måndag 31 oktober 2011

Halloween-muffins

Idag, 31 oktober, är det Halloween så jag och tjejerna bakade muffins och garnerade dem lite halloween-inspirerat. Vi hade riktigt roligt med orange frosting, vit kristyr, svart strössel och godis. Vi bakade vanliga chokladmuffins och mjölk- och äggfria kokosmuffins som vi sen använde till att garnera lite som vi ville.

Spöken, spindelnät och pumpor.

Får vi smaka nu?

Isak känner sig lite hängig så han var tyvärr inte med att baka och garnera, stackarn. Fast han är ju inte så mycket för sötsaker så han sörjer nog inte så mycket att han inte får äta dessa halloween-muffins.

söndag 30 oktober 2011

Santa Maria Tex Mex Tapas

Nu sitter jag här vid datorn med tända ljus och en kopp chai-te och njuter av att jag och barnen är lediga imorgon. Inga väskor att packa, inga måsten och ingen söndagsångest. Så skönt! I vanliga fall är söndagkväll absolut värst på hela veckan, måndagmorgon är mycket bättre. På tal om mycket bättre. Såg ni Så mycket bättre på Tv4 igårkväll? Vad tyckte ni? Jag var nöjd och kommer absolut att följa det i år igen.

Ikväll var det dags för oss att äta Tex Mex Tapas. Santa Marias tapas-soritment består av nio nya produkter som du enkelt kan bjuda på till minglet, som förrätt eller till festen.
Till Tex Mex Tapas har Santa Maria även tagit fram en receptbok med över 40 recept som kommer att finnas tillgänglig i butik och på hemsidan: http://www.santamaria.se/. Det var tur att vi hade receptboken att använda oss av för det var många nya produkter och smaker. Svårt att veta hur allt kan användas och då var det tryggt att ha en receptfolder. Nu när jag vet lite mer hur de smakar kan jag nog komma på egna användningsområden.



Gratinerad Pumpkin seed & chili pesto på Quadritos

Vi åt alla dessa smårätter som middag tillsammans med kycklingspett, risoni, gurka och mango. Vi blev mer än mätta och alla hittade nån favorit. Jag kan tänka mig att jag gör något av alla dessa tapas som drinktilltugg nästa gång.

Kycklingspett kryddade med Tapas spice mix

Tillsammans blev allt detta en god och mättande middag.

lördag 29 oktober 2011

Långfrukost innan storstädning

Lördag, härliga lördag! Efter en lång god frukost satte vi igång att storstäda så nu har vi ordentligt rent och fint i vardagsrummet åtminstone.


Eftersom jag ville städa ordentligt idag så hann vi inte så mycket mer än vardagsrummet. Tog fram en orange duk och några orange-färgade ljus också så vi har lite Halloween-fint ikväll. Vi får fortsätta städandet imorgon för nu ska vi snart på hockey-derby mot Skellefteå. Som hockeymamma får man ställa upp på lite allt möjligt, under dagens match ska jag sälja lotter och nästa lördag ska vi städa läktarna efter matchen.


På måndag är det Halloween och jag har inte tänkt ut någon Halloween-middag än. Visst vet ni att Halloween alltid är den 31 oktober och inte ska blandas ihop med allhelgonahelgen? För två år sedan gjorde jag den här Halloween-inspirerad middagen och i fjol gjorde vi en fin pumpalykta, men i år har jag inte tänkt ut något. Inte än i alla fall men jag har ju någon dag på mig.

Fladdermus-ljus i svart och orange passar till Halloween.

torsdag 27 oktober 2011

Min Norrskensmacka hos Norrmejerier

Kommer ni ihåg min Norrskensmacka som jag gjorde med bl.a. Norrgott och löjrom? Den mackan var även ett tävlingbidrag till Norrmejeriers tävling om en Norrlandssäkrad macka. Nu finns de 5 finalisterna presenterade på Norrmejeriers hemsida. Och vet ni vad, min Norrskensmacka blev en av finalisterna. Så kul!

Nu sitter jag och letar tapas-recept till morgondagens middag. Har ni några tips eller idéer?

onsdag 26 oktober 2011

Snabb pastagratäng efter kylskåpsrensning

De tre första dagarna på veckan är alltid så stressiga, men nu är det bara torsdag och fredag kvar innan helgen så nu börjar det lugna ner sig med långa jobbdagar och barnaktiviteter. Igår var jag i Skellefteå med jobbet och egentligen skulle jag ha tagit bussen hem och inte varit hemma förrän vid 19-tiden men nu hade jag sån tur att några andra jag känner som också var där hade hyrbil så jag fick åka med dem och var hemma redan före 17. Såå skönt. Efter middagen igår for vi in till stan där de har en ljusshow på en husvägg. Svårt att förklara men m.h.a. ljus ser det ut som att det händer det saker på väggen, vatten rinner, bollar ramlar ut, huset blir en borg, fönster öppnas och mycket mer. Det är så läckert! Ni som bor i Luleå måste passa på att åka och titta på det den här veckan.

När jag idag kom hem sent efter Idas dans kändes det skönt att göra en snabb pastagratäng. Ännu bättre kände det då jag använde mig av sånt som behövde ätas upp.
Snabb pastagratäng efter kylskåpsrensning
kassler
färdigkokt pasta
paprika
riven ost
Gratängsås
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

Blanda ihop kassler, pasta och paprika i en smord ugnsform.
Koka ihop vatten, grädde, crème fraiche, fond, senap och tomatpuré. Låt koka ihop nån minut.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen över pastan och vänd runt. Strö riven osten över.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält ca 15 min i 225 grader.

Jag använde sånt som fanns i kylskåpet och behövde ätas upp. Det här kan varieras i det oändliga. Du kanske har korv eller kött istället för kassler, eller kanske broccoli. Jag hade både crème fraiche och grädde som behövde användas men det går lika bra att använda bara det ena till såsen.

söndag 23 oktober 2011

Moccarutor

Alla barn brukar klippa sitt eget hår nån gång. Idag var det Idas tur! När jag kom in på toaletten låg det hår på golvet och hon säger glatt "Jag klippte mig lite", tack o lov var det vekligen lite så det syns knappt. Olivia klippte också sitt eget hår en gång när hon var liten. Isak hade alltid snaggat hår så han lyckades nog inte klippa det men han "råkade" klippa sönder ett lakan istället.

Igårkväll fortsatte vi Isaks äggtest. Banankaka tyckte han ju inte om, men dessa moccarutor fick godkänt som jag trodde. Det bästa av allt - han åt en hel bit utan att det kliade. Förstår ni vilken lycka! När han var två år och de gav honom lite ägg på förskolan så svällde hela halsen igen och det kliade på hela kroppen. När han i 7-års åldern fortfarande var riktigt allergisk så ställde vi in oss på att ägg-allergin aldrig skulle växa bort. Men vi hade fel! Kokt eller stekt ägg kommer han nog aldrig kunna äta. Men vad gör det?!
Moccarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och skär i rutor.

En barnkalasfavorit som vi aldrig har haft på ett barnkalas pga äggallergi, men nu kan även vi börja göra moccarutor. Alla barn verkar tycka om dem, fast det är ingen favorit för mig jag tycker glasyren mest smakar socker. Chokladkolarutorna som är samma kaka men med en mycket godare glasyr är däremot en höjdare.

Till en stor långpanna dubblar du receptet, men det räcker nog med 1,5 sats av glasyren.

Buljong-fondue

Igår städade vi gården, ställde bort cyklar och leksaker, slängde byggskräp, tog bort överblivna rabarber osv. Jag ville ju göra det i solsken och innan snön kom, men det blev att vi gjorde det i snöblandat regn så det var jättekallt och blött. Men nu är vi en bit på väg i alla fall, men det är fortfarande lite kvar att göra innan trädgården är helt redo för vintern.

Till middag gjorde vi en gammal klassiker som jag nog inte har ätit på 30 år - Fondue. Vi använde buljong istället för olja, känns både nyttigare och säkrare.
Buljong-fondue
1 l vatten
4 msk fond, t.ex. kalv
nymald svartpeppar
ev. lite salt
övriga kryddor

tunnskivat kött
broccoli
färska champinjoner
paprika

Koka upp en kraftig buljong som du kryddar lite extra.
Skär kött och grönsaker i lagom stora bitar, köttet ska vara tunnskivat.
Ställ fram buljongrytan på bordet och håll varmt.
Var och en tillagar sin egen kombination av kött och grönsaker i buljongen.
Servera till ugnsrostade rotsaker och olika såser.

Vi använde oss av älginnanlår och fläskytterfilé, men tyvärr blev fläskytterfiléskivorna något för tjocka så det tog så lång tid att få dem klara. De ska vara tunna som lövbiff brukar vara. Det är mycket pyssel att få sin mat klar men det är ju det som är själva tjusningen, att sitta länge vid bordet. Barnen tyckte det var kul så det här lär vi göra fler gånger. Fast med en familj på fem stycken behöver man nästan två kastruller för att inte buljongen ska kylas ner så mycket när alla sätter ner sina spett.

fredag 21 oktober 2011

Ajvarbiffar med paprika- och löksås

Vad har ni för planer för helgen? Jag ska ta det rätt lugnt och bara småplocka, städa och tvätta det nödvändigaste. Om solen skiner nån av dagarna tänkte jag städa i ordning gården så den är redo för snön som kanske kommer när som helst. Igår bakade jag och Ida en banankaka så att hon och Isak skulle få äta lite ägg, men Isak tyckte inte om den så det blev inget äggtest för honom. Så jag ska försöka hitta nån kaka som han tycker om. Mockarutor brukar ju vara populärt hos barn, kanske provar det i helgen. Det är ingen storfavorit hos mig, tror inte ens jag har bakat det sen jag startade med bloggen. Det kanske är dags att baka det så jag får ett mockarute-inlägg.

