torsdag 22 juli 2010

Fryst rabarbermoussetårta

Idag har Leif syster åkt hem till Jämtland och vi ska sätta igång och packa inför vår Stockholmssemester. Leif syster och två av hennes barn kom och överraskade mig inför min födelsedag. Vi har haft trevliga dagar och kusinerna har haft jätteroligt. En av efterrätterna på min födelsedag var en fryst rabarbermoussetårta med mandelmassabotten. Eftersom den skulle frysas var det perfekt att göra den några dagar i förväg och förvara den i frysen. Mandelmassabotten brukar mamma ofta använda som tårtbotten och bara spritsa grädde uppepå och garnera med bär. Det är en av mina favorittårtor.

Tårtan längst till vänster är den frysta rabarbermoussetårtan
Fryst rabarbermoussetårta
Botten:
400 g mandelmassa
4 ägg
1/2 dl konc fläderblomssaft eller - dricka
Rabarbermousse:
400 g rabarber
3/4 dl strösocker
2 gelatinblad
3 ägg
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
Garnering:
1/2 kruka färsk mynta

Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa och ägg poröst. Rör ner saften.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 200º i 20-25 min tills smeten stelnat och fått lite färg.
Låt kakan svalna och ta den ur formen. Diska formen och lägg tillbaka den kalla kakan.
Skala ev rabarbern. Dela och skär den i skivor. Lägg rabarber och socker i en kastrull.
Låt sjuda ca 5 min. Häll rabarbern i en skål och låt den kallna.
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
Vispa grädden och blanda med gräddfil.
Ta upp gelatinet ur vattnet och låt det smälta på svag värme i en kastrull.
Häll bort lite vätska från rabarbern. Rör ner det smälta gelatinet.
Blanda sedan ner samtliga ingredienser till krämen. Fördela krämen över mandelkakan.
Täck med folie och låt den stå i frysen minst 6 timmar.
Ta av foliet och låt stå framme i rumstemperatur ca 1 tim före servering. Garnera med myntakvistar.

Det var en god tårta och så bekvämt att göra den klar flera dagar i förväg och bara ta fram när det var dags att äta den. Moussen var så klart lite syrlig som det blir med rabarber men jag tycker det är gott. Det var ganska många moment när man skulle göra tårtan men alla moment var enkla så det var inget krångel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar