onsdag 24 september 2014

Blåbärs- och mandelformar

Så skönt att onsdagen snart är slut. Onsdagar är min stora stress-dag och inte-tycka-om-dag och i dag var det värre än vanligt med extra skjutsningar och hämtningar. Men nu är det de bästa dagarna kvar av veckan. Torsdag, fredag, lördag och söndag - underbara dagar!

Äntligen är det dags att ge er receptet på den goda efterrätten vi åt i lördags på Olivias födelsedag. Den var enkel att göra och perfekt för de som inte äter gluten eftersom botten består av endast mandelmassa och inget mjöl.


Blåbärs- och mandelformar 6 st
300 g mandelmassa
300 g frysta tinade blåbär
2 dl crème fraiche
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Riv mandelmassa och tryck ut den i 6 portionsformar.
Förgrädda formarna i 200 grader i ca 10 minuter.
Lägg bären i ett durkslag så att vätskan rinner av.
Blanda ihop blåbär, crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i formarna och grädda tills fyllningen stelnat, ca 12 minuter.
Låt svalna något.

Fyllningen är liknande som denna och denna, men här i en portionsform och annorlunda botten. Jag älskar verkligen den sortens fyllningar. De blir så krämiga och goda så grädde känns överflödigt (i alla fall för mig som inte är så förtjust i grädde, men jag vet många andra som inte väljer bort grädden).

Ta inte för mycket mandelmassa till botten för då blir det för sött. Några formar fick lite extra mandelmassa i sig (lätt hänt eftersom det är så gott) och de blev alldeles för söta.

Förgräddad mandelmassebotten
Blåbärsfyllning innan gräddning
Paj redo att serveras

1 kommentar: