffelda'n varje dag?".

Jag använde så klart mitt våffelrecept som varken innehåller mjölk eller ägg (fast igår använde jag faktiskt vanlig mjölk och inte havremjölk).


Den krämiga majssoppan ska ni får recept på så småningom för den var verklig god....och krämig. Till den serverade jag rostad majs som blev en succé för barnen tyckte det smakade popcorn. Soppan i sig hade nog en för vuxen smak för mina barn då den innehöll både västerbottensost och vin.

Oj, nu måste jag sätta fart för att hinna i tid till jobbet för nu ska barnen väckas, frukost ätas, tänder borstas osv innan vi är på väg. Hur ser era morgnar ut? Är de lugna och fridfulla eller är det ett mindre kaos?

måndag 25 mars 2013

Matsedel v.13 mars 2013

Ni glömmer väl inte att det är Våffeldagen idag? Det gör inte vi! Så dagens middag blir först en majssoppa och sen våfflor till efterrätt. Påsken närmar sig med stormsteg och eftersom vi var borta i helgen har jag varken städat eller påskpyntat. Men det ska jag försöka hinna med i kväll. Mamma kom förbi med lite påskris igår så vi har pyntat utanför dörren i alla fall.

Tummen upp för den matsedeln :)
Matsedel v.13 mars 2013 Påskveckan
Må: Majssoppa och våfflor
Ti: Torskgratäng och potatis
On: Köttfärsbiffar, pasta och sås
Skärtorsdag: Chicken nuggets och ris
Långfredag: Fläskfilégryta
Påskafton: Påskbuffé
Påskdagen: Lax och risoni

söndag 24 mars 2013

Kåbdalishelg

Nu är vi hemma efter en helt underbar helg i Kåbdalis där vi har umgåtts, ätit, solat och åkt skidor. Kåbdalis är en skidanläggning ca 15 mil från Luleå där Astma- och Allergiföreningen i Luleå arrangerade ett familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier.

Jag är rätt trött nu efter en intensiv helg, men här kommer lite bilder. Jag kommer definitivt skriva mer om vår kanonhelg och alla underbara sponsorer som Oatly, Pågen, Luleå kommun, Ica Sörbyhallen, Ica Maxi, Apoteket i Smedjan, Apoteket Hjärtat Björkskatan, NylénsHugosons, Barnens hus, Coop centralt, Coop Forum Örnäset, Snabbgrossen, WSP, Biltema.
På fredag var det ett välfyllt fredagsmys med chips, festis och goodiebags.
På lördag bjöds det på varm korv i stora lass i underbart väder

onsdag 20 mars 2013

Enkel och god ugnskyckling

Ni som följt mig ett tag vet att jag älskar mat som sköter sig själv i ugn, för under tiden maten blir klar hinner man duka, göra sallad och plocka i ordning. I dag var det åter dags för en mat-i-ugn-middag. Så enkelt, så bekvämt!

Idag blev det kycklingfiléer som fick tillagas i ugn tilsammans med rotsaker. Såå enkel att göra och kan förberedas om man vill genom att steka kycklingen i förväg.
Enkel och god ugnskyckling
4 kycklingfiléer
salt o peppar
potatis
morötter
lök
olja

Dela kycklingfiléerna i 4 delar. Bryn dem så att de få lite färg, salta o peppra.
Skala och dela potatis, morötter och lök i mindre bitar.
Sätt rotsakerna på en plåt, ringla olja över och salta. Sätt in i ca 200 grader i ca 30 minuter. (Tiden beror så klart på hur stora bitar du gjort)
Lägg kycklingen på rotsakerna de sista 10 minutrarna.
Servera med yoghurt och thaichilisås.


Det här är en favoriträtt hemma hos oss och den går att variera hur mycket som helst så man behöver aldrig bli less den. Jag serverade en vitkålssallad/pizzasallad som också går fort att slänga ihop.

Oj, vad den här dagen försvann snabbt. Klockan är redan över nio, det känns som vi nyss åt middag ja det känns nästan som det var nyss vi åt frukost. På fredag åker vi till Kåbdalis för en slalomhelg och jag har fått halsont. Bra tajming! Förhoppningsvis går det över efter en natts sömn. Jag är lite konstig för jag får ofta ont i halsen om jag är för trött, och i går kom jag i säng alldeles för sent pga att det blev förlängning i hockeyn och den var jag ju tvungen att se klart - trodde jag. Men med tanke på slutresultatet hade jag kunnat gå och lägga mig långt tidigare. Lätt att vara efterklok!

söndag 17 mars 2013

Pajmiddag

Go'kväll alla vänner! I dag blir det en hemmakväll (jippie!) för oss med hockey på tv:n, dags för Luleå att ta första bortasegern i det här slutspelet. Till söndagens hockeymatch hade jag gjort två favoritpajer som jag, Ida, Olivia och Linnéa (Olivias kompis) njöt av till hockeyn.

När jag var liten tyckte jag inte om paj och Ida är likadan. Men nu älskar jag paj och tycker det är såå gott tillsammans med en god sallad...och gärna ett glas gott vin. Få se hur länge det dröjer tills Ida också älskar paj.

Söndagens favoritpajer var en saftig morotspaj med cream cheese och en italiensk pajmed färsk spenat, mozzarella och soltorkade tomater toppad med äggstanning med röd pesto. (Klicka på namnen så kommer du till recepten)
Nu börjar det mesta vara fixat inför helgens Kåbdalis-resa och många har visat sin goda vilja och velat sponsra barn med astma och/eller allgerier. Självklart blir det ett eget inlägg så småningom för utan denna hjälp skulle det nog inte ha blivit någon resa.

lördag 16 mars 2013

Hockeybullar - favorit i repris

Efter en lång dag i ishallen blev det hämtpizza till middag och nu ligger vi utslagna i varsin soffa. Måste dock hålla mig vaken ett tag till för jag har lovat att hämta Olivia klockan tio. Jag hade mer än gärna gått och lagt mig NU, men lovat är lovat. Efter den här helgen känns det som att jag behöver lite ledigt :) Tyvärr ser kommande vecka inte ut att bli nå lugnare. Trots att jag är sååå trött på kvällarna (och gnäller lite grann) så är det ju bara roliga saker jag håller på med nu.

Det här är en av familjens, framför allt Leifs, favoritbulla, kanske beror det på namnet :) (För er som är nya kan jag berätta att jag har en hockeytokig man) Eftersom bullarna bara ska jäsa en gång så går det extra fort att baka och passar perfekt för hockeymammor.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl

Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.


Jag använder inte ägg, istället tar jag lite mer mjölk. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.

Hockeyhelg

God morgon! Jag hann inte in på bloggen nå igår för nu är det fullt upp inför vår Kåbdalis-resa nästa helg och Isaks hockey-cup i helgen. Direkt när jag kom hem från jobbet igår satte jag igång att baka och oj vad effektiv man kan vara när man väl sätter igång.

Jag bakade en äggfri omgång hockeybullar som vi ska sälja på hockeyfiket idag. Hockeybullar passar väl på en hockeyturnering :) Till hockeyfiket gjorde jag även en omgång chokladbollar men eftersom pärlsockret var slut rullade jag dem i råsocker. De blev jättefina och jag tyckte att de blev mycket godare eftersom jag tycker det blir för sött med pärlsocker. De fick även godkänt av Isak. Jag har även lovat baka till styrelsemötet på måndag så när jag ändå var igång i köket bakade jag en ägg- och mjölkfri långpannekaka. Det blev en gammal favorit - kaka med chokladhavreströssel.


Efter Isaks första match för helgen åkte vi hem och fixade i ordning lite plockmat som vi kunde äta framför tv:n när vi skulle se Luleås andra kvartsfinalmatch. Vi åt bl.a. pepparsalami, grillad kyckling, potatissallad, dallassallad, tacochips, salsa, grönsaker och baguette. Tyvärr blev det två 2-0-förluster igår. Bättre lycka resten av helgen.


Isak och Leif har redan åkt till ishallen och jag är snart på väg för att stå i fiket några timmar. Så tyvärr missar jag världrekordsförsöket på isen i Luleås norra hamn. Där flera tusen personer ska bilda en "gilla-tumme". Hoppas de lyckas!

torsdag 14 mars 2013

Tacobiffar

Är ni också trötta så här i slutet av veckan? Det är vi! Så nu längtar jag tills jag kan gå och sova men först måste jag vänta in Olivia och Leif som är ute på galej (dock inte tillsammans). Ida sover och Isak har nyss gjort klart sin engelska-läxa så nu sitter vi och "jobbar" vid varsin dator. Lite småmysigt faktiskt för ingen tv eller annat ljud är på utan vi sitter och knapprar på tangenterna i tysthet.

Igår gjorde jag tacokryddade köttfärsbiffar som jag serverade med potatis och gräddsås kryddad med spiskummin. Det blev mycket godare än förväntat och jag höll på att bli utan matlåda. Kanske något att testa imorgon för er som vill variera er fredags-taco.
Tacobiffar
1 kg köttfärs (jag använde hälften älg- och hälften fläskfärs)
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås

Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Håll ev. varmt eller stek färdigt i ugnen.

Sås
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 msk fond
1 tsk soja
1 tsk spiskummin

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ett tag.


Oj vad gott det här blev - men starkt. Dra ner på krydorna om du inte vill ha alltför starka biffar. Både min chilipeppar och paprikapulver var extra starka varianter. Jag smaksatte såsen med spiskummin men det behöver man ju inte om man inte vill, det går ju lika bra att använda en vanlig gräddsås. Isak åt tacosalsa till biffarna istället för gräddsås (som han inte är så förtjust i). Mina barn är inte så förtjusta i hemmagjorda köttbullar och köttfärsfärsbiffar utan föredrar de köpta (jag vet - konstig smak), men de här biffarna åt de med god aptit. Jippi!

onsdag 13 mars 2013

Rätt taktik

Ibland lyckas man bättre än andra gånger...med maten. Dagens tacobiffar var så uppskattade så jag var tvungen att gömma sista biffen annars hade jag blivit utan matlåda imorgon. Men det var kul att min taktik lyckades :) Barnen brukar inte tycka om hemmagjorda köttbullar eller köttfärsbiffar, men tacos tycker de ju om så då bestämde jag mig för att krydda biffarna med tacokrydda.

Lite roligt att såsen formar sig som ett hjärta. Väldigt passande just i dag.
Efter gårdagens alla möten och sena hemkomst var det skönt att inte ha något inplanerat i dag. Killarna är på hockey, men vi tjejer tänker se matchen på tv. Det är nu dags för första slutspelsmatchen för säsongen och Luleå möter Frölunda i kvarsfinal. På dagen för 16 år sedan möttes de två lagen i kvartsfinal och jag tror att Luleå vann :) Det var den första (hela) men inte sista matchen jag såg med Leif.

tisdag 12 mars 2013

Kanel- och lingonkaka - favorit i repris

Äntligen hemma! Direkt efter jobbet åkte jag till andra sidan stan på ett möte och direkt från det mötet åkte jag in till stan för möte med Astma- och allergiföreningen där vi fundrade på vem och vilka vi kan be om lite bidrag (mat, dryck, godis till barnen osv) till vårt familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier. Vi har lite idéer, få se om vi får med oss några företag för vi är en fattig förening. Vill nån bidra är det fritt fram att höra av sig :) för vi har en lång önskelista på mat, dryck och produkter som vi skulle behöva för att det ska bli en kanonhelg för dessa barn.

Här kommer receptet på en av kakorna/pajerna jag gjorde till lördagens 30års-fest.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
Häll den i pajformen.
Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.


Åh så gott - tänker jag varje gång jag äter den här kakan ändå gör jag den inte oftare. Jag måste vara knäpp :) Den blir så len och god och går inte att jämföra med nån annan kaka. Jag fick en rolig kommentar från en tonåring i helgen som tyckte att kakan var "Stört god".

måndag 11 mars 2013

Vardagsfisk för fru Bråttom - Favorit i repris

Den här enkla och goda fisken har mamma gjort många gånger och receptet kommer från Hirams kokbok. Visst är det ett roligt namn - fru Bråttom? Och precis så känner man sig många gånger när man kommer hem från jobbet. Det här är en allt-i-ett-maträtt som man inte behöver förbereda eftersom man använder ett fryst fiskblock. Kan knappt bli bättre!
Vardagsfisk för fru Bråttom
1 pkt torsk (otinat fiskblock)
3 dl ris
smör eller margarin
vatten
salt och peppar

Bred slösaktigt mycket smör i botten på en ugnsform.
Lägg det hårda otinade fiskblocket i formen.
Häll ca 3 dl okokt ris runt omkring fisken.
Salta och peppra och häll på så mycket vatten (med lite citronsaft (1 tsk)i) att det står ca en eller två cm över riset.
Klicka lite mer smör ovanpå fisk, ris och vatten.
Sätt in i ugnen 200°-225° i 45 min.
Servera med smält smör och hårdkokt hackat ägg eller en citronsås.


Fisken göms nästan under riset när det sväller

Den här fisken blir så god trots sin enkelhet. Pga barnens äggallergi har vi nog aldrig ätit ägg till den (som vi alltid gjorde när jag bodde hemma), men i dag smälte jag lite smör och skar ner hårdkokt ägg som jag serverade till fisken och riset och då blev det ännu lite godare. Isak som nästan alltid protesterar när vi äter lax åt med god aptit och sa att han tycker bättre om torsk än lax. Så nu ska jag googla torsk-recept! Har ni något bra recept med torsk så får ni gärna dela med er.

Matsedel v.11 mars 2013


God morgon! Måndagmorgon och vi är snart på väg till dagis, skola och jobb men jag hinner in här en snabb sväng först för att önska er en bra måndag.

Dags för en ny veckomatsedel och nu drar hockeyns slutspel igång igen med hemmamatch onsdag och söndag. Och i år är det B.S.T.L som gäller!


Matsedel v.11 mars 2013
Må: Vardagsfisk för fru Bråttom (torsk och ris)
Ti: Korv o makaroner
On: Köttfärsbiffar, potatis och sås
To: Palsternackssoppa och våfflor
Fr: Lövbiff, ostsås och klyftpotats
Lö: Kycklinggryta
Sö: Vegetarisk lasagne

söndag 10 mars 2013

Ciderbräserad skinkgryta

Vart försvann den här helgen? Jag som hade så många planer men vi hann inte mycket av det, måste nog inse att man inte hinner hur mycket som helst på en helg :) Fast jag har ju faktiskt hunnit städa lite, baka en del, vara på en trevlig fest, slöa framför tv:n, planera nästa vecka och en del annat också. Så jag for nog känna mig nöjd och redo för en ny vecka. En vecka då tisdag är fullbokad med 3 möten på jobbet och 2 privata möten efter jobbet så då gäller det att klockan går rätt så jag inte missar något :)

Eftersom vi köpte en halv gris av en lokal bonde (närproducerat gillar vi, eller hur?) före jul så har vi en del fläskkött i frysen och i dag var det dags att använda en skinkstek.
Ciderbräserad skinkgryta
600 g färsk skinkstek, picnicbog eller liknande
2 msk soja
olja att steka i
1 msk paprikapulver
1 rödlök i klyftor
1 squash i skivor
3 msk färsk ingefära, riven
1 msk äppelvinäger
2 dl äppelcider
2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
200 g sockerärter
1 syrligt äpple, i smala klyftor

Putsa köttet och skär det i strimlor. Lägg över i en plastpåse, häll på soja och marinera i ca 30 min.
Torka av köttet och stek i olja.
Pudra över paprikapulver och lägg över i en stor gryta.
Fräs rödlök, squash och ingefära och lägg över i grytan.
Häll på äppelvinäger, äppelcider, vatten, fond och salt.
Lägg på på lock och sjud i 5 minuter.
Tillsätt sockerärter och äpple. Låt allt bli genomvarmt.
Servera till jasminris.


Det här var en bra vardagsgryta men det var inte en av de godaste vi ätit, men det beror nog på att jag tycker älgkött är godare till grytor.

30-årsfest

Är bara in en snabb sväng (mellan Idas aktiviteter) för att visa vad gott vi åt i går då vi var på 30-årsfest för mitt kusinbarn. Vi hade en trevlig kväll med god mat o dryck och härliga människor. Det var så trevligt så det var värt att missa Melodifestivalen, även för en mello-nörd som jag.


Vi bjöds på morots- och broccolipajer, sallader, tomatsalsa, en stark o god guacamole, fetaostkräm och mört o gott kött (som jag tror var dubbelmarinerad oxfilé). Ida älskade köttet, hon åt o åt o åt och är ingen vegetarian-aspirant.


Efterrätten var min present till jubilaren och det var två hallonpannacottapajer dekorerade med choklad och en kanel- och lingonkaka. När födelsedagsbarnets mamma höll tal berättade hon att när Linda var yngre så skrev hon Linda överallt, t.o.m i smörpaketet, med tanke på det talet var jag väldigt nöjd med att jag dekorerade ena pajen med "Linda" :)

Nu ska jag rusa vidare till Idas dans, sen ska jag hem och fixa middag som blir ett nytt recept som jag ska delge er sen. Ha en bra söndag, så länge.

lördag 9 mars 2013

Matro-limpa

När vi vaknade var det strålande sol men tjugo kalla minusgrader, men efter några timmar steg det till bara sex-sju grader och eftersom solen fortsatte att skina blev det en kanonfin dag. Leif och Ida åkte till Måttsundsbacken för att prova Idas nya slalomskidor som hon är så stolt över. Är ni redo för kvällens Melodifestivalfinal? Vem vill ni ska vinna och vem tror ni vinner? Många verkar tro att det blir Yohio som vinner i år...om några timmar vet vi.

I dag har jag bakat mitt och Idas favoritbröd - Matro-limpa - som bl.a. innehåller linfrökross och rågkross...mums. Brödet är gott som det är men, rent ut sagt, underbart när man rostar det.
Matro-limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross (edit: skippa detta för nu har det kommit nya uppgifter om att man inte ska äta linfrökross)
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 1,5 kg vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak

Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen.
Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.


Vill man ha en mjölkfri variant kan man byta ut yoghurten mot havredryck, det har jag gjort flera gånger och det blir minst lika goda limpor. Dessa limpor är så goda så självklart ingår det i mitt ordinarie brödsortiment.


Visst vet ni att jag förutom att blogga även bakar bröd till försäljning? Förutom limpor ingår även kladdkaka, långpannekakor och annat gott i det ordinarie sortimentet. Men jag bakar även efter ert önskemål. Här kan ni läsa mer om det.

fredag 8 mars 2013

Kycklingtortilla - favorit i repris

Fredagkväll igen! Det har varit en väldigt lugn kväll - Isak är på disco, Olivia på fritidsgården och Ida var så trött så hon ville lägga sig innan Gladiatorerna var slut. Så här sitter jag och Leif i lugn o ro och väntar in de stora barnen. Isak ska snart hämtas men det lär tyvärr dröja ett tag innan Olivia kommer hem. I morgon är det mycket som ska hinnas med, jag ska baka matro-limpor, fika allergivänligt på stan, promenera men framför allt ska jag njuta av att det är helg.

Dagen middag blev ytterligare en "favorit i repris" och det här är verkligen en favorit för hela familjen älskar denna kycklingtortilla. Det är nog den maträtt vi äter oftast och den går utmärkt att göra mjölkfri.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
chilipeppar
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost

Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Rör ner majs och crème fraiche.
Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.



Eftersom vi gör den här så ofta så modifierar jag den lite efter vad vi har hemma, i dag använde jag även riven morot och finhackad zucchini. Oftast använder jag skivad jalapeño på burk istället för någon färsk chili. Vill man göra en mjölkfri variant så går det jättebra att använda havregrädde istället för crème fraiche och sen skippa den rivna osten.

torsdag 7 mars 2013

Enkel citronsås till lax - lchf

Är hemma en kort sväng innan jag ska i väg och äta pasta med jobbet och direkt därifrån ska jag på möte med Astma- och allergiföreningen för att forsätta planera föreningens familjeläger/slalom-resa. Vi försöker förtvivlat få ihop lite sponsring så att det inte behöver bli så dyrt för barnfamiljerna - Allergivänlig kost är inte billigt!

Till ugnsstekt lax tycker jag att det är gott med citronsås, i måndags gjorde jag en enkel variant med få ingredienser.
Enkel citronsås till lax - lchf
4 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
1 citron, skal och saft
ev. salt o peppar

Koka upp grädden med buljongtärningen.
Riv skalet och pressa saften från citronen.
Tillsätt och smaka av i omgångar till en god citronsmak.
Servera till lax och potatis.


En av de enklaste citronsåserna och en av de godaste. Jag vill ha en tydlig citronsmak och använder nog hela citronen, men smaka av så att den blir perfekt just för dig. Eventuellt kan det även behövas lite salt och peppar. Lax- och såsresterna åt jag i dag till lunch tillsammans med matkorn och det var såå gott så jag tror det blir morgondagens lunch också.

onsdag 6 mars 2013

Älgjärpar

Här vaknade vi upp till ett nytt snöoväder. Nu är jag less detta och vill ha sol och takdropp, inte blåst och nysnö. Det behöver inte fyllas på med mer snö, vi har så vi klarar oss och jag är så less att sopa och skrapa bilen när man har bråttom i väg på morgonen. I början av förra veckan var det nästan 10 plusgrader här i Luleå men då var ju vi i Jämtland så då gick jag miste om den solen och värmen. När kommer nästa värmebölja?

I Jämtland blev vi bjudna på goda älgjärpar med en väldigt god whiskysås, som jag såg till att få recepten på.
Älgjärpar
500 g älgfärs
(1 ägg)
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
0,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl ströbröd

Rör ihop färssmeten, forma till 8 järpar
Bryn dem snabbt och låt dem steka klart i ugnen i 5-7 min eller till en innertermp på 60 grader
Servera till whiskysås, kokt potatis och rårörda lingon.


Jag använder inte ägg (pga Isaks äggallergi) och det blir lika bra järpar ändå. Kom ihåg att göra whiskysåsen också för det är den som gör hela rätten, klicka här för att komma till det receptet.

På lördag är det Melodifestival-finalen. Det har ni väl inte missat? Har ni någon favorit i år? Det är ingen jag har fastnat nå speciellt för, det är många som jag tycker är lite små-bra men ingen som sticker ut. Barnen har också många favoriter och kan inte välja endast EN. Vilken tur för då slipper vi ringa och rösta :)

tisdag 5 mars 2013

Afrikansk älggryta

Finn ett fel i rubriken!

Tror ni att det är många som använder älg i sina köttgrytor i Afrika? Eftersom vi alltid har älgkött i frysen använder jag nästan alltid grytbitar av älg i mina grytor. Grytan serverade vi tillsammans med matkorn och småskålar med mandarinklyftor, banan, gurka, majs, sallad, tomat, russin, blandade bönor och yoghurt. En av barnens favorit maträtter är Djungelkyckling som vi också serverar med liknande tillbehör. Ett roligt och mysigt sätt att servera mat och tillbehör på.
Afrikansk älggryta
600 g grytbitar
1 msk curry
1-2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk färsk ingefära, riven
1 rödlök, klyftad
1 burk krossade tomater
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 buljongtärning
2 dl vatten
Tillbehör
bulgur, matkorn eller couscous
banan, ananas, mandarinklyftor, mango, papaya, avokado, gurka, russin, kokos, majs el dyl
yoghurt


Bryn köttet i olja och lägg över i en gryta.
Fräs curryn i olja, lägg i vitlök och rödlök och fräs några minuter. Lägg över i grytan.
Tillsätt ingefära, tomater, salt, peppar, buljongtärning och vatten.
Låt koka i ca 45 minuter tills köttet är mjukt (tiden beror lite på typ av kött och storleken på grytbitarna).
Servera grytan med tillbehören.

Mat kryddad med curry och köttgrytor går alltid åt med en rasande fart här hemma, så då förstår ni att denna currykryddade köttgryta åts med god aptit.

måndag 4 mars 2013

Lövbiff med enkel sås på reduktion

Vill man snabbt göra en sås kan man ta hjälp av Bong Touch of Taste nya såsreduktioner som finns i 4 smaker - Rödvin/Marsala, Peppar, Whisky och kantarell.


Reduktion är resultatet av att koka ner grönsaker, kryddor och vätska såsom buljong, vin, whisky och vinäger till en essens av koncentrerade smaker. Ju längre en reduktion kokar desto mer samkrik blir den. Om man inte har den tiden kan man använda denna färdiga reduktion som man kokar ihop tillsammans med grädde.


Igår provade vi att göra pepparsås till lövbiff. Det var väldigt enkelt att få en god smakrik sås, men den var lite för söt för min smak. Jag använde inte hela burken reduktion till 2 dl grädde, som det stod att man skulle, utan jag nöjde mig med ungefär hälften. Dessutom tillsatte jag nymald grön- och svartpeppar för jag vill att en pepparsås ska vara riktigt pepparstark.

Men det ska bli intressant att prova de andra smakerna också. Till kantarell-reduktionen tänkte jag tillsätta extra kantareller.