torsdag 19 januari 2017

Fredag den 13:e?

Jag tror att kalendern är lite fel. Det var inte i fredags som det var fredag den 13:e, utan i dag. 
Det känns som att allt går fel i dag.


Det började strax före lunch med att jag var så pass hängig att jag var tvungen att åka hem från jobbet. Jag satt mest o stirrade på skärmen utan att göra nån nytta. Så det var ju lika bra att åka hem o lägga sig i soffan och försöka vila bort denna förkylning.

När jag ligger o vilar så plingar mobilen till och jag får ett meddelande i vår grupp-chatt att vår planerade Mallorca-resa är inställd. Så irriterande! Vi är fem familjer på totalt 20 personer som skulle ha åkt i väg tillsammans en vecka. Inte lätt att hitta en resa till bra pris nu! Eftersom vi är 5 personer i familjen funkar inte alla hotellrum utan ofta behöver vi boka två hotellrum och då blir resan mycket dyrare som ni kanske förstår.

Oj vad härligt det hade varit med lite sol o bad i maj i år igen.
Bruna o fräscha favorittjejer.

När jag ligger i soffan och deppar över min förkylning och den inställda resan ringer Ida och säger att hon har ont i nacken. De hade lekt och en kille i klassen hade ramlat över hennes huvud när hon satt ner. Personalen på skolan tyckte att vi borde kolla upp nacken eftersom just nackskador inte är att leka med. Så det var bara att lämna soffan, hämta Ida och åka till hälsocentralen där vi, tack o lov, bara behövde vänta några minuter innan de hade tid att titta på hennes nacke. Förmodligen är det bara en kraftig sträckning, men vi skulle ha lite koll på henne så att hon inte börjar må illa, börjar frysa eller får mer värk i huvudet eller nacken. Tack o lov har det inte blivit värre. Nu hoppas vi bara att hon inte har så ont i morgon när hon vaknar då musklerna har vilat och är kalla.

Jaha inte var det slut på eländet heller. Nu när jag sjunker ner i soffan och tänker se Luleås hockeymatch så djävlas det också. Tror det är lika bra att gå och lägga sig så att det blir en ny dag snart.

onsdag 18 januari 2017

F som i förkyld, fisk och fetaost

Usch, nu verkar jag också ha åkt dit på en förkylning. Jag har varit så himla glad att jag har klarat mig så bra trots att alla på jobbet både har varit förkylda och haft influensa. Men nu lyckades jag inte hålla bacillerna i från mig nå längre. Jag är inte jätteförkyld och det är absolut inte nån influensa (peppar, peppar....) men jag har ont i halsen, hostar, är tung i huvudet, har lite lite feber och känner mig allmänt trött o hängig. Nu försöker jag peppa mig själv att det går över på nån dag så att jag är frisk till helgen.

När tid och energi är bristvaror är det perfekt att tillaga laxfiléer i ugn. Jag kryddar med salt och citronpeppar innan de åker in i ugnen på 200 grader i ca en kvart. Den goda fetaostkrämen och en sallad är perfekta tillbehör till denna perfekta lågkolhydratkost.


Nu är det dags för ännu en kopp te, jag har tappat räkning hur många det har blivit i dag för att lindra den onda halsen. Men det har blivit betydligt fler än vanligt.

Oj, nu börjar ju Sveriges Mästerkock. Jag har inte sett något avsnitt av årets säsong. Har ni? Är det värt att se? Eftersom jag inte har andra planer ikväll än att vila så blir det nog att jag ser dagens avsnitt. Hoppas det är sevärt 😀

tisdag 17 januari 2017

Pizzalåda med skinka

Jag försöker ofta förbereda måndagens middag redan på söndag då jag är ledig men i helgen gjorde jag inte det. Så utan något förberett var den här pizzalådan perfekt när jag kom hem från jobbet. Det gick fort att blanda ihop alla ingredienser och medan den blev klar i ugnen hann jag skära lite grönsaker och duka.


Pizzalåda med skinka

5 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven ost
100 g skinka, finhackad
1,5 tsk oregano
0,5 tsk basilika
salt o svartpeppar

Blanda allt och häll i en smord ugnsform. 
Tillaga i 200 grader ca 25 minuter, beroende på formens storlek.
Servera till sallad.

Det här var mycket godare än jag trodde och så himla enkelt så det här kommer jag göra fler gånger. Olivia blev också positivt överraskad, innan maten tyckte hon att jag bara skulle göra en vanlig ugnsomelett som är så gott. Hon var rädd att jag skulle förstöra den med att tillsätta en massa grejer. Men hon erkände att det här också blev gott.

Jag hade en ganska liten form för jag ville ha lite höjd på omeletten och därför behövde jag ha inne den lite längre i ugnen, det blev nog över en halvtimme.


Tisdagar är stress-dagen nummer 1 så i dag lär det inte bli mycket till middag utan vi tar något i farten mellan barnens träningar. Kanske blir det resterna från pizzalådan 😁 Jag hoppas att planen att kunna sluta tidigare fungerar, för annars blir det lite tajt om tid innan Idas basketträning. Vilken är er värsta/stressigaste dag?

måndag 16 januari 2017

Harmonisk kväll

Det märktes i dag att vår slöarhelg var välbehövlig. Vi har haft en otroligt lugn och harmonisk kväll med läxläsning utan tjat o gnäll, trevlig middag med bra samtal, sängläggning utan tjafs och det har inte varit ett enda bråk eller nån höjd röst från nån av oss. En härlig kväll som jag nu avslutar med idrottsgalan.

Till middag åt vi den lättgjorda och goda pizzalådan, en perfekt lchf-rätt som ni ska få receptet på i morgon (hoppas jag).

Halinas gryta

Jag hade ingen inspiration och kom inte på en enda god maträtt som jag ville bjuda på i fredags. Men sen rätt som det var så hittade jag denna gamla goding som vi åt jätteofta tidigare och jag kände på en gång "Den vill jag äta!". Och den var lika god som jag kom ihåg den.


Halinas gryta

1 kg skinkstek, fläskytterfilé eller liknande
1 purjolök
1 stor röd paprika 
300 g Philadelphiaost
5 dl grädde
1,5 buljongtärning eller 2 msk fond
1 dl crème fraiche
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
lite curry

Strimla och bryn purjolöken, lägg i en ugnsform.
Skiva och stek köttet, salta och peppra. Lägg på purjolöken i ugnsformen.
Hacka paprikan och strö över.
Värm grädden och låt osten smälta med.
Tillsätt buljongtärning, crème fraiche och kryddor.
Koka upp.
Slå såsen över köttet.
Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.

Det blir riktigt god smak på den här grytan som tillagas i ugnen. Jag serverade den till broccoli, pasta och sallad men tidigare åt vi ofta klyftpotatis till den och det är också supergott.

Perfekt rätt att bjuda gäster på för man kan förbereda allt dagen innan och sen bara tillaga i ugnen strax innan man ska äta. Kan inte bli mer perfekt för stressade dagar, eller när man har middagsgäster strax efter man kommer hem från jobbet.


Stekta fläskytterfiléskivor och paprika på en purjolöksbädd.

Och lite sås över 

Efter ca 25 minuter i ugnen har man en god gryta att bjuda på

Grytan passar jättebra till broccoli,
Tog en vilodag även igår, därför var det lite bloggtystnad. Så skönt med en riktig vilohelg då jag gick i pyjamas mest hela da'n och låg i soffan och såg Vinterstudion och hade lite Skam-maraton. En välbehövlig energipåfyllnadshelg, så nu är jag såå redo för denna arbetsvecka med en massa aktiviteter på kvällarna som jag måste skjutsa till o från eftersom Leif jobbar på annan ort.

För att vara extra redo och minimera stressen när man kommer hem hungrig från jobbet så har jag planerat veckans middagar. Få se om planeringen håller eller om vi, som vi oftast gör, planerar om längs vägen. Men det är ändå skönt att ha en plan att utgå från. Idag blir det pizzalåda till middag - om vi inte ändrar oss.

lördag 14 januari 2017

Myskväll och chilldag

Vi hade en urmysig kväll igår då vi åt och surrade i flera timmar, fast det kändes som bara en. Gu' vad fort tiden gick. Jag frågade Ida i morse om hon hade haft kul igår, hennes gulliga svar var "Ja, jättekul! Enda tråkiga var när Susanne gick hem".

Efter mycket velande och googlande hittade jag till slut ett recept som jag ville testa. Och jag hittade det på bästa matbloggen 😀 Matro så klart. "Varför gå över ån efter vatten". Haha efter flera dagars letande och funderade så fanns kanonreceptet närmare än jag kunde ana.

En god fläskytterfilégryta
med lchf-vänliga tillbehör
 och favoritefterrätten chokladmousse

Jag och Ida har en riktig chill-dag i dag då vi ligger i soffan i pyjamas och kollar YouTube-klipp. Såna dagar behöver man också! Och jag ska bli bättre på det och försöka skippa lite måsten. Efter flera dagars snöande har det nu äntligen slutat. Jag är så nöjd att snön har vräkt ner dessa da'r då Leif har varit hemma, vet inte hur jag hade klarat mig om jag varit själv. Jag hade i alla fall inte kommit i tid till jobbet och jag hade nog haft ryggskott av allt skottande. Men det behöver jag ju inte bekymra mig över nu eftersom det inte blev så.

Vinkokta päron med ostkräm



Blanda parmesan, philadelphia och grädde i en kastrull och värm på svag värme. 
Rör om tills all ost smält. 
Krydda med svartpeppar och vispa i olivoljan. 
Häll upp i en skål och låt stelna till en kräm i kylen, ca 4 tim.

Servera päron och ostkräm tillsammans.
Dra några varv med pepparkvarnen över ostkrämen.

Det är viktigt att ta upp päronen från lagen när de har svalnat annars blir de för sura o bittra. Det blev mina på glöggminglet. Men dagen efter då det legat till sig ett tag utanför lagen var de mycket godare.

torsdag 12 januari 2017

Fullmåne

Har ni sovit bra i natt? Inte jag! Och när jag kollade månkalendern förstod jag varför jag hade så svårt att somna om efter att jag vaknat klockan tre i natt. Det är ju dags för fullmåne i dag!


Vissa påverkas av månen varje månad, vissa ibland och vissa tror att det bara är svammel. Jag är stensäker på att månen påverkar oss och vår sömn.


Trots få timmars sömn och snöstorm ute är det bara att bita ihop, dricka många koppar te och åka till jobbet. Men det blir nog till att flexa ut lite tidigare i dag för att lägga sig på soffan o slumra lite innan middag. Men eftersom jag flexar in en timme tidigare kan jag åka hem redan tre och ändå ha gjort full dag. Perfekt en sån här dag!

onsdag 11 januari 2017

En lång kväll

Herre gu' vad det blåser ute. Jag är så himla nöjd med att vara hemma och inomhus. Slutade lite tidigare i dag och vi åt därmed även lite tidigare än vanligt och därför känns kvällen extra lång. Perfekt! Och dessutom har jag inga måsten utan jag kan slöa i soffan hela kvällen, så jag lär se säsongsstarten av Sveriges Mästerkock på Tv4.


Dagens middag blev ostfylld skinkschnitzel med sallad och chili-bea. Snabbt, enkelt och gott! Jag sitter och småsurfar efter lite middagstips, dels nå snabblagat till i morgon efter jobbet och före hockeyn och dels något gott till fredag för att fira in helgen. Har ni några tips att bjuda mig på?

Halvvägs

Vilken tur att jag tog två kanonhärliga promenader i går, en vid lunch och en på kvällen. Det var nästan vindstilla och nollgradigt, kändes som vår i luften. Det var hur härligt som helst. Men det var i går det. I dag är det halv storm ute och jag är glad att jag håller mig inomhus.


Tänk att vi redan är halvvägs genom veckan, nu är det nedförsbacke kvar till helgen. Det är en hel del jag måste hinna innan det är helg, men jag ligger bra till enligt planen så det kommer nog gå bra.

