lördag 23 juni 2018

Student- och midsommarfirande

Nu är studenten Olivia färdigfirad när vi igår avslutade studentfestligheterna med ett kombinerat student- och midsommarfirande med släkten. Ute spöregnade det och det kändes mer som höst än sommar, men vi hade en mysig kväll inomhus ändå.

Planer är till för att ändras.... Den planerade grillkvällen ute på en solig altan fick vi strunta i och istället höll vi oss inne i köket där vi dukade upp lite smått o gott. Vi började med bubbel o snittar (som var tänkt att avnjutas ute i solen medan jag pysslade på i köket), sedan dukade vi fram en buffé med något för alla (hoppas jag) och sedan avslutades middagen som sig bör på midsommar med jordgubbstårtor.

Student- och midsommarfirande

Bubbel o snittar

oliver
rödbetor o feta
tunnbröd med äggkräm och matjessill
romdip o chips



Midsommarbuffé

dubbelmarinerad fläskfilé
balsamvinägermarinerad kyckling

rostad potatissallad med rädisor och västerbottensost
italiensk pastasallad

stekt zucchini o paprika
grillad majs o champinjoner
stekt halloumi
vattenmelon, feta o svarta oliver
nektarin- och tomatsalsa
babyspenat, oliver, sugarsnaps, gurkstavar

hot bearnaise
örtsås 
pestosås

baguetter, kex, hårdbröd, tunnbröd
brie



Midsommartårtor


Många glas blir det....

Det lär bli några omgångar med diskmaskinen i dag - precis som det ska vara efter en trevlig fest. Många glas, tallrikar, skålar och uppläggningsfat som har använts.

Känns som att jag mest kommer gå o vänta på kvällens fotbollsmatch mellan Sverige och Tyskland. Fler som längtar? Men i väntan på den kommer jag äta en massa goda rester. Känns nästan som juldagen då vi också alltid äter en massa goda rester.

Nu har jag många recept att ge er och ni har inte fått se bilderna från studentdagen än heller så jag tror att jag kommer sitta med kameran och datorn i dag. Men först tror jag att det blir dagens andra kopp te (och kanske en liten tårtbit).

onsdag 20 juni 2018

Smörgåstårta till studenten

Hemmagjord smörgåstårta är sååå gott, går inte att jämföra med köpta som ofta mest bara smakar majonnäs. Att göra egen smörgåstårta kan se avancerat ut men det är så mycket enklare än man kan tro. Ni måste prova!

På Olivias studentdag bjöd jag på smörgåstårta med mina favoritfyllningar och garnerad med en massa gott.


Smörgåstårta till studenten

Dagen före servering

Kantskär
36 skivor (Rasker) rostbröd, jag använde bara fullkorn

Blanda ihop allt till lager 1
ca 120 g bredbar leverpastej
ca 150 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare

Blanda ihop allt till lager 2
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
drygt 1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar

Blanda ihop allt till lager 3
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost
grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Vispa ihop allt till täcklagret
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs

Montering
Lägg 9 skivor bröd på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 9 skivor bröd.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor bröd.
Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna bröd.
Bred på täcklagret.
Täck och låt stå kallt i ca 1 dygn.


Samma dag som servering

Garnera med
krossade ostbågar runt om
tunna gurkskivor
3-4 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
physalis
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
machésallad
stjärnfrukt


Tidigare har jag använt vitt bröd till varannat lager men den här gången körde jag endast på fullkornsbröd och det blev supergott. Tårtan kändes fräschare när det blev lite tuggmotstånd i brödet. Men jag har en känsla av att det behövs lite mer fyllning än när man har några lager med vitt bröd för att det inte ska bli för torrt.

Jag älskar att garnera smörgåstårtor och mycket frukt och grönsaker ska det vara. Man ska tänka på att bygga på höjden, både för att det är snyggt och kanske framför allt för att då får man plats med mer godsaker.

Pyntade med lite studentpynt innan servering

tisdag 19 juni 2018

Midsommarinspiration

Om några dagar är det midsommarafton och väderprognoserna växlar från gång till gång jag kollar. På några timmar har det först visat spöregn för att övergå till strålande sol och nu senast var det mulet men inget regn.

Vi ska ju ha kombinerat midsommar- och studentfirande och har planerat för en grillkväll men är rädd att första prognosen som visade spöregn kommer slå in och då måste vi ha någon alternativ plan. Inte så kul att stå ute o grilla i regn, risk för kall och vattnig mat dessutom.

I väntan på midsommarafton och dess väder kommer här lite inspiration till god mat som passar på midsommarafton. Inlagd sill, gravad lax, kallt kött som går att förbereda, god potatis och sallader och se'n avsluta med något gott med jordgubbar låter väl som en helt ok midsommarafton i matväg.

Midsommarinspiration


Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Var så himla sugen på kanelbullar här för nån vecka sedan och eftersom jag i samma veva såg på Facebook ett spännande recept på kanelbullar i långpanna var jag tvungen att baka dem. Det finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar, så vi frossade ordentligt.


Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Bulldeg

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Topping

Uppvispat ägg
Pärlsocker


Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll smör-mjölken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet och kör i maskin eller för hand tills du har en smidig deg.
Den ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.

Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med en elvisp.

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen. 
Vik sedan ihop degen i tre lager, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. 
Klipp massor med jack i degen.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter i 200 grader. 
Bullarna ska få fin färg och bli genomgräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna innan du skär i bitar.

De blev supergoda och så himla enkelt att baka bullar i långpanna. Mina goda hockeybullar bakar jag också i långpanna. De måste ni prova!

Det här kanelbullereceptet hittade jag hos Victorias provkök och blev så himla nyfiken på det. Enligt Olivia så var det de godaste bullarna någonsin. Men jag tror bara hon har dåligt minne 😀 Nybakade bullar är alltid godast.

Vill man ha äggfritt så går det jättebra att strunta i att pensla med ägg. Men eftersom Isak ska äta lite ägg då o då nu när hans äggallergi har blivit bättre, så passar det perfekt med äggpenslade bullar.

Bred ut den krämiga kanelfyllningen på den utkavlade degen.
Vik ihop degen 3 gånger.
Klipp flera jack i degen.
Nygräddad och god!
Skär i bitar när den svalnat. Ät o njut!

söndag 17 juni 2018

Matsedel v.25 midsommarveckan 2018

Bättre sent än aldrig kommer här en veckomatsedel. Sommaren kom tillbaka på tillfälligt besök i dag med strålande sol, klarblå himmel och ingen vind så jag prioriterade utevistelse istället för att sitta med bloggen. Men nu kan jag kombinera det underbara vädret och bloggen för just nu sitter jag i kvällssolen i loungen och skriver ner nästa veckans inspirationsmatsedel. Så himla underbart!


Matsedel v.25 midsommarveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Midsommaraftonsfredag

Veckans godsak


*******************

Det känns så himla konstigt att jag ska jobba i morgon för nu känns det ju som att jag har semester. Fredagens studentfirande och början på sommarlovet liksom dagens kanonväder har gjort att jag inte alls har haft tankarna på jobbet utan har semesterfeeling istället.

Men det är faktiskt bara 3 dagars jobb till veckan innan jag är ledig igen i några dagar. Skön nedtrappning.

lördag 16 juni 2018

Studentbal 2018

Nu är Olivias studentvecka över fast firandet är inte helt över än för henne eftersom vi kommer ha ett student- och midsommarfirande på midsommarafton för släkten. Men nu hinner jag andas ett tag innan det är dags att börja planera den dagen....och jag hinner gå igenom alla hundratals kort.

På tisdag var det dags för den stora balen och Olivia gick dit med sin bästa kompis Anna-Linnea. Tillsammans har de kämpat sig igenom dessa tre gymnasieår på Samhälls Beteende-programmet. Så värda att firas!

Glada tjejer som precis har kommit till Stadsparken för mingel innan balen
Innan de anlände till stadsparken åkte de i en amerikanare runt sta'n. Tur man har kompisar som ställer upp när man behöver 😀
Fotosession - många kort blev det
Snygga tjejer som är redo för studentbal
Mina älskade barn
Här går de in till Stadshotellet där studentbalen med 3-rättersmiddag, disco och roligheter hela kvällen väntar.

Nu ska jag gå ut med en kopp te och njuta av solen och det verkar inte ens blåsa, helt otroligt efter gårdagens storm. Se'n ska jag fortsätta gå igenom korten från gårdagen - utspringet, flakåkning och firandet.

Ha en underbar lördag!

torsdag 14 juni 2018

Somna vid skrivbordet

Inte somnade jag vid midnatt igår som var mitt mål, klockan hann passera både 1 o 2 innan jag somnade. Men jag höll mig vaken hela arbetsda'n, men jag såg till att jobba på bra med alla måsten och skippade lunchen för att kunna sluta tidigt. Så skönt att komma hem, ta en kopp te och sedan vila en stund innan tårtförberedelserna satte igång.

Så här blev det inte för mig i dag, tack o lov.

Förutom tårtorna har jag lite annat småfix som måste göras ikväll bl.a. sy lite på Olivias studentklänning och nån sömmerska är jag verkligen inte. Så lite nervös är jag, men det är så lite som ska göras så det går nog bra.

Nu dags för middag! Se'n fortsätta med tårtorna...