onsdag 12 november 2008

Gratinerad tortellini

Idag gjorde jag en gratinerad tortellini och till det stekte jag kycklingfiléer som jag kryddade med salt och peppar, sedan hällde jag på balsamvinäger och lite vatten, dessutom pressade jag över lite mandarinsaft. Sedan på med locket och låt kycklingen koka klart. En god tomatsallad var gott till.

Gratinerad tortellini
Tortellini med ostfyllning
Sås:
100 g ädelost
1 dl matlagningsgrädde
0,5 dl creme fraiche
Till gratinering:
1-2 dl riven ost

Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Lägg den väl avrunnen i en smord gratängform.
Skär osten i mindre bitar. Blanda med grädden i en kastrull och värm. Rör i creme fraiche.
Häll såsen över tortellinin, strö över riven ost och gratinera i 250 grader i 10 minuter.

måndag 10 november 2008

Kanel- och lingonkaka

Idag har vi haft ett litet kalas. Till middag bjöd vi på kycklingtortilla och god sallad. Till efterrätt var det äppelpaj (mormor hade med rester från farsdagsfirandet), dajmtårta och kanel- och lingonkaka.

Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
4. Häll den i pajformen.
5. Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
6. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.

Det här var en annorlunda och god kaka/paj som jag förmodligen kommer göra fler gånger, framför allt under advent och jul.

Ingefärssnittar

Igår var det farsdag och jag brukar inte köpa något till min far denna köp-dag. I år bakade jag istället kakor till honom.

Ingefärssnittar
200 g rumsvarmt smör eller margarin, jag använde så klart mjölkfritt margarin
1 3/4 dl socker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära

Rör smör, socker och sirap poröst i en bunke.
Blanda ihop de torra ingredienserna med smörsmeten.
Knåda ihop degen noga på bakbord och rulla till fyra längder, ca 40 cm långa.
Om degen är svår att få ihop går det lättare om man tillsätter några droppar vatten och delar degen i två innan den knådas.
Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda på mellersta falsen i 175°C ca 20 minuter.
Låt svalna något på plåten och skär dem i sneda snittar.

Jag tyckte att de smakade för lite ingefära och för mycket kolakakor, så nästa gång provar jag med 2 tsk ingefära.

fredag 7 november 2008

Kanelbullar

Nu har jag varit sugen på kanelbullar alldeles för länge, så idag var det dags. Trots att jag hade en aktiv 1-åring vid min sida lyckades jag baka dubbel sats. Så nu luktar det ljuvligt i huset. Eftersom det snart är dags för saffransbullar kunde jag inte skjuta upp mitt bullbak nå mer.

När jag bakar mjölkfria jäsdegar byter jag ut mjölk mot ungefär hälften havremjölk och hälften vatten. Om jag bara använder havremjölk tycker jag att de blir lite kompakta.

Mjölk- och äggfria kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

onsdag 5 november 2008

Pasta Carbonara

Idag gjorde jag en pasta carbonara som inte alls var lika god som den vanliga jag brukar göra, så jag orkar inte ens skriva receptet. Nu dröjer det nog ett tag tills jag carbonara-experimenterar igen. Dumt att ändra på ett vinnande koncept! Men jag gjorde i alla fall en god tomat- och mozarella-sallad på körsbärstomater.

Pepparrotsås

Ytterligare en enkel kall sås.

Pepparrotsås
creme fraiche
pepparrot
salt
citronpeppar

Blanda creme fraiche och pepparrot. Smaka av hela tiden så att det inte blir för starkt.
Krydda med salt och citronpeppar.

Löjromsås

En klassiker till ugnsstekt fisk är löjromsås.

Löjromsås
löjrom
gräddfil
rödlök
gräslök
dill
peppar
pressad citron

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Ta inte för mycket gräddfil så att såsen blir för rinnig.

Creme fraiche och pesto

Det här är en enkel och god sås till fisk. Jag har inte använt den till något annat, men den är nog lika god till kyckling t.ex. Jag har använt både röd och grön pesto och den blev lika god med båda, så välj den pesto du tycker är bäst.

Creme fraiche och pesto
1 dl creme fraiche
1,5 msk pesto

Blanda ihop creme fraiche och pesto. Klart att servera.

Creme fraiche och thaichilisås

Det här är Olivias favoritsås. Vi använder den till det mesta, t.ex. kyckling, grönsaksdipp, fisk. Den blir lika god med turkisk yogurt.

