måndag 29 juni 2020

Glasstårta med kladdkakebotten och jordgubbar - Äggfri

Till midsommar gjorde jag en glasstårta med kladdkakebotten och jordgubbsglass. Så skönt att förbereda och sedan bara plocka upp ur frysen ett tag innan det är dags att äta. Jag väntade lite för länge innan jag tog fram tårtan eller om vi var för ivriga att börja med efterrätten, så glassen och kladdkakan var lite väl hård. Men sista tuggorna var magiskt goda, choklad och jordgubbar är ju så gott framför allt på sommaren.

Min tanke var att garnera med jordgubbar men jag blev lite snål o irriterad när jag såg hur dyra jordgubbarna var just på midsommar så jag struntade i att köpa några. Istället köpte jag dagen efter för halva priset och kunde garnera tårt-resterna med. Det är en mäktig botten så en sån här tårta räcker till många och går att frysa om, i alla fall om inte glassen har hunnit smälta för mycket.


Glasstårta med kladdkakebotten och jordgubbar - Äggfri

Kladdkaka

200 g smör/margarin
2,5 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl mjölk

Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao för hand.
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Rör ner mjölk.
Häll smeten i en smord och kakaopudrad rund form, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt kakan kallna.
Ta lös kakan och rengör o torka formen.
Lägg tillbaka kakan i formen för sedan ska glassen på.

Jordgubbsglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
5 hg jordgubbar

Vispa grädden ganska fast.
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Mixa jordgubbarna och blanda ner i gräddblandningen.
Häll all eller delar av glassmeten på kladdkakebotten i formen.
Täck formen och ställ i frysen under natten (eller längre).
Ta fram kakan och glassen ca 30 minuter innan servering. Garnera ev. med mer jordgubbar.


Jag använde inte all glass-smet eftersom jag älskar kladdkaka och var rädd att all glass skulle ta över chokladsmaken, men det är en smaksak. Den överblivna glass-smeten frös jag in i en burk för att kunna äta som glass senare nångång.


Vet ni, nu har jag bara en dag kvar att jobba innan semestern och om inget oförutsett inträffar så blir det bara 6 timmars jobb för jag tänker smita hem redan vid lunch. Så härligt! Även idag stämplade jag ut vid lunch och har fått en lång o härlig eftermiddag hemma. Så mycket värt!

Ida som har sommarlov har så klart redan vänt dygnet så hon hade precis stigit upp när jag kom hem. Det bästa med sommarlov och semester är nog att inte behöva passa en massa tider, eller hur? Att kunna vara upp länge på kvällarna är en av de saker jag främst ser fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar