I dag har vi fortsatt äta rester från födelsedagen. Till middag grillade vi kyckling på ölburk och åt till den italienska pastasalladen.
När jag fyllde år serverade jag dessa kryddiga smördegspinnar till välkomstbålen.
Kryddiga smördegspinnar 30-40 st
2 msk torkat kryddgrönt
1-2 dl riven smakrik ost
2 st plattor djupfryst smördeg (ej utkavlad)
Strö ut hälften av kryddorna på ett bakplåtspapper på en yta som är lika stor som smördegsplattorna.
Strö över hälften av osten.
Täck med smördegsplattorna och strö över resten av osten och kryddorna.
Låt smördegsplattorna tina.
Kavla ut varje smördegsplatta ca 9x25 cm. Sporra ut avlånga kex ca 9 cm långa och 1 cm breda.
Lägg kexen på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 6 min. i 225 grader. Förvara kexen torrt.
Det här var ett populärt tilltugg, många frågade hur jag hade gjort dem så det måste väl vara ett gott betyg. Eller vad tror ni? Jag använde ungefär lika mycket av vardera timjan, oregano och basilika, dessutom använde jag riktigt mycket Västerbottensost.
onsdag 21 juli 2010
tisdag 20 juli 2010
40 år
Igår fyllde jag 40 år och hade en underbar dag. Jag är så nöjd med all uppvaktning av nära och kära. Kul att tillbringa en eftermiddag och kväll med så många man tycker om. Först bjöd jag på välkomstdrink med salta pinnar, kryddmandlar, chips, oliver och kryddiga smördegspinnar.
Därefter bjöd jag på en buffé med italienska smaker där det fanns marinerad rostbiff, kycklingspett, rökt kött o västerbottensost på ruccolabädd, kantarellpajsnittar, pestopajsnittar med ostkräm, basilikapotatis, italiensk pastasallad, risoni, italiensk bönsallad, sallad caprese, majs, gurka, melon-, fetaost- o olivsallad, crema di balsamico, hälla-ut-bröd, smörgåsrån, finn crisp, grissini, färskostbollar med gräslök, soltorkade tomater eller svarta oliver, brieost, röd tapenade, svart tapenade, pestosås, thaichili+yoghurt. Till buffén drack vi rosé- eller vitt vin, öl, vatten, läsk eller bål.
Jag har alltid drömt om en efterrättsbuffé och nu äntligen slog jag till. På efterrättsbuffén fanns förutom läsk, kaffe och te; dumleganache med hallon, vaniljpannacotta med limemarinerade bär, jordgubbstårta, mjölkchokladkladdkaka, knäckig rabarberpaj, fryst rabarbermoussetårta, chokladbollar, ananaspaj, melonskål, ananas, jordgubbar, persika, vaniljsås och grädde.
Därefter bjöd jag på en buffé med italienska smaker där det fanns marinerad rostbiff, kycklingspett, rökt kött o västerbottensost på ruccolabädd, kantarellpajsnittar, pestopajsnittar med ostkräm, basilikapotatis, italiensk pastasallad, risoni, italiensk bönsallad, sallad caprese, majs, gurka, melon-, fetaost- o olivsallad, crema di balsamico, hälla-ut-bröd, smörgåsrån, finn crisp, grissini, färskostbollar med gräslök, soltorkade tomater eller svarta oliver, brieost, röd tapenade, svart tapenade, pestosås, thaichili+yoghurt. Till buffén drack vi rosé- eller vitt vin, öl, vatten, läsk eller bål.
Jag har alltid drömt om en efterrättsbuffé och nu äntligen slog jag till. På efterrättsbuffén fanns förutom läsk, kaffe och te; dumleganache med hallon, vaniljpannacotta med limemarinerade bär, jordgubbstårta, mjölkchokladkladdkaka, knäckig rabarberpaj, fryst rabarbermoussetårta, chokladbollar, ananaspaj, melonskål, ananas, jordgubbar, persika, vaniljsås och grädde.
Presentbordet. Mycket som går att använda i köket. Undra varför?
lördag 17 juli 2010
Svart tapenade
Idag är det helmulet ute men det passade jättebra för då storstädade vi hela huset. Köket är kvar att städa men jag tänkte vänta till imorgon då jag inte ska stöka till nå mer där. I går när jag gjorde röd tapenade så gjorde jag så klart även svart.
Svart tapenade
160 g svarta oliver
1 dl olivolja
1-2 st sardellfiléer
2 st vitlöksklyftor
salt
citron
tabasco
Mixa samtliga ingredienser till röran. Smaka av med salt, citron och tabasco.
Jag använde bara en sardellfilé, en stor vitlöksklyfta och minskade på olivolja lite också. Jag smakade av med citron och tabasco men tyckte att det var tillräckligt salt.
Svart tapenade
160 g svarta oliver
1 dl olivolja
1-2 st sardellfiléer
2 st vitlöksklyftor
salt
citron
tabasco
Mixa samtliga ingredienser till röran. Smaka av med salt, citron och tabasco.
Jag använde bara en sardellfilé, en stor vitlöksklyfta och minskade på olivolja lite också. Jag smakade av med citron och tabasco men tyckte att det var tillräckligt salt.
fredag 16 juli 2010
Röd tapenade
I dag är det några små moln på himlen så det är inte lika varmt som tidigare da'r så då passar jag på att vara lite i köket.
Röd tapenade
100 g gröna oliver
80 g soltorkade tomater
1 dl olivolja
1 st sardell
1 st vitlöksklyfta
salt
citron
tabasco
Mixa samtliga ingredienser. Smaka av med salt, citron och tabasco.
Jag tog lite mindre av olja och vitlök. Jag använde inget extra salt men pressade i lite citron och tog några droppar tabasco.
Röd tapenade
100 g gröna oliver
80 g soltorkade tomater
1 dl olivolja
1 st sardell
1 st vitlöksklyfta
salt
citron
tabasco
Mixa samtliga ingredienser. Smaka av med salt, citron och tabasco.
Jag tog lite mindre av olja och vitlök. Jag använde inget extra salt men pressade i lite citron och tog några droppar tabasco.
onsdag 14 juli 2010
Grillad pizza
Har ni grillat pizza nån gång? Jag har hört talas om det men inte vågat mig på det. Men nu har vi provat det och det var såå gott. Det var inte speciellt svårt heller.
Grillad pizza
Pizzadeg (4 portionspizzor eller 1 långpanna)
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Förslag på fyllning
rökt skinka, grillad/stekt kyckling, tomat, paprika, lök, banan, mozzarella osv
riven ost
Pizzadeg
Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt övriga ingredienser. Knåda degen mjuk.
Låt jäsa i portionsbitar eller i bunken i ca 30 min.
Tomatsås
Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.
Pizza
Kavla ut degen.
Grilla på indirekt värme under lock 2-4 min.
Ta bort den från grillen, vänd på pizzan och lägg på tomatsås och valfri fyllning på den grillade sidan.
Lägg på grillen och grilla under lock ca 2-4 min till.
Eftersom det går fort att grilla pizza måste man till fyllningen använda ingredienser som inte behöver genomstekas. Vi använde en grillplåt till pizzorna som vi smorde med lite olja. Jag tycker det är gott att lägga ruccolasallad på pizzan direkt när man tar bort den från värmen.
Vill man förenkla receptet köper man färdig pizzadeg och tomatsås. Men blir det lika gott?
Grillad pizza
Pizzadeg (4 portionspizzor eller 1 långpanna)
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Förslag på fyllning
rökt skinka, grillad/stekt kyckling, tomat, paprika, lök, banan, mozzarella osv
riven ost
Pizzadeg
Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt övriga ingredienser. Knåda degen mjuk.
Låt jäsa i portionsbitar eller i bunken i ca 30 min.
Tomatsås
Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.
Pizza
Kavla ut degen.
Grilla på indirekt värme under lock 2-4 min.
Ta bort den från grillen, vänd på pizzan och lägg på tomatsås och valfri fyllning på den grillade sidan.
Lägg på grillen och grilla under lock ca 2-4 min till.
Eftersom det går fort att grilla pizza måste man till fyllningen använda ingredienser som inte behöver genomstekas. Vi använde en grillplåt till pizzorna som vi smorde med lite olja. Jag tycker det är gott att lägga ruccolasallad på pizzan direkt när man tar bort den från värmen.
Vill man förenkla receptet köper man färdig pizzadeg och tomatsås. Men blir det lika gott?
tisdag 13 juli 2010
Pastagratäng med soltorkade tomater
Förberedelserna till mitt stundande födelsedagskalas fortsätter så smått. Men jag hinner med annat också, i dag var jag och Olivia en kort sväng på stan.
Pastagratäng med soltorkade tomater
1 hel fläskfilé, fläskytterfilé, korv eller kyckling
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1 dl finhackade soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost
Koka pasta knappt al dente, den blir färdig i ugnen. Eller använd rester.
Putsa fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor. Stek snabbt i stekpanna i lite smör så de får fin färg.
Stek köttet i omgångar, lite i taget.
Finhacka de soltorkade tomaterna, riv vitlöken koka upp tillsammans med vatten, fond, senap och tomatpuré. Låt såsen koka ihop nån minut.
Slå på grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda pastan och köttet, korven eller kycklingen.
Slå såsen över pastan och vänd runt.
Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. Riv över osten.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält. ca 15 min i 225 grader.
Jag hade korvisar och grillkorv som behövde ätas upp så jag använde det i gratängen utan att steka dem först. Använder man kött eller kyckling så steker man det före man tillsätter det i gratängen. Pastagratänger av olika slag tycker jag är ett perfekt sätt att använda upp pastarester på. Jag tillsatte även en paprika i gratängen, men eftersom vi inte hade några körsbärstomater hemma fick vi avstå dem.
Pastagratäng med soltorkade tomater
1 hel fläskfilé, fläskytterfilé, korv eller kyckling
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1 dl finhackade soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost
Koka pasta knappt al dente, den blir färdig i ugnen. Eller använd rester.
Putsa fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor. Stek snabbt i stekpanna i lite smör så de får fin färg.
Stek köttet i omgångar, lite i taget.
Finhacka de soltorkade tomaterna, riv vitlöken koka upp tillsammans med vatten, fond, senap och tomatpuré. Låt såsen koka ihop nån minut.
Slå på grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda pastan och köttet, korven eller kycklingen.
Slå såsen över pastan och vänd runt.
Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. Riv över osten.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält. ca 15 min i 225 grader.
Jag hade korvisar och grillkorv som behövde ätas upp så jag använde det i gratängen utan att steka dem först. Använder man kött eller kyckling så steker man det före man tillsätter det i gratängen. Pastagratänger av olika slag tycker jag är ett perfekt sätt att använda upp pastarester på. Jag tillsatte även en paprika i gratängen, men eftersom vi inte hade några körsbärstomater hemma fick vi avstå dem.
måndag 12 juli 2010
Gräslök- och pepparrotsås
Idag har det varit riktigt varmt med blåsigt. Vi var ner och badade och fikade hos mormor och morfar på eftermiddagen. Förberedelserna inför min födelsedag fortsätter. Nu när det var dags för middag så är ugnen upptagen och jag kände mig lite slö så vi köper pizza istället. Igår grillade vi lax som vi åt med potatis och en kall gräslök- och pepparrotsås.
Gräslök- och pepparrotsås
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
0,5-1 dl gräslök
1-2 tsk pepparrot
salt och peppar
Klipp eller skär gräslöken i småbitar.
Blanda med crème fraiche (eller liknande) och pepparrot.
Smaka av med salt och peppar.
En enkel och god sås som passar perfekt till fisk. Jag använde turkisk yoghurt som jag ofta har en hink av i mitt kylskåp.
Gräslök- och pepparrotsås
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
0,5-1 dl gräslök
1-2 tsk pepparrot
salt och peppar
Klipp eller skär gräslöken i småbitar.
Blanda med crème fraiche (eller liknande) och pepparrot.
Smaka av med salt och peppar.
En enkel och god sås som passar perfekt till fisk. Jag använde turkisk yoghurt som jag ofta har en hink av i mitt kylskåp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)