torsdag 15 december 2016

Saffransminimuffins med apelsinfrosting

På lördag är det dags för vårt årliga glöggmingel och jag har redan i dag börjat förbereda en del saker. Men efter att ha vispat, rivit, skurit, kokat, blandat och hållt på i några timmar blev jag lite småtrött och tog en välbehövlig och mysig fikapaus. Men först blandade jag ihop en apelsinfrosting för att använda till de saffransminimuffins jag bakade i helgen. Jag hade inte tid att vänta tills frostingen hade stelnat utan spritsade på den trots att den fortfarande var lite för lös, men smaken var underbar.


Saffransminimuffins med apelsinfrosting

Minimuffins

0,5 g saffran
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt 
120 g osaltat smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg

Värm upp mjölken tillsammans med saffran och ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa smör och strösocker och blanda sedan i ett ägg i taget.
Blanda i dom torra ingredienserna och lite i taget av saffransmjölken. 
Blanda till en slät och fin smet.
Fyll muffinsformar i en muffinsplåt till knappt tre fjärdedelar med smet. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. 
Känn efter med sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt.

Apelsinfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1-2 apelsiner, skalet

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. 
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. 
Riv apelsinskal och blanda ner.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Så gott det här blev med de goda smakerna saffran och apelsin. Jag använde två apelsiner för att få en riktigt kraftig och god apelsinsmak. Om man låter frostingen stelna lite i kylskåpet blir den lättare att spritsa och blir då även snyggare, men har man inte tid att vänta så blir det som det blir. 

Fin vacker gul färg
Apelsinfrostingen fick en lite ljusare gul nyans.
De blev lite toppiga men jag skar bara bort toppen innan jag spritsade på frostingen.
Nu är det slut på pausen. Undra vad jag ska hitta på att göra nu? Det första jag måste göra är att röja lite i köket efter allt jag har gjort hittills. Det är bunkar, skärbrädor, slickepottar, vispar och knivar över hela bänken. Så först blir det lite tråkjobb innan jag får börja med det roliga igen.

onsdag 14 december 2016

Enkla goda skagensnittar

Är det verkligen bara onsdag? 
Det kommer bli en låååång vecka det här, redan igår kändes det som att jag hade hunnit allt man gör på en hel vecka både på jobbet och hemma. Fast i och för sig är det bra om det inte går alltför fort nu på slutet för på lördag är det dags för årets glöggmingel och jag är inte riktigt klar med planering och förberedelser.

Glöggminglet ska börja med glögg, juldrink och snittar, men jag kommer inte bjuda på dessa superenkla och goda skagensnittarna. Dessa tar jag till vid spontanfester som inte är planerade, eller en helt vanlig fredag då vi vill fira kommande ledighet lite extra.


Enkla goda skagensnittar

Finn Crisp
skagenröra
körsbärstomater

Bryt varje Finn Crisp i fyra delar.
Skär tomaterna i klyftor.
Klicka på lite skagenröra på vare brödbit, garnera med tomat.

Skagenröra och Finn crisp (råg) är en perfekt smakkombination, så det här är så mycket godare än det kan verka i dess enkelhet. Om man vill ha det lite festligare så kan man använda rågkrustaderna som nu finns på de flesta mataffärer. Klicka här så ser de vilka jag menar.

Vill man ha det extra enkelt så använder man färdig skagenröra, men har du lite mer tid så blir det lite godare med hemmagjord. Jag har många varianter här på bloggen och de två jag varierar mest mellan är den lite starkare med chili eller den med Västerbottensost.

måndag 12 december 2016

Ört- och balsamvinägerkyckling

Tänkte slänga in lite vardagsmat mitt i allt julstök. Kyckling är alltid populärt hemma hos oss och det finns många enkla grytor att ta till när tiden är knapp. Om du dessutom har stekt kycklingen i bitar nån dag i förväg då har du middagen på bordet på en kvart.

Den här gången kryddade jag med två favoriter - basilika och balsamvinäger.


Ört- och balsamvinägerkyckling

1 kg kycklingfiléer
salt
svartpeppar
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
1 msk oregano
1 msk basilika
2-3 msk balsamvinäger

Dela kycklingfiléer i mindre bitar.
Stek den, salta och peppra.
Koka upp grädde, buljongtärning, oregano, basilika och balsamvinäger i en gryta. 
Lägg i kycklingen och låt koka i ca 5 minuter.

Jag älskar balsamvinäger och tyckte det blev gott med 3 msk, men om man inte är så förtjust i vinäger så kan det nog uppfattas som lite surt. Jag åt broccoli och tomater till kycklingen men jag serverade även pasta för den som ville ha det.


Nu tror jag det är dags att chokladdoppa lakritskolan som jag kokade igår och sen måste den nog provsmakas. Låter som en perfekt måndagskväll. Eller så kanske jag bara lägger mig i soffan och blir kvar där resten av kvällen....

söndag 11 december 2016

Härlig tredje advent

I dag har det varit en dag helt i min smak!

Jag har pysslat i köket mest hela dan och hunnit med både julgodistillverkning och lite julbak samtidigt som vinterstudion stod på i bakgrunden. Love it! Jag började med godaste julgodiset - mina underbara nötfria Rocky Road som har en perfekt blandning av sött, salt och choklad. De blir minst lika goda som varianten med jordnötter, men så mycket bättre för så många. Se'n hann jag även med två andra favoriter - minttryffel och lakritskola.

När jag stängde godisverkstaden började jag baka istället och började med små skurna pepparkakor och pepparkakskex med sesamfrön som passar perfekt till ädelost. När jag var nöjd med pepparkakbakandet var det dags att baka med en annan julkrydda - saffran och i dag hamnade den i minimuffins.


Nu avslutar jag den här härliga söndagen, tredje advent, i soffan med datorn i famnen för att hitta inspiration till nästa helgs glöggmingel. Saknar några varianter på drink-/glöggtilltugg och en efterrätt men det mesta börjar falla på plats.

Trevlig avslutning på helgen!

Vitkålsgratäng lchf

På gårdagens Nobelmiddag hemma hos oss åt vi mört renkött, ostsås och en god vitkålsgratäng. Tänk att det nu är så naturligt för oss att undvika potatis så vi saknar det inte det minsta lilla. Den här vitkålsgratängen smakar precis som en potatisgratäng. Lycka!


Vitkålsgratäng lchf

0,5 (litet) vitkålshuvud
1 gul lök
1 dl vispgrädde
200 g färskost med vitlökssmak
salt, peppar
riven ost

Strimla vitkålen och löken. 
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. 
Stäng av plattan och blanda ner grädde och färskost. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i en ugnsform och strö över riven ost.
Tillaga i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.

Det är svårt att veta hur mycket vitkål man ska ha till grädden och osten, men det ska vara en ganska torr gratäng. I alla fall om man jämför med potatisgratäng där man behöver mycket grädde eftersom potatisen suger åt sig en hel del. Vitkålsgratäng blir ju inte på samma sätt, har man för mycket grädde så blir det en "vattnig" gratäng eftersom vitkålen inte suger åt sig grädden.

Vi gjorde en ostsås som vi serverade till gratängen och köttet och då använde vi samma ost som till gratängen. Det var ganska smart för min gratäng blev lite lite för torr men tack vare såsen vi åt till så blev det ändå perfekt.

Festmiddag deluxe
Vitkål, grädde och färskost. Nu saknas bara lite riven ost och ca en timme i ugn.

Tänk att tredje ljuset nu är tänt! 
I dag ska vi ha lite godisverkstad här hemma, planen är att göra de gamla goda favoriterna men även några nyheter hoppas jag hinna med. Kanske inte i dag men i veckan i alla fall. Jag tänkte börja med min storfavorit - Nötfri Rocky Road, sött, salt och choklad i en perfekt blandning.

lördag 10 december 2016

Nobelmiddag hemma hos oss

Nobelbanketten i all ära men jag är så himla nöjd med vår egna lördagsmiddag så nu ligger jag i soffan och är proppmätt. Är sugen på en till kopp te, men ärligt talat vet jag inte om det går ner nå mer.

Vi har haft en supermysig lördag som började på bästa sätt, med en långfrukost och allmänt slöande fram till lunch. Därefter åkte vi till mina föräldrar för det traditonella julbakandet av "Farmors kaka" en rågsiktskaka som fått sitt namn efter min farmor. Mina barn tycker att det är lite konstigt att åka till mormor för att baka farmors kaka. Bästa stunden är när man har bakat klart och det är dags för att fika de nygjorda goda mackorna. Det är julmys på hög nivå!


Eter bakandet var det dags för hockey, juldrink och tilltugg vid tv:n. Juldrinken blev så god som jag hade hoppats på och det var ju tur det, för jag fick leta på många affärer innan jag hittade Blossas alkoholfria årgångsglögg Blåbär och Ingefära. Den som väntar på nå gott.... Till det åt vi de goda och enkla skagenstjärnorna. Både drink och drinktilltugg fick väl godkänt så det blir nog repris nästa helg.

När Luleå hockey hade säkrat vinsten var det dags för varmrätt och för första gången tillagade vi ren och det blev sååå gott. Vi tillagade steken på låg temperatur och tog ut den i helt rätt tid. Till det åt vi snabbrostade cocktailtomater, vitlöksostsås och gratäng, antingen potatis eller vitkål.

Alltså det var så himla gott så det kändes som en Nobelmiddag 😀


Efterrätten blev en kopp chai-te och en bit saffransbulle med vit choklad som jag fick med mig från mamma. Den intog jag ensam i soffan där jag njuter av lördagslugnet, Olivia är hos en kompis, Leif och Ida gick över till grannarna, Isak sitter på sitt rum o spelar. Så det är me, myself and I och jag njuter.

Ugnsomelett lchf

Det finns så många varianter på ugnsomelett och det är olika proportioner i alla recept känns det som och jag lär mig aldrig hur jag brukar göra. Till vårt mini-julbord förra veckan gjorde jag en god och krämig omelett med proportioner som är lätt att komma ihåg. En halv dl grädde till varje ägg. Perfekt, eller hur?


Ugnsomelett lchf

6 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

Blanda ihop ägg och grädde, smaka av med salt o peppar.
Häll i en smord ugnsform.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Nu lär jag komma ihåg mängderna när jag ska göra ugnsomelett på julafton. Men man kan ju i alla fall konstatera att det inte spelar så himla stor roll med proportionerna med tanke på alla receptvarianter det finns på omelett.

Jag serverar ofta nån typ av stuvning eller sås till ugnsomelett t.ex. med sparris, svamp eller räkor. Antingen kan man hälla den på omeletten innan servering eller så kan man servera den på sidan om så får man själv avgöra om man vill ha stuvning eller inte.

torsdag 8 december 2016

Ägglåda med räkor

Nu tänkte jag ge er ännu ett gott tips till julbordet!
Vi, framför allt jag, äter mycket ägg numera och försöker variera det en hel del. Den här ägglådan kom jag på när vi hade ägg som var lite väl hårdkokta. De är så torra och tråkiga när man har råkat koka dem för länge, men då får man fixa till lite godsaker runt omkring som gör att de blir goda trots överkokningen.


Ägglåda med räkor

4 (hård)kokta ägg
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche 
1,5 tsk dill
1 tsk persilja
salt o peppar
1,5 dl riven ost
räkor

Dela de kokta äggen och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop grädde, crème fraîche, dill, persilja, salt o peppar.
Häll blandningen över äggen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 250 grader i ca 10 minuter.
Garnera med handskalade räkor.

Det här var ett perfekt sätt att göra äggen både godare och festligare och jag kommer servera denna ägglåda snart igen. Kanske en variant på fyllda ägghalvor som man ofta serverar till jul och påsk.

Dagen efter hade jag med mig två ägghalvor i matlådan som jag åt kalla och de var minst lika goda då. De var kanske snäppet godare till och med för "såsen" var krämigare när den var kall. Jag älskar mat som blir perfekt i matlåda eftersom jag nästan varje lunch har med mig rester hemifrån.


Torsdagskvällar har nästan blivit den nya fredagskvällen för mig. Jag älskar torsdagskvällar och vetskapen att det är fredag imorgon. I morgon börjar min arbetsdag lite smålyxigt med en frukost-föreläsning "Vad gör tonåringar på nätet". Ska bli spännande att se om jag får veta nå nytt. eller om jag har så bra koll som jag tror.

onsdag 7 december 2016

Vitkålsjanssons

Ibland blir man lite gladare! 
Alltså om nån skulle säga åt mig att Janssons frestelse med vitkål istället för potatis är supergott och att man inte saknar potatis det minsta lilla, så skulle jag nog vara lite skeptisk. Nog kan det var gott men såå gott, skulle jag nog tänka. Men nu har jag provat och det var precis såå gott och jag saknade inte potatis det minsta lilla.


Vitkålsjanssons

0,25-0,5 vitkålshuvud
1 gul lök
0,75 dl vispgrädde
150 g färskost
1 burk Grebbestad Ansjovis á 125 g
salt, peppar
riven ost
sesamfrön

Strimla vitkålen och löken. 
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. 
Stäng av plattan och blanda ner grädde, färskost och ansjovisspad. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp hälften i en form och fördela hälften av ansjovisen över. Upprepa. 
Fördela lite riven ost ovanpå, strö sesamfrön överst.
Sätt in i ugnen i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.

Är så glad att jag nu kan ha den här supergoda lchf-varianten på julbordet. Perfekt! Min pappa som älskar Janssons (och potatis) fick också smaka den här varianten och han var också lite chockad över hur god och "vanlig" den smakade.

Riven ost brukar man ju inte ha på Janssons men det var gott med det tunna lagret jag hade. Inspiration till receptet hittade jag hos 56kilo.se, men jag har gjort vissa förändringar t.ex. så minskade jag ansjovismängden och uteslöt vitlöken.

tisdag 6 december 2016

Chokladhus

Brukar ni göra pepparkakshus? Inte vi! Men i fjol gjorde vi ett chokladhus och jag är lite sugen på att göra det igen. Det känns nästan som att jag som älskar, verkligen älskar, choklad måste ha ett hus gjort av choklad, eller hur? 

Men vårt chokladhus får absolut inte stå framme för länge o samla damm för självklart vill vi äta upp den goda chokladen se'n också.

Bilderna är från i fjol när vi byggde ihop ett chokladhus under mellandagarna. Men jag glömde visst ta kort på det färdigpyntade huset. Så kan det gå! Snart har jag kanske ett nytt hus att fota....och då ska jag försöka komma ihåg att fota det färdiga resultatet.

Redo att pyntas. 
Älskar choklad!
En tjej redo att pynta!
Chokladpyssel
Smält choklad är klister och sen pyntas det med non stop och mini-marshmallows
Delar av pyntet

måndag 5 december 2016

Julklappstips: BookBeat

Hur går det med julklappsinköpen för er? 
Handlar ni mycket i fysiska affärer eller blir det mest nätshopping för er?

I år blir det nog mer nätshopping för mig. Jag har inte riktigt tiden att springa i affärer i år, istället sitter jag och surfar runt på nätet på kvällarna när jag har lite tid över. Nu när det är ljust endast ett fåtal timmar per dag är det såå viktigt för mig att gå på lunchpromenader, istället för att springa i affärer. Inte bara för motionens skull utan framför allt för ljusets skull. Så skönt att plugga in hörlurarna och sen ut o njuta av ljuset tillsammans med en bra bok.


Jag har ju tidigare skrivit om BookBeat och alla bra böcker jag hittar där både till barnen och mig själv. Snart är det dags att börja lyssna på Sofie Sarenbrants Tiggaren. Längtar! Sofie är en favoritförfattare som aldrig har gjort mig besviken, hennes böcker brukar vara spännande, och svåra att lägga i från sig, redan från första sidan.

Nu lagom till jul lanserar BookBeat prenumerationspresentkort. Så du kan ge bort 1, 3 eller 6 månaders prenumeration på BookBeat. Perfekt julklapp till någon som läser mycket eller till någon som du tycker borde läsa mer 😀

Presentkorten hittar du på www.bookbeat.se/presentkort
Klicka dig in där för att läsa mer om hur du ska göra.

Mycket bättre att ge bort en prenumeration på en massa böcker istället för att försöka välja en passande bok. Perfekt för mig som alltid har beslutsångest. Varför välja när man kan få många :)

Dessutom gäller fortfarande erbjudandet om en fri månad hos BookBeat om du registrerar dig via www.bookbeat.se/blogteam.


I samarbete med BookBeat

Redan

Oj vad trött jag var i morse när alarmet ringde. 
Men så fort som dagarna går så är det snart kväll och jag får sova igen. 

Det har varit en bra helg då vi har hunnit med mycket roligt men med lite för lite sömn o vila och det får jag lida för nu. Men det är det värt! Men visst skulle det vara skönt med fyra vardagar och tre dagar helg?


I dag är det bara utvecklingssamtal för Olivia som står på efter-jobbet-agendan i övrigt är det en ledig måndagkväll som gäller. Så jag tror det blir en sitta-i-soffan-kväll, för det har inte blivit många minuters soffhäng i helgen. Soffan, tända ljus och flera koppar te låter som en perfekt plan för kvällen, eller hur?

Men först är det några timmars jobb som gäller!

söndag 4 december 2016

Mini-julbord

Nu kunde jag verkligen inte vänta längre på att få äta lite julbordsgodsaker. På dagens julagenda stod att julköttbullarna skulle fixas och då passade det perfekt att äta julbord till middag då köttbullarna var varma och nygjorda. Många av mina favoriter fanns med i dag men det absolut godaste, gravad lax, saknade jag men snart är det dags att grava o njuta av olika sorters gravlax.


Mini-julbord

vitkålsjanssons
julköttbullar
julskinka
ugnsomelett
ägglåda med räkor
svampsås
äppelmos
ädelost
rödbetssallad
potatishalvor
gurkstavar
romanticatomater
vattenmelonbitar
Leksandshjärtan
Polarbröds julhjärtan
Finn Crisp


Det här var årets andra och hittills godaste julbord, det första åt jag på jobbets julfest (fast där fanns det dock gravad lax 😀). Få se om det blir något mer julbord innan julafton eller om det bara blir enstaka godsaker då och då, t.ex köttbullar och rödbetssallad.

Hoppas ni har haft en bra andra advent. Jag har haft en bra och mysig dag som det nu är dags att runda av med lite soffhäng och te.

lördag 3 december 2016

Firar familjen

Vilken härlig kväll vi hade i går, en sån man lever länge på.

Jag hade planerat en trerättersmiddag, med goda viner och god mat, för att fira att hela familjen var hemma tillsammans en helg. Det hör inte till vanligheterna numera känns det som. Vi bjöd även in goda grannar som det var alldeles för länge sedan vi träffade.

Vi började med lite snittar och prosecco medan maten blev klar i ugnen. Dels hade jag gjort de goda kantarellkrustaderna igen, men i miniformat den här gången, och dels en snabbvariant på skagensnittar.


Till varmrätt blev det älgrostbiff, potatishalvor, italiensk zucchini- och mozzarellagratäng, sallad, chili-crème fraîche och ostsås. Som vanligt tillagade vi rostbiffen på låg temperatur och den blev så mör och god som den alltid blir. Ett kanonrecept. Ni måste prova!


Efterrätten blev lite julinspirerad då vi bjöd på mjukpepparkaka i minimuffinsformat med lingonfrosting och toppad med en pepparkaksstjärna. Smaker helt i min smak.


Det var lite kul när jag upptäckte att Proseccon till snittarna och rödvinet till maten kom från samma producent (vingård). Det var inte så välgenomtänkt som man kan tro, det är två prisvärda viner som dyker upp lite då och då här hemma.


Nu är köket städat och diskmaskin fylld o diskar för fullt så jag ska lägga mig i soffan och vila lite till innan jag sätter igång med dagens roliga agenda. I dag ska vi nämligen klä julgranen har jag tänkt. Hög mysfaktor på det!

torsdag 1 december 2016

Pestokyckling

Vill ni ha ett snabbfixat kycklingrecept så här i advents- och jultider då man gör så mycket annat och kanske inte vill lägga ner så mycket tid på vardagsmiddagar. Istället fixar man med julklappar, julbakar, gör julgodis, planerar julfester och julbord och i bästa fall även myser med nära och kära.

Röd pesto, utan nötter, är en favorit hemma hos oss. Jag tror faktiskt att hela familjen älskar när maten smakar pesto och alla älskar även kyckling så det här blev populärt här hemma.


Pestokyckling

1 kg kyckling
3 msk röd pesto (Icas nötfria)
1 dl crème fraiche
2 dl grädde

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda ner pesto, crème fraîche och grädde.
Låt koka ihop några minuter.
Servera till broccoli och/eller pasta.

Jag serverade broccoli på sidan om eftersom det inte är en favorit för alla i familjen. Annars funkar det lika bra att sätta ner den i kastrullen tillsammans med kycklingen. Du kan även tillsätta andra grönsaker t.ex. paprika eller soltorkade tomater för att förstärka den smaken lite. Variera efter eget tycke o smak.

tisdag 29 november 2016

Chili-pulled-pork-sallad

Vi äter pulled pork rätt ofta så jag trodde att barnen började bli less det, men det blev höga glädjetjut när jag berättade vad vi skulle äta. Det är ju så himla gott och så himla enkelt att göra! Jag gör alltid min pulled pork i en crock pot där den får ligga och tillagas på låg temperatur hela da'n medan jag är på jobbet. Har man ingen crock pot går det att tillaga pulled pork i ugnen.

Absolut godaste sättet att äta pulled pork är till sallad, enligt mig, men jag serverar oftast även pitabröd och tacochips tillsammans med alla grönsaker och köttet.


Chili-pulled-pork-sallad

1 kg fläskkarré eller fläskytterfilé
0,5 dl vatten
marinad/sås
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
servera med
grönsaker, crème fraîche, chilisås

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet. 
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med grönsaker, crème fraîche och chilisås i småskålar tacostyle.

Chili-pulled-pork är ett perfekt alternativ till tacos. Lite annorlunda smak men serveras på samma sätt med grönsaker, sallad, lök, dressingar, crème fraîche och något bröd och/eller tacochips, där var och en väljer det den vill ha. Kanske dags att variera fredagstacon för er?

Oftast använder man fläskkarré till pulled pork men det går lika bra med fläskytterfilé tycker jag, som jag gjorde den här gången. Pulled pork tillagas ofta i nån rökig barbecue-sås, men eftersom jag inte tycker om rökiga smaker göra jag alltid denna chili-variant. Tidigare hade jag även farinsocker i marinaden men nu när jag vill dra ner på socker så skippar jag farinsockret helt och hållet och känner absolut ingen skillnad.

måndag 28 november 2016

Måndagsmys

Lite kvällsmys med tända ljus, paprika, pepparkakor och ädelost förvandlar en vab-måndag till en mys-måndag. Jag har varit så sugen på ädelost och pepparkakor ett bra tag och nu äntligen fick jag njuta av denna goda jul-kombo. Egentligen var det ädelost som jag var riktigt sugen på så för att göra det lite mer lchf-vänligt serverade jag även paprika till ädelosten. Även det är en perfekt kombination, den lite starka, salta ädelosten och den fräscha, friska paprikan.


Nu ska jag stänga ner datorn och gå ner o lägga mig och hoppas att jag får sova en hel natt. I natt vaknade jag mitt i natten och låg vaken i nån timme. Inte roligt! Det är rätt ovanligt att jag är vaken på nätterna, tack o lov, för det är inte kul att ligga vaken och tänka "jag måste sova, jag måste sova". Se'n när man väl somnar då ringer väckarklockan och det är dags att stiga upp, hur trött man än är.

God natt!

söndag 27 november 2016

Middag när tiden är knapp

Tänkte slänga in ett middagstips så här mitt i adventsmyset. 

Om ni har ont om tid när det är dags för middag så kan ni göra som jag gjorde i går - laga tomatcurrykyckling. En supergod maträtt där man inte behöver steka kycklingen först, utan allt slängs ihop i en form och tillagas i ugnen. Det här är en perfekt maträtt för mig som hatar stekos och älskar mat som tillagas i ugnen så man under tiden kan duka, fixa sallad och annat småfix som behövs till middagen. Här hittar ni receptet.


Nu ska jag gå och stryka lite juldukar och fundera på vad vi ska äta till middag denna första advent. Dessutom ska jag försöka få ihop logistiken till i morgon för det lutar åt att Ida måste vara hemma från skolan så som hon hostar. Det blir nog Olivia som får ta morgonpasset eftersom hon har sovmorgon. Himla tur att de har så få lektioner på gymnasiet nu för tiden så att Olivia ofta är hemma och kan hjälpa till.

Första ljuset

Första advent är här och vi har tänt första ljuset!


Jag och Ida har myst ner oss i soffan och tittar på Mysteriet på Greveholm, julkalendern från 1996, och får lite extra julkänsla. Älskar dessa gamla julkalendrar, ja de flesta i alla fall för det finns några sämre årgångar också.

Dagens adventsplaner är att vara inne och ta det lugnt med mycket vila. Ida har blivit förkyld med hemsk hosta och har sovit oroligt hela natten så både hon och jag är sega o trötta i dag. Vad har ni för planer?


Trevlig advent!

lördag 26 november 2016

Eksta pepparkakor

I morgon är det äntligen första advent, jag har tjuvstartat en del men snart är det advent på riktigt och jag behöver inte smyga med allt firande 😀 Eftersom årets jul går under temat "Varför vänta? Gör saker i tid" så har vi redan bakat lite pepparkakor. Vi har pepparkaksdeg kvar i kylskåpet så det kommer bli mer pepparkaksbak framöver. Bra att dela upp bakandet för då får man njuta av den underbara lukten flera gånger.

Jag har några olika pepparkaksrecept som jag varierar mellan, alla är goda på sitt sätt. I år använde jag det här receptet som det var jättelänge sedan jag använde senast.


Eksta pepparkakor


Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Det här är ett lättbakat recept där man inte behöver någon maskin utan man blandar ihop allt med en trägaffel. Jättesmidigt! Degen blir sedan perfekt, lätt att kavla ut och jobba med. Vi behövde inget mer mjöl när vi kavlade, men det kan ju bero på att vi alltid kavlar degen mellan två bakplåtspapper. Visst kommer ni ihåg hur man enklast bakar ut pepparkakor? Här kan ni se hur man på ett enkelt sätt bakar pepparkakor som behåller formen.

En plåt full med små fina pepparkaksstjärnor
Olivia hjälper till
Snart är det dags att ta bort all deg mellan alla hjärtan och stjärnor och sen ska det gräddas
Egentligen skulle vi tillbringat dagen i en baskethall men eftersom Ida vaknade med halsont och täppt näsa står vi över i dag och hoppas på snabbt tillfrisknande istället. Hon är inte jättesjuk men det gäller att lyssna på kroppen så att det inte blir värre, trots att basket är bland det roligaste hon vet.

Jag tror vi tar en bakdag i dag så att hon ändå får en rolig dag och slipper längta till basketen. Måste bara leta lite bakinspiration först. Vet inte alls vad vi ska baka för gott och roligt. Har ni några tips?

fredag 25 november 2016

God Helg med Smakbox

Ni får inte missa min tävling på Instagram där du har chans att vinna en Smakbox till en vän som är värd en julklapp. Sök upp matro_sara på Instagram så hittar du allt om tävlingen där.

Om du vill vara säker på att din vän får en Smakbox så kan du ge bort en prenumeration i julklapp. Du väljer själv hur många boxar du vill ge bort i följd, 1 till 6 st (6 st = årsprenumeration) och vilket datum första leverans ska ske. Det finns nog många som skulle uppskatta Smakboxar som julklapp, födelsedagspresent eller ett tack för att de finns. Du kan läsa mer på Smakbox.se

Foto av Annelie på www.blomsterochbakverk.se

Känns ganska naturligt att nästa tema är God Helg eftersom Smakboxen börjar skickas ut 30 november. Det är många med mig som tycker att advent, jul och nyår är årets smakhögtider. I denna Smakbox bjuds det på produkter, inspiration och recept för både mat och bak till advent och jul och även många festliga produkter till nyårsfirandet. Smakbox God Helg innehåller 18 produkter till ett värde av 402 kr.

Och självklart har jag en rabattkod till er nya prenumeranter, både om ni börjar en egen prenumeration eller ger bort en. 
Ange koden MATRO vid din beställning så får du 15% rabatt på din första box.