Dessutom ser det ut att bli en bra helg med en efterlängtad middagsgäst på fredag och fika med kompisar på lördag. En helg helt i min smak alltså - äta o fika gott med trevlig sällskap.

Men nu kör vi några få arbetsdagar först innan det är helg.

tisdag 10 januari 2017

Citron- och dilltorsk i ugn

Vilken är er favoritfisk? Jag älskar lax och det är den fisk vi äter oftast. Ibland, men väldigt sällan, varierar vi oss och då är det oftast torsk vi äter. Inte lika gott, enligt mig, men ibland får vi till fullträffar även med torsk. Som den här citron- och dilltorsken!


Citron- och dilltorsk i ugn

600 g torskfilé
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 dl mjölk/grädde
1 citron
0,5 dl fryst dill

Tina torsken om den är fryst och låt den rinna av ordentligt.
Lägg torskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Koka upp crème fraîche med buljongtärning och mjölk eller grädde i en kastrull.
Skölj och riv skalet av citronen och rör ner i såsen tillsammans med dillen.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Häll såsen över fisken och tillaga mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter.

Den här torskrätten var riktigt, riktigt god och så enkel att göra. Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag älskar att tillaga mat i ugnen. Om ni äter enligt lchf då använder ni grädde istället för mjölk i såsen. Jag åt broccoli till fisken och det var kanongott, men jag kokade även några potatisar till Ida för torsk och potatis är en perfekt kombo.


Det har varit mycket gnäll från min sida den senaste tiden om hur trött jag har varit. För jag har verkligen varit trött, sjukt trött. Men vet ni vad?! I dag känner jag mig pigg och full med energi, trots att jag inte har sovit så mycket i natt. Vilken härlig känsla det är. Hoppas jag får ha kvar den länge länge. Nu håller vi tummarna att jag inte jinxar genom att skriva det här 😀

måndag 9 januari 2017

Västerbottensomelett

Västerbottenspaj är en klassiker till skaldjur. Men eftersom vi undviker mjöl så skippade jag pajskalet och fick då en supergod omelett med smak av Västerbottensost. Eller om man så vill en västerbottenspaj utan paj 😁


Västerbottensomelett 

5 ägg
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
175 g västerbottenost
lite salt o peppar

Vispa ihop ägg, grädde och crème fraîche.
Smörj en pajform och lägg sedan osten i botten på formen.
Häll äggblandningen över osten.
Grädda i 200 grader, ca 25 min, lite beroende på formens storlek.

Oj vilken god middag vi åt i lördags! Grönsaker och räkor är en perfekt kombo till denna omelett. Me like! Om man vill ha omeletten på en buffé t.ex. så kan man garnera med räkor och créme fraiche så blir den finare att servera.

Jag har aldrig varit så jätteförtjust i själva pajskalet när jag äter paj så det är ingen uppoffring att skippa pajen eftersom jag ändå får äta det goda där inne. Ren bonus!

Lägg riven ost i en smord pajform
Häll på äggblandningen
Ställ in i ugnen
Ät o njut

söndag 8 januari 2017

Lyxfrukost

Ida och Isak avslutar sitt jullov med en lyxfrukost - varm choklad med vispgrädde och minimarshmallows!


Det är så roligt (och gott) att leka med vår julklapp - gräddsifonen. Så enkelt att få perfekt "vispad" grädde till choklad, kaffe eller till min favorit - hallon. Jag måste se till att steka (lchf)pannkakor snart så jag får använda sifonen lite mer, så himla gott med pannkakor, grädde och hallon. Synd bara att steka pannkakor är bland det tråkigaste som finns.


I dag gäller det att förbereda kommande arbetsvecka - planera middagar, tvätta kläder, handla mat, packa väskor, fixa logistiken och förbereda så mycket som möjligt så att det bli en smidig övergång från slöa lediga dagar till skola och jobb. Det jobbigaste blir nog alla tidiga morgnar vi nu har framför oss.

Jag har även lite bloggjobb som jag borde göra klart i helgen. Strukturera upp veckans inlägg, planera samarbeten, svara på förfrågningar och lite annat. Men det blir nog kvällsjobbet som vanligt 😀

lördag 7 januari 2017

Lördag istället för söndag

Vad härligt med en tredagarshelg så att man får en dag extraledigt. Så istället för en söndagsmiddag blev det en lördagsmiddag i dag med räkor och västerbottensostomelett, dvs en lchf-variant på den traditionella västerbottenspajen.

Sån enkel middag men som ändå känns lite extra festlig, en perfekt helgmiddag alltså.


Nu är det mesta av julen bortplockad, några adventsljusstakar får dock vara kvar några dagar till. De är så fina så jag vill njuta av dem en liten stund till. Det skönaste var att få bort de mörka julgardinerna och sätta upp nya ljusa gardiner. Det blir ett helt annat ljus i vardagsrummet. Tänk att i månadsskiftet november/december älskar jag julgardinerna, granen, tomtarna och allt julpynt och en dryg månad senare är det så skönt att få plocka bort det.

Nu är jag sugen på att fortsätta pyssla här hemma och fortsätta vår renovering. Frågan är bara var vi ska börja. Mest troligt blir det sista rummet i källaren som vi kommer påbörja och det jobbiga med det är allt byggdamm som kommer grisa ner hela källaren eftersom vi måste börja med att bila upp golvet. Ett skitjobb som måste göras för att det ska bli riktigt bra se'n.

Mumsiga räkor i en favoritskål
God krämig omelett med västerbottensost

Fläskfilégryta

God morgon, härligt att vakna upp denna lördag och komma på att det är just lördag och inte söndag.

Gårdagens middag blev en lättgjord fläskfilégryta som jag snabbt slängde ihop med ingredienser som i alla fall vi oftast har hemma.


Fläskfilégryta 

ca 700 g fläskfilé
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1msk kalvfond
2 dl grädde
2 dl crème fraiche 
salt peppar

Putsa och skär fläskfilén i skivor eller strimlor. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Finhacka löken, stek på låg värme så att den bli mjuk utan att ta färg. Lägg över i grytan.
Tillsätt pressad vitlök, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche.
Koka upp och låt koka ihop några minuter.
Servera till goda tillbehör.

Jag serverade fläskfilégrytan till vitkålstagliatelle, broccoli, sparris, vanlig pasta (för de som ville ha det) och sallad. Mumsigt.

Trots enkla ingredienser blir det en väldigt god gryta, just tomatpuré och dijonsenap är en bra kombination som ger en riktigt bra smak.


Nu håller Leif och Ida på att göra sig i ordning för att åka i väg på utflykt med skotern, medan jag stannar hemma och städar bort julen. För nu ska det sista bort!

fredag 6 januari 2017

Skam

Jag lyckades med att sova i morse - precis som jag ville så fick jag en ordentlig sovmorgon. Jag sov till tio och sov alltså i nästan tio timmar i natt. När hände det senast? Inte konstigt att jag har varit sjukt trött hela veckan, jag hade nog lite sömnbrist. Men nu är det åtgärdat!

Efter min sovmorgon fortsatte dagen i lugnt tempo framför tv:n och Tour de Ski, så himla skönt. Men när det var klart så lyckades jag faktiskt göra lite nytta, då jag städade källaren ett litet tag innan det var dags att börja med middagen - Fläskfilégryta med vitkålstagliatelle och broccoli.


Vi fick både matgäster och övernattningsgäster. Alltid kul med spontanbesök. Så nu har Ida stängt in sig på rummet med sin övernattningskompis och jag har satt mig i soffan för att se den norska serien Skam som ALLA pratar om. Man måste ju se om den är så bra som alla säger.

Det verkar vara en riktig ungdomsserie men även vuxna verkar ge den tummen upp. Spännande att se vad det är för nå. Ser ni den?

Nej nu måste jag stänga ner datorn för teet är varmt och Skam rullar på tv:n!

torsdag 5 januari 2017

Trettondagsaftonsmiddag

I dag är det trettondagsafton och det innebär halvdag på jobbet och ledig dag i morgon. Så underbart med lite ledigt igen. Mina planer för morgondagen är att börja med sovmorgon och sen fortsätta med vila och se Tour de Ski. Perfekt plan, enligt mig.

Vi hade lite go'middag i dag tillsammans med mina föräldrar och brorsan med sina två yngsta barn. Vi gjorde det enkelt för oss och körde på gamla säkra kort som vi enkelt kan göra och som vi vet blir jättegott.


Trettondagsaftonsmiddag



Kvällen har avslutats i tv-soffan med en massa hockey. Nyss såg jag Luleå vinna i SHL och nu ser jag småkronornas bronsmatch i junior-vm. Jag ska alldeles strax gå o lägga mig så att det blir riktigt många timmars sömn för det behöver jag.

Vad har ni för planer för morgondagen?

onsdag 4 januari 2017

God o mör renstek

Så fort vi ska tillaga o äta en hel köttbit, oavsett kött så brukar vi ugnssteka den på låg temperatur. Och vi har aldrig blivit missnöjda. Första gången vi tillagade renstek gjorde vi så klart också på detta sätt. Trots att det var en av de sämre bitarna så blev köttet så himla mört o gott.


God o mör renstek 

1 bit renstek
salt o peppar

Salta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.
Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. 
När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.
Låt stå ett tag. Skär i skivor och servera med goda tillbehör.

Alltså ni måste prova detta! Jag kan nästan garantera att ni inte blir missnöjda. Servera med goda tillbehör och ni har en underbar festmåltid utan större ansträngning. Det svåra med det här är att veta hur länge köttbiten ska vara i ugnen. Men med en varm sås och en varm zucchinigratäng t.ex. så gör det inte så mycket om inte köttet är riktigt varmt.

Med goda tillbehör så får du en....
...festmåltid deluxe
Mört och gott renkött

tisdag 3 januari 2017

After Eight-glass - äggfri

Usch vilket väder vi har nu! Det är bara minus 10, men eftersom det blåser och snöar så är det betydligt kallare. Inget drömväder precis. Vi gick hem från mina föräldrar för ett tag sedan och det blåste riktigt kallt, så det var extra skönt att komma in och ta en kopp te. Nu ska det visst bli ännu kallare, ner mot minus 30, i två dagar innan det blir varmare igen och till helgen ska det bli nollgradigt enligt prognosen.

*****************

Till nyårsafton fixade jag en glass-efterrätt med After Eight. Och jag fortsätter tjata om den goda och perfekta kombinationen mellan choklad och mint.


After Eight-glass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
15 After Eight-plattor
Garnering
After Eight-plattor

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Skär After Eight-plattorna i mindre bitar och blanda ner i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Stick ev. ner halverade After Eight-plattor som garnering.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering. 
Servera glassen i strutar eller på tallrik.

Det här var ett superenkelt sätt att göra glass på och det blev en kanongod smak och inte det minsta isigt trots att jag inte använde glassmaskin och så underbart med hemgjord glass som är äggfri. Nu vill jag prova andra smaksättningar också.

Om ni inte vet skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk tycker jag att ni ska läsa det här inlägget.

Rör ner kondenserad mjölk i den vispade grädden.
Skär After Eight i småbitar.
Frys ner i en glasslåda.

Trötter

Hur länge tar det tills man är sig själv igen efter semester och sovmorgnar? 
Gårdagen försvann i ett töcken och i morse var jag än en gång sååå trött när klockan ringde. På jobbet härjar influensan och jag lever på hoppet att jag har ett litet skydd kvar från senast jag hade den när jag, Ida och Isak var däckade i över en vecka.


Oj så tyst det är i huset nu när alla ligger o sover, skulle gärna sitta kvar här med min tekopp ett bra tag till o njuta av lugnet men nu är det lika bra att börja åka mot jobbet. Ju tidigare jag börjar desto tidigare kan jag sluta - fördelen med flex.

Ha en bra tisdag, oavsett om ni är hemma, på jobbet eller var ni nu är!