tisdag 9 september 2014

Bästa sättet att tillaga älgrulle

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet för det var en ganska lugn dag där och här hemma väntar vi på en stor leverans älgkött som ska fixas, paketeras och frysas in. Jag kände alltså att jag gjorde bättre nytta hemma, dessutom var det skönt att kunna hämta Ida lite tidigare för en gångs skull.

Älgrulle sägs vara en av de sämre delarna som lätt blir seg och tråkig. De som säger det har inte ätit älgrulle hos oss. Rullen har samma form som filén och våra grillade älgrullar smakar och är lika möra som filé.


Grillad älgrulle
älgrulle
valfri marinad, t.ex. chilisås, rödvin och kryddor

Blanda ihop en god marinad i en plastpåse.
Lägg i köttet och låt marinera i kylskåp i minst 2 dygn.
Ta upp köttet ur marinaden.
Grilla på indirekt värme, dvs på sidan om glöden, till innertemperaturen är ca 65 grader.
Låt vila några minuter och skär sedan upp och servera med goda tillbehör.

Om du tillagar rullen på det här sättet kan du lura nästan vem som helst att det är älgfilé ni äter :) Jag tror att hemligheten är den långa marineringstiden. Vad har ni för erfarenhet av rulle? Hiss eller diss?

5 kommentarer:

  1. Svar
    1. Vad kul att du gillade receptet! Det är så lustigt att de flesta ratar rullen när den är så god och mör...om man gör rätt :)

      Radera
  2. Går det på nåt sätt om man inte har nån grill?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då skulle jag köra den i ugnen på ganska låg temperatur (100-150 grader) tills den når en innertemperatur på 62-65 grader

      Radera
    2. Tror du det går att få rullen mör i lergryta??

      Radera