Creme fraiche och thaichilisås
creme fraiche
thai-chili-sås

Häll över creme fraiche i en skål.
Häll thai-chili-såsen över, så att det täcker allt det vita. Rör inte om.

tisdag 4 november 2008

Canapé med hamburgerkött

Till mingel-förrätten hade jag även canapé med hamburgerköttröra. Man kan använda rökt ren- eller älgkött istället för hambugerkött. Brödet skär du i fyrkanter, cirklar, trekanter eller någon annan form, det viktiga är att det inte blir för stora bitar.
Canapé med hamburgerkött
100 g hamburgerkött
1 dl creme fraiche
1 tsk pepparrot
liten bit purjolök
mörkt bröd, t.ex. kavring

Blanda ihop hamburgerkött, creme fraiche, pepparrot och purjolök.
Lägg det på små bitar av bröd.

Skagenröra

Jag gjorde en egen skagenröra med kräftor, som jag sedan fyllde i crustader. Vill man förenkla ännu mer kan man köpa färdiggjord skagenröra. Röran räckte till 1 förpackning små crustader.

Skagenröra med kräftor
Låt en burk kräftstjärtar rinna av ordentligt i sil.
Klipp dem sedan i småbitar och blanda i ganska rejält med dill och ca 1/2 finfinfinhackad schalottenlök.
Dutta i småklickar av creme fraiche och majonäs (ska vara 50/50) och blanda under tiden tills du får en tät och fin röra som precis håller ihop.
Smaka av med salt, vitpeppar och lite citron och låt stå och mogna i minst en halvtimme.
Fyll crustaderna med röran och toppa med löjrom, citronbit och lite dill.

Oftast gör jag skagenröra med både kräftstjärtar och räkor. Jag använder mer creme fraiche än majonäs, kanske 60/40, dessutom använder jag cayennepeppar istället för vitpeppar.

Grekisk sallad på pinne

För en grekisk-sallad-tok som mig var det här en suveränt god förrätt.

Grekisk sallad på pinne
körsbärstomater
gurka
fetaost
svarta oliver

Halvera tomaterna. Skär gurkskivor i kvartar. Tärna fetaosten.
Varva alla ingredienser på en pinne eller tandpetare.

måndag 3 november 2008

Bröllopsmiddag

I fredags bjöd vi våra föräldrar och syskon med familjer på försenad bröllopmiddag.

Bröllopsmiddag 081031

Förrätt
Snittar:
- grekisk sallad på pinne
- skagenröra i crustader, toppad med löjrom
- canapé med hamb.kött
- leverpastejsnurror av mjukt tunnbröd

Gurk- & morotsstavar
Nachips
Salsa
Crème fraiche + thai chili

Mousserande rosévin, alkoholfritt rosévin

Huvudrätt
Röding i ugn, garnera med citronskivor och broccoli
Pressad potatis
Löjromsås
(tomat, mozarella, färks basilika, olivolja, flingsalt)
Bönsallad
(blandade bönor, svarta oliver, majs, balsamvinäger, salt, peppar)
Sallad
(isbergs, ruccola, gurka, tomat, majs)

Vitt vin, öl, saft, vatten

Efterrätt
Mjölk- och äggfri kladdkaka
Bröllopstårta
Äppelpaj

Hallon
Grädde
Mjölkfri vaniljsås

Kaffe, te, saft

torsdag 30 oktober 2008

Bananpaj

Nu har jag fullt upp med förberedelserna inför vår s.k. bröllopsmiddag. Vi har fyra gäster i huset som jag de senaste två dagarna har bjudit på pasta med medelhavsinspirerad kyckling och persisk köttgryta med ris. Idag till efterrätt gjorde jag en bananpaj som smakade lite som friterade bananer som man kan äta på kinarestauranger.

Bananpaj
100 g smör
1.5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 msk sirap
2-3 bananer

Blanda smör, socker och mjöl. Blanda sedan i sirapen.
Lägg skivade bananer i en form och "smeten" ovanpå.
Ställ in i ugnen, 200° i 15 minuter. Tills det ser knäckigt och gott ut.
Servera till glass.

måndag 27 oktober 2008

Kotlettrulle

Igår gjorde vi en maträtt som hela familjen uppskattade. Vi fyllde en bit fläskytterfilé med lite olika saker, rullade ihop den och stekte klart den i ugnen. Till det åt vi kokt potatis, basilikasås och sallad.

Kottlettrulle (ursprungsrecept)
1 kg utskuren kotlettrad, fläskytterfilé
100 g inlagd paprika
0,5 dl färsk basilika
150 g fårost
2 msk mjölk
50 g parmaskinka
1 msk smör
salt och peppar

Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Hacka paprikan, plocka bladen från basilikan. Mosa osten, blanda med mjölken.
Bred ut osten på köttet lägg på skinka, paprika och basilika.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek ca 20 min till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.

