Har ni grillat pizza nån gång? Jag har hört talas om det men inte vågat mig på det. Men nu har vi provat det och det var såå gott. Det var inte speciellt svårt heller.
Grillad pizza
Pizzadeg (4 portionspizzor eller 1 långpanna)
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Förslag på fyllning
rökt skinka, grillad/stekt kyckling, tomat, paprika, lök, banan, mozzarella osv
riven ost
Pizzadeg
Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt övriga ingredienser. Knåda degen mjuk.
Låt jäsa i portionsbitar eller i bunken i ca 30 min.
Tomatsås
Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.
Pizza
Kavla ut degen.
Grilla på indirekt värme under lock 2-4 min.
Ta bort den från grillen, vänd på pizzan och lägg på tomatsås och valfri fyllning på den grillade sidan.
Lägg på grillen och grilla under lock ca 2-4 min till.
Eftersom det går fort att grilla pizza måste man till fyllningen använda ingredienser som inte behöver genomstekas. Vi använde en grillplåt till pizzorna som vi smorde med lite olja. Jag tycker det är gott att lägga ruccolasallad på pizzan direkt när man tar bort den från värmen.
Vill man förenkla receptet köper man färdig pizzadeg och tomatsås. Men blir det lika gott?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar