söndag 6 oktober 2019

5 godaste laxrätter

I dag tänkte jag tipsa om mina favorit-laxrätter. Så många goda rätter och jag blir sugen på dem alla. Tyvärr äter vi fisk alldeles för sällan eftersom Isak tycker så fruktansvärt illa om fisk och pga det så är det enklast och lugnast att göra andra middagar. Men jag tror det ska bli ändring på det nu när han är så stor och kan laga egen mat, dessutom tränar han inte lika mycket och då är det inte lika viktigt att han får i sig bra mat på rätt tid.

5 godaste laxrätter


Lax på spenatbädd med parmesanost

Det här är en återkommande favorit i familjen som vi gör ganska ofta. Den har så goda smaker som passar perfekt ihop.


Italiensk lax med fetaostkräm

En allt-i-ett-rätt där man tillagar allt på en ugnsplåt - så smidigt. Servera sedan tillsammans med en fetaostkräm så har du en supergod middag som passar både till vardag och fest.


Lax på grönsaksbädd med currysmak

Ännu en lax som tillags i ugnen, den här med smak av curry som kanske inte är den vanligaste kryddan tillsammans med fisk. Men prova det är riktigt gott.


Pestolaxpasta

Här är en massa favoritsmaker blandade på ett o samma fat så då blir det succé så klart.


Goood ugnslax

Det här är saftigaste laxen och perfekt att göra till många. På slutet häller man grädde i formen som blir en supergod sås med mycket dillsmak.

lördag 5 oktober 2019

Krämig kålrotsgratäng

Ibland blir maten så himla perfekt. I dag var en sån dag.
Jag gjorde inget speciellt egentligen, utan det var mer att jag lyckades precis pricka in det jag var sugen på. Det är såna här dagar man inte vill bli mätt, utan vill orka äta jättemycket.

Jag stekte färsk kycklingfilé och kryddade bara med grillkrydda, salt o pepper. Sedan lät jag den gå klar i ugnen. Det tycker jag är bästa sättet att få en saftig och inte det minsta torr kycklingfilé. Till kycklingen åt jag den här kålrotsgratängen med perfekt smak och så himla krämig. Gratängen i sig är så krämig och med god smak så ingen sås behövs.


Krämig kålrotsgratäng

400-600 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader 30 minuter.


Tyvärr var det bara jag som åt av den här goda middagen, så ingen annan kan intyga hur gott det var. Min och Idas mys-tjejhelg fortsätter och hon ville äta Chicken Nuggets och Pommes så självklart fick hon det.

Min kanonmiddag framför tv:n
Krämig och god kålrotsgratäng

Nej, nu måste jag koncentrera mig på hockeyn. Det verkar inte gå bra varken för damerna eller herrarna idag. Men än har vi inte gett upp....

Hoppas ni har en lika mysig lördagkväll som jag och Ida har!

fredag 4 oktober 2019

Nu börjar det...

Ljusen är tända och vi har myst ner oss i soffan under varsin filt. Nu har min och Idas myshelg börjat. Det är bara hon och jag hemma i helgen och vi ska bara göra roliga saker, äta gott och ha det så himla bra. Det är hon och jag värda efter den här hösten💕 

Och i dag fick vi två nya saker att fira ⭐ Först fick Ida tillbaka ett matteprov som hon gjorde i går och hade lyckats så himla bra på, min duktiga tjej. Fast egentligen är det ju ingen nyhet att hon är duktig i skolan. Men allt som är värt att firas ska firas💖

Strax efter att jag kom hem från jobbet idag så fick jag veta att jag i år igen är en av finalisterna i Matbloggsprisets Folkets val. Hur häftigt är inte det? Två år i rad! Jag är så otroligt tacksam och glad att ni har röstat fram mig🙏 Men nu börjar jobbet med att ragga röster, så jag lär tjata om detta i 2 veckor nu🙈

För att rösta på mig och Matro ska ni gilla min bild på Matbloggsprisets Facebook-sida. 
Sista dag att rösta/gilla är 20 oktober.


💕💕💕💕💕💕💕

Så här gör du om du vill hjälpa mig!
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar bäst vid en dator. Om du använder mobil eller läsplatta, dvs Facebook-appen så kan du behöva leta dig fram till Matro-bilden först.
3. Tipsa sedan alla ni känner om att de också ska rösta.

Kanelbullefredag

Fredagen är här och inte vilken fredag som helst utan Kanelbullens dag. 
Kan det bli bättre? Två favoritdagar på en o samma dag 💕

Dessa härliga krya-på-dig-blommor fick Ida för ett tag sedan. Visst är de fina?
Måste kanske köpa en fredagsbukett idag att lysa upp hemmet med.

Vad tycker ni är det bästa med helger? För mig är det inte att jag slipper jobbet utan det är att jag slipper ställa klockan på morgonen. De absolut bästa helgerna är när vi inte har en endaste tid att passa. Och det här är en sån helg....tror jag.

Det verkar som att det bara blir jag och Ida hemma i helgen. Oj, vad vi ska mysa...och köra rehabträning. Hon ska träna upp fotled, knä och ben och jag ska stärka rygg, nacke och axlar. Jag tror även att vi ska försöka hitta några skor som passar Idas fot som är så svullen så att inga av hennes nuvarande skor passar. Det börjar bli lite kallt att vara utan skor, så jag skulle vilja hitta några billiga tillfälliga skor åt henne.

torsdag 3 oktober 2019

Kokosbollstårta

Efter en berg-och-dalbane-vecka, med både roliga o tråkiga saker, så känns det skönt att det snart är helg och vi får landa lite. Den här helgen blir lugn men nästa helg är det dags för kalas igen för då är det dags för Isak att fylla 18 år och då kommer vi definitivt inte bjuda på den här tårtan.

Eftersom han är ägg-allergisk blir det förmodligen ett helt äggfritt kalas. Jag vill ju att han ska kunna äta allt på sitt egna kalas. Men när Olivia fyllde år bjöd vi på denna kokosbollstårta som är helt glutenfri och riktigt smarrig.

När det är dags för kalas brukar det alltid bli proppfullt i våra kylskåp, så då är den här tårtan perfekt eftersom den garneras precis innan servering och därför kan den stå framme till dess.


Kokosbolltårta

5 äggvitor 
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 

Till formen
ca 1 dl kokos

Garnering och servering
vispgrädde
riven choklad
bär

Vispa äggvitorna, tillsätt försiktigt socker, vaniljsocker och bakpulver efter ca 1 minut.
Vispas i ca 6 minuter till, gärna längre. 
Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm diameter. Bröa med kokos. 
Häll äggsmeten i formen.
Sätt in i 250 graders varm ugn. Slå av värmen.
Låt stå minst 5 timmar, det går bra att låta den stå över natten.
Garnera med vispgrädde och riven choklad, servera till bär och ev. mer grädde.


Jag gjorde tårtbotten kvällen innan sedan fick den stå väl skyddad i ugnen tills det var dags att börja laga lite mat och jag behövde ugnen några timmar innan gästerna kom. Många tårtor blir bättre om man fyller och garnerar dem dagen innan eller åtminstone några timmar före den ska ätas och efter det behöver den ju stå i kylskåp och ta upp en massa plats. Men den här tårtan som är som en kokosboll, mumsmums eller vad du kallar det blir minst lika bra om man garnerar den precis innan servering. Perfekt för stora kalas alltså!

onsdag 2 oktober 2019

Dagen var här

Igår var den här, dagen vi väntat på sedan 6 augusti.

Det var äntligen dags för Ida att ta bort gipset och träffa ortoped och fysioterapeut. Men allt är definitivt inte över än, vi har en lång väg kvar 💕 Nu ska fotled ock knä tränas upp tillsammans med motoriken. Har ni nånsin tänkt på hur mycket som måste fungera för att man ska kunna gå? Så den som tror att vi kan lämna igen rullstolen redan nu, tror fel.

