Här kommer recept på surdegen jag använde bl.a. till surdegslimpor.
Surdeg
Dag1
1 dl vatten, ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn.
OBS, rör varje dag.
Dag4
Tillsätt:
1 l vatten, ca 40 grader
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.
Dag5
Nu är degen färdig.
Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar.
Frys in 9 och baka på den tionde.
Degen kan förvaras i ca 5 dygn i kylskåp och i ca 1 år i frys.
Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak, så att den hinner tina och bli rumsvarm.
Den sista burken gör du ny surdeg av:
Tillsätt varmt vatten och rågmjöl som dag4 och låt det stå i 1 dygn.
Surdegen kan även användas till vitt matbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar