lördag 26 december 2009

Grönpeppargravad lax

Årets vinnare bland de gravade laxarna är den grönpeppargravade. Den var riktigt god med tydlig smak av grönpeppar. Även Leif som inte är så förtjust i gravad lax åt med god aptit. Gravad lax är godast på hårdbrödmacka, tycker jag.
Grönpeppargravad lax
ca 1 kg mittbit av lax
3 msk salt
4 msk strösocker
1 msk sellerisalt
1 tsk kajennpeppar
1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad, krossad grönpeppar
1 tsk torkad, smulad basilika
ca ½ dl finhackad röd lök

Skär laxen i två benfria filéer. Skinnet ska sitta kvar.
Blanda alla övriga ingredienser och fördela det över laxbitarna.
Lägg ihop bitarna. Stoppa allt i en plastpåse.
Lägg på fat och ställ in i kylen i ca 2 dygn, är det tunna filéer låter du dem stå kortare tid. Vänd på laxen ibland.

Vet inte vad som menas med sellerisalt men jag använde Hebamare örtsalt för jag såg att den innehåller ganska mycket selleri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar