På Olivias studentdag bjöd jag på smörgåstårta med mina favoritfyllningar och garnerad med en massa gott.
Smörgåstårta till studenten
Dagen före servering
Kantskär
36 skivor (Rasker) rostbröd, jag använde bara fullkorn
Blanda ihop allt till lager 1
ca 120 g bredbar leverpastej
ca 150 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare
Blanda ihop allt till lager 2
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
drygt 1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar
Blanda ihop allt till lager 3
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost
grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Vispa ihop allt till täcklagret
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
Montering
Lägg 9 skivor bröd på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 9 skivor bröd.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor bröd.
Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna bröd.
Bred på täcklagret.
Täck och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Samma dag som servering
Garnera med
krossade ostbågar runt om
tunna gurkskivor
3-4 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
physalis
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
machésallad
stjärnfrukt
Tidigare har jag använt vitt bröd till varannat lager men den här gången körde jag endast på fullkornsbröd och det blev supergott. Tårtan kändes fräschare när det blev lite tuggmotstånd i brödet. Men jag har en känsla av att det behövs lite mer fyllning än när man har några lager med vitt bröd för att det inte ska bli för torrt.
Jag älskar att garnera smörgåstårtor och mycket frukt och grönsaker ska det vara. Man ska tänka på att bygga på höjden, både för att det är snyggt och kanske framför allt för att då får man plats med mer godsaker.
Jag älskar att garnera smörgåstårtor och mycket frukt och grönsaker ska det vara. Man ska tänka på att bygga på höjden, både för att det är snyggt och kanske framför allt för att då får man plats med mer godsaker.
Pyntade med lite studentpynt innan servering |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar