onsdag 17 augusti 2016

Gravlaxbakelser

Första arbetsdagen efter sommarsemestern gick galant. Inga problem att stiga upp och arbetet flöt på smärtfritt. Skönt! Men nu börjar jag bli en aning trött för jag har inte sovit alla de timmar jag behöver och i morgon ska jag stiga upp halv fem och agera flygtaxi. Snark.

Nu är det dags för er att få receptet på de goda gravlaxbakelserna som mamma bjöd på när hon fyllde år. Ni kommer kanske ihåg att jag skrev att de fanns både i en vanlig variant och i en lchf-variant.


Gravlaxbakelser

200 g cream cheese
3 msk pepparrotsvisp
3 msk vispgrädde
10 skivor rågbröd, kavring eller liknande
200 g gravad lax i skivor
2 tsk rosépeppar
färska örter eller citronskal

Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Stansa ut brödrundlar ca 8 cm i diameter eller gör kantfria trekanter.
Bred ostkrämen på brödet.
Toppa med laxskivor.
Garnera med rosépeppar och örter/citronskal.

Dessa tyckte både jag och Olivia om så nu har vi planerat in dem till fredagsmyset. De var så himla fräscha och goda. Och självklart gör vi den brödfria lchf-varianten där man klickar ostkrämen i en form och se'n garnerar som vanligt med lax, rosépeppar och örter och/eller citronskal.

Back to work

Semestern är slut och det är dags att ta sig i väg till jobbet!


Jag hoppas jag har kommit ihåg allt! Kläderna är på, lunchlådan nerpackad liksom passerkortet och håret är inte i en knut på huvudet :) Nu är det slut på myskläder och slarvigt uppsatt hår. Men vet ni vad? Det känns faktiskt riktigt bra!

Jag har en rolig höst framför mig men som förmodligen innebär jättemycket jobb och det rivstartar med en Stockholmsresa redan på söndag. Och ovanligt nog ska jag dit två gånger till i höst. Kul!

tisdag 16 augusti 2016

God chokladmousse i fina glas

Fina glas kan man aldrig få för många av och det gäller även efterrättsglas. Därför blev jag så glad när jag fick dessa söta glas/skålar av mina föräldrar, senast när vi bjöd dem på laxmiddag.


Perfekt storlek för pannacotta, chokladmousse eller en trifle. Jag tycker om att servera efterrätter i portionsformar, tycker det är mycket vackrare än att servera i en stor form. Fast ofta, väldigt ofta, använder jag en stor form istället för små portionsformar för det är ju så mycket enklare vid tillagning och förvaring.

När jag premiäranvände glasen gjorde jag min för stunden favorit-chokladmousse, den med grädde, yoghurt och mörk choklad.


Chokladmousse med yoghurt

100-150 g mörk choklad
2,5 dl grädde
2,5 dl yoghurt 

Finhacka chokladen. 
Vispa grädden. 
Vispa ner yoghurten med elvispen på låg hastighet. 
Rör ner chokladen.
Fördela smeten i portionsglas. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär och/eller mer choklad innan servering. 
Fast den är god bara som den är också.

Den här moussen har jag tipsat om tidigare för den är så himla god och superenkel att göra. Jag använder 85%-choklad för jag älskar riktigt mörk choklad och i den här kombinationen känns den inte så bitter och mörk som man kan tro.

måndag 15 augusti 2016

Chilikycklingröra lchf-anpassad favorit

Bara för att man undviker kolhydrater behöver man inte avstå från allt gott man är van att äta. Kycklingtortillas är en storfavorit här hemma, det är nog hela familjens favoriträtt. Tortillas som man rullar in den goda kycklingröran i är ju så klart full av kolhydrater eftersom de är gjorda av mjöl. Men egentligen är det kycklingröran som är det goda så jag serverade röran till sallad och struntade i tortillas. Enklare att göra eftersom jag slapp ett moment och lika gott.

Jag tillsatte lite extra grönsaker o crème fraîche och skippade den söta majsen för att anpassa den bättre till lchf-mat. Krångligare än så är det inte att fortsätta äta er favoritmat men med färre kolhydrater.


Chilikycklingröra lchf-anpassad favorit

1 kg kycklingfiléer
1 purjolök
1 stor paprika
1 zucchini
några skivor jalapeno på burk
0,5 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
5 dl crème fraiche
chilipeppar, salt o svartpeppar

Skär kyckling, purjolök, paprika, zucchini och jalapeno i småbitar.
Fräs kycklingen några minuter, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Fräs purjolök, paprika och zucchini i omgångar, lägg över i en gryta.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och ev. chilipeppar.
Rör ner crème fraîche och låt koka några minuter.
Servera till sallad.

Olivia saknade den smälta osten som man har på kycklingtortillas, men det gjorde inte jag eftersom jag inte är så mycket för smält ost. Men eftersom jag vill att alla andra ska vara nöjda med maten så gör jag nog en gratäng nästa gång. När kycklingröran har kokat klart lägger jag den i en gratängform, strör på ost och gratinerar i 225 grader tills osten smält o fått fin färg.

Huvudvärkshelv***

Börjar den här dagen på sämsta sätt - med "headache from hell". Det finns inte mycket som är värre än att vakna med huvudvärk. Varje rörelse jag gör bränner som eldar. Lite frukost (för att kunna ta tabletter utan att få ont i magen), tabletter, duschmassage och vila är det som gäller. Och om jag har tur så hjälper det och jag kan få några bra timmar.


Nu hoppas vi att huvudvärken snart har försvunnit så att jag kan ge er ett roligare inlägg.

Ha en bra måndag, på jobbet eller hemma!

söndag 14 augusti 2016

Nya vanor med Smakbox

Är det nån som börjar jobba efter semestern i morgon? Jag börjar på onsdag!

Är det nån som längtar tillbaka till vardag och rutiner? Det brukar ju vara så när semestern börjar ta slut. Hösten brukar betyda en nystart med nya vanor. Tack vare att jag har undvikit kolhydrater nu i sommar så har jag undvikit glass, godis och fikabröd. Känns så himla skönt att jag inte behöver kämpa med nya nyttigare vanor nu när semestern är slut.

Vill ni prova lite nya produkter som går under temat Nya vanor så har ni nu chansen. Smakbox nya box med temat Nya vanor innehåller rekordmånga 18 spännande produkter som förhoppningsvis utmanar dig lite och får dig att prova nya alternativ. Värdet är hela 463 kr.

Och det bästa av allt - jag har en rabattkod till alla nya prenumeranter!
Ange rabattkoden MATRO så får du 15% på ordinariepris (189 kr inkl frakt) på din första smakbox
Gå in här för att prenumerera.

Det är fler än jag som har upptäckt smakbox och deras roliga och innehållsrika lådor. De är omnämnda i en av mina favorit-mattidningar Elle Mat & Vin.

Bild från Elle Mat & Vin

lördag 13 augusti 2016

Lycklig för lite

Tänkte börja lördagsmorgonen med lite tänkvärda ord som jag ofta brukar tänka på 
och jag tror fler skulle må bra av att göra det.


I dag är jag lycklig över att det "bara" är lördag trots att det kändes som lördag i går. Jag är även lycklig över att jag har några få semesterdagar kvar innan jag börjar jobba igen. Och det känns faktiskt riktigt bra att börja jobba, jag tror att jag har en rolig, men stressig, jobbhöst och vinter framför mig.

Vad är ni lyckliga över i dag?

fredag 12 augusti 2016

Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Eter en heldag på Ikea inklusive bilresa på ungefär en o en halv timme enkel väg känner jag mig lite småtrött men glad. Älskar att gå på Ikea och titta på allt möjligt viktigt som man behöver, trots att man inte visste om det innan man kom dit :) Fast den här gången blev det inte så många roliga småsaker utan det blev stora saker till barnen, både säng och garderober har vi inhandlat till nöjda barn. Och jag är väldigt imponerad att Leif lyckades få in allt i bilen. Det blev trångt, men det gick!

Nu när jag sitter i soffan och tittar igenom korten i kameran kom jag på att jag har ju glömt ge er receptet på de goda köttfärsfyllda paprikorna som Leif grillade åt oss för ett tag sedan.


Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Köttfärssås

5 hg köttfärs
0,5 zucchini i bitar
1 brk smaksatt tomatsås (pastasås)
1 dl grädde

paprikor
ost

Börja med att göra en god köttfärssås. 
Stek köttfärsen och zucchinibitar. 
Tillsätt tomatsås, kryddor och grädde.
Låt koka ett tag.
Skär av ett lock av paprikorna. Ta ur kärnor och hinnor och skölj dem.
Fyll paprikorna med köttfärssåsen.
Skiva över ost och lägg på locket.
Grilla på indirekt värme tills osten smält och paprikan har mjuknat något.

Det här blev riktigt gott och Leif lyckades exakt med paprikorna - lite mjuka men ändå med tuggmotstånd.

Så här gjorde vi köttfärssåsen men den kan man variera efter eget tycke o smak. Tänk bara på att den inte får bli för rinnig utan man vill ha en ganska fast röra i paprikorna.

Smakrik, god köttfärsröra och några skivor ost.
Lägg sedan på locken och paprikorna är redo för grillen.
Grilla på indirekt värme tills osten har smält och paprikan har mjuknat lite.

Njut av dagen

Sista semesterfredagen blir en dag på språng! Gäller att passa på innan semestern är slut :)

Ingen har nog missat att jag älskar fredagar - även när jag har semester och "helg hela veckan" så är det något speciellt med fredagar, eller hur? Fast härligaste och bästa fredagskänslan har jag efter en hel arbetsvecka. Känslan när man kommer hem från jobbet en fredag är oslagbar (framför allt om huset dessutom är nystädat :) )


Efter en heldag på språng tänker jag avsluta min fredag i soffan, min älskade soffa.
Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 11 augusti 2016

Röding i dillgrädde

Trots att klockan börjar bli mycket är det full aktivitet i huset, både Olivia o Isak håller på att möblera om i sina rum. Och till ommöblering hör även rensning av gamla saker som de inte vill ha kvar i sina rum. Så snart har jag fullt upp med att gå igenom allt o bestämma om det ska vara kvar eller slängas. Känns som att det är det enda jag gjort den här sommaren :)

Till dagens middag ugnsstekte jag röding med dill och grädde. Superenkelt och supergott!


Röding i dillgrädde

röding, filéade och utan skinn
salt
citronpeppar
dill
grädde

Lägg rödingfiléerna i en ugnsform.
Krydda dem med salt och citronpeppar. 
Strö rikligt med dill över. Häll på grädde.
Tillaga i 175 grader i ca 10 minuter om du har lika tunna filéer som vi hade, 
i annat fall får du öka på tiden.

Det blir så himla god sås av grädden som blir smaksatt av dill, salt o citronpeppar. Och så mycket enklare att göra allt i ett, istället för att steka fisken för sig och göra såsen för sig. Till fisken o såsen serverade  jag vårt nya favorittillbehör - ugnsstekt broccoli och blomkål.

Det fungerar med nästan vilken grädde som helst till detta. I dag hade jag vispgrädde, men jag har även använt gräddsorter med lägre fetthalt och även Oatlys iMat (havregrädde) och det har alltid blivit lika gott.

Rabarbervaniljdrink

Veckans drinktorsdag bjuder på en drink där jag gjort många av ingredienserna sedan tidigare och har hemma i skåpen.

Vaniljsnapsen med jordgubbar och rabarber fick ni receptet på förra torsdagen och hittar det här. Rabarbersaft brukar jag göra flera liter av varje sommar och se'n frysa in. Det receptet hittar ni här. Om man inte vill göra vaniljsnapsen går det nog lika bra med vaniljvodka som går att köpa på Systembolaget. Raberbersaft går nog också att köpa, men den blir förmodligen inte lika god som den hemmagjorda :)


Rabarbervaniljdrink 

1 dl koncentrerad rabarbersaft
2 dl sodavatten
citron
jordgubbar
is

Blanda alla ingredienser i ett glas eller gör en större sats och bjud som bål!

Jag experimenterade en del innan jag hittade rätt blandning av de olika ingredienserna. Det här blev bra enligt mig, men jag vet att många vill ha spritstarkare drinkar än vad jag blandar. Jag är inte så jätteförtjust i vaniljsmaken (varför gjorde jag då en vaniljsnaps?), utan ville ha mer rabarbersmak så därför tog jag ganska mycket saft.

Saften är så söt i sig så det räcker gott o väl med bubbelvatten istället för att använda sprite eller nån annan söt läsk att fylla upp med.

onsdag 10 augusti 2016

Curryköttgryta

Höstväder ute och höstmat inne! 
I dag gjorde jag en köttgryta till middag så det kändes som höst, för grytor äter vi inte ofta under sommaren. När det dessutom var grått o tråkigt ute kändes det verkligen som höst, bara de tända ljusen som saknades.


Curryköttgryta

5-8 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk curry
1 brk passerade tomater
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 brk champinjoner
salt, peppar, chilipeppar

Smält smöret och fräs curry, tillsätt sen köttet och bryn det till fin färg. 
Salta o peppra, lägg i en gryta.
Fräs sedan skivad lök i lite mer smör. Häll över i en gryta.
Tillsätt tomaterna och koka minst en timme till köttet är mört o gott.
Tillsätt grädde, crème fraîche och burk-champinjoner. 
Koka några minuter och smaka av med salt, peppar, chilipeppar och ev. mer curry.

Jag ugnsrostade broccoli och blomkål som jag serverade till grytan tillsammans med ris. Currysmaken passar riktigt bra till tomater, tycker jag. Det blir en annorlunda och mildare currysmak mot för när man gör en traditionell currysås.

Muurikka till mycket

Jag har ju en man som älskar att grilla så under sommaren använder vi grillen nästan dagligen och ofta både till lunch o middag, medan spis och ugn då får vila. I år har vi även börjat använda vår muurikka igen efter flera års uppehåll. Den är ju så himla smidig att använda till grönsaker, wok eller som för nån dag se'n - till att värma upp köttbullar o spagetti. Gissa om resterna blev så himla mycket godare än om vi hade använt micron.


Hade Leif varit hemma hade nog gårdagens kyckling- och grönsakswok också gjorts på muurikkan, men nu var han inte det så då gjorde jag den inne på spisen.

Om precis en vecka är jag tillbaka på jobbet. Då är det slut på slöa slappa dagar. Ska faktiskt bli ganska skönt med lite ordning o reda här hemma igen. Fast jobb-hösten startar med en rivstart, det hade varit skönt med en lite lugnare start. Men, men man är snabbt inne i det igen och det kommer nog bara säga swish så är det advent och jul.

tisdag 9 augusti 2016

Kyckling- och grönsakswok

Vädret fortsatte som det började i morse - sol, regn och blåst i en salig blandning. Nu är det mest blåsigt och väldigt höst-likt ute, jag är inte färdig med sommaren än så jag hoppas solen och värmen kommer tillbaka snart.

Jag ska alldeles strax i väg på styrelsemöte måste bara vänta hit barnvakten och i väntan på henne kan jag visa er dagens middag som fick full pott från alla trots alla grönsaker.


Kyckling- och grönsakswok

kycklingfilé
broccoli
zucchini
purjolök
paprika
röd chili
färsk ingefära
vitlök
soja
thaichilisås
olja
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg på en tallrik.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Värm lite olja i en stekpanna, stek chili- och ingefära-skivor och riven vitlök i nån minut.
Tillsätt broccolin och stek den mjuk (tjocka bitar behöver kanske förkokas).
Lägg på en tallrik.
Stek purjon och zucchinin mjuk, smaksätt eventuellt med mer chili, ingefära och vitlök. 
Lägg på tallrik.
Stek paprikan lite snabbt. Tillsätt allt som du stekt se'n tidigare och värm på det.
Krydda med salt, peppar, soja och thaichilisås.
Servera!

Det blir så gott att steka chili, ingefära och vitlök först och se'n steka broccolin i den smaksatta oljan. Broccoli i sig smakar inte så mycket så det här är verkligen kanongott. Zucchini blir också lite extra god om man gör på samma sätt.

Jag skrev inga mått utan det får man avgöra själv beroende på vad man har för favoriter. Det här blir jättegott och smakrikt även utan kyckling. Tips till din nästa vegetariska middag!

Avokado- och sparrissallad

Till gårdagens kalas hade mamma önskat sig att jag och syrran gjorde varsin sallad till buffébordet. Jag gjorde denna, med inspiration från en räksallad som grannen bjöd på för några veckor sedan.


Avokado- och sparrissallad

sallad
sparris
citroninlagd avokado (se recept nedan)
cocktailtomater
rödlök
svarta oliver

Kvällen före:
Följ receptet nedan för citroninlaga avokado och låt den ligga i kylskåpet under natten.
Samma dag som salladen ska ätas:
Skär av topparna, och ytterligare en bit, på all sparris. 
Koka bitarna snabbt i lättsaltat vatten. Spola i kallvatten.
Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
Skiva rödlöken och lägg i kallvatten för att den ska bli krispigare.
Halvera tomaterna.
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Lägg alla sparris över salladen, både bitarna och skivorna.
Lägg avokadon på och skeda över lite av lagen med chilin.
Avsluta med tomater, rödlök och oliver.


Citroninlagd avokado

2 mogna avokado
1 dl pressad citronsaft
0,5-1 dl socker
0,5 röd chili

Koka upp citron, socker och chili. 
Kyl ner. 
Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen, gärna över natten.

Jag använde bara 0,5 dl socker och använde dessutom en stevia-variant på florsocker (det var det som fanns till hands) så min avokado blev väldigt sur. Vilken tur att jag tycker om citron i mat. Vill ni ha lite sötare är det nog bäst att använda hela decilitern med socker. 

Men detta är så himla gott så ni måste prova det! Röd chili är ju inte så starkt så jag använde den i salladen också som en extra krydda.


Sitter och funderar var jag ska göra i dag. Vädret verkar vela lika mycket som jag - sol och regn i en salig blandning. Nu är det sol och blå himmel så jag hoppas det har regnat klart för i dag. Kanske dags att gå ut och torka av möblerna.

måndag 8 augusti 2016

Lunchkalas...som höll på hela da'n

Nu börjar ännu en kalasdag lida mot sitt slut, det är några stycken under sommaren, och jag sitter i soffan med mitt kvälls-te och tittar tillbaka på en fin dag med firande av min mamma. Vi började med lunch, fortsatte med efterrätt/fika och avslutade med prosecco och snacks.

Lunchbuffén!

Lunchbuffén bestod av mycket gott som passade alla smaker
inkokt lax
romsås
dubbelmarinerad fläskfilé
räkpaj
köttbullar
potatisgratäng
brietårta
såser
sallader
bröd o kex

Mitt val!

Efterrättsbuffén innehöll något för alla 
sötsugna, glutenintoleranta, ägg-allergiker eller lchf:are
lchf-kladdkaka
drömtårta
mandelkaka
paj med kesellafyllning och jordgubbar
hallon, blåbär, hjortron, jordgubbar
grädde

Kolla alla vita lappar på bordet vid faten! Där står ingredienserna så att var och en kan ha koll på vad som går att äta. Perfekt med ordning o reda!

Mitt val!
Mums!
Efter fikat åkte jag hem med bilen (och hängde en tvätt) och tog cykeln tillbaka till mina föräldrar för då plockades proseccon fram. Inget kalas utan bubblor! 

Till det mousserande vinet fanns det 
ölkorv
chips
räkpajen
gravlaxbakelser, både med och utan kavring

Gravlaxbakelserna var riktigt goda, så himla bra att det fanns några utan kavring där alla godsaker istället låg i en silikonform. Svårare än så behöver det inte vara att anpassa saker till lchf.

Guld-dag

Var det fler än jag som gick upp i natt för att se Sarah Sjöström simma hem ett OS-guld? 
Så överlägset! Så underbart! 

Grattis Sarah!

I går hade vi en riktig slöar-dag, precis som jag sa, vi slutförde en del städprojekt, veckohandlade, lagade supergod middag och bara myste på i lugnt tempo. Så välbehövligt emellanåt.

Tyvärr är det inget guld-väder i dag men jag tror det blir en guld-dag i alla fall för vi ska alldeles strax åka i väg till min mamma som fyller år och bjuder på lunch-kalas. Nog hade det varit mysigt att sitta ute på deras altan med den magiska utsikten över vattnet, men vi får nog sitta inne i dag och titta ut över älven.

lördag 6 augusti 2016

God natt

Nu är den här hektiska fotbollshelgen över och i morgon har vi en ledig dag med tom agenda. Så underbart! Jag ska sova länge, gå runt i pyjamas ännu längre och sen ska jag lägga mig i soffan, antingen ute eller inne beroende på vädret. 

Nej, jag skojar bara. Inte kommer jag kunna slöa en hel dag. Men just nu låter det som en dröm. Jag var uppe lite för länge i går och klockan ringde lite för tidigt i morse så just nu känner jag mig sååå trött. Men efter en natts sömn och en god frukost är jag nog "fit for fight" igen.


Nu ska jag stänga ner datorn, släcka ner i huset och gå o lägga mig så jag får extra många timmars sömn.

God natt, vi hörs imorgon!

Fläskfilé under tomat- och rödlökstäcke

I veckan när Leif var borta var jag tvungen att komma på maträtter som tillagas inne på spisen eller i ugnen, trots att det var finväder. För grilla - det gör inte jag!


Fläskfilé under tomat- och rödlökstäcke

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
3 tomater
1 rödlök
2 msk färsk basilka eller 2 tsk torkad
3 dl riven ost
salt och peppar

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dessa tills de är genomstekta.
Salta och peppra.
Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Skär tomat och lök i mindre bitar och rör ihop med hackad basilika. 
Bred ut tomat- och lökröran över fläskfilén.
Strö riven ost över och gratinera i 200 grader tills osten har fått lite fin färg, ca 15 min.

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar tomat och basilika, här bildar det ett jättegott täcke tillsammans med rödlök och riven ost. Så enkelt men så gott och fräscht! Ofta använder man grädde eller créme fraîche när man gör gratänger eller grytor så detta utan grädde kändes riktigt fräscht o gott.

Vi åt vitkålsgratäng till fläskfilén.
Fotbollshelgen fortsätter! Vi ska alldeles strax i väg på dagens första match, Isak har redan åkt i väg för genomgång och uppvärmning. Även i dag lär det bli svårt att hinna med nån vettig middag, så jag måste komma på nån god snabb-mat som vi kan fixa. De har ett litet längre uppehåll vid lunch så då ska vi i alla fall hem o grilla hamburgare - riktig fotbollsmat :)

fredag 5 augusti 2016

Vitkålsgratäng Lchf

Nu är jag hem och vänder mellan Isaks fotbollsmatcher. Det är ungefär 10 minuter kvar innan vi måste åka i väg till nästa match så då passar jag på att ge er det utlovade receptet. Jag fortsätter prova olika gratänger som är goda att äta till kött, istället för potatisgratäng. I veckan kom turen till en vitkålsgratäng.