Jag modifierade receptet en del: Jag använde färsk paprika och fetaost av komjölk. Dessutom använde jag lite röd pesto också. Nästa gång tänker jag ta mer pesto, vitlöksost och soltorkade tomater. Rätten går att variera i det oändliga, fyll med det du tycker är gott.

Isaks mjölkfria rulle fyllde jag med tomatpuré, rökt skinka, basilika och paprika.

Även andra gången vi åt det här (090215) åt hela familjen jättemycket. Det händer inte ofta att alla fem tycker om samma mat. Den här gången fyllde jag med röd pesto, babyspenat, paprika, mozarella och soltorkade tomater och vi åt ugnsrostade potatisar och morötter till.

Basilikasås

Den här basilikasåsen åt vi till kotlettrullen .

Basilikasås
3 dl sky+vatten
2 msk kalvfond
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 msk hackad färsk basilika
salt och peppar

Blanda sky, vatten, fond, grädde och mjöl i en kastrull, koka upp, rör så mjölet inte åker ner till botten.
Sjud 5 min.
Lägg ner basilikabladen, mixa såsen.
Smaka av med salt och peppar.

Barnen tyckte att såsen var jättegod. Jag tyckte att den smakade för lite basilika ändå tog jag mer färsk basilika än vad som anges i receptet och jag tog även lite torkad. Eftersom jag använde både lite sky och fond, tyckte jag att den blev tillräckligt salt och saltade inte ytterligare.

lördag 25 oktober 2008

Snabblasagne

Idag har jag haft en köksdag. Först gjorde jag en till omgång veckosallad. Den förra gick åt väldigt fort. Sen bakade jag två mjuka kakor, lakrits-och citronkaka och en mjölk- och äggfri choklad- och banankaka. Kakorna ska vi smaka till efterrätt. När det väl var dags att laga mat hade jag inte mycket ork och inspiration kvar så det blir en snabblasagne till middag gjord på rester.

Snabblasagne
köttfärssås
kokt pasta
pastagrädde
riven ost

Blanda ihop köttfärssås, pasta och pastagrädde.
Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 min.

Mjölk- och äggfri choklad- och banankaka

Nu är det dags att prova ett nytt bakrecept med banan. Den här gången hittade jag ett recept som enkelt gick att göra både mjölk och äggfritt.

Choklad- och banankaka
2 dl mjöl
2 dl havregryn
3/4–1dl socker
2 tsk bakpulver
7 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
150 g margarin
3 små bananer

Smörj en kransform och bröa den med havregryn.
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kakao och vaniljsocker).
Smula ner margarinet i skålen.
Mosa bananerna och blanda ner dem.
Häll i mjölken och rör till en slät smet.
Häll kaksmeten i formen och grädda kakan i 200 grader i cirka 35 minuter.
Förvara kakan i kylskåpet när den har svalnat – den är godast efter att den fått stå en dag. Skär i skivor och servera med glass och bär.

Lakrits- och citronkaka

Idag har jag bakat nå konstigt - Lakrits- och citronkaka. Den var jätteenkel att göra, men jag har inte hunnit prova den än så jag vet inte om den blev god.

Lakrits- och citronkaka
75 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk citronskal, rivet
4 st kick, lakritskola (f.d. Käck)

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och citronskal.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp Kicken i små bitar och strö dem över smeten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 30 min. Låt kakan svalna på galler.
4. Ät som den är eller tillsammans med vispad grädde smaksatt med pressad citron eller citronlikör.

Nu har jag och några till smakat kakan. Vi hade svårt att ge den ett omdöme, den var konstig, men god och lite rolig och annorlunda. Den var ganska söt så det hade nog varit gott med citronsmaksatt grädde.

torsdag 23 oktober 2008

Kassler Africana

Idag gjorde jag en enkel kasslerrätt som sköter sig själv i ugnen. Till det serverade jag ris och sallad. De stora barnen tyckte att det var jättegott och åt mycket. Ida däremot åt bara några tuggor innan hon började räcka ut tungan istället för att öppna munnen för skeden. Men hon är inte speciellt förtjust i ris, så det kan ha varit det som var fel.

Kassler Africana
500 g kassler
1 paprika
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk curry
2 msk mango chutney
2 bananer

Skiva kasslern tunt. Lägg skivorna lite omlott i en lätt smord ugnssäker form.
Skär paprikan i bitar. Strö över kasslern.
Rör samman grädde, curry och mango chutney till en sås. Fördela den över köttet.
Ställ in i 225 grader i ca 20 min.
Skala bananerna och skär i skivor. Lägg dem ovanpå rätten och låt dem vara med de sista 5 minuterna av tillagningen.

Det skulle säkert ha varit gott med lite skivad ananas också, men tyvärr hade vi ingen ananas hemma.

tisdag 21 oktober 2008

Korvsoppa

Idag åt vi korv för ovanlighetens skull och till barnens glädje. Ida fick nog en saltchock idag - men hon tyckte om det. Hon som knappt har ätit nå salt överhuvudtaget fick en soppa med både buljong och korv, men jag saltade inget extra.

Korvsoppa
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter, i skivor
8 potatisar, i bitar
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök i skivor
400 g valfri korv i bitar
majs, 1 liten burk
salt
peppar
3 msk persilja, klippt

Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i rotsaker, potatis, tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i purjolök, korv och majs och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. Strö persilja över.

Jag använde den barnvänliga falukorven. Vill man ha lite mer smak är det bara att välja en smakrikare korv. Välj den korv du tycker är godast!

måndag 20 oktober 2008

Köttfärssås

Till Olivias stora bevikelse blev det spagetti och köttfärssås till middag idag igen. Det var ju inte så länge sedan vi åt det. Vi hade kvar en del morotssoppa från i torsdags som jag ville använda upp och tänkte att den nog skulle bli god i köttfärssås och det blev den.

Köttfärssås
köttfärs
krossade tomater
morotssoppa
salt
svartpeppar
chilipeppar
oregano
basilika

Stek köttfärsen. Häll i tomater och morotssoppa.
Krydda efter eget tycke och smak.

Till Olivia blandade jag ihop spagetti, köttfärssås, grädde och riven ost på tallriken. Allt för att det skulle bli så likt lasagne som möjligt.

lördag 18 oktober 2008

Knäckig äppelpaj

Ännu en gång har jag bakat äppelpaj. Det gäller att passa på så länge det finns goda svenska äpplen. I senaste numret av Buffé var det ett recept som såg gott ut som jag provar ikväll.
Knäckig äppelpaj
6 äpplen (ca 800 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

1. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
3. Fördela smeten över.
4. Ställ in i ugnen i 175°C i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
5. Servera med glass eller vaniljvisp.

Kycklingtortilla

Till middag idag blev det en favorit för hela familjen. Det var första gången Ida fick smaka kycklingtortillas och även hon verkade älska det, men hon drack en hel del vatten resten av kvällen.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost

Ø Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Ø Fräs kycklingen några minuter.
Ø Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Ø Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Ø Rör ner majs och crème fraiche.
Ø Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Ø Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Ø Tärna tomaterna och lägg över.
Ø Strö på riven ost.
Ø Gratinera ca 10 minuter i 225°.

Den mjölkfria varianten till Isak innehåller havregrädde, Oatlys iMat, istället för creme fraiche dessutom struntar jag i den rivna osten.

fredag 17 oktober 2008

Missfärgade plastdetaljer

Nu när vi ska passa på att använda morötter så mycket vi bara kan är det stor risk att vi får missfärgade plastgrejer, t.ex. matberedartillbehör och plastlådor. Samma risk är det när vi använder mycket tomat. Ofta kan det kännas som att dessa plastgrejer förstörs för det känns inte så fräscht att använda dem sen till något annat.

Men här kommer ett tips för att få bort missfärgningarna. Spola i kallt vatten och ta sedan handdiskmedel och "diska" med ett hushållspapper. Men ta inte för mycket vatten, diskmedlet ska vara koncentrerat. Använder ni diskborsten sätter sig all färg där, därför är det bäst att använda papper som ni sedan kan kasta. Det är viktigt att inte använda varmt vatten för då "bränner" ni fast färgen.

torsdag 16 oktober 2008

Morotssoppa

Eftersom jag har bakat matbröd idag, så gjorde jag så klart soppa till middag, och eftersom morötter är billigt nu, så gjorde jag så klart en morotssoppa.

Morotssoppa
4-6 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk konc kycklingfond
kajennpeppar eller sweet chilisås
salt & svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna.
Tillsätt vatten och buljong. Låt sjuda under lock tills morötterna mjuknat, ca 20 minuter.
Mixa med mixerstav direkt i kastrullen.
Tillsätt försiktigt kajennpeppar eller sweet chili till önskad hetta. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i någon minut.

Jag använde sweet chilisås istället för kajennpeppar och eftersom det är Olivias favorit kunde jag få även henne att äta en hel tallrik soppa. Jag använde inget extra salt, det räckte med det saltet som finns i buljong.

Surdeg

Här kommer recept på surdegen jag använde bl.a. till surdegslimpor.

Surdeg
Dag1
1 dl vatten, ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn.
OBS, rör varje dag.

Dag4
Tillsätt:
1 l vatten, ca 40 grader
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag5
Nu är degen färdig.
Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar.
Frys in 9 och baka på den tionde.

Degen kan förvaras i ca 5 dygn i kylskåp och i ca 1 år i frys.