Trots att det känns lite deppigt och hopplöst just nu så vet jag att Ida kommer fixa det här galant 💪 Hennes målmedvetenhet, tjurighet och längtan tillbaka till dansen kommer göra att hon tränar, tränar och tränar för att kunna gå så snart som möjligt 💖

Vi hoppas att hon snart ska kunna dansa så här bra igen och ha så här roligt 🙏

Film från vårens dansuppvisning i Street, Ida är trea från vänster i ledet närmast kameran.

tisdag 1 oktober 2019

Recept september 2019

Oktober börjar med en riktig höstdag - regnigt, blåsigt, grått o tråkigt. En riktig inne-dag, men vi ska alldeles strax åka i väg till sjukhuset för i dag är det dags för Ida att bli av med gipset.

Nu när oktober har gjort sin entré tänkte jag ta efter Victoria på Matplatsen, som börjar varje månad med ett inlägg om föregående månads alla recept. Eftersom vissa blogginlägg innehåller annat än recept tänkte jag att det kan vara bra att samla månadens alla recept på ett o samma ställe. Kanske har ni missat något, som ni nu upptäcker. Hoppas ni tycker om idén.

Så här kommer alla mina september-recept i den ordning som jag publicerade dem på bloggen. Mycket mat, lite bröd men inga godsaker.

Recept september 2019


Jag började månaden med ett av vår favoritlaxrecept Lax på spenatbädd med parmesan. Det är en perfekt kombination av godsaker, uteslut inget.


Vi bakade vårt favoritbröd Matrolimpa, som jag så klart har döpt efter bloggen.


Jag fyllde en köttfärslimpa med ost och paprika och vi fick en riktigt smarrig och lättfixad middag.


Jag bjöd en kompis på lite vardagslyx och vi åt pestolaxpasta, som är ett annat favoritlaxrecept.


Vi firade in en helg med en god och stark chili som hade puttrat hela dagen.


Jag bakade grahamsrutor i långpanna, som vi åt i augusti tillsammans med en god saffransdoftande fisksoppa med räkor.


Jag tog tag i sockersuget (igen) och bakade två sorters fröbröd - mina favoritbröd när det gäller lågkolhydratkost. Dels ett sprött fröknäcke och dels ett mjukt fröbröd.


Jag gjorde en stor varm macka eller varm smörgåstårta. Välj själv vad du vill kalla det. Jag fyllde den med en god köttfärs- och grönsaksröra.


Jag gjorde en god allt-i-ett-rätt med kyckling och rotsaker som tillagades tillsammans på en ugnsplåt och kryddades med chili, persilja och citron. Till det åt vi godaste parmesankrämen


Det blev fredag och vi gjorde en krämig tacotårta som fredagsmys.


Vi drack bubbel och åt lite smått o gott bland annat denna goda rätt som passar perfekt som förrätt. En massa godsaker på en o samma tallrik - Bresaola, ruccola, parmesan och tryffelkräm.


Jag stekte ihop vitkål och köttfärs som jag kryddade med soja och det blev en supergod middag som jag och Ida älskade.


Jag gjorde Kött i ugn som tillagas i en god sås i ungefär en timme så man har tid över att fixa tillbehör, duka eller ta det lugnt.


Jag fixade en liten mini-kräftskiva då vi åt en supersmarrig Kantarellpaj med Västerbottensost.


Jag hittade ett lågkolhydratrecept på Mikrobröd som jag var tvungen att prova och jag blev så himla nöjd så jag har hunnit göra det fler gånger.


15 recept hann jag med att ge er i september - 1 recept varannan dag. Det är jag riktigt nöjd med och hoppas att ni också är det. Ibland känns det som att jag aldrig hinner testa och dela med mig av recept. Men jag får nog slå bort den känslan nu 💕