Vitkålsgratäng Lchf

600 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
0,5 msk sambal oelek
salt och svartpeppar
Ett lager ost

Strimla vitkålen och den gula löken. 
Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i smör tills det mjukar något. 
Tillsätt grädde och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll vitkålsröran i en ugnsform och lägg ett lager ost, antingen riven eller i skivor. 
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.

Det blev lite, lite för mycket vätska så det kan nog räcka med 1,5 dl grädde. Vitkål suger ju inte åt sig någon vätska så det blir ju inte torrt även om du har för lite, så som potatisgratäng kan bli.

Vitkål smakar ju egentligen inte så mycket så det var gott att krydda med sambal och ganska mycket salt (i alla fall med mina mått mätt som brukar vara ganska återhållsam med saltet). Jag tyckte det här var jättegott, Olivia tyckte att zucchinigratängen var mycket godare.

En stor hög strimlad vitkål.
Stekt och kryddad vitkål redo för ugnsformen.
Lite ost och se'n ca en kvart i ugnen så har du ett supergott tillbehör

Matro - Tolfte populäraste matbloggen

Ni är ju betydligt fler som följer mig här på bloggen än på Instagram så jag måste ju skryta lite här också. Höll på att glömma det :) Och det är ju er förtjänst att jag kan skryta. 

Jag är den 12:e populäraste matbloggen i Sverige. Jippie!


Da'n efter jag skrev om det på Instagram gick jag faktisk upp på plats 11, många gick väl in på bloggen just den da'n :) Men se'n har jag halkat ner till plats 14 också, så det pendlar lite från dag till dag. Men jag har siktet inställt på topp 10. 

Visst hjälper ni mig genom att fortsätta sprida Matro!

Jag är så himla stolt o glad att så många vill läsa och följa min blogg. Tänk att när jag började blogga för nio år sedan så var det mest för att ha lite ordning på alla mina recept. För min egen skull. Jag hade även en tanke på att det skulle vara enkelt att hänvisa till ägg- och mjölkfria recept när nå'n ville ha tips på vad de skulle kunna bjuda Isak på. Inte trodde jag då att jag skulle fortsätta blogga så här länge och att så många vill läsa just min blogg.

Åter igen Tusen Tack!

Fotboll o sol

God morgon! Här har vi vaknat upp till ännu en dag med sol - så härligt! Jag blir extra glad över fint väder den här helgen för den kommer tillbringas på sidan av en fotbollsplan då Isak har cup hela helgen. Fotboll är så mycket roligare i fint väder än i regn.


Som vanligt på semestern så är det svårt att ha koll på vilken dag det är - helg hela veckan. Eftersom Leif kom hem i går och är ledig i dag känns det som lördag i dag, men det är ju min favoritdag f.r.e.d.a.g. Fredagskänslan infann sig redan i går, men det går nog att ordna lite fredagskänsla i dag också.

Nu ska jag sätta fart här hemma, frukost ska ätas, fotbollsspelar'n ska väckas, köket ska städas och midda'n ska förberedas för vi kommer hem sent efter fotbollen.

Ha en bra fredag så hörs vi lite senare med ett recept!

torsdag 4 augusti 2016

Vaniljsnaps med jordgubbar o rabarber

Trodde ni att jag hade glömt drinktorsdag på bloggen? Nej då, det har jag inte men jag har inte hunnit sitta ner vid datorn nånting i dag förrän nu. I dag tänkte jag tipsa om en snaps som man antingen kan dricka iskall som snaps eller använda i drinkar. Receptet hittade jag hos Matplatsen, fast jag tror att hon kallade det för rabarbersnaps. Jag tyckte att vaniljsmaken var det dominanta så jag kallar det för vaniljsnaps istället.


Vaniljsnaps med jordgubbar o rabarber

70 cl renat brännvin
ca 5 dl finskuren rabarber
ca 3 dl skurna jordgubbar
2 sockerbitar
1 vaniljstång

Lägg skuren rabarber och jordgubbar i en bunke.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i allihopa.
Häll på spriten så det täcker och lägg i sockerbitarna.
Låt stå ca 3-4 dagar, rör/skaka om i bland, och sila sedan av det och häll upp i flaska.
Serveras iskall som snaps eller använd till att blanda drinkar.

Blanda allt i en skål.
Häll på spriten. Låt stå!
Häll tillbaka i flaskan. Drick som snaps....
... eller använd till att blanda drinkar.

Lchf-kladdkaka

Jag har ju redan hyllat denna kladdkaka till skyarna i flera blogg-inlägg och nu äntligen ska ni få receptet också. Om ni gör den i kväll är den perfekt som efterrätt i morgon. Då får ni riktigt gott fredagsmys :)


Lchf-kladdkaka

200 g smör
100 g 70% choklad
100 g 85% choklad
4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme. Rör under tiden så att inte chokladen bränns.
Vispa äggen till ett riktigt luftigt skum.
Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa ytterligare en stund.
Häll i springform och grädda i 200 grader i 7-8 minuter. 
Låt stå kallt, gärna över natten för att stelna.
Om ni inte har tid att vänta till nästa dag med att äta den kan ni ha den 2-3 minuter längre i ugnen.
Servera med en klick vispgrädde och hallon!

Hoppas ni blir lika nöjda som jag över denna chokladmousse-lena kladdkaka med mycket chokladsmak. Olivia gav den också full poäng "som på fik".

I kakan jag blev bjuden på var det stevia-strö också, men eftersom jag nu är så ovan vid socker och sött och eftersom jag älskar smaken av riktigt mörk choklad så struntade jag i sötningen. Och jag tycker att det blev minst lika lyckat. Men ni som är van sockersöta kakor kan nog behöva använda ca en halv deciliter av någon lchf-vänlig sötning. Vispa då ihop sötningen med äggen.

Vispa äggen ordentligt!
Mums!

onsdag 3 augusti 2016

Mitt-i-veckan-fest

I morse när jag vaknade, lite för tidigt, med begynnande huvudvärk och allmänt slö så hade jag inte mycket inspiration till att komma på middag eller nånting överhuvudtaget. Men efter flera koppar te och en sovstund i soffan fick jag ny energi. 

Eftersom det var lite småmulet i dag passade det bra att jobba inne så jag satte igång att städa köksskåpen, rensa, torka och sortera. Så skönt nu när det är gjort!

Under köksskåpsstädningen kom jag även på vad vi skulle äta till middag, och vilken middag se'n! Det blev en festmiddag mitt i veckan. Jag stekte fläskfilé i skivor, la dem i en ugnsform, gjorde ett täcke av tomater, rödlök och basilika och se'n avslutade jag med lite riven ost innan allt fick gratineras i ugnen. Till fläskfilén gjorde jag en vitkålsgratäng, det var första men inte sista gången jag gjorde den. Recepten kommer de närmaste dagarna!

Enda sedan jag blev bjuden på lchf-kladdkakan har jag längtat efter att få äta ännu en bit (efter de tre jag åt då). Så i dag var jag tvungen att provbaka en kladdkaka och den blev, tack o lov, lika god som den förra jag åt. Jag var rädd att jag hade för höga förväntningar och skulle bli besviken i dag. Men det blev jag inte, det var dock inte samma wow-känsla som första gången, men nästan. 

Visst är det härligt med lite lyx i vardagen!

Vi började med fläskfilé och vitkålsgratäng. Mums!
Och se'n blev det lchf-kladdkaka, hallon och grädde i solen. Ännu mera mums!