tisdag 24 juni 2014

Det stora matslaget

I dag har jag gjort något jag aldrig har gjort förut och förmodligen aldrig kommer göra igen!


Till hösten är det dags för en ny säsong av Svts Det stora matslaget och i år är Luleå med o tävlar. I torsdag ringde de (produktionsbolaget?) till mig och sa att de hade hittat min blogg och gärna ville att jag skulle delta som en matentusiastisk Lule-älskare. Efter viss stor tvekan (hatar kameror och tävlingar) så ställde jag i alla fall upp för jag kan ju hålla med om att jag är en matentusiast som älskar min hemstad Luleå.

Men det var verkligen kort om tid att komma på en maträtt som speglar Luleå och visar Luleås fina råvaror. Eftersom löjrommen i frysen var slut bestämde jag mig snabbt för att jag skulle bjuda på älg. Efter lite funderingar och diskussioner kom jag och Leif fram till att jag skulle skära upp en älgbit fylla den med kantareller, lingon, gräslök och lite annat innan den rullas ihop och steks på riktigt låg värme i flera timmar i ugnen.

Lite rester kvar av min mat efter provsmakningen

Till det serverade jag dopp-i-kopp, dvs färskpotatis som doppas i smält smör och gräslök. Och självklart gjorde jag en liten sommarsallad också. Hjortron ville jag gärna få med i maten men eftersom det inte passade in med älg-rätten gjorde jag en hjortronpannacotta med hjortronsylt till efterrätt i stället. Alla recepten kommer!

I dag var det dags för tv-inspelningen av uttagningen av de två som ska tävla för Luleå. Vi var 9 stycken som "tävlade" om 2 platser och det var hård konkurrens. Det var många godsaker som dukades upp på borden och jag hade velat smaka det mesta, jag hann dock med några små smakprov.

Jag spelar in (svamlar på i) en synk.

Inspelningsplatsen var fina Hägnan i Gammelstad utanför Luleå, där vi även alltid firar midsommar. Olivia följde med som moraliskt stöd och hon verkar också ha haft en rolig dag och fått se hur en tv-inspelningen går till. Mycket väntan - så skulle jag vilja beskriva en inspelningsdag. Det ska filmas nära, det ska filmas på håll, det ska tas synkar, det måste tas om osv.

Lagledare för Lule-laget är Maud Adams, bondbrud som numera bor i Usa men även har bostad i Luleå och ofta pratar så gott om Luleå och Mjölkudden (precis som jag). Hon och köksmästare Håkan (osäkert på namnet ) som redan var utvald till laget gick runt och provsmakade allt gott och hade sen ett svårt beslut att ta när de skulle välja ut resten av laget som ska tävla mot Sveg i en första duell.

Jag och juryn

Ni som tycker att jag ska vara med i Halv åtta hos mig kan sluta tjata för jag blev inte mer sugen på det nu när jag har provat ha en kamera i ansiktet och samtidigt sälja in min mat. Det är inte riktigt jag :) Jag är varken fotogenisk eller säljare.

När solen gick i moln och det blåste var det skönt att ha en filt att linda in sig i
Maud Adams och Olivia
Olivia hittade en telefonkiosk - som hon inte har en aning om vad det är :)
De spelar in en av många synkar med Maud Adams
Den här vackra tallriken med den goda maten tillhör en kvinna som har en egen kräftodling.
Hur coolt är inte det?!
Jag tror att jag måste få komma dit på ett studiebesök. Det skulle väl bli ett roligt blogginlägg!

Nångång efter valet i höst börjar svt sända Det stora matslaget och då får ni se hur det gick för mig. Till dess hoppas jag att ni fortsätter följa mig här och jag kommer hinna ge er en massa matinspiration.

Tack hela gänget som var med i dag för en annorlunda och rolig upplevelse!

6 kommentarer:

 1. Men så roligt. Vad roligt det kommer att bli att se på matslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer väl få sitta med skämskudden för ansiktet :) Fast jag tror att jag svamlade på för mkt så att de klipper bort mitt prat. Eller är det kanske önsketänkande...

   Radera
 2. Hej Sara! Vad kul att se alla bilder du fick med.Jag hoppas verkligen att du tar dig tid i sommar och hälsar på hos mig.Men vänta gärna till våra jordgubbar är mogna.Tack för en trevlig dag. Nu ska jag följa din blogg, när jag nu hittat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du jordgubbar också? Härligt! Hoppas jag kan inspirerar dig lite med min matlagning och bakning. Vi ses!

   Radera
 3. Köksmästaren Håkan heter Fjällström i efternamn (och är min pappa)! Ska bli kul att se er på TV snart.
  Med vänlig hälsning
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hittade hit och att jag fick hela namnet. Du får hälsa honom så mycket från mig.

   Radera