Dagens middag blev köttfärsbiffar smaksatt med Ajvar Relish som är en paprikapasta. Såsen gjorde jag därför med paprika och det blev lyckat.
Ajvarbiffar med paprika- och löksås
Ajvarbiffar
1 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
2 dl mild ajvar relish
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Paprika- och löksås
1 st gul lök
1-2 st paprikor i olika färger
2 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk persilja

Ajvarbiffar
Låt havregrynen svälla i mjölken.
Tillsätt det övriga.
Forma till biffar.
Stek på plattan eller i 200 grader 20-30 minuter.
Paprika- och löksås
Strimla och fräs lök och paprika.
Blanda ner tomatpurén och låt fräsa med ett tag.
Häll i grädde och vatten.
Låt koka i ca 5 min.
Smaka av med salt.
Strö över persilja.
Lägg sedan biffarna i paprika- och löksåsen.
Servera med pasta eller klyftpotatis.

Olivia som aldrig har tyckt om köttfärs-mat tycker numera om alla olika köttfärsbiffar jag gjort på senare tid. Kul! Men Isak och Ida har inte tyckt om någon variant av köttfärsbiffar. Undra hur jag ska lura i dem det? Ajvar relish brukar de tycka om. Får nog göra vanliga biffar med salt och peppar och säga att det är hamburgare.

Häagen-Dazs Baileys

Snart dags för fredagsmys i tv-soffan. Följer ni Idol? Det gör vi än så länge i alla fall. Ikväll börjar ett av mina favoritprogram - Hellenius Hörna. Jag tycker att han är så himla rolig dessutom brukar han ha bra gäster.

Nu kommer ett glädjande besked till alla glassälskare i Sverige: favoritsmaken Häagen-Dazs Baileys® är äntligen tillbaka i sortiment. Relanseringen kommer efter att trogna kunder efterfrågat den krämiga lyxglassen med sammetslen smak av The Original Irish Cream. Precis som företagets andra produkter innehåller Häagen-Dazs Baileys® ingredienser av högsta kvalitet för den riktiga livsnjutaren.
Har ni smakat den? Vad har ni för glassfavoriter?

torsdag 20 oktober 2011

Ugnskassler med champinjoner & broccoli i ostsås

Olivia hade svarat rätt på någon hockeyfråga så hon, Leif och Isak satt i den s.k. medlemsoffan och såg kvällens elitseriematch. Det var de jättenöjda med. Sen efter ett tag ringer Olivia hem då hade de dessutom vunnit ett bordshockeyspel. Vilken kväll! Fast det var ju synd att inte laget kunde hjälpa till att göra kvällen perfekt, de förlorade i straffar mot Brynäs.

Efter tre stressiga dagar då vi har kommit hem vid halv sex och inte haft mat på bordet förrän långt efter sex var det skönt att i dag sluta klockan 15 och ha maten klar vid perfekt middagstid, klockan 17. Imorgon slutar jag ännu tidigare och ska då skynda mig hem och njuta av helgen.
Ugnskassler med champinjoner & broccoli i ostsås
kassler
skivade burkchampinjoner
broccoli, fryst i små buketter
Ostsås
3 msk smör
0,5 dl mjöl
5-6 dl mjölk
1,5 msk grönsaksfond
salt o peppar
3 dl ost

Ostsås
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet. Fräs en stund och tillsätt mjölken.
Koka såsen några minuter, vispa under tiden.
Smaksätt med fond, peppar och lite salt.
Dra kastrullen från värmen och lägg i osten.
Gratängen
Lägg (fryst) broccoli och champinjoner i en ugnsform.
Skiva kasslern ganska tunt, lägg skivorna omlott i formen.
Häll över ostsåsen.
Ställ in i 200 grader 20-30 minuter.
Servera till potatis och grönsallad.

Än en gång blev jag överraskad över hur gott det kan vara med kassler. Det här var en riktig snabbmat om man använder burkchampinjoner och fryst broccoli som inte behöver skäras. Jag använde mycket ost så jag hällde i lite extra mjölk för att få såsen lite tunnare. Alla åt mycket så nästa gång får jag nog dubbla receptet om jag vill ha lunchlåda. Vill man äta enligt lchf gör man ostsåsen på grädde och ost och struntar i potatisen.

