lördag 28 juni 2014

Rulltårta med hallongrädde - äggfri

Jag ligger lite efter att ge er recept för jag hinner inte kolla igenom korten i kameran. Jag har haft fullt upp med annat de senaste dagarna, det har varit en hel del småfix, bakning och fotboll. Både i dag och i går har vi varit några svängar till Piteå, ca 5 mil söderut, för där spelar Isak en fotbollscup (Piteå Summer Games) och i kväll ska han dessutom dit på disco :) 

Den här rulltårtan med hallongrädde gjorde jag för några dagar sedan. Det var tänkt att jag skulle fylla den med jordgubbar men alla jordgubbar var slut på affären så då tog jag hallon från vår frys istället. Eftersom Isak ville provsmaka gjorde jag en äggfri variant.


Rulltårta med hallongrädde - äggfri
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g margarin
2 dl mjölk
Hallongrädde
1,5 dl grädde
2 dl hallon
50 g philadelphiaost
2-4 msk florsocker

Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. 
Låt kakan kallna.
Hallongrädde
Vispa grädden
Vispa eller rör ner de övriga ingredienserna.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop. 
Använd bakplåtspappret när du rullar så är det enklare
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.

Den här rulltårtebotten har jag gjort många gånger, både med och utan kakao, dels till rull- och drömtårtor men jag brukar även använda den till tårtbotten, som ni kan se här.

Om ni även vill göra den mjölkfri så använder ni mjölkfritt margarin och t.ex. havremjölk till kakan och till fyllningen använder ni nån av alla de mjölkfria grädd-ersättningarna och struntar i philadelphiaosten. Behöver ni inte baka äggfritt finns ett recept på "vanlig" drömtårta här.

Jag är inte så förtjust i vanlig drömtårta med smörkrämsfyllning, men den lite syrliga hallonfyllningen var riktigt god…och choklad är ju alltid gott.

2 kommentarer:

  1. Jag kanske har missat det här någonstans på din blogg, men har du något bra recept på äggfria pannkakor? Det är alltid så svårt att göra, dom blir antingen degiga eller så fastnar dom i pannan.. Helt hopplöst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade samma erfarenhet som dig om att steka pannkakor tills jag hittade det här receptet: http://mat-ro.blogspot.se/2009/02/agg-och-mjolkfria-pannkakorplattar.html

      Radera