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak, så att den hinner tina och bli rumsvarm.

Den sista burken gör du ny surdeg av:
Tillsätt varmt vatten och rågmjöl som dag4 och låt det stå i 1 dygn.

Surdegen kan även användas till vitt matbröd.

Surdegslimpa med rågmjöl

Nu luktar det underbart i huset. Jag struntade i förmiddagspromenaden och var hemma och bakade matbröd istället. Jag bakade surdegslimpor med rågmjöl, formfranskor och småfrallor. Surdegen har jag fått av mamma för länge sen, den har nästan blivit bortglömd i frysen.

Surdegslimpor
13 dl vatten, 37 grader
1,5 dl surdeg
25 g margarin, rumsvarmt
25 g jäst
1,5 msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin
700 g (ca 1,3 l) grovt rågmjöl
1,1 kg (ca 2 l) vetemjöl special

Häll vattnet i en degbunkte. Blanda ner alla ingredienser, men spara 1 dl vetemjöl till utbakning.
Arbeta degen kraftigt, ta ev mer mjöl, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Forma varje del till en limpa. Lägg alla fyra limpor i en smord långpanna. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.
Låt limporna jästa övertäckta ca 40 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Jag använde ca 2 msk malda brödkryddor istället för kummin. Dessutom hade jag bara lite vetemjöl special kvar, så jag använde vanligt vetemjöl istället och det gick lika bra.

onsdag 15 oktober 2008

Medelhavsinspirerad kyckling i ugn med pasta

Idag när jag funderade vad jag skulle göra till middag så utgick jag från creme fraiche. Jag hade nämligen en mjölkfri creme fraiche, sour supreme, i kylskåpet där bäst före datumet hade passerat med någon dag. Det är väldigt sällan jag använder creme fraiche eftersom jag nästan bara lagar mjölkfri mat och den mjölkfria creme fraichen är dyyyr. Det blev en riktigt god kyckling jag kom på när jag funderade. Men kan man misslyckas med kycklingfilé? Till kycklingen serverade jag pasta och veckosalladen.

Medelhavsinspirerad kyckling
2-3 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
olivolja
rökt skinka
2 st färska tomater
3 soltorkade tomater
färsk basilika
2 dl crème fraiche
1 st liten vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
svartpeppar
provencalska kryddor

Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra och bryn dem hastigt i olivolja.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Hacka de färska tomaterna och strimla skinkan, de soltorkade tomaterna och bladen från basilikan. Lägg dem över kycklingen.
Rör ut crème fraiche med vitlök och kryddor. Fördela crème fraiche över, så jämt som möjligt. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min.

tisdag 14 oktober 2008

Veckosallad

Nu när rotsaker är billiga så ska man passa på att använda det så mycket som möjligt. Idag har jag gjort en s.k. Veckosallad. Namnet har den fått för att den klarar sig en vecka i kylskåp. Man tar bara fram så mycket som man tror går åt till måltiden, resten låter man stå kvar i kylskåpet i en burk med tättslutande lock.

Veckosallad
1/2 dl socker
3/4 dl vinäger
1 dl rapsolja
1/2 kg vitkål
1/2 kg morot
1 liten purjolök
1 röd paprika

Koka upp socker, vinäger och rapsolja.Låt svalna.
Riv vitkål och morot.
Strimla purjolök och paprika.
Häll lagen över.
Förvara i tättslutande burk i kylskåp.
Ställ fram så mycket som du tror går åt så håller sig salladen resten av veckan i kylskåp.

Olivias kommentar: Mmm vad gott! (Trots att hon säger att hon inte tycker om röd paprika, purjolök eller vitkål)

Banankaka med ingefära

Då bakas det banankaka igen eftersom vi har bruna bananer - igen. Den här gången provar jag ett recept med ingefära.

Banankaka med ingefära
100 g margarin
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
½ dl mjölk
2 mogna bananer

Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop matfett och socker. Tillsätt ägget ett i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Tillsätt det sedan till matfetts-blandningen och rör ihop.
Mosa bananerna ordentligt. Tillsätt mjölk och bananer till smeten och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timma.
Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

söndag 12 oktober 2008

Mjölk- och äggfri tårta med marsipan

Idag fick Isak äntligen äta tårta. Han har länge velat prova vanlig tårta, men p.g.a. hans allergi har jag alltid gjort olika pajer till hans födelsedag. Ett år fick han pannkakstårta, men det var ju inte en riktig tårta tyckte han. När Olivia var liten gjorde jag några misslyckade försök med mjölk- och äggfria tårtor. Men nu, inför Isaks 7-årsdag, hittade jag ett recept som jag trodde kunde bli bra.
Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl havremjölk

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät.
Häll smeten i en smord och bröad rund tvålitersform.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter.
Låt svalna i formen.

Hallonmousse
1 paket vispbar sojagrädde
2-3 dl hallon
socker

Vispa sojagrädden.
Blanda i hallon och socker och ställ svalt tills den stelnat något.

Vaniljkräm
2 påsar Ekströms kokbara marsansås
3 dl havremjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk socker

Koka upp allt. Låt svalna.

Tårta
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg hallonmousse på ett lager och vaniljkräm på det andra lagret.
Täck hela tårtan med ett marsipanlock.


Vaniljkrämen tyckte jag smakade mycket pulver, men i övrigt var tårtan helt ok. Nästa gång gör jag mer hallonmousse och har den på båda lagren. Tycker man inte om marsipan kan man ha hallonmousse på tårtan också, fast då ska man kanske inte ha hallonmousse på båda lagren.

Isak 7 år

Idag är det dags för Isaks andra kalas, fast det är först i morgon han fyller år, den här gången kommer de i släkten som bor i närheten.

Till eftermiddagsfikat bjuds det på kaka med chokladhavreströssel, långpannebulla, älglortar, äppelpaj med vaniljsås och grädde och mjölk- och äggfri tårta med marsipan.

Till middag har Isak fått välja mat och det blir hans stora favorit - Tacos.

lördag 11 oktober 2008

Lövbiff i ostsås

Idag gjorde vi något ovanligt - vi köpte kött, nämligen lövbiff. Vi blev sugen på en enkel klassiker. Oftast brukar vi använda oss av en vitlöksost, men idag blev det Chili & paprika - jättegott. Till lövbiffen och såsen åt vi pommes frites (barnens val) dessutom hade jag gjort en sallad på isbergssallad, gurka, tomat, basilika och mozarella.

Lövbiff i ostsås
lövbiff
1 pkt ost med smak, t.ex. Cantadou vitlök
2-3 dl grädde
ev. liten vatten

Dela lövbiffen i lite mindre bitar och stek dem.
Smält osten tillsammans med grädde. Koka upp. Krydda mer om det behövs.
Lägg lövbiffen i såsen.

Älglortar

Nu är Isaks 7-årskalas för kompisar avklarat. Alla killar verkade jättenöjda, mycket tack vare Isaks tremänning Björn som visade runt dem på brandstation. Isak blev väldigt stolt när han förstod att han var släkt med brandmannen.

Efter brandstationen kom hela gänget tillbaka hit för Festis, glass, jordgubbssås, strössel och rån. Men när de skulle ta glass så låg det älglortar i tallrikarna. Skulle man våga äta? Vissa var modiga och åt, andra var skeptiska.

Älglortar
100 gr smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Rör fettet mjukt och blanda i de andra ingredienserna.
Forma degen till 20 små kulor som läggs på smord plåt (man kan rulla degen till en korv och dela den i 20 delar för att få ungefär lika stora bitar).
Grädda dem i mitten av ugnen i 50-75 grader i 2 timmar.
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i ugnen ca 12 timmar.

Imorgon är det dags för släktkalas med fika på eftermiddagen.

fredag 10 oktober 2008

Kall fetaostsås

Till bl.a. kyckling är det här en enkel och god sås.

Fetaostsås
100 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 tsk akaciahonung
salt, svartpeppar

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål och blanda med crème fraiche honung, salt och peppar.

Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche.

Marinerade kycklingben

Ytterligare en fredag med kyckling till middag. Det finns så många goda kycklingrecept och av någon konstig anledning blir det oftast på fredagar jag provar dem. Idag åt vi marinerade kycklingben, rotsaker i ugn och en kall fetaostsås. Jag använde mig av potatis, morötter, lök och för ovanlighetens skull även rödbetor.

Marinerade kycklingben
1 kg kycklingben
Marinad:
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovkrossad

1. Blanda citron, rapsolja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor plastpåse. Lägg ner kycklingbenen och gnid runt marinaden. Knyt till och låt kycklingen marinera under tiden du gör i ordning resten.
2. Skala och dela rotsakerna. Lägg alla rotsaker i långpannan. Stek mitt i 200 grader i ca 15 minuter. Lägg in kycklingbenen med marinad överst. Stek ytterligare ca 40 minuter tills allt är klart. Stektiden beror så klart på hur stora bitar man gör.

torsdag 9 oktober 2008

Pastasås med tomatbas

Även idag har jag lite kylskåpsrensning av grejer som måste ätas upp. Det som måste ätas upp nu eller slängas var ett halvt paket krossade tomater, en skvätt matlagningsvin och rökt skinka. Vad gör man av det? Jo, en pastasås.

Pastasås med tomatbas
2-3 dl krossade tomater
1 riven morot
0,5 dl matlagningsvin
balsamvinäger
oregano
örtsalt
rökt skinka
basilika

Koka krossade tomater, morot, vin, balsamvinäger och kryddor ett bra tag.
Tillsätt skinka och basilika. Koka upp igen.
Servera till pasta och sallad.

tisdag 7 oktober 2008

Lax med mango chutney

Nu har jag precis dukat bort dagens middag och alla verkar mätta och belåtna. Som vanligt när det är fisk äter Ida jättemycket.

Lax med mango chutney
lax i portionsbitar
2,5 dl grädde
2 msk mango chutney
ärter
salt o peppar

Lägg laxbitarna i en smord ugnsform. Salta och peppra.
Blanda ihop grädde och mango chutney. Smaka av.
Häll gräddblandningen över fisken.
Ställ in i 175 grader i ca 20 min.
Lägg i ärter i formen när det är ca 5 min kvar.
Servera till kokt potatis.

Jag använde lax eftersom det är den populäraste fisken här hemma, men det går säkert lika bra med Hoki, Torsk eller Alaska pollock. Jag använde inget salt eftersom jag inte vill att vår 1-åring ska få i sig så mycket salt, vi saltar på tallriken istället. Första portionen glömde jag salta och maten smakade jättegott ändå.

måndag 6 oktober 2008

Köttfärssås med Ajvar

Efter att knappt ha lagat mat i helgen, startar jag veckan lite lugnt med Spagetti och köttfärssås. Jag har lite rester i kylskåpet som behöver göras av med som passar i köttfärssås. Det viktigaste för att få en god köttfärssås är att låta den koka länge - minst en timme.

Köttfärssås
500 g älgfärs
0,5 burk pastasås med basilika
1 skvätt ketchup
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl Ajvar relish
1 stor morot, riven
2 dl krossade tomater
vatten

lördag 4 oktober 2008

Matlagningsfri helg

Den här helgen blir det ingen middagsmatlagning för mig. Vilken lyx! Idag var vi bortbjudna på middag och imorgon ska jag på restaurang med två tjejkompisar.

Idag har jag ätit lamm och det händer inte speciellt ofta. Ibland på påsk bjuder mamma på lammstek, men jag har aldrig lagat det själv. Men snart kanske jag vågar prova mig på det också. Idag hade vi en trevlig dag och kväll med mycket gott att äta och trevligt sällskap. Vi började med att fira kanelbullens dag. Sedan fick vi en jättegod vitlökspäckad lammstek med potatis, sallad, kall sås, varm sås, bröd, smör och dryck. Som om det inte var nog, så fick vi en jordgubbspaj till efterrätt med vaniljssås och tre sorters glasser. Det bästa av allt - Allt var mjölk- och äggfritt för Isaks skull.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås

Idag ska jag och Olivia äta en av våra favoriter till lunch.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås
Tortellini, färsk eller torkad med valfri fyllning, vi har oftast med ost
Avokado
Thaichilisås

Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen.
Skala, kärna ur och dela avokadon i mindre bitar.
Blanda ihop tortellini och avokado och häll thaichilisås över.
Om man vill kan man fylla på med mer grönsaker, t.ex gurka, tomat, majs eller bönor.

Thai-kyckling

Igår åt vi Tagliatelle och en lite starkare kycklingrätt. Enkelt och gott.

Thai-kyckling
3 kycklingfiléer i bitar
3 paprikor i olika färger i strimlor
1 purjolök i strimlor
1 vitlöksklyfta, riven
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk sambal oelek (ta mer eller mindre beroende på hur stark mat du vill ha)

Bryn kycklingen. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.
Häll på kokosmjölken och krydda med salt, ingefära och sambal.
Låt allt koka några minuter.

torsdag 2 oktober 2008

Het zucchini

Idag åt jag en god vegetarisk rätt. Jag gjorde het zucchini i ugn och till den åt jag en sallad som innehöll bulgur, tomat, gurka, paprika, svarta oliver och fetaost. Barnen åt fiskpinnar eftersom varken zucchini eller bulgur hör till deras favoriter.

Het zucchini
1 liten zucchini (ca 250 gr)
1 liten klyfta vitlök
0,5 st lime
1 krm chilipeppar eller cayenne
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
1 msk olivolja

1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skölj zucchinin, dela på längden i knappt centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala och riv vitlöksklyftan ner i en liten skål.
4. Rör ner lite pressad lime, chili/cayenne, spiskummin, paprikapulver och olivoljan. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer lim och chili/cayenne.
5. Pensla eller dutta blandningen över zucchiniskivorna.
6. Baka zucchinin 20 minuter i ugnen.

Rosa bandet

Stöd Bröstcancerfonden och Rosa bandet. Gå in på www.digitalarosabandet.se och köp ditt egna digitala rosa band. Tyvärr verkar det inte fungera att klicka på mitt digitala band.
Digitala Rosa Bandet - ROSA '08: Sara Edman

onsdag 1 oktober 2008

Köttgryta Stifado

Idag ska jag prova en ny köttgryta, Stifado, det är en kryddig grekisk gryta. Jag använder förstås älgkött. Undra hur många greker som gör det?

Stifado - köttgryta
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 g grytbitar av nöt
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt
svartpeppar

Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag.
Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter.
Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

Jag satte även morotsbitar och broccoli i grytan och serverade kokt potatis till. Jag tyckte grytan var god, men inte så kryddig som jag trodde.

söndag 28 september 2008

Spagetti Carbonara

Idag åt vi en av Olivias favoriter - Spagetti Carbonara. Isak åt spagetti och bacon. Idag hade Isak gjort en jättegod och fin sallad av majs, äpple, gurka, morot och tomat.
Spagetti Carbonara
Spagetti
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
margarin.

Koka spagettin.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält margarin i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. Rör ordentligt hela tiden medans det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även där är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och spagetti.
Servera på en gång tillsammans med en sallad.

lördag 27 september 2008

Kyckling och rotsaker i ugn

Idag blev det en enkel och god kycklingrätt till middag. Under tiden jag fixade med kycklingen och rotsakerna, gjorde Olivia en god och fin sallad som bestod av gul paprika, avokado, körsbärstomater, äpple och färskpressad lime.

Jag skalar och delar potatis och morötter i mindre bitar. Sedan sätter jag dem i långpannan tillsammans med olja. In i 200 graders varm ugn. Under tiden delar jag kycklingfiléer i 3 delar och bryner dem lätt. Sedan sätter jag dem på potatisen i ugnen och låter dem bli klara där. Samtidigt som kycklingen sätter jag även in lök- och paprika-bitar. Man kan variera den här rätten i det oändliga. Släng in i ugn det ni tycker om - broccoli, rödbetor eller majs kanske. Sedan kan man tillsätta fetaost, körsbärstomater och/eller soltorkade tomater när man tar ut plåten ur ugnen.

Blåbärspaj med mandeltäcke

Idag blev jag pajsugen. Först bakade jag äppelpajen som jag gjorde på Olivias födelsedag. Den har jag varit sugen på sedan den tog slut. När den var i ugnen kom jag på att jag hade sett ett recept på blåbärspaj som såg gott ut. Så då gjorde jag även den. Nu luktar det gott i köket och jag ska sätta på te. Sedan ska jag njuta av mina pajer och ett gott te.

Blåbärspaj
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten

1/2 dl flagad mandel

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare.
Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Låt den stå i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min i 225°.
Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär.
Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min (även nu i 225°). Låt den svalna.

fredag 26 september 2008

Veckomeny mån-tors

Många stressade föräldrar har svårt att hinna laga mat när de kommer hem och har huset fullt med hungriga barn. Men med lite planering tar hemmagjord mat inte längre tid än hel- och halvfabrikat och det blir ju såå mycket godare. Här kommer ett förslag på en veckomeny från måndag till torsdag. Helgmat brukar vara roligare att laga och därmed lättare att komma på. Om ni inte kommer på nå, så kan ni ju söka efter nå gott här på bloggen. Kyckling, kanske?

Mån: Persisk köttgryta och ris. Köttgryta tar tid att göra och inget man kommer på att göra när man kommer hem efter jobbet, men det går utmärkt att göra den någon dag i förväg. Koka köttgryta redan på söndag. Följ receptet fram till att linserna ska tillsättas. Jag använder GoGreens färdigkokta linser. Ett av deras paket räcker först till grytan och resten till soppa. Så kom ihåg att spara linserna som blir över. På måndag kokar du upp köttgrytan och fortsätter följa receptet. Sätt samtidigt på en kastrull med ris.

Tis: Laxlåda och pasta eller potatis. En god fiskrätt som går fort att tillaga. Allt är klart inom en halvtimme.

Ons: Tortillapizza. Sätt pizza-tillbehören i småskålar och låt alla göra sin egen pizza. Det brukar vara populärt hos barnen.

Tors: Lins- och morotssoppa med tillbehör. Till soppan använder du linserna som blev kvar från köttgrytan. Ställ fram skålar med tillbehör på bordet så får var och en ta det den vill ha i sin soppa, t.ex. pasta, potatis eller/och ris som har blivit kvar från tidigare middagar, majs, riven ost, gurka. Servera ett gott bröd till så har du en riktigt god middag.