Dags att rösta i Matbloggspriset 2011

Nu är det dags att rösta på din favoritblogg. Meningen var från början att de skulle lista alla nominerade bloggar. Men i takt att antalet bloggar bara växte, så visade det sig till slut vara svårt att kunna presentera alla bloggar och låta folk rösta på ett rättvist sätt. Så nu är det bara att gå in och rösta på den blogg man vill. Det finns två kategorier, matblogg och Dessert och bak.
Fram till den 6/11 klockan 00.00 kan man rösta fram sin favoritblogg. Man kan ge en röst till den Matblogg man vill se vinna, samt en röst till den Dessert- och bakblogg man vill skall vinna.

onsdag 19 oktober 2011

Köttgryta med rödvin och kantareller

Igår var Isak, kanske för sista gången, till Barnmottagningen för sin allergi. Eftersom våra egna tester med mjölk och ägg går rätt bra tycker de att vi inte behöver komma på någon mer kontroll. Utan vi får höra av oss istället om vi undrar över något. Vi kan öka/snabba på äggtesterna lite mer nu tyckte dem så Isak ville att vi skulle baka sockerkaka när vi kom hem från sjukhuset, men eftersom jag då skulle till jobbet kunde vi inte göra det. Vi har bruna bananer i frukskålen så jag hoppas att vi hinner baka en banankaka ikväll så att han får prova äta en kaka med några ägg i.

I söndags åt vi en god köttgryta till middag som jag nog kommer göra fler gånger under hösten/vintern.
Köttgryta med rödvin och kantareller
500 gr grytbitar av älg
3 msk viltfond eller oxfond med rödvin
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
2 morötter
1 pkt bacon
1 röd paprika
kantareller
2 dl grädde
salt, peppar

Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Koka upp timjan, vin, fond och vatten i en kastrull.
Sätt det brynta köttet i kastrullen. Låt koka under lock tills köttet är mört ca 1 timma.
Tillsätt skivade morötter när det återstår ca 20 minuter.
Bryn bacon, kantareller och paprika i bitar.
Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset och grädde. Koka upp och bli varmt.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond, red med maizena.
Servera med potatis eller ris och grönsallad.

God gryta med många olika smaker och en underbar sås. Rödvin i gräddsåser är såå gott, den här var inget undantag. Jag tycker om att ha lite allt möjligt i grytor, då är det större chans att alla hittar något de tycker om. Olivia åt nog upp nästan alla kantareller själv och Isak ville ha mycket bacon.

måndag 17 oktober 2011

Julskinkmacka med rödbetstzatziki

Vilken julstämning vi hade igår till frukost. Mörkt ute, tända ljus på bordet och julskinka på mackan. NyhlénsHugosons har i år förpackningar med färdigskivad kokt julskinka. Perfekt för det lilla hushållet eller när man vill ha en liten försmak av julen. Till jul brukar vi för det mesta köpa deras kokta julskinka som vi griljerar strax innan jul. Den här färdigskivade julskinkan var minst lika god och så enkelt att den redan är skivad, det tråkigaste och jobbigaste momentet med julskinka. Barnen älskar julskinka som pålägg, så det har ätits många julskinkmackor i helgen.

Rödbetssallad är en klassiker på julbordet men jag tycker det är kul att göra om klassikerna litegrann så att det blir en ny twist på välkända smaker. I år provar jag att göra rödbetstzatziki till julskinkmackan. Våga prova du med! Det syrliga äpplet gör att det blir fräschare än den vanliga rödbetssalladen. 
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
hårdbröd (knäckebröd), gärna i fin form
smörgåsmargarin
julskinka, gärna färdigskivad
Rödbetstzatziki
1 färsk rödbeta
1 syrligt äpple
1 liten vitlöksklyfta
1,25 dl turkisk yoghurt
flingsalt
nymald svartpeppar

Rödbetstzatziki
Skala och riv rödbetan och äpplet grovt. Riv vitlöken fint.
Blanda ihop med yoghurt.
Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
Smöra mackan. Lägg på julskinka och en klick rödbetstzatziki.
Tänd ljus, ät och njut.

Rödbetstzatzikin till julskinka vill man inte ska ha lika tydlig vitlöksmak som vanlig tzatziki, den ska mer anas. Det är viktigt att välja ett syrligt äpple eftersom det är det syrliga man vill åt, det blir inte lika gott med ett sött äpple. Smaka av så att det blir en bra kombination av alla smaker. Personligen tycker jag att julskinka är godast på hårdbröd (eller knäckebröd som vissa kallar det), men du använder ditt favoritbröd så att det blir riktigt gott enligt dig.


Jag föredrar lokalproducerade produkter och handlar det så ofta som möjligt, NyhlénsHugosons har en grisfarm utanför Luleå där jag var på studiebesök i somras. Det var rent o fint och grisarna verkade må bra så det känns bra att äta deras produkter.

söndag 16 oktober 2011

Fläskfilégryta med ost och senap

Vilket härligt väder det har varit i helgen, sol och riktigt varmt för att vara mitten av oktober. Den här hösten har vi inte sett solen speciellt många dagar så jag njuter för fullt de få gånger den är framme. Jag och tjejerna promenerade in till stan efter lunch och köpte lampor till hallen. De dagar det är mulet på morgonen när vi ska iväg hittar vi knappt våra skor och kläder för det är så mörkt. Men nu är det ljust och fint där. Nu saknas lister, garderober och lådfronter innan hallen är i stort sett klar. För helt klar blir man väl aldrig?!

I fredags gjorde jag en fläskfilégryta med vitt vin. Det bästa med att ha vin i maten, förutom att det är gott, är att man måste ju provsmaka vinet under tiden man lagar mat, eller hur? Och nu står en köttgryta med rödvin och puttrar på spisen. Ni förstår vad det innebär!
Fläskfilégryta med ost och senap
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt o svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven ost, gärna Prästost

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Bryn löksorterna så att de mjuknar men inte tar färg.
Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning.
Lägg över köttet och löken i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten.
Strö gärna över hackad persilja. 

Eftersom det bara är Leif som tycker om senap i vår familj tog jag bara ca 1 tsk fransk senap, för i små mängder är det trots allt en god krydda. Jag använde vispgrädde och lite vatten och struntade då i vetemjöl. Det var en enkel och god fläskfilégryta som alla tyckte om, Isak tyckte dock att det var för mycket lök i den.

Höstvin från Kiviks musteri

Igår på Isaks 10 årsmiddag bjöd vi på en fördrink. Det var saft till barnen och de vuxna drack ett nytt Höstvin från Kiviks musteri med smak av tranbär och blåbär. Vinet passar bra som en apertif före maten och ska serveras väl kyld. Jag serverade det med en isbit och några lingon och blåbär.
Bricka med fördrinksglasen.
Härlig färg, eller hur?

Det är ett halvtorrt vin med en alkoholhalt på 10% och kostar ca 70kr på Systembolaget. De som föredrar söta viner kanske tycker det här är för beskt eller strävt, dels är det halvtortt och dels så är tranbär inte speciellt sött. Men jag tyckte det var riktigt gott, framför allt när det är riktigt kallt.

Till vänster ett halvsött Päronvin. Till höger Höstvinet med den fina höstfärgen.

lördag 15 oktober 2011

Stark tacopaj

Idag var det släktens tur att fira Isak, vår nyblivna 10-åring. Isak ville bjuda på tacobuffé så då gjorde vi det så klart, perfekt eftersom de flesta tycker tacos är bland de godaste de vet. Vi hade köttfärs, salsor, gurka, tomat, majs, sallad, rödlök, vitlöksdressing, turkisk yoghurt, guacamole, ananas, banan, smältost, riven ost, mjuka tortillas, tacochips och tacoskal. Själv är jag lite småless tacos så jag gjorde en god stark tacopaj också. Isak är inte så mycket för sötsaker men äppelpaj brukar han tycka om, så till efterrätt gjorde jag två olika varianter, dels en vanlig smulpaj och dels en knäckig äppelpaj.
Stark tacopaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche paprika chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g riven ost
1 tsk paprikapulver
Till servering:
sallad
3 dl gräddfil, yoghurt eller crème fraiche
tacochips

Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter.
Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225° ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min.
Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål.
Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche-blandningen.
Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med sallad, gräddfil och tacochips.

Det var en riktigt god och stark paj som var väldigt populär idag. Den här kommer jag göra fler gånger. Jag åt guacamole för att lindra hettan något. Vill man ha en mildare paj kan man minska mängden paprika-chili crème fraiche lite och ta mer naturell crème fraiche istället.

fredag 14 oktober 2011

Isak 10 år

Igår fyllde Isak 2-siffrigt, dvs 10 år. Födelsedagen började med sedvanlig frukost på sängen och två paket, bl.a. ett par sprillans nya skridskor. Efter mysig frukost blev det vanlig morgonrusch då alla ska hinna bli klara i tid för skola, förskola och jobb. Vi lyckades även den här morgonen!
Frukostbricka och morgonpaket

Efter skolan var Isak lite ledsen eftersom de hade glömt att sjunga för honom i klassrummet som de har gjort för alla andra som har fyllt år. Det behövs så lite engagemang från en lärare för att göra ett barn så mycket lyckligare. Är lite besviken! Idag sjöng de däremot för honom men det är ju inte riktigt samma sak.

Innan middagen fick han öppna några fler paket som Olivia och hennes kompisar hade gömt och gett honom ledtrådar till. Till middag hade han önskat kycklingklubbor och pommes frites, en av Isaks favoriträtter. En annan favorit är tacos och det ska vi äta på släktkalaset på lördag.

Ledtrådarna

Ledtråd nr 1 gjorde att han gick till whiskyskåpet.

På kvällen när vi såg hockey på tv överraskade jag Isak med en bricka full med glass och tillbehör. Det blev uppskattat.
Glass, banan, såser och strössel i olika smaker

onsdag 12 oktober 2011

Matbloggspriset 2011

Varje år delas Matbloggspriset ut till en matbloggare. I år delas priset ut på Mitt kök-mässan den 10 november.
Ni läsare får nu vara med att nominera er favorit-matblogg. Fram till den 15 oktober kan ni nominera. Obs, det är ingen röstning än. Efter den 15 oktober läggs de nominerade bloggarna ut på deras hemsida och röstningen kan påbörjas.

Men i detta skede gäller det alltså att nominera er favorit bland alla matbloggar.

Ni vet vem jag tycker ni ska nominera ;)

tisdag 11 oktober 2011

Plockmat på stående fot

Jag fick en förfrågan på Facebook om bra plockmat till 40-årskalas där det är ont om sittplatser. Här är lite tankar kring plockmat på stående fot. Det är ingen meny där jag har tänkt på hur saker passar ihop utan det är mer tänkt som inspiration till att komponera en egen meny.

Det som är viktigt att tänka på är att inte ha så stora bitar eftersom man inte klarar av att använda både kniv och gaffel. Man får inte ha för små bitar heller så att det rinner genom gaffeln. Ett alternativ till tallrikar är att servera olika saker i små glas, då behöver man inte vara rädd att tappa tallriken eller att saker ska rulla av den. Ikea har ljuslyktor till bra pris som jag köpte en massa av till mitt 40-årskalas, dessutom handlade jag småglas billigt på loppis. Ett annat alternativ är att köpa små plastglas. Men det kanske är svårt att servera allt i glas, men några grejer skulle jag definitivt ha i glas.


Det är praktiskt att göra paj i långpanna som man sen skär i små fyrkantiga bitar och serverar som snittar. Det kan man ju göra av vilken paj man vill där smaken passar med övrig mat man har. På mitt 40-årskalas hade jag pestopajsnittar med färskostkräm och kantarellpajsnittar.



Ost och kex tycker jag om att ha på buffébord. Dels för att det är gott och passar till det mesta men sen är det också bra för att dryga ut maten. Det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt, men har man ost och kex brukar alla bli mätta i alla fall. Jag har även ett favoritbröd till bufféer Hälla-ut-bröd.

Allt kan tyvärr inte stå framme lång tid, men då får man tänka på att servera sånt som går fort att lägga fram mer av. Färdigköpta krustader som man fyller med egengjord eller köpt skagenröra är gott och ser festligt ut. Det går dessutom fort att ställa fram nya krustader och klicka i lite röra när det behövs. Man kan inte förbereda genom att klicka i röran i förväg för då mjuknar krustaden och det vill man inte. Man kan även skära kavring eller annat bröd i t.ex. små trekanter och ha någon god röra på.


Rullar av olika slag är också enkelt att äta stående och kan förvaras färdigskurna i kylskåp så att det bara är att plocka fram och lägga upp när serveringsfaten ser tomma ut. Laxrulader där man rullar in färskost i gravad eller rökt lax är bra plockmat i lagom storlek. Vill man ha något i köttväg skulle jag nog satsa på rostbiff. Rostbiffsrullar blir nog en bra storlek och relativt enkelt att äta på stående fot. En stor skiva rostbiff däremot kan vara svårt att få i sig utan att använda kniv och dela den. Charkuterier överhuvudtaget är enkelt att servera och äta. Lufttorkad skinka och salami finns i många varianter som man kan servera som de är eller göra en god röra som man rullar in. Klassiska tunnbrödsrullar med olika fyllningar går också att servera.


Smördeg är behändigt och enkelt att använda sig av. Kryddiga smördegspinnar är ett gott drinktilltug som görs av frysta smördegsplattor, torkade örtkryddor och ost. Smördegen som är färdigkavlad kan man fylla med något gott, t.ex. fetaost eller tapenade, och sen rulla ihop och skära i bitar innan gräddning.


Mat som serveras på spett brukar vara uppskattat, framför allt hos barnen. Prinskorv och köttbullar blir ju så mycket roligare om de serveras på spett istället för i en skål. Perfekt vid ett sånt här tillfälle att ta ett spett som man kan stå och gnaga på istället för att använda bestick. Kycklingspett är en storfavorit hemma hos oss. Enkelt att göra och är lika goda även om de har varit frysta. Kycklingklubbor med en bit folie längst ner för att hålla i går också bra och brukar vara populärt.


Annat kött som är enkelt att tillaga och förbereda är fläskfilé eller kyckling som ska serveras kallt. Om de skärs upp i tunna skivor går det bra att äta med bara en gaffel.


När man gör sallad kanske man inte kan/bör ha för många små blad som kan vara svåra att få upp med bara en gaffel. Men en stor blandsallad med sallad, gurka, tomat osv. bör fungera bra.

Vill man ha potatis, ris, bulgur eller liknande till? Det beror ju på lite vad man har i övrigt, men ris och bulgur är nog för smått och svårt att få upp på en gaffel. En potatissallad som serveras kall, t.ex. Basilikapotatis, kan stå framme ett bra tag om man inte använder crème fraiche och majonnäs, dessutom går det bra att förbereda. Jag serverade en italiensk pastasallad när jag fyllde år som också fungerar att äta stående eftersom det är stora bitar som man enkelt kan fånga upp med en gaffel.


Jag som älskar buffér och plockmat kan hålla på att skriva hur länge som helst. Fråga gärna om ni undra över något. Här har jag samlat plockmat-recept.

måndag 10 oktober 2011

Från äppelljus till appletinis

Jag fick hemskickad en fin bok om äpplen från Kiviks Musteri som heter Från äppelljus till appletinis. De vackra bilderna blandas med fakta om äpplets historia och recept på bl.a. äppelglögg, äppelpanacotta och pizza med äpplen.


Det är verkligen en bok att inspireras av eller kanske ge bort åt någon med mycket äpplen. På lördag när Isak ska ha kalas ska jag nog prova något av äppelrecepten.

söndag 9 oktober 2011

Blåbär- och cheesecakemuffins

Vi fortsätter städa och röja. Snart är Idas lekrum klart och jag ska visa bilder på det. Men först måste det komma hit någon stark person som hjälper Leif att bära skåp i trappen. Jag hatar att bära tunga otympliga saker i trappen. Snart ska vi även göra i ordning hennes sovhörna. Eftersom hon inte har haft något eget rum har hon haft sin säng i vårt sovrum men nu ska hon få en mysig sovhörna under trappen. Jag vill inte att hon sover i sitt nya rum eftersom det är på en annan våning än vårt sovrum. Hon kommer ofta till oss på natten och då vill jag inte att hon går i en mörk trapp.

I morse bakade jag och Ida muffins. Hon var så duktig att mäta, vispa och sätta en sked blåbär i varje form.
Blåbär- och cheesecakemuffins ca 12 stora muffins
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 dl blåbär
Cheesecakesmet:
200 g cream cheese
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Strössel:
50 g mandelmassa
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
2 msk socker

Vispa smör och socker mjukt och luftigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver, rör sedan ner det försiktigt tillsammans med mjölken till en jämn smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till ungefär hälften.
Lägg en sked blåbär i varje form. Rör om försiktigt.
Vispa samman alla ingredienserna till cheesecakesmeten och klicka ut över muffinsarna.
Knåda ihop alla ingredienserna till strösslet och smula det över cheesecakesmeten.
Grädda muffinsarna i 175 grader i cirka 25 minuter, tills de fått fin färg och provstickan är torr.

Ida sätter en sked blåbär i varje form.
Vi har en myssöndag så hon har inte ens hunnit/velat ta av sig nattlinnet.

Riktigt goda muffins som inte var de minsta torra, som jag annars tycker att muffins har en tendens att bli. Jag använde muffinsformar i kartong de håller formen bra utan att muffinsplåt behöver användas.

fredag 7 oktober 2011

Stuvad vitkål - gott till stekt korv

Fredag och en härlig helg framför oss! Jag ska använda helgen till att få ordning i Idas rum. Vad ska ni göra? Nu ser vi Idol och vi har redan fått en favorit - gulliga och duktiga Molly. Även den här fredagen är jag trött så snart ska jag gå och lägga mig i sängen istället för att småslumra här i soffan. Om jag är piggare imorgon ska jag baka nå smaskigt och njuta av när det är lördag.

Vi fortsätter äta mycket vitkål. Det är ju så gott och billigt! I onsdags gjorde jag stuvad vitkål som vi åt tillsammans med stekt falukorv och kokt potatis.
Stuvad vitkål
nätt 5 hg vitkål
0,5 tsk salt
0,5 liter vatten
Stuvning
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin eller smör
salt, peppar

Tag bort ev vissna blad. Skär i små bitar.
Koka upp vattnet, tillsätt kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt.
Koka kålen precis mjuk i 5-10 min.
Häll av spadet och låt vattnet rinna av.
Stuvning:
Använd inget kålspad för då blir stuvningen gråaktig.
Rör ut mjöl i lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen.
Servera till stekt falukorv och ev. kokt potatis.

Isak vågade inte smaka, men jag och Olivia tyckte att det var riktigt gott. Det var jättelänge sedan jag åt stuvad vitkål men det var lika gott som jag kom ihåg.

onsdag 5 oktober 2011

Italienska köttfärsbiffar

Nu när Isaks gamla rum är helt tömt är det dags att städa ur det och sen börja lyfta dit Idas saker. Det ska blir så skönt. Eftersom hon inte har haft något eget rum har alla hennes saker varit i vardagsrummet som alltid har sett stökigt ut. Ni som har en 4-åring vet att det kan bli rätt mycket grejer, framför allt när hon har två äldre syskon som hon ärver från t.ex. dockor, bilar, gosedjur, spel, pussel, pysselböcker, kritor, pennor och mycket mer. Till allt det ärvda har hon så klart även fått egna saker på födelsdagar mm.

Igår gjorde jag en snabbvariant av köttfärsbiffar med bara köttfärs och kryddor, inget ströbröd, potatismjöl eller liknande. Dessutom stekte jag dem i ugnen för att slippa stå och passa vid en stekpanna.
Italienska köttfärsbiffar
500 g nötfärs
0,75 tsk salt
Nymalen svartpeppar, efter smak
1 tsk citronskal, rivet
0.5-1 tsk basilika
1 st vitlöksklyfta
Olivolja eller smör till stekning
Sås
6 st soltorkade tomater, inlagda i olja
0.5 kruka basilika
0.5 dl vatten
2.5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar

Blanda färs med salt, peppar, citronskal och vitlök till en smidig färs.
Forma 8 små biffar.
Smält smör på en ugnsplåt, blanda med olivolja. Stek biffarna 20-30 minuter i 200 grader. Vänd efter ca halva tiden.
Hacka tomaterna i små bitar. Blanda i en kastrull tillsammans med basilikabladen och vattnet.
Koka ihop.
Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, koka upp.
Servera färsbiffarna med nykokt pasta, den krämiga såsen och rucolasallad.

Eftersom jag använde vispgrädde tog jag mer vatten än 0,5 dl dessutom använde jag lite torkad basilika förutom den färska i såsen för att få riktigt mycket basilikasmak. I biffarna pressade jag i lite citron för att få mer citronsmak. Biffarna blir lite kompakta när man inte har potatismjöl, ströbröd eller liknande i dem, men det gör inte så mycket när man har en sån god sås.

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag

Har ni bakat kanelbullar i dag? Jag förmodar att de flesta av er i alla fall har ätit kanelbullar. För nog känns det som Kanelbullens dag har slagit igenom riktigt stort i Sverige nu. Jag har inte orkat baka nå kanelbullar, så vi åt Findus köpta kanelbullar som är både mjölk- och äggfria...och riktigt goda.
Om man inte vill fylla bullarna med kanel finns det en massa alternativa fyllningar, t.ex. farinsocker för att få kolasmak, äpplen, marsankräm eller blåbär med eller utan mandelmassa.

Hallonkaka med bittermandel

Igår orkade jag inte laga någon mat till middag och då blir man glad att man hittar färdigmat i frysen. Jag hittade färdig palt i frysen som jag bara behövde värma till middag. Perfekt! Funderar på om jag ska orka göra köttfärsbiffar till dagens middag, är jag slö blir det köttfärssås istället. Visst kommer ni ihåg att det är Kanelbullens dag idag?

På min födelsedag bjöd jag på den här hallonkaka men sen tappade jag bort receptet och kunde inte skriva in det här på bloggen. Men nu när vi städade för att göra i ordning i Isaks nya rum så hittade jag receptet.
Hallonkaka med bittermandel
3 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
2-3 bittermandlar
250 g Kesella Hallon
0,5 citron, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl hallon

Vispa ägg, socker och salt till en pösig smat.
Riv bittermandeln och rör ner den med kesellan och citronskal i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Strö över hallon.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30-35 minuter.
Låt kakan svalna, servera med vispad grädde och mer hallon.

Först trodde jag att det var ett skrivfel i receptet när det var så lite mjöl, men det stämde. Det var en väldigt saftig kaka. I originalreceptet var det vanlig kesella, men eftersom jag i somras fick provsmaka nyheten Kesella Hallon använde jag den.

måndag 3 oktober 2011

Isaks nya rum

Det var en glad kille som kom hem från hockeylägret i Övertorneå, de hade haft det riktigt bra och kul. När han kom hem blev han ännu gladare när han upptäckte att hans nya rum var klart. Isak har fått vänta längre än planerat på att vårt gamla sovrum ska bli färdigt för honom att flytta in i. Förra veckan blev det färdigmålat så i helgen jobbade jag och Olivia med att städa bort byggdammet och flytta in alla Isaks grejer.

La en gammal reklamkudde på sängen. Tyckte att budskapet stämde.

Säng, sängbord och stol. 

Dator- och tv-hörna

Bra med mycket garderober i ett barnrum.
Där har vi förutom kläder "gömt" filmer, spel, lego och mycket annat
som slipper ligga framme och bli dammigt.

Det återstår en del i hans rum som ni kanske ser. Både rullgardin och gardiner ska sättas upp dessutom ska det upp saker på väggarna även en taklampa och myslampor saknas. Och kanske det viktigaste för Isak saknas, nämligen antennkabeln till tv:n.