tisdag 15 februari 2011

Smörgåstårta

I dag jobbade jag sent och Leif är på kurs i Skellefteå så mormor och morfar hämtade barnen på skola och förskola. Efter det for hela gänget på biblioteket innan de for hem och fixade middag. När jag hade jobbat klart åkte jag dit och fick sätta mig till dukat bord och äta en god middag med lövbiff, potatis, sallad och två olika såser. Vardagslyx! Sen åkte barnen och jag hem till oss och satte igång med kvällsrutinerna.

Igår på Alla hjärtans dag åt vi hemmagjord smörgåstårta som blev så god. Det bästa är om man lägger ihop den dagen före så att alla smaker kommer fram och brödet suger åt sig av rörorna. Dessutom går det fort att fixa ihop en festmåltid när den väl ska ätas. Det är bara ta fram den och göra det roligaste, nämligen garnera. En smörgåstårta passar alla möjliga tillfällen, t.ex kalaset, tjejträffen eller till lite online poker.
 
Smörgåstårta 4-6 ganska stora bitar
Dagen före servering:
Kantskär
16 skivor Rasker rostbröd

Blanda ihop allt till lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
lite grädde för att göra det smidigare
några skivor smörgåsgurka, i små bitar

lager 2:
ca 250 g räkost

Blanda ihop allt till lager 3:
3 kokta ägg
100 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Samma dag som tårtan ska ätas:
Vispa ihop allt till täcklagret:
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk majonäs

Garnering:
3 kokta ägg
0,5 kg oskalade räkor som skalas
vindruvor
körbärstomater
isbergssallad

Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 4 skivor på ett fat. Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 4 skivor till. Bred på räkosten.
Lägg på ytterligare 4 skivor. Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 4 skivorna.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Samma dag som tårtan ska ätas:
Bred på täcklagret och garnera.

Jag får alltid sån beslutsångest när jag ska välja fyllningar, men det här blev en god kombination av smaker. Eventuellt tog leverpastejen över lite för mycket, men eftersom jag tycker om leverpastej gör det inte så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar